:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeći medaljoni na kelju
SASTOJCI
1 manja glavica kelja
1 glavica crnog luka
so, biber
500 grama jagnjećeg mesa za filete
3 kašike ulja od suncokreta
250 ml supe od povrća
100 grama slanine
timijan
30 grama brašna
150 grama slatke pavlake
1-2 kafene kašičice senfa
4 kašičice mešavine začinskih trava (timijan, peršun, bosiljak)
NAČIN PRIPREME
Odstraniti spoljašnje listove kelja. Iseći kelj na četvrtine, odstraniti koren, pa iseckati popreko na tanke trake. Oprati u situ i bariti 3-4 minuta u malo proključale slane vode. Ocediti i preliti hladnom vodom. Crni luk očistiti i sitno iseckati.
Zagrejati rernu na 110 stepeni. Jagnjeće meso oprati, osušiti i začiniti solju i biberom. Kratko propržiti sa svih strana na dve kašike vrućeg ulja, pa peći u rerni još 10-15 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da odstoji poklopljeno 5-10 minuta.
Slaninu iseći na kockice i propržiti sa lukom na malo ulja. Posuti brašnom i preliti instant supom od povrća. Začiniti solju, biberom i timijanom, pa sve kuvati oko 5 minuta. Dodati kelj i ponovo zagrejati. U povrće umešati slatku pavlaku i opet začiniti.
Pečeno jagnjeće meso premazati senfom i uvaljati u sveže začinske trave. Iseći kao medaljone i poslužiti sa keljom. Kao prilog preporučujemo pire krompir.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeći but s prelivom od ribizli
SASTOJCI
jagnjeći but od oko 3-3,5 kg
3 čena belog luka
1 kašika biljnog ulja
malo mlevenog đumbira
so i sveže mleven biber po ukusu
Preliv od ribizli
50 grama želea od ribizli bez koštica
sok i rendana kora od 1/2 limuna
1 kašičica jakog senfa
so i sveže mleven biber po ukusu
NAČIN PRIPREME
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Manjim nožem zasecite but na više mesta i u njih zabodite uzduž presečene čenove belog luka. But premažite uljem i stavite ga na rešetku suda za pečenje tako da masna strana bude okrenuta nagore. Meso posolite, pobiberite i pospite đumbirom.
Jagnjetinu pecite 20 minuta, smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite još sat i 20 minuta. Dok se jagnjetina peče, napravite preliv od ribizli.
Sve sastojke za preliv stavite u tiganj i zagrevajte dok se žele ne rastopi. Razređenim prelivom premazujte jagnjeći but na svakih 10 minuta u toku poslednjih 30 minuta pečenja.
Izvadite but iz rerne i ostavite ga da odstoji 20 minuta. Isecite ga i isečenog prelijte sa malo soka od pečenja. Uz jagnjeći but je najbolje poslužiti slatkasta jela kao što su paprike sa roštilja ili pire od spanaća.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeći ćevap
SASTOJCI
1 kg jagnjećeg mesa od buta
6 glavica crnog luka
1,5 šoljica ulja
so, biber
NAČIN PRIPREME
Sitno naseckajte crni luk i propržite ga na ulju dok ne omekša. Tada mu dodajte meso iseckano na manje komade. Posolite i pobiberite, pa ostavite da se dinsta, uz povremeno dolivanje vode, dok meso ne omekša, a luk se ne pretvori u jedinstvenu masu. Kada ćevap bude gotov, pustite da sva tečnost uvri tako da ostane samo meso na masnoći s gustim umakom od luka.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeći but u maramici
SASTOJCI
jagnjeći but
jagnjeća maramica
4 čena belog luka
ulje ili mast
so
NAČIN PRIPREME
Jagnjeći but posoliti, zaseći ga vrhom oštrog noža i u svaki otvor staviti po malo očišćenog belog luka. Ovako pripremljen but premazati mašću ili uljem. Posudu u kojoj će se peći namazati mašću i zagrejati u rerni. Meso često prelivati sokom. Kada se meso upola ispeče, izvaditi ga, pažljivo uviti u raširenu jagnjeću maramicu i vratiti u rernu da se dopeče. Za vreme pečenja, dolivati, po potrebi, toplu vodu i prelivati meso ovim sokom da maramica ne bi otvrdnula.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sladak kupus s jagnjetinom
SASTOJCI
1 glavica kupusa
800 grama jagnjetine
800 grama krompira
200 grama šargarepe
3 glavice crnog luka
50 grama paradajz sosa
majčina dušica
začin
so, biber
NAČIN PRIPREME
Luk sitno nasecite i stavite da se dinsta. Dodajte jagnjetinu isečenu na manje komade i ostavite da se dinsta sa lukom. Začinite, prelijte paradajz sosom i dolijte malo vode. Kupus isecite na rezance, krompir na kocke, a šargarepu na kolutiće, pa sve skupa dodajte izdinstanom mesu. Nastavite sa kuvanjem, povremeno protresite šerpu, dok sve ne omekša.
|
_________________
|
|
|
|
|
zverkan84 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 15 Mar 2006 Poruke: 6 Mesto: Beograd
|
|
|
|
|
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
|
Godine: 44
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
|
|
Iskreno se nadam da ovaj recept nije već bio.
Na brzinu sam pregledao i izgleda da nije...
Jagnjeći but
Meso dobro operite, posolite tako da so bude utrljana u meso.
U veću šerpu stavite dve šoljice ulja, pa kad ulje bude vruće ubacite but i propržite malo sa obe strane. Kad meso porumeni uspite šoljicu vode i poklopite. Vodu dolivajte stalno tako da bude isti nivo. Kad meso dovoljno omekša da viljuškom može lako da se probode, onda je pečeno.
[iz "Politikinog zabavnika" #1272/1976]
|
_________________
ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|