www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Dijete...
Strana prethodna  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  sledeća
Pređite na stranu broj:  
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
Milena Carica
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

Datum registracije: 11 Avg 2005
Mesto: Cik pogodi?! :-)

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 18, 2007 9:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

jelenaShe je napisao/la sledeće:
UN dijeta je skroz ok! I daje rezultate, jos nisam cula da nema tu rezultata, a najdraze od svega mi je to sto se nisam odrekla nicega.

Ja znam osobu koja nije smrsala ni gram od ove dijete.
Sve je radila kako treba, ali jednostavno ta dijeta na nju nije delovala.

lek ali ne i zdravlje,
seks ali ne i ljubav.
Para vrti, ali sreca moze vise!!
Gde ponos dodje po svoje, tu ljubav kofere vec pakuje!

Babily
Veciti optimista
Veciti optimista

Datum registracije: 28 Avg 2006

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 18, 2007 9:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

anngi je napisao/la sledeće:
Po meni je najbolja "Kupus dijeta" za nedelju dana ocistis organizam od toxina i ujedno redovno ides u wc, to jest izbacujes dosta tecnosti i izgubis od 2 do 3kg. Posle mozes pauzirati nedelju dana pa da nastavis dalje ako zelis izgubiti vise.
Sta vise jednostavna je za spremanje!

Ma kakva kupus dijeta...posle dva dana bude ti muka od silnog kupusa i nema sanse da bi ga jela vise.

Takve dijete nisu dobre. Moze da se praktikuje jedan dan ali non stop da jedes kupus....to je... Rolling Eyes Shocked

semidelux
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 36

Datum registracije: 05 Dec 2006
Mesto: NS

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 18, 2007 10:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

dijete su smrt!!!

zashto se ljudi jednostavno ne bave nechim...

mislim moja sestra je pesimisala...tu kako se ugojila ko prase i drzala neke dijete glupave, na kraju krenula na odbojku sa mnom i super mi sad izlgleda.

josh odbojka nije ni ono obavezna, nego smo organizovali ekipicu iz kvarta Razz

slalaz
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

Godine: 35

Datum registracije: 22 Jan 2007

montenegro.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 18, 2007 11:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nekoliko puta sam pokusavala sa dijetama.nije da ne skinem koji kilogram ali se sve pokvari kada prestanem sa njom,tada mi se svi izgubljeni kilogrami vrate. Confused

spiderwoman
diacetylmorphine
<b>diacetylmorphine</b>

Datum registracije: 11 Jan 2006
Mesto: preko okeana

cuba.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 30, 2007 3:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Nijesam nikad drzala dijete jer nemam zdrastvenih a ni estetskih problema.

Moje drugarice su drzale raznorazne krajnje glupe dijete.tipa da jedu sve zivo,samo da izbace ugljene hidrate iz prehrane,i kazu mi da ne jedu ni voce?!Il jednom kad je jedna drzala dijetu,jela je sve izuzev mesa.To bi mozda i moglo proci da joj je hrana bila veeeoma raznovrsna,a nije,pa eto ti problema,nesvjestice,malokrvnosti i svakakvih cuda Confused
Ajme meni,svaki put kad bih pokusala da ih urazumim da to nije zdravo,posvadjale bi smo se Confused
Ako neko ima problema sa tjelesnom tezinom,preporucila bih mu da ode kod nutricioniste,koji ce mu tacno reci sto da izbaci a sto da ubaci u svoj jelovnik,i vjerujte mi da pomaze,znam dosta slucajeva.

dika88
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 36

Datum registracije: 09 Nov 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Nov 19, 2007 10:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kad sam bila mladja,do neke 13te god,bilia sam bas debela.Najgore kile koje sam dostigla bile su 72 kg,na ovih mojih 170cm...prestrasno...E onda sam se zaljubila i tu je krenuo cirkus.Trebalo je sto pre postati mrsava.Nema sta nisam radila,gladovala sam,po 3 dana ne bih jela nista.Kad bih se najela,trcala sam u kupatilo da povratim.Radila sam vezbe,stotine trbusnjaka,trcala...Iscrpela sam svoje telo,ugrozila zdravlje...Sto je najgore kada sam dostigla tu famoznu kilazu od 51kg izgledala sam kao les.Nigde Sva mekana i mlitava.
Tada sam shvatila da moram da promenim svoje navike iz korena i da dijete ne deluju.Deluje samo zdrav rezim ishrane koga se pridrzavamo uvek,a ne samo mesec ili 2.
Sada izgledam extra.Moja ishrana je mozda nekom rigorozna jer nema slatkisa,pica,koka kole..Ali verujte,ja se toga i ne secam...Idem u teretanu,sva hrana koju pojedem odlazi u misice.I nema opasnosti od debljine.Sad imam 55kg,sve obline na mestu,a nisam debela...
Poenta je u tome da telo kada mu smanjite kalorije dozivi stres i usled straha od gladi ono skladisti svku kaloriju koja vam sklizne niz grlo.To je taj tzv spor metabolizam.Zato se posle tih dijeta sa izgladnjivanjem kile strahovito lepe cim pocnete malo da jedete.Vi onda opet smanjite i dodatno usporite metabolizam..i tako u krug...Mucenju nikad kraja.
Tajna svega je da dnevno treba imati 5 maliih obroka,da telo ne bi zivelo u strahu od gladi.Tada cak i ako se ogresite,znacete da nece svaka kalorija ostati zalepljena na vasim bokovima.
Zatim,obroci treba da sadrze proteine.Oni su osnovna gradivna materija nasih misica,ne idu u salo.To su meso(pilece,curece,govedje),riba,jaja(belanca),nemasni sir,jogurt...Treba jesti sto vise vlaknastog povrca(kupus,kelj,karfiol,brokoli),a skrob svesti na minimum.Medjutim,njega ne smemo skroz izbaciti,jer nam daje gorivo i bez njega se nas metabolizam usporava.Slobodno pojedite parce hleba za dorucak,ili bareni krompir ili rizu za rucak..Za veceru ni slucajno jer nase telo nema gde da sagori sve te ugljene hidrate.Voce umereno(1-2 vocke dnevno)jer sadrzi puno vocnoh secera.I to treba izbegavati banane,grozdje,smokve,a forsirati grejp,limun,jabuke...I voce se jede u prvoj polovini dana.
Uz sve ovo pijte bar 2l vode,kafu bez secera,sve sokove potpuno izbaciti a alkohol samo u specijalnim prilikama...
Mozete da trenirate,zavisi kakav izgled zelite.3x ned bilo koje fiz aktivnosti.Ja sam izabrala teretanu,ona mi najvise odgovara.Preoblikovala sam se i super izgledam.U principu,ako se zdravo hranimo,trening i nije toliko bitan.Bilo koja aktivnost tad vredi.A ako se nazderemo,mozemo da trcimo koliko hocemo,to nece biti to.ishrana je 70% uspeha,trening je vise slag na torti...
Eto to je moje iskustvo,verujte,znam sve o dijetama i ne vrede.Za one koji su skloni debljanju jedini pravi put je umerena i zdrava ishrana.Ostalo je nezdravo i opasno!

škorpijica
~ noćna mora mnogih ~
<font color='blue'><b>~ noćna mora mnogih ~</b></font>

Datum registracije: 07 Sep 2004
Mesto: ....tamo gde Dunav ljubi nebo...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 03, 2008 1:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dijeta zasnovana na pirinču

Dijeta zasnovana na pirinču ilustruje ekstremno strog pristup ishrani. Predviđeni efekti ove dijete: gubite dosta kilograma, a ukoliko ste bolesni - izlečite se ishranom.

Detaljni plan ishrane ograničava unos šećera, soli, masnoća i industrijski proizvedene hrane. Autori dijete obećavaju sledbenicima rapidni gubitak kilograma - deset kilograma prve nedelje, a sledećih nedelja po dva kilograma. Ako tome dodate i preporučene vežbe, gubitak kilaže može biti i veći. Ova dijeta je uspešno isprobana na ljudima koji su boravili u specijalnom dijetnom kampu, a pri tom se bolovali od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti, hipertenzije.

Hrana koju su stručnjaci uključili u ovu dijetu zapravo je niskokalorična, sadrži složene ugljene hidrate, nemasna, niskoproteinska, integralna, sa minimalnim količinama šećera i natrijuma. Prema zamislima autora, ova dijeta trebalo bi da vam pročisti organizam i da bude od pomoći u prevenciji ili lečenju hroničnih bolesti. Uz dijetu se preporučuje i smanjivanje stresa, i to pomoću joge i meditacije.

VAŽNO: ova dijeta ne preporučuje se ljudima koji imaju problema sa debelim crevom ili sa bubrezima!

Sledbenici ove dijete ne jedu baš samo pirinač, ali veliki deo dijete čini upravo ova namirnica. Mogu se jesti sledeće namirnice: integralne namirnice koje sadrže skrob, pasulj i slične biljke sa minimalnom dozom natrijuma, voće, povrće, nemasni mlečni proizvodi i nekoliko namirnica koje su izvor proteina. Stručnjaci kažu da će vam sitost održati vlakna koja se nalaze u integralnim žitaricama, voću i povrću.

Dijeta zasnovana na pirinču ima nekoliko faza, u kojima su preporučene određene namirnice.

Faza 1 - jedna nedelja

1. dan: osnovni obroci od pirinča (800 kalorija i 50 mg natrijuma): pirinač i 2 voćke za doručak, ručak i večeru.

Sledećih 6 dana: pirinač na lakto-vegetarijanski način (1000 kalorija i 300 mg natrijuma).

Doručak: pola činije pirinča, 1 voćka, 1 nemasni mlečni proizvod.

Ručak i večera: 3 porcije pirinča, 3 povrća i 1 voćka

Faza 2 - jedna nedelja

1. dan - osnovni obroci od pirinča.

5 dana - pirinač na lakto-vegetarijanski način.

7. dan

Doručak: činija pirinča, 1 voćka.

Ručak: 2 porcije pirinča, 3 povrća, 1 voćka.

Večera: 2 porcije pirinča, 2 nemasna mlečna proizvoda, 2 povrća, 1 voćka.

Faza 3 - smirivanje

Ista je ishrana kao u fazi 2, samo što dodajete oko 200 kalorija sedmično, sve dok ne prestanete da mršavite.

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati. (Krstarica)

"...dvoje ljudi koji su se voleli ne mogu biti prijatelji, jer se svaki susret svodi na previše tajanstvenih pogleda, da bi se prestali nadati..."
"Znas, crne rupe nastaju kada se um ubrza do beskonacnosti, ali u negativnom smislu, tako da u njima nema nicega. Nema prostora. Vremena. Nema drugih ljudi. Nema cak ni tebe. U crnim rupama mozes lepo da se zezas. Lebdis iznad zemlje. Slusas rock'n'roll. Dozivas kisu ili maznes neku lepu ribu. Samo je bezveze kad se probudis."

*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>

Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 15, 2010 5:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dijete koje bi trebalo izbegavati

Ima ih raznih i sve su popularnije kod onih koji veruju da njima mogu da doteraju liniju. Možda i mogu, ali istovremeno ozbiljno narušavaju zdravlje. Pročitajte koji su to najdiskutabilniji recepati za skidanje kilograma.

Čak četvrtina stanovništva EU je pregojena, a u celom svetu više od 30 odsto ljudi pati od prekomerne težine, pa se predviđa da će zbog nepravilne ishrane i držanja pogrešnih dijeta sva deca rođena posle 2000. godine u svojim četrdesetim imati šećernu bolest.

Dijeta je danas postala primarna za lečenje pandemije gojaznosti. U opticaju su razne dijete koje idu od ruke do ruke, počevši od onih koje drže holivudske glumice, pa do dijeta sa interneta.

Iza njih se krije opasnost po zdravlje, pa svako ko se odluči za dijetu mora da zna da one ne mogu da budu masovne, već prilagođene svakoj individui. Dijetu može da prepiše samo stručnjak koji ima sve podatke o osobi i njenom trenutnom zdravstvenom stanju.

- Najgore su dijete u kojima se upotrebljava jedna vrsta namirnica kao, recimo, meso jer tada propadaju bubrezi, ili dijete sa jajima jer je kod 90 odsto gojaznih oštećena žučna kesa, pa kod konzumiranja belanaca i žumanaca to stvara efekat kao kada biste vatru gasili benzinom - objašnjava za "Press" dr Ljubomir Pfaf, nutricionista.

Ovo su neke od najpopularnijih dijeta koje nutricionisti ne preporučuju, naročito bez prethodne konsultacije sa stručnjacima.

Dijeta po mesečevim menama
Sastoji se od posta sličnom gladovanju u trajanju od 24 sata, u periodu kada je mlad mesec. Za to vreme nije dozvoljeno konzumirati ništa osim vode, čaja ili u slučaju velike gladi soka, a preporučljivo je da se popije od dva do četiri litra tečnosti. Možda je dobra za čišćenje organizma, ali je diskutabilno koliko pomaže u mršavljenju.

"Poen" ili pilotska dijeta
Kod "Poen" dijete suština je da se unese velika količina energetskog materijala kako bi se zadovoljile potrebe ljudi koji troše više od 5.000 kalorija, poput pilota, što znači da dijeta ne odgovara nekome ko nema toliku potrošnju kalorija. Dijeta se temelji na poenima pa se tako 100 grama jabuka računa kao 12 poena, a 100 grama slanine kao nula poena. Pilot ne može da ide opterećenog želuca i da bi potrošio energetski unos, bolje je da uzme 100 grama masti nego 200-300 grama neke druge vrste namirnica koje će ga opteretiti.

Lagerfeldova dijeta (gladovanje)
Karl Lagerfeld je 2001. izgubio 30 kilograma ne bi li uspeo da se uvuče u uzana odela. Svoju dijetu temeljio je na uvrnutim principima, pa danima ništa nije jeo, a dnevno je u organizam unosio samo vodu i nekoliko kašičica maslinovog ulja. Njegova dijeta ravna je gladovanju, što je najpogubnije po zdravlje.

Atkinsonova dijeta
Prvih 14 dana dijete unos ugljenih hidrata je ograničen na do 20 grama dnevno. Nisu dozvoljeni voće, hleb, žitarice, povrće bogato skrobom, mlečni proizvodi (osim sira, mleka i maslaca). U fazi u kojoj masa počinje da opada, eksperimentiše se sa različitim vrstama ugljenih hidrata dok se ne ustanovi koje su "najliberalnije" doze koje se mogu unositi a da se i dalje gubi na težini. U posednjoj fazi utvrđuje se količina ugljenih hidrata koju osoba može da konzumira, a da pri tom zadrži svoju telesnu masu. Prema dr Atkinsu, većina osoba mora da limitira unos ugljenih hidrata na ne više od 60 grama dnevno, dok su preporuke o adekvatnom unosu ugljenih hidrata (formirane i prihvaćene od strane različitih renomiranih organizacija) otprilike 300 grama dnevno.

Dijeta u zoni
Autor ove dijete je američki biohemičar Beri Sirs koji u knjizi o ovoj dijeti "Život u zoni" savetuje unošenje 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto proteina i 30 odsto masti. Međutim, to je previše proteina i premalo ugljenih hidrata, ako se uzme u obzir da nutricionisti preporučuju unos od 60 odsto ugljenih hidrata, 15 odsto proteina i 25 odsto masti. Između ostalog, on savetuje doručak od pet belanaca dnevno, što je definitivno previše proteina za organizam.

UN ili dijeta 90 dana
Ova dijeta je vrlo popularna jer se kilogrami navodno ne vraćaju. Temelji se na geslu da se mršavi uz picu i čokolade, kao i na ideji da se jedan dan jedu samo ugljeni hidrati, a drugi samo voće. Nutricionisti upozoravaju da ova dijeta može da izazove hroničan deficit osnovnih masnih kiselina, avitaminozu, opterećenje probavnih organa i štitne žlezde, gubitak kalcijuma. Dijeta je u stvari vrlo nezdrava. Ljudi se zavaravaju da mogu sve da jedu, ali unose malo namirnica u organizam, zbog čega je ova dijeta vrlo opasna i rizična.

Kupus dijeta
Mnogi koji su probali ovu dijetu, koja je samo jedan od primera dijeta koje se baziraju na jednoj vrsti namirnica, isto kao i dijeta sa suvim šljivama, tvrde da je zdrava i praktična jer se hrana lako i jednostavno priprema. Ova dijeta navodno podstiče metabolizam i stvara dobro raspoloženje, smiruje i ublažava stres. Ali, naučno je dokazano da kupus dijeta zbog manjka osnovnih namirnica, poput proteina i belančevina, izaziva mnoge poremećaje u organizmu.

Dijeta po krvnim grupama
Ova dijeta se temelji na stavu da ljudi različitih krvnih grupa imaju različite potrebe zbog načina na koji su se razvijali njihovi preci. Ipak, mnogi nutricionisti su protiv toga da se ona primenjuje bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Izvor: Mondo

anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Jul 22, 2010 3:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Koja je dijeta najefikasnija?

Mnogi ljudi sa prekomernom težinom probali su i zatim odustali od dijeta koje zabranjuju njihovu omiljenu hranu.

Popularna alternativa nudi ishranu sa smanjenim unošenjem ugljenih hidrata. Dijetetičari su dugo bili skeptični u pogledu učinka takvih dijeta.

One omogućavaju unošenje hrane bogate proteinima i mastima, dok ograničavaju unošenje hleba, krompira, pirinča i ostale hrane sa dosta skroba. Međutim, skeptici su bili iznenađeni rezultatima prošlogodišnjih istraživanja na Univerzitetu Harvard koja su ustanovila da takve dijete ne donose povećani rizik od srčanih oboljenja.

Najnovija studija Univerziteta Stenford, kako piše magazin Women's Health, potvrdila je te podatke i uporedila efikasnost nekoliko popularnih dijeta.

Pokojni doktor Robert Atkins je 1972. godine napravio preokret u svetu dijeta kada je saopštio ljudima koji su želeli da izgube težinu da moraju strogo da ograniče unošenje hrane bogate ugljenim hidratima, poput hleba i krompira.

Atkinsovi saveti izgledali su revolucionarno. On je rekao da oni koji drže dijetu slobodno mogu da jedu hranu punu zasićenjih masti, uključujući meso, puter i sir. Uprkos rezervisanom odgovoru medicinske zajednice, Atkinsova dijeta postala je svetska enzacija.

Mnogi koji su je probali, poput Kristine Dilon, i - bili su zadovoljni rezultatima.

"Bila sam na Atkinsonovoj dijeti oko devet meseci i izgubila sam između pet i sedam kilograma. Ali što je još važnije, izgubila sam dva konfekcijska broja", skromno je izjavila ona.

Kristina Dilon je učestvovala i u najnovijem istraživanju o dijetama sa ograničenim ugljenim hidratima koje je sproveo Univerzitet Stenford. Ona je bila među 300 žena koje su pratile jednu od četiri različite dijete punih godinu dana.
Glavni istraživač, Kristofer Gardner, nije se bavio samo gubitkom težine.

"Jedna od zabrinutosti koje su zdravstveni profesionalci imali oko ovih dijeta, sa ograničenim unošenjem ugljenih hidrata, bila je mogućnost da hrana bogata mastima bude loša za ljude u smislu nivoa njihovog holesterola ili krvnog pritiska", podsetio je dr Gardner.

Međutim, žene na Atkinsonovoj dijeti imale su normalan krvni pritisak i nivo holesterola. Prosečno, one su takođe izgubile dva puta više kilograma od žena na drugim dijetama, koje su imale manje zabrana unošenja ugljenih hidrata.

Gardner tvrdi da jednostavnost Atkinsove dijete može da bude ključ njenog uspeha jer, smatra on, "sve se svodi na ukidanje prečišćenih ugljenih hidrata - belog hleba, belog pirinča, kukurznog sirupa bogatog fruktozom i gaziranih napitaka".

Žene na Atkinsonovoj dijeti zamenile su zaslađena pića običnom vodom. Gardner kaže da je to moglo da ima veliku ulogu u njihovom gubitku težine. Kardiolog Rendal Steford je koautor studije. On ističe da sami smanjujete rizik od srčanih oboljenja kada čuvate svoju težinu na zdravom nivou.

"Ova studija će promeniti moju praksu. Ubuduće ću više podržavati pacijente koji dođu a već su na Atkinsovoj dijeti i svakako ću sugerisati tu dijetu kao mogući razuman pristup za gubljenje težine", izjavio je Steford.

Rezultati najnovijih istraživanja, objavljeni u Analima američkog medicinskog udruženja, mogli bi da imaju značajan uticaj pošto je gojaznost postala veliki problem širom sveta.

Ako želite da smršate, korisne savete možete pronaći OVDE.

(FoNet)

*Mayche*

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Avg 12, 2010 7:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Smršavite vegetarijanskom dijetom

Vegetarijanska hrana je puna kalija, kalcija, magnezija, ugljikohidrata i vlakana koji su itekako važni za zdravlje organizma i probavu

Mnogi ljudi koji se godinama bore s viškom kilograma sve češće se odlučuju na vegetarijansku dijetu, kako bi se riješili viška kilograma. Vegetarijanska dijeta sastoji se od vrlo malo masnoća i kolesterola, pa uz mnoge druge prednosti pomaže u gubitku kilograma. Naime, vegetarijanskom dijetom ćete prema nekim istraživanjima riješiti, ublažiti ili spriječiti zdravstvene probleme kao što su problemi sa srcem i krvnim žilama, rak, dijabetes, visoki krvni tlak i tako dalje.

No, s vegetarijanskom dijetom, kao i sa svim drugim dijetama potreban je oprez, kako bi tijelo uravnoteženo dobivalo sve potrebne namirnice. Iako, vegetarijanska dijeta isključuje hranu koja u sebi ima životinjske proteine i ostale hranjive sastojke mesa i mesnih proizvoda, vegetarijanska hrana je puna kalija, kalcija, magnezija, ugljikohidrata i vlakana koji su itekako važni za zdravlje organizma i probavu. Ipak, to ne znači da je vegetarijanska dijeta bezukusna. Ako je spravljena od pravih namirnica i na pravi način može biti itekako ukusna.

Potrebna je volja i priprema

No, prije nego što počnete gubiti kilograme sa ovom nimalo jednostavnom i lakom dijetom, koja bi na kraju trebala rezultirati trajnim gubitkom kilograma, potrebna je psihička priprema i volja da se ona izdrži. Ukoliko imate određenih zdravstvenih, obavezno se posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom. Ovo je plan za unos 1200 i 1500 kalorija dnevno, što je možda trećina ili čak četvrtina kalorija koju sad unosite.

Navest ćemo samo primjere dijete, no za dugoročniju pravilnu prehranu posavjetujte se sa nutricionistom ili proučite stručnu literaturu.

Zajutrak:
Jedna mandarina
Dva tosta
Jedna čaša jagoda
Jedna žlica šećera
Light jogurt bez šećera

Doručak:
Jedna žlica maslaca od kikirikija
Dva graham krekera ili manje graham pecivo

Ručak:
30 grama sira s manje masnoća
Pola šalice svježe mrkve
Pola šalice light sladoleda
Jedan muffin

Užina:
Dvije žlice niskokaloričnog sirnog namaza
Četiri kolačića od riže

Večera:
Jedan pečeni slatki krumpir (srednje veličine) ili dva obična pečena krumpira (srednje veličine)
Proteinski napitak za sportaše (90 grama)
Jedna mandarina
Jedna šalica kuhane brokule

Drugi dan
Zajutrak:
Tvrdo kuhano jaje
120 grama obranog mlijeka
Zobene pahuljice (jedna šalica)

Doručak:
Svježa naranča
Jedna manja mozzarella

Ručak:
Jedna šalica juhe od povrća
Sendvič (šnita pšeničnog kruha, dvije žlice humusa, jedna kriška rajčice)
Pola litre obranog mlijeka

Užina:
Pola litre niskokaloričnog jogurta

Večera:
Dva vegetarijanska kolačića
Jedna šalica kupina

Plan jela za 1500 kalorija

Prvi dan
Zajutrak:
Zobene pahuljice (jedna šalica)
Jedna banana
Jedna mandarina
Šnita kruha sa sjemenkama
Jedna žlica meda
Jedna šalica obranog mlijeka

Doručak:
Tri veće šljive

Ručak:
Jedna šnita pite od sira
12 krekera od sjemenki
Jedna kriška sira

Užina:
Dva decilitra niskokaloričnog jogurta

Večera:
Niskokalorično kiselo vrhnje sa jednom žlicom sira
Vegetarijanski komadići slanine (jedno pakiranje)
Dvije šalice bilo kojeg kuhanog povrća
Dvije mandarine
Pola šalice kupina

Drugi dan:
Zajutrak:
Šalica kupina
Dvije žlice oraha
Jedna šalica sojinog mlijeka

Doručak:
Jedna jabuka

Ručak:
Jedna naranča
Jedna šalica mini rajčica
Dvije žličice lanenog ulja
Jedna burito
30 grama suncokretovih sjemenki

Užina:
Dvije žlice humusa
Tri mrkve
Dvije šnite prepečenca

Večera:
Šalica i pol kuhane tjestenine
Šalica kuhane brokule (bez soli)
Vegetarijanske mesne okruglice

{Zena.Hr}

*Mayche*

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Uto Avg 24, 2010 11:51 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Smršavite vegetarijanskom dijetom (II dio)

Ukoliko se nepravilno hranite to je možda tek trećina ili četvrtina kalorija koje dnevno unosite u organizam. Zbog toga je prilikom te dijete potreban oprez, jer naglim početkom te dijete, vaše tijelo bi moglo doživjeti šok. Zbog toga preporučamo, ako zaista imate iznimno neurednu prehranu, prvih mjesec dana započnite s nekom laganijom dijetom, odnosno smanjivanju dnevnih obroka i izbacivanju hrane s puno masnoće i brze prehrane.

Nakon toga započnite s vegetarijanskom dijetom, koja bi vam trebala pomoći da trajno promijenite prehrambene navike i da vam se izgubljeni kilogrami nikada ne vrate. Kao i u svakoj dijeti, vrlo ja važna raznovrsna prehrana koja će zadovoljiti sve vaše dnevne potrebe i da se osjećate mnogo bolje. Osim toga, prije svake dijete u kojoj trebate izgubiti višak kilograma potrebna vam je psihička priprema i volja da se ona izdrži. Ukoliko imate određenih zdravstvenih problema, obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Može se i bez mesa...

U prvom dijelu teksta „Smršavite vegetarijanskom dijetom“, napisali smo primjere od čega bi se trebala sastojati vaša vegetarijanska prehrana. No, to su samo primjeri kako biste dobili uvid kako se treba hraniti. Varijacija i namirnica je bezbroj, no naglašavamo još jednom prehrana treba biti što raznovrsnija, te prilagođena vašim dnevnim potrebama.

Iako, vegetarijanska dijeta isključuje hranu koja u sebi ima životinjske proteine i ostale hranjive sastojke mesa i mesnih proizvoda, vegetarijanska hrana je puna kalija, kalcija, magnezija, ugljikohidrata i vlakana koji su itekako važni za zdravlje organizma i probavu. No, to ne znači da je vegetarijanska dijeta bezukusna. Ako je spravljena od pravih namirnica i na pravi način može biti itekako ukusna.
Pripremili smo još nekoliko savjeta kako spravljati što ukusnije obroke.

Voće, povrće, žitarice...

Doručak
Za doručak pripremite zobenu kašu, tako da u sojinom mlijeku razmočite valjanu zob (pola šalice), dvije žličice mrvljenih oraha, te malo malina.

Ručak
Za ručak pojedite zdravu, ukusnu i hranjivu salatu.
Pomiješajte crveno zelje, zelenu salatu, rajčicu, žuti ili crveni papar, grašak, krastavce, celer i mrkvu. Ispecite i dodajte na salatu 100 grama mariniranog tofua. Na kraju salatu začinite sa octom i uljem ili „light“ dresingom za salatu.

Užina
Pojedite svježe voće s laganim i nemasnim jogurtom.

Večera
Skuhajte pola šalice smeđe riže u koju na kraju možete dodati mrkvu ili neko drugo lisnato povrće (zelje, kelj)
ili primjerice zelje, brokulu i karfiolu. Nakon večere pojedite jabuku i red tamne čokolade.

I još nekoliko primjera…

Doručak
Pojedite dvije tanke šnite bijelog kruha sa svježim kravljim sirom ili pipremite voćnu salatu od svježeg ananasa, kiwi, papaju, marakuju i müesli bez šećera i bilo kakvih dodataka. Pecite pet minuta sve te sastojke na tavici te pojedite.

Ručak
Skuhajte 150 grama špageta i na to dodajte umak od rajčice u koji ste prethodno dodali češnjak. Na sve to posipajte malo parmezana. Nakon toga pojedite „light“ puding s malo voća.

Večera
Za večeru pripremite ukusnu meksičku večeru, za što ćete trebati 90 grama mrkve, 75 grama zobi, ulje, 90 grama luka, bosiljak, jedan češanj češnjaka i 270 grama crvenog kuhanog graha.
Prvo na ulju prepržite luk da lagano posmeđi, a nakon toga dodajte sve nabrojane sastojke te ih lagano pržite između pet i osam minuta. Nadjevom napunite tortilju. Uz to možete pojesti malo nezačinjene zelene salate.

Ukusni međuobroci i grickalice

Možete imati vrlo zdrave međuobroke dva puta na dan, kao što je voće, različite vrste vegetarijanskih kolačića i dvopeka, kokice, sušeno voće...
Vegetarijanskom dijetom ljudi mogu smršaviti na vrlo zdrav način, no vrlo je važno da prije toga istražite o kakvoj se prehrani radi, isprobajte raznovrsnu hranu i recepte iz kuharica ili pak osmislite svoje recepte.

Vegetarijanska dijeta pomoći će vam da prilikom mršavljenja postanete i ostanete zdravi, što je na kraju i najvažnije od svega. S obzirom da većina naše populacije jede meso, vegetarijanska dijeta nije baš omiljena i poznata u Hrvatskoj, ali s malo volje i discipline, uvidjet ćete da je ukusna i vrlo jednostavna.

{Zena.hr}

*Mayche*

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 25, 2010 3:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Najčudnije dijete svih vremena: Ne isprobavajte, nećete smršati

Ljudi su još od davnina isprobavali najrazličitije dijete kako bi se zauvek rešili suvišnih kilograma. Verovalo se čak da se linija dovodi do savršenstva gutanjem vate, izbegavanjem močvara i danonoćnim pušenjem. Ali, to nije sve. Otkrivamo vam najbizarnije dijete pomoću kojih su mnogi ljudi od 18. veka do današnjih dana pokušavali da smršaju. Naravno, ovaj tekst treba da vas zabavi i zato se ne nadajte da će vam ijedan od ovih saveta pomoći da skinete koji kilogram.

Saznajte kako su kroz istoriju ljudi pokušavali da se reše suvišnih kilograma

1727. IZBEGAVAJTE MOČVARE
Tomas Šort je napisao studiju pod nazivom „Uzroci i posledice gojenja“, u kojoj je primetio da gojazni ljudi žive blizu močvara. Njegova preporuka bila je da se ljudi sa viškom kilograma presele u pustinje, kako bi izbegli evidentno loše efekte močvare.

1800. KRALJEVSKO GLADOVANJE
Tokom druge polovine 19. veka dijeta pod nazivom „Viktorija“ izazvala je potpunu histeriju među srednjom klasom i aristokratijom zapadne Evrope. Ljudi su se bukvalno izgladnjivali kako bi dostigli kraljicu Viktoriju, koja je tada imala samo 45 kilograma i koja je bila pojam duhovne čistote i ženstvenosti.

1820. KO PIJE SIRĆE, BRZO MRŠAVI
Anoreksični i bulimični pesnik Lord Bajron popularizovao je „dijetu sa sirćetom“ kao najbolji način da se izgube kilogrami. Da bi očistio svoje telo, on je pre svakog obroka pio šolju sirćeta kojem je dodavao malo vode. Neželjeni efekti ovakve dijete bili su povraćanje i dijareja, pa nije ni čudno što je brzo gubio na težini.

1903. ŽVAĆI, ŽVAĆI, AL’ NE GUTAJ
Horacio Flečer, trgovac antikvitetima iz San Franciska, postao je poznat kao „Veliki žvakač“ pošto je izjavio da je izgubio 40 kilograma tako što je hranu žvakao a nije je gutao. Naime, on je svaki komadić hrane žvakao 32 puta, a zatim bi ga ispljunuo. Verovao je da će njegovo telo apsorbovati dovoljno hranljivih materija iz hrane koju samo žvaće, a da se ujedno neće gojiti. Moto njegove dijete bio je „priroda će kazniti sve one koji ne žvaću“.

1925. NIKOTIN UBIJA APETIT
Teško je zamisliti da su cigarete ikada bile u nekoj vezi sa zdravim načinom života, ali one su dvadesetih godina prošlog veka baš tako predstavljane. Nekoliko duvanskih kompanija kao glavni adut svog proizvoda isticalo je njihovu moć da suzbiju apetit. Jedan poznati proizvođač cigareta savetovao je kupce da, ako puše njihove cigarete, nikada neće morati da se odreknu slatkiša.

1930. KUPAJTE SE, SMRŠAĆETE
Može li se masnoća s tela skinuti tokom tuširanja? Iako zvuči potpuno blesavo, sapun za mršavljenje naterao je žene da svaki slobodan trenutak provode u kadi. Uprkos grandioznim tvrdnjama, ovi sapuni nisu imali magične sastojke koji tope masti. To su zapravo bili sapuni za ruke sa kalijum-hloridom i ostalim osnovnim sastojcima.

1954. PARAZITI JEDU KILOGRAME
Kada su ljudi shvatili da parazitski crvi koji žive u crevima čoveka troše hranljive materije, pa samim dovode i do gubitka kilograma, potpuno su izgubili razum. Neki su odmah počeli da ih unose organizam nadajući se da će konačno moći da jedu bez straha od gojenja. Međutim, neki zagovornici ove „dijete“ bili su zgroženi činjenicom da crvi mogu da narastu i do 25 metara i da izazovu meningitis ili demenciju.

1960. SPAVAJTE DA NE BISTE JELI
Pošto ne možete da jedete i spavate u isto vreme, san bi mogao da bude najbolji način za gubljenje kilograma, zar ne? Zato se ova dijeta i zove „dijeta uspavane lepotice“, a popularizovana je šezdesetih godina prošlog veka. Sledbenici ovog načina života a ne ishrane, među kojima je bio i čuveni Elvis Prisli, uzimali su velike količine sedativa i spavali danima samo da ne bi morali da jedu.

1970. „PROLIN“, ČUDESNI NAPITAK
Sedamdesetih godina prošlog veka Rodžer Lin promovisao je potpuno izbegavanje i hrane i pića, svega osim „prolina“, čudesnog napitka koji je sam pravio od životinjskih rogova, kopita, kože, tetiva, kostiju i drugih životinjskih. „Prolin“ je organizmu obezbeđivao 400 kalorija dnevno, tako da ne čudi što je najmanje 58 osoba držeći ovu dijetu doživelo srčani udar.

1980. DIŠITE, DIŠITE I OPET DIŠITE
Većina dijeta podrazumeva izbegavanje određenih namirnica, ali zbog ove dijete morali biste da se odreknete bukvalno svega osim vazduha. Sledbenici ove teorije verovali su da, kada se ljudi nalaze na čistom vazduhu i u skladu sa sobom, više nemaju potrebu za hranom, vodom i snom. Australijanka Jasmuhen pokušala je da dokaže ovu teoriju, ali je eksperiment zaustavljen četvrtog dana jer je doživela tešku dehidrataciju.

1987. JEDITE IZ PLAVIH TANJIRA
Da li ste primetili kako restorani brze hrane koriste crvenu i žutu boju u svojim logoima i restoranima jer te boje stimulišu apetit. Nasuprot tome, plava boja ga suzbija, pa je zato jedna japanska kompanija iskoristila ove podatke i napravila plavi set za ručavanje iznijansiran pomoću voska. Oni su tvrdili da u plavom tanjiru hrana deluje neprivlačno, što suzbija apetit.

2000. A VATA BEZ KALORIJA?
Kome treba hrana kada može da jede niskokaloričnu vatu? Jedni su je jeli suvu, drugi su je umakali u želatin, i svi su bili siti. Iako je pamučna vata bogata vlaknima, ona nije potrebna ljudima i zato je ne treba jesti.

{Zena}

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Dijete... Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  sledeća
Strana 19 od 20

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon