:: |
Autor |
Poruka |
Bonžita Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 61
Datum registracije: 27 Nov 2006 Poruke: 25 Mesto: čardak ni na nebu, ni na zemlji

|
|
Nije što mi je to horoskopski znak (i podznak), ali je LAV stvarno za svako poštovanje!
P.S. Fotke su extra :476:
|
_________________ Ja bih da pevam još malo,
jer je život samo jedan,
i do njega mi je stalo, meni je vredan... |
|
|
|
 |
Plavsha Odomaćeni član

|
Datum registracije: 03 Nov 2005 Poruke: 1305 Mesto: Blizu njega.....

|
|
Lav je jedna od najlepsih yiotinja
|
_________________ Hocu tebe da sanjam i danju i nocu kao da si stigao iz neke price jer svi moji snovi na tebe lice. |
|
|
|
 |
dambolina • Nepopravljivi romantik •

|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Nov 2006 Poruke: 73140 Mesto: •● U tudjoj koži ●•

|
|
Meni su lavovi prelepe zivotinje....
Evo jos nekih informacija o njima:
Lav je životinja iz porodice mačaka. Mužjak se lako
prepoznaje po grivi, može da teži i do 250 kilograma i dostiže visinu do 1,3m. Ženke su dosta manje, teže do 180 kilograma i ne poseduju karakterističnu grivu. Lavovi su mesožderi koji žive u rodbinskim čoporima koji se sastoje od ženki, njihovih potomaka i jednog (retko više) mužjaka koji nije sa njima u rodbinskim vezama i koji im služi za razmnožavanje. Ženke love za čopor, ali kada se ulovi plen prvo se hrane mužjaci. Graviditet traje oko tri i po meseca, ženka rađa 2 do 6 mladunaca i oni su slepi prve dve nedelje. Posle navršene prve godine života se lav osamostaljuje. Kada mužjak postane polno zreo izbacuje se iz čopora i tada on traži drugi čopor i nastoji da preuzme vodeću ulogu u njemu. Ženke nikada ne prelaze iz čopora u drugi čopor.
Iako je poznat pod imenom "kralj džungle", lav je životinja otvorenih ravnica. Može se naći u celoj Africi. Ipak kao vrsta lav je ugrožen, i veće populacije se javljaju isključivo u nacionalnim parkovima Tanzanije i Južnoafričkoj Republici.
Malobrojne populacije azijskih lavova (podvrsta Panthera leo persica), koje su u prošlosti živele od Grčke, preko Persije čak do Indije, javljaju se u šumama Gir na severu Indije. Oko 300 lavova živi u indijskom razervatu u državi Gudžarat na površini od oko 1300 km². Ovoj podvrsti preti izumiranje.
|
|
 |
miljanKO Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 32
Datum registracije: 01 Feb 2007 Poruke: 26

|
|
lavovi su moje naj omiljenije zivotinje zbog toga sto ih obozavam a i jako su mocni.
|
|
|
|
|
 |
s38121rs Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 14 Dec 2005 Poruke: 141

|
|
iz porodice macaka najvise volim tigrove, lavovi mi se nekako ofucaju kad omatore, griva im bude ruzna
|
|
|
|
|
 |
mirotvorac Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 40
Datum registracije: 16 Maj 2005 Poruke: 28

|
|
nisma znao da postoje bjeli lavovi.
predator medju macama
|
|
|
|
|
 |
Soomi Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 33
Datum registracije: 03 Feb 2007 Poruke: 111

|
|
mnogo su lepi,a ujedno i najmocniji
|
|
|
|
|
 |
tetarajna Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 27 Jan 2007 Poruke: 58

|
|
Lavovi su mi , obzirom da pripadaju porodici macaka, drage zivotinje, i nadam se da cu nekada imati priliku da pomazim jednog.
|
|
|
|
|
 |
***malena*** Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 24 Jul 2007 Poruke: 60

|
|
::Lavovi:: obozavam ih kao i sve vrste macaka, tigrove, geparde, crne pantere, risove. Najlepsi su, a takodjer lav je i moj horoskopski znak.
Jednom recju lavovi su prekrasni, najlepsi, najjaci kraljevi zivotinja.
Nakon tigra, lav je sledeći na ljestvici veličine mačaka, pa to znači da je najveća kopnena zver Afrike. Lav je od njuške do početka repa dugačak oko 180 cm, u ramenima doseže visinu od 120 cm a rep mu je dug 1 m. Odrasli mužjak teži prosečno oko 225 kg. Ženke su sa 160 cm dugim trupom (zajedno s glavom) visinom u ramenima od 100 cm i 85 cm dugačkim repom i težinom od 150 kg značajno nežnije građe od mužjaka. Najkrupniji lavovi žive na jugu Afrike, a najmanji u Aziji.
Kao i kod tigrova, i kod lavova se može povremeno dogoditi leucizam; to znači, da se može dogoditi da se pojavi neki lav s belim krznom. To, međutim, nisu albini, jer nemaju za pojavu albinizma tipične crvene oči. Bela boja krzna se nasleđuje recesivnim genom. Osim toga, postoje i izvešća o uslijed melanizma potpuno crnim lavovima, ali o njihovom stvarnom postojanju nema dokaza. Međutim, kod drugih velikih mačaka, jaguara, leoparda i pume su crni primerci opće poznati.
Prvobitno je prostor na kojem su živeli lavovi obuhvaćao, osim Afrike, južnu Europu kao i prednju Aziju i Indiju. U razdoblju ledenog doba su u srednjoj Europi kao i u Severnoj Americi živele podvrste Panthera leo fossilis i Panthera leo spelaea (spiljski lav). Međutim, tu je nestao s povlačenjem leda. Najstariji i najveći lavovi su lovili Europom prije više od 500.000 godina u okolini Wiesbadena u Hessenu i pored Heidelberga u Baden-Württembergu. Ti su primerci bili gotovo jednako veliki poput najvećih lavova u povesti Zemlje koji su živeli u Kaliforniji prije 12.000 godina s rekodrnom veličinom od maksimalnih 3,60 m (dužina tela 2,40 m, dužina repa oko 1,20 m).
Postoje brojni zapisi antičkih suvremenika (n.pr. Herodot i Aristotel), da su u njihovo vreme na Balkanu još živeli lavovi.
Danas, prostor na kojem žive lavovi je uglavnom ograničen na područje južno od Sahare.
Ranije su lavovi živeli u svim okolišima osim u šumama. Područja na kojima danas žive lavovi su vrlo smanjena. Okoliš koji lavovima najviše odgovara je savana. Međutim, oni žive i u sušnim šumama i u polupustinjama, dok ih u pustinjama i kišnim šumama uopće nema.
Lavovi u religiji i mitologiji
Lav je u mnogim kulturama zauzeo položaj "kralja životinja". Smatra se, da je takav položaj dobio temeljem jedne ranokršćanske knjige o životinjskoj simbolici i odigrao veliku ulogu na zapadnjačku kulturu. Očita je fascinacija koju lav ima na ljude ako se pogledaju grbovi na kojima se pojavljuje. Tako se lav nalazi, primerice, na grbovima Hessena, Züricha, Akvitanije, Crne Gore, kao i mnogim drugim. Europljani su ga poznavali jer je nekada živeo uz obale Sredozemlja. U jednoj Ezopovoj basni pobegli rob sreće lava koji je imao trn u šapi. Rob se sažalio na lava, i izvadio mu trn. Kad su ga kasnije uhvatili i za kaznu odredili da ga bace lavovima za hranu. Lav ga je prepoznao i odbio ga je pojesti.
U nizu antičkih kultura lav igra veliku ulogu. U Egiptu su faraone prikazivali kao sfinge, kao lavove s ljudskom glavom. Najpoznatiji takav prikaz je Velika sfinga u Gizi.
|
|
 |
goran.b Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 44
Datum registracije: 24 Avg 2007 Poruke: 105

|
|
***malena*** je napisao/la sledeće: | ::Lavovi:: obozavam ih kao i sve vrste macaka, tigrove, geparde, crne pantere, risove. Najlepsi su, a takodjer lav je i moj horoskopski znak. |
Lavica
Sta reci za lavove kraljevi, mnogo su lepi.
|
|
|
|
|
 |
***malena*** Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 24 Jul 2007 Poruke: 60

|
|
goran.b je napisao/la sledeće: | ***malena*** je napisao/la sledeće: | ::Lavovi:: obozavam ih kao i sve vrste macaka, tigrove, geparde, crne pantere, risove. Najlepsi su, a takodjer lav je i moj horoskopski znak. |
Lavica
Sta reci za lavove kraljevi, mnogo su lepi. |
Da, da naravno ja sam lavica u horoskopu...
Sve vrste mačaka lavovi, tigrovi, risovi, pantere su najlepše životinje na svetu...Predivni su...
|
|
 |
TAMARA MAGIS ***bombica***

|
Godine: 45
Datum registracije: 10 Mar 2007 Poruke: 52380

|
|
najlepsi su,najvise volim lavove,pa i ja sama sam lavica
|
_________________ Tek kada se nadjes daleko, od onog koga volis,
mozes da shvatis koliko ti je njegovo prisustvo znacilo,
i koliko je sve sto je u tvom zivotu imalo neki znacaj,
bilo vezano za tu osobu ... |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|