www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Kreme... Karamel...Glazure...Ukrasi za torte...
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 4:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kuvana glazura od secera

Potrebno je:

250 g secera u prahu

1/8 l vode

sok od 1/2 limuna

Priprema:

Secer kuvati sa vodom i sokom od limuna dok se ne pocne istezati. Glazura je kuvana kad kap secera rezvucemo izmedju palca i kaziprsta i kada se pojavi secerna nit. Sa glazure pokupiti pjenu i toplim preliti tortu.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 4:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Preliv za tortu sa skrobom (gustinom)

Potrebno je:

1/4 litre vocnog soka,

25g skroba(gustina)

30g secera.

Priprema:

Skrob razmutiti sa malo hladnog soka. Ostatak soka prokuvati sa secerom, skinuti sa vatre i umesati skrob(gustin), pa opet naglo prokuvati i ostaviti da se malo prohladi. Preliv ravnomerno sipati po vocu i ostaviti tortu da se ohladi.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 4:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nadjevi

Ako zelite da obicno biskvitno tjesto nafilujete brzo i lako, to mozete uciniti odgovarajucim kremovima za torte ili rolate. Isto tako i svako drugo tjesto mozete folovati raznim nadjevima, po zelji, u zavisnosti od toga koje namirnice imate u kuci.



Nadjev od kafe

Potrebno je:

6 zumanaca

6 kasika brasna

6 kasika jake crne kafe

6 kasika secera

100 g maslaca i

2 kasike pekmeza od kajsija.

Priprema:

Kuvati na pari zumanca sa secerom, brasnom i kafom sve dok se masa ne zgusne. Ohladiti i dodati dobro umucen maslac i pekmez od kajsija pa filovati tortu ili rolat.

_________________


Poslednja prepravka: Yasmin datum Uto Okt 12, 2004 5:02 pm; ukupno izmenjena 1 put
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nadjev sa cokoladom

Potrebno je:

250 g secera

170 g maslaca

3 jajeta

2 zumanca

2 kasike mljeka i

2 rebra cokolade.

Priprema:

Mutiti na pari jaja, zumanca, naribanu cokoladu i mljeko sve dok se masa ne zgusne. Ohladiti pa dodati pjenasto umucen maslac i filovati tortu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nadjev sa maslacem

Potrebno je:

1/2 l mljeka

4 kasike brasna

250 g maslaca

250 g secera u prahu i

2 kesice vanilin-secer

Priprema:

U malo hladnog mljeka razmutiti brasno, a ostatak mljeka staviti da provri. Pazljivo dodati razmuceno brasno u vrelo mljeko i stalno mjesati da se ne stvore grudvice. Kad je masa gusta, skinuti sa sporeta i ohladiti. U medjuvremenu pjenasto umutiti maslac sa secerom u vanilin-secerom i dodavati kasiku po kasiku kuhane kreme. Sve mutiti toliko dugo dok se ne dobije jednolicna smjesa.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nadjev sa mljekom

Potrebno je:

1 l mljeka

5 zumanaca

8 kasika secera i

5 kasika brasna

Priprema:

U malo hladnog mljeka razmutiti brasno, secer i zumanca. Ostatak mljeka staviti da provri, pa dodati secer, umucenu smjesu od brasna i zumanca i kuvati krem dok se ne zgusne. Mjesati dok se ne ohladi.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 5:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nadjev sa pudingom

Potrebno je:

1/2 l mljeka

1 kesica pudinga

50 g secera i

300 g slatke pavlake

Priprema:

Skuhati puding prema uputstvu na kesici i jesati ga dok se ne ohladi, da se ne bi stvorila kozica na povrsini. Pavlaku dobro umutiti i umjesati je u puding. Ovim kremom filovati tortu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 06, 2005 11:38 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dekorisanje torti pomoću šprica
Svaka umetnost, zanat ili veština ima svoja osnovna pravila koja se moraju poštovati. Takva je i veština dekorisanja torti. Ukoliko budete sledili naše savete, posao oko dekorisanja biće vam znatno olakšan.


Gustina krema ili rojal mase mora biti odgovarajuća. Krem ne sme biti ni previše gust, jer će tada teško izlaziti iz šprica, pa će kvariti elemente dekoracije, ali ni suviše redak, jer će se dekoracija razlivati.


Ukrašavajući tortu, držite špric pod odgovarajućim uglom. Različite efekte dobićete ako špric držite uspravno (90 stepeni) ili koso (45 stepeni). Ukoliko želite da istisnete lopticu, držite špric pod uglom od 45 stepeni u odnosu na površinu torte. Posle istiskivanja krema, brzo zaokrenite špric i podignite ga prema sebi, kako ne biste dobili "šiljak" na vrhu. Pri dekorisanju ivica torti - strana i ivica torte koju dekorišete treba da bude u visini očiju.


Naučite da kontrolišete pritisak kojim krem istiskujete iz šprica. Da bi elementi dekoracije bili istovetni, tj. da se isti elementi ne bi razlikovali po visini i debljini, pritisak pri istiskivanju mora biti jednak. Jači pritisak daje drugačiji oblik i veći ukrasni element.


Gornja površina i strane torte moraju biti uredno završene pre finalnog dela dekorisanja. Kasnija "mazanja" neće moći da prekriju velike neravnine i greške nastale pri filovanju. Ukoliko želite da dobijete glatke strane torte, tortu koju ste tanko namazali kremom stavite u frižider desetak minuta.


U istu vrećicu možete staviti dva ili tri krema obojena različitim bojama, jedan pored drugog. Najbolje ih je u vrećicu za ukrašavanje istisnuti iz najlon kesa kojima je odsečen vrh jednog ugla. Rezultat može biti iznenađujući; ili - na jednoj strani vrećice, od vrha prema gornjem otvoru, povucite četkicom liniju druge boje, a zatim na suprotnu stranu vrećice stavite krem. Istiskivanjem ćete dobiti cvet čija je ivica drugačije obojena.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 06, 2005 11:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Boje u dekorisanju torti



Sjaj, privlačnost i lepota svega u prirodi zavisi u velikoj meri od boja i njihovog sklada. Kao i u prirodi, boja je ono što daje privlačnost, skladnost i prijatan utisak i kada je posredi dekorisanje torti. Kada je reč o dekorisanju tortu pomoću boja, najbitnije je da se ne treba plašiti korišćenja boja niti traganja za njihovim originalnim kombinacijama.

Pri dekorisanju torti veoma često ćete koristiti samo jednu boju - to je ujedno i najjednostavniji način dekorisanja. S druge strane, to može biti i veoma skladan i pogodan način dekorisanja torti, što, recimo, potvrđuje bela svadbena torta, elegantna torta u boji čokolade, vesela roze torta i sl.

Kombinacija boja ima bezbroj, ali ipak uvek morate imati na umu određena pravila.


Bez obzira na sve, neke boje ne izgledaju privlačno, odnosno jestivo, te ih treba koristiti vrlo oprezno. Na primer, svetloplava i tamnoljubičasta daju prljavu nijansu ljubičastosive i morate razmisliti koliku će površinu zauzeti na torti. Zelena sa malo crvene daće ružnu blatnjavu boju, a ako u ljubičastu dodate žutu, rezultat će biti mračna, neatraktivna boja.


Nikada ne mešajte crvenu sa zelenom, žutom, ljubičastom, plavom i narandžastom. To pravilo, naravno, ne važi za usklađivanje i postavljanje tih boja jedne pored druge, jer je crvena pored zelene svakako očaravajuća (npr. ruže i listovi). Žuta i ljubičasta mogu da budu veoma atraktivne ukoliko na torti pravite cvet dan i noć. U svakom slučaju, nećete pogrešiti ako uz svaku boju dodate bele elemente.

_________________
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 07, 2005 5:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

GLAZURA OD LIMUNA
Uzeti jedan dobar i zdrav limun i dobro iscediti sav sok iz njega. Kroz cistu gazu procediti sok da bude bistar i onda dodati onoliko secera u prahu dok se ne dobije gusta masa. Masu mesati dok ne ocvrsne dovoljno.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 07, 2005 5:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

GLAZIRANJE TORTI
Da torta ne bi upila glazuru bilo bi dobro da se prethodno namaze marmeladom i tek onda pristupi glaziranju. Glazura se nalije na sredinu torte a razmazuje se brzo tako da preliva preko ivica. Noz se drzi malo nakosen i prelazi se njime polako blagim pritiskanjem. Glazura koja je pretekla preko ruba takodje se razmazuje nakvasenim nozem povlaceci odozdo na gore
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Sub Maj 07, 2005 5:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

GLAZURA OD COKOLADE
Cokaladu, secer i vodu staviti u serpu na stednjak da se kuva dok ne postane gusta masa. Sastojci se stavljaju u odnosu 11 (100 gr secera, 100 gr cokolade i 1 dcl vode). Za vreme kuvanja stalno mesaati da masa ne zagori. Nanositi na tortu dok je jos vruca.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Dezerti ~ -> Kreme... Karamel...Glazure...Ukrasi za torte... Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5  sledeća
Strana 3 od 5

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon