www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Zdrava Hrana
Strana prethodna  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
Pređite na stranu broj:  
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 14, 2005 10:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kesteni

Kesteni se pojavljuju i konzumiraju još u prethistoriji na prostorima Mediterana i Azije. U početku su uzgajani u Kini, Japanu, Italiji i Španjolskoj. Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Razlikuju se od ostalih orašastih plodova zbog nižeg udjela masti i visokog udjela škroba. Imaju posebnu teksturu i sladak, blag okus. Po nutritivnom sastavu slični su smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Proteini im nisu jača strana, no zato su vrlo bogati škrobom, te je moguće napraviti i brašno od kestena. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C.

Nutritivna vrijednost

Kesten (pečeni), 10 plodova srednje veličine ili 84 g sadrži:

Energetska vrijednost: 206 kcal
Proteini: 2.67 g
Ugljikohidrati: 44.5 g
Ukupna mast: 1.8 g
Prehrambena vlakna: 4.3 g
*Izvrstan izvor: vitamina B6 (0.41mg) i vitamina C (21.8mg)

*Dobar izvor: kalija (497 mg) i folata (58.8mcg)



_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 14, 2005 11:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kukuruz

Za vrijeme kuhanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekule koje štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza, pa on štiti od raka, bolesti srca, katarakte, Alzheimerove bolesti.

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola, folnom kiselinom što čuva krvožilni sustav, vitaminom B1 važanim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji nam daju brzo rasploživu energiju.

Iako u kukuruzu možemo uživati kroz cijelu godinu, onaj koji je ubran i kojega jedemo u kasno ljeto najbolje prija našem nepcu i sadrži najviše hranjivih tvari. Latinski naziv za kukuruz je Zea mays, a širom globusa poznat je kao maize. On je ikona američke kulture koju su poznavali već Maye, Azteci i Inke. Smatra se da kukuruz potječe iz Meksika ili centralne Amerike, a dokazi o pripremi jela od kukuruza stari su više od 9.000 godina. Indijanci su ga koristili na "101" način, osim za hranu služio im je i kao sklonište, dekoracija, pa čak i kao gorivo. Poznato je da su jelima od kukuruza često dodavali neznatne količine pepela, jer su vjerovali da ih to čini zdravijima. Danas znamo rješenje te zagonetke! Kukuruz sadrži vitamin B3 u obliku kojega naš organizam ne može iskoristiti. Izgaranjem drveta nastaje pepeo koji sadrži male količine vapna, a ono pomaže aoslobađanju i iskorištavanju vitamina B3. U Europu su kukuruz donijeli španjolski i portugalski istraživači, no nažalost na Starom kontinentu je ignoriran indijanski ritual dodavanja pepela jelima od kukuruza što je dovelo do pomanjkanja vitamina B3 i pojavi bolesti zvane pelagra.



Za doručak, ručak i zabavu




Danas je kukuruz vrlo rasprostranjena namirnica. Jedemo ga kao povrće ili samljevenog u brašno od kojeg se radi kukuruzni kruh, ali i palenta. To jelo što nastaje kuhanjem kukuruznog brašna u vodi, sastavni je dio starih mediteranskih i kontinentalnih jelovnika. Kukuruzne pahuljice ili corn flakes s dodatkom mlijeka ili jogurta sve češće uzimamo za doručak. One se dobivaju kuhanjem i mljevenjem kukuruznog zrna, nakon čega se zapeku, pa poprime žuto-smeđkastu boju i postanu hrskave.

Često se obogaćuju vitaminima i mineralima. Ne treba zaboraviti ni omiljene i popularne kokice, koje svi volimo grickati. Pripremate li ih kod kuće vodite računa o tome da se na povišenoj temperaturi šećer u kukuruzu pretvara u škrob, pa kukuruz čuvajte na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku. U paleti proizvoda od kukuruza nalazi se i kukuruzno ulje što se dobiva od kukuruznih klica. Ono sadrži dosta višestruko nezasićenih masnih kiselina i umjerenu količinu vitamina E.

Po svojim prehrambenim svojstvima slično je sojinom ulju, i često se koristi kao začin salatama. Naravno, kukuruz ili proizvodi od kukuruza sastavni su dio brojnih industrijskih prehrambenih proizvoda.




_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 14, 2005 11:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Spremište dostupne energije

Svi koji misle da kukuruz opterećuje organizam suvišnim kalorijama "debelo se varaju". U prosječno velikom svježem klipu kukuruza ima 80 do 100 kcal. On obiluje ugljikohidratima, a siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene. Zrno kukuruza sastoji se od ovojnice, endosperma i klice.

Stanice ovojnice sadrže pigmente koji određuju boju kukuruza, koja može biti crna, žuta ili potpuno bijela. Bijeli kukuruz ne sadrži beta karoten, dok ga u žutom ima. Brojna istraživanja pokazuju da je kukuruz dobar izvor vitamina B1, tj. tiamina, ali i mnogih drugih vitamina i minerala, naprimjer vitamina B5, folne kiseline, niacina, vitamina C, fosfora, kalija i magnezija.

Osim toga obiluje prehrambenim vlaknima, a dokazano je da takve namirnice učinkovito snižavaju povišene razine kolesterola i sprečavaju pojavu raka debelog crijeva. Vrsta prehrambenih vlakana koja se nalazi u kukuruzu povoljno djeluje na razinu šećera u krvi, pa je kukuruz dobar izbor za osobe koje boluju od šećerne bolesti. Budući da obiluje i škrobom, kukuruz pomaže kod probavnih tegoba, posebno proljeva.

Smatra se da baš neprobavljivi škrob vraća normalnu tvrdoću stolici. Neka istraživanja pokazuju da kukuruz može biti koristan i kod želučanih tegoba. Male količine kukuruza mogu neutralizirati želučanu kiselinu, pa se on preporučuje osobama koje boluju od gastritisa i ulkusne bolesti.



Vole ga srce i mozak

Doprinos kukuruza zdravlju srca i krvnih žila ne leži samo u zavidnom sadržaju prehrambenih vlakana što "uništavaju" povišene razine kolesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B3 i magnezija. Poznato je da povišena razina aminokiseline homocisteina može uzrokovati bolesti srca. Do njezina povišenja dolazi, smatra se, zbog manjka folne kiseline, vitamina B12 i B6 u organizmu. Budući da kukuruz obiluje folnom kiselinom, pomaže prirodnu regulaciju razine homocisteina u organizmu i tako štiti srčanožilni sustav.

Jedno od najvažnijih medicinskih otkrića 20. stoljeća govori da pravilan unos folne kiseline za vrijeme trudnoće smanjuje oštećenja živčnog sustava novorođenčeta 48 do 80 posto. To je razlog što se kukuruz preporučuje ženama koje namjeravaju zatrudnjeti te trudnicama tijekom prva tri mjeseca trudnoće.

Kukuruz obiluje vitaminom B1 pa samo jedna šalica te namirnice osigurava gotovo trećinu dnevnih potreba našeg organizma. Taj vitamin je jedan od osnovnih sudionika enzimskih reakcija koje su neophodne za proizvodnju energije, a ima važnu ulogu i u pravilnom radu mozga. Naime, vitamin B1 sudjeluje u sintezi acetilkolina, prijenosnika živčanih impulsa, koji je "zadužen" za dobro pamćenje. Nedostatak tog neuroprijenosnika primijećen je kod starijih osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti ili čiji mozak slabije funkcionira.




_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 56

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 14, 2005 11:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Uništavač raka i virusa

U nizu znanstvenih studija o kukuruzu se govori kao o namirnici koja sprečava pojavu raka i suzbija djelovanje virusa u organizmu. Za tu zaštitničku ulogu zaslužan je inhibitor proteaze. Poznato je da tumorske stanice trebaju proteaze, tj. enzime što pomažu cijepanje specifičnih proteina, da bi se mogle dijeliti i napadati udaljena mjesta u organizmu.

Proteazama se suprotstavljaju i koče njihovo djelovanje inhibitori proteaze, koji dokazano sprečavaju nastanak tumora i smanjuju njihov rast.

Tijekom istraživanja provedenog na ženama zaraženim virusom koji može uzrokovati rak grla maternice, dr. Charles Butterworth sa Sveučilišta u Alabami, otkrio je da se virus povlači kod odgovarajuće količine folne kiseline u krvi. Butterworth smatra da u slučaju manjka folne kiseline može doći do "loma kromosoma na njihovim slabim točkama". Tada se virus uvlači u nasljednu osnovu zdrave stanice i izaziva početne promjene koje prethode raku.

Kod osoba s niskom razinom folne kiseline u krvi pet puta je veća mogućnost razvoja prekanceroznih promjena stanica, nego kod onih s visokom razinom folne kiseline. Nije li to dovoljan razlog da kukuruz nađe svoje mjesto na jelovniku suvremenog čovjeka?!



Kuhani je moćniji

Uvriježeno mišljenje kako je sirovo povrće zdravije od kuhanog, ne vrijedi za kukuruz. Američki istraživači su otkrili da prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću što povećava njegove "zaštitničke" moći.

Antioksidansi su molekule koje pomažu organizmu u obrani od štetnih slobodnih radikala i tako nas štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alzheimerove bolesti. Osim toga toplinska obrada povećava i aktivnost antioksidativnih molekula te razinu fitotvari u kukuruzu. Objavili su to u Journal of Agriculture and Food Chemistry znanstvenici sa Sveučilišta Cornell, SAD. Oni su mjerili antioksidativnu aktivnost kukuruza prije i poslije kuhanja, i uočili su da ona raste proporcionalno s trajanjem kuhanja.

Evo zašto: kuhanjem se oslobađa ferulička kiselina, fitotvar koja se nalazi samo u nekom voću i povrću, dok kukuruz njome obiluje. Ona ima snažno antioksidativno djelovanje, pa joj se pripisuju antikarcinogena svojstva.



Valij u tragovima

Poznato sredstvo za smirenje, valij, nije izmišljotina 20. stoljeća. Ljudi i životinje već stoljećima uzimaju taj lijek putem hrane. Iako se valij pojavio na tržištu šezdesetih godina prošlog stoljeća, znanstvenici su u mozgu ljudi "predvalijskog" doba pronašli tragove prirodnih benzodiazepina, kemijskih tvari koje utječu na promjenu raspoloženja, a među kojima valij zauzima istaknuto mjesto.

Najprihvatljivije je objašnjenje da se tamo našao zahvaljujući povrću. Naime, benzodiazepini u tragovima nađeni su u krumpiru, smeđoj leći, žutom zrnju soje, riži, kukuruzu, gljivama i trešnjama. Ipak, doze tog prirodnog sredstva za smirenje u hrani toliko su male da je upitno njihovo farmakološko djelovanja.

Znanstvenici su izračunali da bi trebalo odjednom pojesti barem 100 kg krumpira da bi se postigao učinak koji ima uobičajena doza od 5 do 10 mg valija. S kojom namjerom je onda priroda smjestila te spojeve u hranu, pitanje je na koje znanost tek treba odgovoriti.



Druga strana medalje

1. Kuhanje povećava antioksidativnu moć kukuruza, no snižava količinu C vitamina. To smanjuje njegovu sposobnost sprečavanja staničnog oštećenja i oštećenja tkiva. Istraživači tvrde da to ne znači kako je toplinski obrađen kukuruz manje zdrav.

2. Kukuruzu nedostaju dvije esencijalne aminokiseline, lizin i triptofan. Zbog toga se preporučuje da se kukuruz uzima u kombinaciji s mahunarkama, i tako zadovolje potrebe organizma za bjelančevinama i mineralima. Primjerice, prehrambena vrijednost kukuruznog kruha poboljšava se dodatkom male količine sojinog brašna.

3. Na crnoj listi namirnica koje izazivaju alergiju nalazi se i kukuruz. Alergični na kukuruz trebaju iz prehrane izbaciti sve proizvode čiji sastojci dolaze iz kukuruza, naprimjer industrijsku hranu što sadrži kukuruzne sirupe i škrob, lijekove i dodatke prehrani u kojima se derivat kukuruza koristi kao punilo.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
msasa
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 56

Datum registracije: 09 Jun 2004
Poruke: 83
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sre Sep 21, 2005 2:33 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

pij te ljudi caj od Sipka. Ekstra afrodizijak za zene i devojke!!!! Muskarac je potrebno biti samo na papitu posla caja od Sipka!!!! Curi iz nje kao iz potoka!!! Probajte caj od sipka!!!
 
folf
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 03 Okt 2005
Poruke: 55

PorukaPostavljena: Uto Okt 04, 2005 3:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

jabuke su prasariji lek, a u ostalom pomagaju i u ciscenja zuba Exclamation
 
djinaa
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 37

Datum registracije: 25 Jan 2006
Poruke: 140

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 25, 2006 11:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja se divim ljudima koji mogu zdravo da se hrane,jer to danas stvarno tesko,jer i neke namirnice za koje mislimo da su zdravembas i nisu,a i mnogo je primamljivih proizvoda od kojih smo psihicki zavisni..Very Happy
 
Berka
Upućeni član
Upućeni član





Datum registracije: 26 Jan 2006
Poruke: 404
Mesto: Holandija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 27, 2006 2:50 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Poslije lijecenja karcinoma deset godina izucavam nacin podizanja imuniteta i inace zdrave prehrane.

Postoje zlatna pravila u koja 100 % vjerujem i kojih se drzim.
Posto je to duga prica evo za sada samo jednog zlatnog pravila:

ugljene hidrate i proteine ne jesti zajedno
nego za jedan obrok jedno a za slijedeci drugo.
jedno se vari u tankom crijevu a drugo u zelucu.
jedno drugome smeta, stvara konfuziju u organizmu, nepotrebno trosi zivotnu energiju.
Kao sto nemozemo istovremeno usisavati dnevnu i spavacu sobu,
tako nemoze probavni trakt variti istovremeno na dva mjesta
te dvije vrste hrane koje jedna drugu pobijaju.
U probavnom traktu moze biti baza ili kiselina
a jedno s drugim stvara - nista odnosno svasta.

Proces varenja se toliko oduzi i iskomplikuje, da prije nego hranjive tvari apsorbujemo u krv ili prije nego sto izadju nus produkti - tako kombinovana hrana istrune u nama. Zato podrigujemo, prdimo, smrdimo, lezimo i uzdisemo.
Sto je duzi proces varenja vece su sanse za skladistenjem viska sala.
 
Cinderella*
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 46

Datum registracije: 29 Jan 2006
Poruke: 77
Mesto: Chicago

usa.gif
PorukaPostavljena: Sre Feb 08, 2006 3:32 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Divlji losos,

To je najzdravija proteinska hrana koja postoji i najbolji izvor omega-3 masnih kiselina. Pored toga, losos je jedna od retkih namirnica koja sadrži DMAE, hemijsku supstancu koja se u prirodnom obliku nalazi u našem organizmu, a za koju je dokazano da poboljšava tonus mišića i redukuje bore na licu.Dakle, ukoliko ste u mogućnosti, konzumirajte svež divlji losos ili onaj iz konzerve.
 
randi
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 15 Jan 2006
Poruke: 128

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 13, 2006 6:11 pm    Naslov poruke: ... Na vrh strane Na dno strane

mrva , mrkva i samo mrva
Puna je vitamina A , dobra za vid i za probavu
 
Francuskinja
♦Un Mal pour un Bien♦
<b>♦Un Mal pour un Bien♦</b>



Godine: 42

Datum registracije: 07 Apr 2005
Poruke: 16007
Mesto: 83700 ST RAPHAEL

france.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 18, 2006 12:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

lepo sto jedemo sva ta zdrava hrana za svaki deo naseg tela.bolje tim putem nego lekovima;
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Zdrava Hrana Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3 ... 13, 14, 15
Strana 15 od 15

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon