:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
BORŠČ
1/2 kg govedine
200 g slatkog kupusa
500 g crvene cvekle
1 šargarepa
1 koren peršuna
1 koren paškanata
1 glavica crnog luka
nekoliko šnita slanine
kašika brašna
kašika masla
2-3 oljuštena krompira
2-3 sveža paradajza
(ili 2 kašike konzerviranog)
50 g šunke
1 nekuvana cvekla
1 kisela pavlaka
malo peršuna ili mirođije
Uzmite govedinu, operite je, stavite je u lonac, nalijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Isecite 200 g slatkog kupusa i dodajte u lonac. Crvenu cveklu, šargarepu i koren peršuna, koren paškanata i glavicu crnog luka isecite na jednaku sitnu parčad i krčkajte ne suvise dugo u poklopljenoj šerpi, zajedno sa nekoliko tankih režnjeva slanine. Tada sve to dospite u lonac u kome se kuva boršč. Napravite zapršku od kašike brašna i kašike masla i stavite je u boršč. Dodajte oljuštene i na polovine presečene krompire, i paradajz. Kuvajte dok cvekla ne bude gotova. Dodajte šunku iseckanu na kockice.A jednu nekuvanu cveklu izrendajte, uvijte u čistu krpu i iscedite sok. Kad je boršč gotov dodajte mu taj sok i prokuvajte ga još malo. Pred sam ručak začiniti boršč kiselom pavlakom i posuti seckanim liščem peršuna ili seckanom mirođijom. Služi se sa kašom od heljde.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
BORŠČ BEZ MESA
50 g suvih pečuraka
5 svežih cvekli
1/2 kg kiselog (ili slatkog) kupusa
1 glavica crnog luka
1 veza šargarepe
1 veza pešuna
1 veza paškanata
2 kašike paradjz pirea
1 kašika brašna
kašika ulja
kašika sirćeta
jedna nekuvana cvekla
malo iseckanog peršuna
Uzmite suve pečurke, dobro ih operite, stavite ih u lonac, nalijte hladnom vodom i stavite da se kuvaju. Dok se pečurke kuvaju, uzeti 5 komada cvekli očistite ih, i sitno isecite. Uzmite kupus ribanac (ako je prekiseo operite ga) ili istu količinu slatkog ribanog kupusa, izblanširajte ga u slanoj kipućoj vodi oko desetak minuta i sitno isecite. Isprzite na ulju glavicu sitno naseckanog luka. U šerpu sa zaprskom stavite cveklu, po jedan struk seckane zeleni, a malo posle i kupus. Sve to lepo propržite, a potom stavite u lonac u kome se kuvaju pečurke. Dodajte paradajz pire, običnu belu zapršku od kašike brašna i kašike ulja i ukuvajte. Ulijte i kašiku sirćeta. Očistite jednu presnu cveklu, narendajte je, stavite u čistu krpu i iscedite sok u lonac. Pustite da boršč jedanput provri, sipajte ga u činiju, pospite iseckanim liščem od peršuna i služite sa kašom od heljde.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
ŠČI SA KISELIM KUPUSOM
1/2 kg govedine sa koskom
veza razne zeleni
1 lovorov list
3 zrna bibera
1/2 kg kupusa ribanca
1 glavica crnog luka
2 kašike brašna
1 kisela pavlaka
Uzeti govedinu sa koskom, oprati, staviti u lonac, naliti hladnom vodom i staviti na šporet da se kuva. Očistite zelen, operite, isecite ne suviše sitno i stavite u lonac u kojem se kuva meso. Dodajte lovorov list i biber. Uzmite zatim kupus ribanac. Ako je kupus isviše kiseo, oprati ga u više voda, ali sok od kupusa (raso) sačuvajte u šolji. Kupus prelijte ključalom vodom i stavite na cediljku. Sitno isecite crni luk i propržite sa 2 kašike brašna. Spustite kupus i luk u lonac gde se kuva meso i kuvajte dok kupus i meso ne budu gotovi, na umerenoj temperaturi. Ako šči nije dovoljno kiseo, treba dodati sok od kupusa koji ste sačuvali u šolji. Prokuvajte šči i pred sam ručak začinite ga kiselom pavlakom. Kao dodatak uz šči iznosi se kaša od heljde.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
ŠČI SA SLATKIM KUPUSOM
1/2 kg govedine
1 veza razne zeleni
glavica crnog luka
3 zrna bibera
1/2 kg slatkog kupusa
2 paradajza
kašika brašna
kašika masti
1 kisela pavlaka
mirođija
Govedinu opetite, stavite u lonac, nalijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Očistite zelen, isecite ne baš mnogo sitno i stavite u lonac. Iseckajte glavicu crnog luka, ispržite i dodajte u sve to mesu koje se kuva. Kao i tri zrna bibera. Kupus spustite u ključalu vodu, neka provri jedanput, a tad ga iscedite. Sada tu glavicu kupusa isecite na šest delova i stavite u lonac sa supom neka se kuva. U šči dodajte i dva paradajza, pa kuvajte dalje. Napravite belu zapršku, od kašike brašna i kašike masti, pa uspite u lonac. Prokuvati i pred sam rušak začiniti kiselom pavlakom. Pospite iseckanom mirođijom i služite u supijeri.
|
_________________
|
|
|
|
|
soniuccia Dobro upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 24 Mar 2005 Poruke: 720 Mesto: Negde
|
|
ČAHANI
(Gruzija)
500 g jagnjetine
750 g krompira
200 g paradajza
300 g tikvica
200 g boranije
struk praziluka
vezica peršuna
so i biber po ukusu
Meso i povrće se naseku na krupnije komade, posole pobibere i dobro promešaju pa se stave u vatristalnu posudu sa poklopcem. Nalijte sve sa dve šolje vode, poklopite i pecite u rerni na 200 stepeni otprilike 2 sata. Gotovo jelo se posepe seckanim peršunom i služi u posudi u kojoj se peklo. Nalik je našem đuveču.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|