:: |
Autor |
Poruka |
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem supa od graška*
Sastojci za 6 porcija:
-10 g belog luka
-150 g seckanog luka
-750 g graška
-250 ml supe, bilo koje, može i kocka
-prepečen hleb
Priprema:
Izdinstajte iseckani beli i crni luk na malo putera. Dodajte grašak i supu. Kuvajte 5 min. na jakoj temparaturi.
Grašak izvadite i u procesoru ga sameljite do glatke kaše.
Vratite u supu, posolite, dodajte peršin i služite uz prepečen hleb.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem supa od krompira*
Sastojci za 4 porcije:
-100gr slanine iseckane na kockice
-1 glavica seckanog crnog luka
-5-6 krompira
-voda (ili bistra pileća supa)
-so i biber
-timijan
-1 šolja mleka
-seckani mladi luk, rendani sir, pavlaka
Priprema:
U tiganju pržiti na kockice iseckanu slaninu dok ne postane krckava. Izvaditi je i ostaviti na papirnu salvetu da se ocedi. Na masnoću od prženja dodati iseckan luk. Kad omekša, dodati krompir isečen na kockice, naliti vodom (buljonom) i kuvati na tihoj vatri. Kad je krompir gotov, dodati malo soli, bibera, timijana, ispasirati u blenderu, dodati mleka i zagrejati još par minuta. Sipati u činije i po vrhu posuti malo seckanog mladog luka, pržene slanine, rendanog sira i pavlake.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem supa od tikve*
Sastojci:
-1 žuta tikva (oko 1 kg – 1,20 kg)
-150 ml belog vina
-1 glavica crnog luka
-250 g umućenog šlaga
-3–4 kašike ulja od tikve
-50 g oljuštenih i malo prepečenih semenki od tikve
-600 ml tečnosti (supa od povrća)
-so
Priprema:
Tikvu oprati, iseći na pola, izvaditi semenke i oljuštiti. Komade tikve iseći na krupnije parčiće (odprilike oko 3 cm.). U jednu šerpu staviti ulje od tikve, malo ga zagrejati, dodati mu isečene parčiće tikve, Sitno iseckan crni luka i kratko propržiti (3 –4 min.). Dodati supu, belo vino, posoliti po ukusu i vratiti na ringlu da se kuva. Kuva se 12-15 min u zavisnosti od jačine temperature. Pri kraju kuvanja dodati umućeni šlag i pustiti da još dva tri ključa izbiju. Pomeriti s ringle i ispirirati je. Procediti je i vratiti još 3-4 minuta da se kuva. Uzeti žicu za mućenje i još malo supu izmutiti.
Pri serviranju, u tanjir staviti malo oljuštene i prepečene semenke, a po želji i kockice crnog hleba.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem supa od šargarepe*
Sastojci za 4 porcije:
-1 glavica luka
-pileći buljon ili voda (3-4 šolje)
-3-4 osrednje šargarepe
-1 krompir
-3/4 kašičice timijana
-so i biber
-3/4 šolje mleka
-100 g kisele pavlake
-peršun
Priprema:
Propržiti 5 minuta iseckan luk na malo ulja, da omekša. Dodati šargarepu isečenu na krupnije kolutove, iseckan krompir, vodu ili buljon (dovoljno da prekrije povrće 2-3 cm) i timijan.
Kad provri smanjiti vatru i kuvati na tihom oko pola sata. Ispasirati u blenderu, dodati so, biber i mleko.
Ako je pregusto, dodati još malo vode.
Zagrejati nekoliko minuta i služiti.
U svaki tanjir sipati po 1 kašičicu pavlake i odozgo posuti peršunom.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem supa od špargle*
Sastojci za 4 porcije:
-500gr špargle
-2 kašike butera
-1 glavica crnog luka
-1 kašika brašna
-3 šolje vode ili pilećeg buljona
-so, biber
-3/4 kašičice timijana
-1 šolja mleka
Priprema:
Šparglama odseći zadebljale i tvrde krajeve (oko 2-3 cm od kraja), i vrhove. Krajeve baciti, a vrhove blanširati par minuta, izvaditi i staviti u posudu sa ledenom vodom, da zadrže lepu zelenu boju. Sredinu iseći na komade. Na buteru propržiti iseckan luk, oko 5 minuta, da omekša, pa dodati brašno. Mešati par minuta, naliti vodom ili supom i dodati šparglu. Začiniti solju, biberom i timijanom. Kad provri smanjiti temperaturu i kuvati na tišoj vatri, pokriveno, oko 30 minuta. Kad je špargla mekana, ispasirati, dodati mleko i zagrejati nekoliko minuta. Po ukusu dodati još soli i bibera. Umešati blanširane vrhove i služiti sa malo pavlake.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem čorba od celera*
Sastojci:
-350 g oguljenog celera
-100 g krompira
-750 ml temeljca
-100 ml pavlake
-50 g masti
-so
-beli biber
Priprema:
Na masnoći lagano dinstati tanko sečeni celer, kada omekša, zaliti temeljcem u kojem je kuvan krompir sečen na ploče i kuvati 20 min.
Zatim čorbu izmešati mikserom, procediti i začiniti pavlakom i solju.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem čorba od krompira*
Sastojci:
-1/2 kg krompira
-100 g korena celera
-1 šargarepa
-1 mali crveni luk
-mali cvet brokola
-0,5 l bujona (ili bistre supe od kocke)
-so, biber
-puter
-200 ml pavlake
-peršun
Priprema:
Krompir i koren celera oljuštiti, oprati, iseckati na kockice i kuvati oko 20 minuta u bujonu.
Pred kraj staviti i brokoli da se obari.
Šargarepu očistiti, oprati, oguliti i nju iseći na kockice.
Crveni luk dinstati na puteru dok ne smekša, pa dodati šargarepu i sve zajedno dinstati još nekoliko minuta.
Krompir i celer ispasirati u supi, pa dodati šargarepu, brokoli iseckan na sitne komade, i pavlaku.
Sve ponovo zagrejati.
Sipati u tanjir i posuti peršunom.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem čorba od pirinča*
Sastojci za 4 porcije:
-100 gr pirinča,
-50 gr maslaca ili margarina
-2 kašike brašna,
-1/2 veze zeleni za supu,
-4 kašike mleka,
-1 žumance ili jedno celo jaje,
-so, biber.
Priprema:
Očistite i operite pirinač, pa ga skuvajte u vodi, ocedite i propasirajte. Na maslacu ili margarinu propržite brašno. Pri tom vodite racuna da brašno ostane svetlo. Kada se brašno proprži koliko je potrebno, nalijte ga, uz neprestano mešanje, vodom u kojoj se kuvao pirinač.
Očišćenu zelen istružite na trenici i dodajte čorbi. Kuvajte desetak minuta, odnosno onoliko koliko je potrebno da se strugana zelen skuva. Tada spustite u čorbu i pasiran pirinač i sve zajedno kuvate još desetak minuta.
Posolite po ukusu i začinite umućenim jajetom promešanim sa mlekom i pobiberite.
Pri služenju čorbu možete zakiseliti sirćetom ali još bolje limunovim sokom.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krem čorba od šampinjona*
Sastojci za 4 porcije:
-300 g šampinjona
-1/2 glavice luka
-40 g margarina
-20 g brašna
-supa (pileća ili juneća)
-100 g pavlake
-2 žumanca
-2 kašike šeri vina
-so, biber
-peršin
-stari hleb
Priprema:
Izdinstajte na margarinu iseckani luk i šampinjone.
Pospite brašnom i dobro promešajte.
Sipajte supu i neka se kuva 10 minuta. Smanjite temperaturu.
Izmešajte žumnce sa kiselom pavlakom i šeri vinom i dodajte u supu.
Dobro izmešajte, supa će dobijati gušću formu.
Pazite da vam supa NE prokuva ponovo!
Na kraju začinite solju, biberom, peršinom.
Po izboru služite sa prepečenim hlebom.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Krompir čorba*
Sastojci za 6 porcija:
-1/2 kg krompira
-glavica crnog luka
-1 paradajz
-1 jaje
-2 sveže paprike
-ljuta papričica (po želji)
-peršunov list
-mast ili ulje
-biber, so
Priprema:
Iseckajte crni luk i propržite ga na masnoći, dodajte isečenu papriku i još malo propržite. Zatim dodajte oko litar vode, krompir iseckan na kockice, oljušten i sitno iseckan paradajz, biber i so. Papričicu dodajte ako želite da zaljutite čorbu. Kuvajte oko 20 minuta, dok se krompir ne skuva, pred kraj dodajte umućeno jaje. Na kraju je pospite peršunovim listom
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Ljuta riblja čorba*
Sastojci za 10 porcija:
-0,5 kg crnog luka
-0,5 kg krompira
-3 šargarepe
-3 suve ljute parike
-1 kg mešane ribe
-3 čena belog luka
-so
-biber
-ljuta tucana paprika
-vegeta
-lovorov list
-biber
-1 dl belog vina
-0,5 l tomatina
-voda
Priprema:
Iseckati crni luk i staviti da se dinsta na vodi.
Dodati iseckanu šargarepu i krompir.
Kada se sve to sjedini dodati ribu.
Posle toga se doda tomatino i svi začini koji su navedeni. Ostaviti da se krčka dok se riba ne raspadne.
Kada se riba raspadne dodati belo vino.
Posle toga samo se dodaje voda da ne ispari.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
*Mediteranska čorba*
Sastojci:
-50 g maslaca (pravog)
-4 kašike pšeničnog griza
-voda
-100 ml mleka
-lovorov list
-bosiljak
-ruzmarin
-so ili vegeta
-biber
-3 kapi limunovog soka
Priprema:
U šerpi zagrejati puter, kada se otopi i zagreje dodati 4 kašike pšeničnog griza, mešati dok griz ne dobije zlatnožutu boju, a zatim uliti vodu, dodati mleko, lovorov list, malo bosiljka i malo ruzmarina, vegetu ili so po želji.
Kada čorbica provri (paziti da ne iskipi zbog mleka), dodati bibera i na kraju 3 kapi limunovog soka.
Napomena: veoma je važno ne preterivati sa ruzmarinom i limunom.
Ova čorbica se može servirati uz propržen hleb.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|