:: |
Autor |
Poruka |
Бојан Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 48
Datum registracije: 21 Nov 2006 Poruke: 40 Mesto: Beograd
|
|
Цариград... Улица и кула носе име Београда... Није мала ствар!
|
_________________ ENA DYO TRIA ΣYNOPA METH ΣEPBIA |
|
|
|
|
micica1981 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 43
Datum registracije: 08 Maj 2006 Poruke: 41 Mesto: CACAK
|
|
Smatram da ga vredi obici, jer ima sta da ponudi: provod, pregled istorije, interesantne ukuse hrane.... Posto jos nisam bila, planiram ove godine da ga posetim, najvise zbog Aja Sofije, cula sam da oduzima dah....
|
_________________ Ljudi ulaze u nase zivote sa razlogom! Nova iskustva mogu biti samo dobra jer sluze da nas oblikuju u onakvu osobu kakva jeste ili kakva cete biti!!! |
|
|
|
|
d3n1 Upućeni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 03 Jan 2006 Poruke: 357 Mesto: tz
|
|
Istanbul je prelijep grad,bio sam 2 puta tamo i nisam uspio vidjeti sve ljepote koje pruza ali ima vremena,inace svima bi preporucio da posjete
Glavno je cjenkanje sa onim prodavcima,legende po 100 eura snize cijene
|
|
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
Bila sam u Istanbulu sa frendom jednom, on je išao zbog posla, a ja sa njim, na 4dana. Meni je bilo ok, mada je grad prevelik, ne možeš ga vidjet nikako za tako malo vrijeme. Ali zato robe ima svuda sa sve cenjkanjem..Svuda! Vratila sam se bogatija a ne siromašnija
|
|
|
|
|
|
RedStarGirl Upućeni član
|
Datum registracije: 08 Dec 2005 Poruke: 307
|
|
uf, kakva sećanja,emocije,...obožavam istambul
|
|
|
|
|
|
Vampirela Upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 31 Avg 2006 Poruke: 454 Mesto: Tamo gdje je on...
|
|
bila sam tamo...i mislim da je fenomenalno...taj spoj istorije i savremenog svijeta. bila sam odusevljena i jos uvijek sam
|
_________________ LJubav je jedina stvar na svijetu koju ne treba objasnjavati i kojoj ne treba traziti razlog! |
|
|
|
|
nastasenjka ~daydreaming~
|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom
|
|
bila...zaljubila se...kultura, istorija, uzurbanost...ceo svet na jednom mestu...moja preporuka je da ako ikako mozete idete na krstarenje bosforom...brodic polazi iz luke, ako idete preko agencije mozete dobiti i vodica...najlepse popodne u istambulu
|
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
|
|
|
|
|
slatka_sanerka Anđeo s greškom
|
Datum registracije: 24 Nov 2005 Poruke: 24591 Mesto: *tamo pokraj Miljacke*grada cevapa, viceva, ubica, muja i sulja, al i rokera, oskarovca, nobelovaca
|
|
Istanbul (na turskom, İstanbul; također znan kao "Stambol," Carigrad, Konstantinopolj) je najveći i jedan od najvažnijih gradova Turske. Nalazi se na Bosforskom tjesnacu te obuhvata prirodnu luku Zlatni rog (na turskom, Haliç). Oficijelno Istanbul se nalazi u Aziji i u Evropi, ali se generalno smatra evropskim gradom. Grad je također administrativni centar Istanbulske provincije ali nije glavni grad Turske. Broj stanovnika je između 11 i 15 miliona po čemu je jedan od najvećih gradova Evrope i svijeta.
Istanbul - jedini grad na svijetu na dva kontinenta, star dva i pol tisućljeća, a više od tisućljeće i pol glavni grad, najprije Istočnoga Rimskoga, zatim Bizantinskoga, i na kraju Osmanlijskoga Carstva. Tu se spaja utjecaj Istoka i Zapada, od prošlosti do danas. Fascinantna metropola koja nudi uvijek nova iznenađenja - mnoge kupole i minareti dominiraju na slici ovoga grada koji čuva vrijedno naslijeđe prošlih stoljeća. Istanbul znači raznolikost i bezgraničnost. Ispunjen muzejima, ranokršćanskim crkvama, palačama i džamijama.Stari dio grada predstavlja muzej na otvorenom Plava džamija, Aja Sofija, Topkapi dvorac, Galata toranj… Istanbul grad između istoka i zapada.
|
|
|
|
|
|
|
Datum registracije: 24 Nov 2005 Poruke: 24591 Mesto: *tamo pokraj Miljacke*grada cevapa, viceva, ubica, muja i sulja, al i rokera, oskarovca, nobelovaca
|
|
Topkapi palači je u 16. stoljeću bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava, s ukupno 3000 stanovnika. Sultani su ju napustili 1855. g. u korist nove Dolmabahçe palače, ali su mnoge veličanstvene dragocjenosti tamo ostale: Topkapi bodež,pozlaćenoprijestolje sultana Murata III., dvoranaza oružje, svečana svilena odjeća za ceremonije, kineska keramika i zbirka rukopisa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Historijat izgradnje «Dolmabahçe» seže još u početke sedamnaestog stoljeća kada je Osmanska imperija dostizala kulminaciju progresa u političkom, vojnom, ekonomskom i, dakako, kulturnom smislu, a njena je gradnja u cijelosti završena sredinom 19. stoljeća kada je Carstvo doživjelo dekadencu i neumitno slabilo. «Dolmabahçe», stoga, generira «sav sjaj» i veličanstvenost stila i komoditeta koji su krasili jednu uglednu svjetsku silu i predstavlja dragocjenost koju je nemoguće kopirati.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AJA-SOFIJA: Još u 6. vijeku imperator Justinijan želio je da na jednom od sedam istanbulskih brežuljaka nikne crkva kakvu svijet do tada nije vidio, kako bi i sam obezbijedio besmrtnost. Tako je, zahvaljujući arhitekti Isidoru Miletskom i matematičaru Antemiju iz Trale, počelo da se rađa predivno zdanje posvećeno Bogu, sa čudesnom kupolom i harmonijiom proporcija.
Crkva je nazvana Sveta Sofija (Aja Sofija), bila je dovršena 537. godine, a u njoj se pored bogosluženja obavljalo i krunisanje vizantijskih vladara. Više od 900 godina bila je najsvetija hrišćanska crkva, da bi dolaskom Osmanlija bila pretvorena u džamiju. Jer već trećeg dana po ulasku u Carigrad, Mehmed Drugi Fatih (Osvajač) pomolio se, po svojoj vjeri, u toj bogomolji, koja postaje islamska. Bilo je to istinsko susretanje Boga i Allaha, mada jednom prekinuta liturgija nije više nikada nastavljena.
Istovremeno, Carigrad postaje Istanbul, a kao novo ruho, Aja Sofija dobija i četiri vitke munare, dok se njene freske i mozaici prekrivaju novim simbolima. Islamska bogomolja ostaće sve do 1935, kada u Ataturkovo doba postaje muzej. I to istinski muzej, koji spaja sva savršenstva ljudskog roda, simbolizujući univerzalnost i uzvišenost
ljepote.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plava džamija ili Sultan Ahmetova džamija
Nekoliko stotina metara od Aja Sofie, razdjeljene parkom sa predivnim fontanama, nalazi se čuvena Plava džamija ili Sultan Ahmetova džamija. Izgrađena u doba Ahmeta Prvog (od 1609. do 1616.), ova džamija predstavlja zajedno da Aja Sofiom simbol grada na Bosforu. Šest visokih minareta stražari nad islamskim pogledom na svijet, a trideset kupola i 26 mermernih stubova oivičavaju lijepotu drevnog zdanja koje postoji puna četiri stoljeća. Neobičan broj prozora (ukupno ih je 260) omogućava da se svijetlost u unutrašnjost džamije prelama tako da stimulativno djeluje na molitvu. Plava džamija ima tri velika ulaza od kojih je najveći onaj koji se i danas koristi za ulazak u ovo islamsko svetilište.
U sjeveroistočnom dijelu Plave džamije nalazi se mauzolej sultana Ahmeta Prvog, osnivača džamije, zajedno sa mauzolejima Osmana Drugog i Murata Četvrtog. Sve do 19. stoljeća Sultanahmetova džamija je bila polazna tačka za sve hodočasnike koji su se upućivali u Mekku.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|