:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kuvana glazura od secera
Potrebno je:
250 g secera u prahu
1/8 l vode
sok od 1/2 limuna
Priprema:
Secer kuvati sa vodom i sokom od limuna dok se ne pocne istezati. Glazura je kuvana kad kap secera rezvucemo izmedju palca i kaziprsta i kada se pojavi secerna nit. Sa glazure pokupiti pjenu i toplim preliti tortu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Preliv za tortu sa skrobom (gustinom)
Potrebno je:
1/4 litre vocnog soka,
25g skroba(gustina)
30g secera.
Priprema:
Skrob razmutiti sa malo hladnog soka. Ostatak soka prokuvati sa secerom, skinuti sa vatre i umesati skrob(gustin), pa opet naglo prokuvati i ostaviti da se malo prohladi. Preliv ravnomerno sipati po vocu i ostaviti tortu da se ohladi.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Nadjevi
Ako zelite da obicno biskvitno tjesto nafilujete brzo i lako, to mozete uciniti odgovarajucim kremovima za torte ili rolate. Isto tako i svako drugo tjesto mozete folovati raznim nadjevima, po zelji, u zavisnosti od toga koje namirnice imate u kuci.
Nadjev od kafe
Potrebno je:
6 zumanaca
6 kasika brasna
6 kasika jake crne kafe
6 kasika secera
100 g maslaca i
2 kasike pekmeza od kajsija.
Priprema:
Kuvati na pari zumanca sa secerom, brasnom i kafom sve dok se masa ne zgusne. Ohladiti i dodati dobro umucen maslac i pekmez od kajsija pa filovati tortu ili rolat.
|
_________________
Poslednja prepravka: Yasmin datum Uto Okt 12, 2004 5:02 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Nadjev sa cokoladom
Potrebno je:
250 g secera
170 g maslaca
3 jajeta
2 zumanca
2 kasike mljeka i
2 rebra cokolade.
Priprema:
Mutiti na pari jaja, zumanca, naribanu cokoladu i mljeko sve dok se masa ne zgusne. Ohladiti pa dodati pjenasto umucen maslac i filovati tortu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Nadjev sa maslacem
Potrebno je:
1/2 l mljeka
4 kasike brasna
250 g maslaca
250 g secera u prahu i
2 kesice vanilin-secer
Priprema:
U malo hladnog mljeka razmutiti brasno, a ostatak mljeka staviti da provri. Pazljivo dodati razmuceno brasno u vrelo mljeko i stalno mjesati da se ne stvore grudvice. Kad je masa gusta, skinuti sa sporeta i ohladiti. U medjuvremenu pjenasto umutiti maslac sa secerom u vanilin-secerom i dodavati kasiku po kasiku kuhane kreme. Sve mutiti toliko dugo dok se ne dobije jednolicna smjesa.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Nadjev sa mljekom
Potrebno je:
1 l mljeka
5 zumanaca
8 kasika secera i
5 kasika brasna
Priprema:
U malo hladnog mljeka razmutiti brasno, secer i zumanca. Ostatak mljeka staviti da provri, pa dodati secer, umucenu smjesu od brasna i zumanca i kuvati krem dok se ne zgusne. Mjesati dok se ne ohladi.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Nadjev sa pudingom
Potrebno je:
1/2 l mljeka
1 kesica pudinga
50 g secera i
300 g slatke pavlake
Priprema:
Skuhati puding prema uputstvu na kesici i jesati ga dok se ne ohladi, da se ne bi stvorila kozica na povrsini. Pavlaku dobro umutiti i umjesati je u puding. Ovim kremom filovati tortu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Dekorisanje torti pomoću šprica
Svaka umetnost, zanat ili veština ima svoja osnovna pravila koja se moraju poštovati. Takva je i veština dekorisanja torti. Ukoliko budete sledili naše savete, posao oko dekorisanja biće vam znatno olakšan.
Gustina krema ili rojal mase mora biti odgovarajuća. Krem ne sme biti ni previše gust, jer će tada teško izlaziti iz šprica, pa će kvariti elemente dekoracije, ali ni suviše redak, jer će se dekoracija razlivati.
Ukrašavajući tortu, držite špric pod odgovarajućim uglom. Različite efekte dobićete ako špric držite uspravno (90 stepeni) ili koso (45 stepeni). Ukoliko želite da istisnete lopticu, držite špric pod uglom od 45 stepeni u odnosu na površinu torte. Posle istiskivanja krema, brzo zaokrenite špric i podignite ga prema sebi, kako ne biste dobili "šiljak" na vrhu. Pri dekorisanju ivica torti - strana i ivica torte koju dekorišete treba da bude u visini očiju.
Naučite da kontrolišete pritisak kojim krem istiskujete iz šprica. Da bi elementi dekoracije bili istovetni, tj. da se isti elementi ne bi razlikovali po visini i debljini, pritisak pri istiskivanju mora biti jednak. Jači pritisak daje drugačiji oblik i veći ukrasni element.
Gornja površina i strane torte moraju biti uredno završene pre finalnog dela dekorisanja. Kasnija "mazanja" neće moći da prekriju velike neravnine i greške nastale pri filovanju. Ukoliko želite da dobijete glatke strane torte, tortu koju ste tanko namazali kremom stavite u frižider desetak minuta.
U istu vrećicu možete staviti dva ili tri krema obojena različitim bojama, jedan pored drugog. Najbolje ih je u vrećicu za ukrašavanje istisnuti iz najlon kesa kojima je odsečen vrh jednog ugla. Rezultat može biti iznenađujući; ili - na jednoj strani vrećice, od vrha prema gornjem otvoru, povucite četkicom liniju druge boje, a zatim na suprotnu stranu vrećice stavite krem. Istiskivanjem ćete dobiti cvet čija je ivica drugačije obojena.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Boje u dekorisanju torti
Sjaj, privlačnost i lepota svega u prirodi zavisi u velikoj meri od boja i njihovog sklada. Kao i u prirodi, boja je ono što daje privlačnost, skladnost i prijatan utisak i kada je posredi dekorisanje torti. Kada je reč o dekorisanju tortu pomoću boja, najbitnije je da se ne treba plašiti korišćenja boja niti traganja za njihovim originalnim kombinacijama.
Pri dekorisanju torti veoma često ćete koristiti samo jednu boju - to je ujedno i najjednostavniji način dekorisanja. S druge strane, to može biti i veoma skladan i pogodan način dekorisanja torti, što, recimo, potvrđuje bela svadbena torta, elegantna torta u boji čokolade, vesela roze torta i sl.
Kombinacija boja ima bezbroj, ali ipak uvek morate imati na umu određena pravila.
Bez obzira na sve, neke boje ne izgledaju privlačno, odnosno jestivo, te ih treba koristiti vrlo oprezno. Na primer, svetloplava i tamnoljubičasta daju prljavu nijansu ljubičastosive i morate razmisliti koliku će površinu zauzeti na torti. Zelena sa malo crvene daće ružnu blatnjavu boju, a ako u ljubičastu dodate žutu, rezultat će biti mračna, neatraktivna boja.
Nikada ne mešajte crvenu sa zelenom, žutom, ljubičastom, plavom i narandžastom. To pravilo, naravno, ne važi za usklađivanje i postavljanje tih boja jedne pored druge, jer je crvena pored zelene svakako očaravajuća (npr. ruže i listovi). Žuta i ljubičasta mogu da budu veoma atraktivne ukoliko na torti pravite cvet dan i noć. U svakom slučaju, nećete pogrešiti ako uz svaku boju dodate bele elemente.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
GLAZURA OD LIMUNA
Uzeti jedan dobar i zdrav limun i dobro iscediti sav sok iz njega. Kroz cistu gazu procediti sok da bude bistar i onda dodati onoliko secera u prahu dok se ne dobije gusta masa. Masu mesati dok ne ocvrsne dovoljno.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
GLAZIRANJE TORTI
Da torta ne bi upila glazuru bilo bi dobro da se prethodno namaze marmeladom i tek onda pristupi glaziranju. Glazura se nalije na sredinu torte a razmazuje se brzo tako da preliva preko ivica. Noz se drzi malo nakosen i prelazi se njime polako blagim pritiskanjem. Glazura koja je pretekla preko ruba takodje se razmazuje nakvasenim nozem povlaceci odozdo na gore
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
GLAZURA OD COKOLADE
Cokaladu, secer i vodu staviti u serpu na stednjak da se kuva dok ne postane gusta masa. Sastojci se stavljaju u odnosu 11 (100 gr secera, 100 gr cokolade i 1 dcl vode). Za vreme kuvanja stalno mesaati da masa ne zagori. Nanositi na tortu dok je jos vruca.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|