:: |
Autor |
Poruka |
Tikulinija Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Dec 2005 Poruke: 97
|
|
Milanski slatki ravioli
Potrebno je:
40 dag brasna
15 dag putera
10 dag secera
4 zutanjka
marmeladu
liker
kristal secer
Priprema:
Zamesite testo od brasna, secera, putera i zutanjka, dobro ga izradite pa ostavite na sobnoj temperaturi 1 sat.
Razvaljajte ga, izrezite krugove, na svaki stavite hrpicu marmelade, preklopite i pecite 20 minuta na srednje jakoj vatri.
Ispeceno namocite u liker (po mogucnosti crvene boje) i u secer.
|
|
|
|
|
|
Tikulinija Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Dec 2005 Poruke: 97
|
|
Orah stanglice
Potrebno je :
Za tjesto:
300 gr. mlevenih oraha
80 gr. secera
30 gr. cokolade za mesenje
1 decilitar vode
Snjeg:
Jedno belance
150 gr.secera u prahu
Sok od 1/2 limuna
Priprema:
Tjesto:Uliti u manju serpu vodu i zagrejati je do oko 60 st.C. U drugu posudu zapremine oko 2 dl. staviti cokoladu izlomljenu na sitne delove i staviti je u serpu sa zagrejanom vodom. Mesati cokoladu kasicicom da se ona rastopi.(Ovaj postupak se u kulinarskom zargonu naziva kuvanje na pari). U posebnoj posudici zagrejati vodu i u njoj rastopiti secer. Topal rastvor secera u vodi uliti u rastopljenu cokoladu i mesanjem ujednaciti smesu.
Umesto opisanog postupka pripreme cokolade pomocu "kuvanja na pari" moze se upotrebiti mirkotalasna pec. Izlomljena cokolada stavi se u plasticnu ili staklenu posudu. Primenom kratkotrajnog zagrevanja pocev od 10 sekundi uz prekide i mesanje razgrejane cokolade dovrsiti njeno rastapanje. Uliti topal rastvor vode i secera i mesanjem ujednaciti masu.
U posebnu posudu zapremine oko 1.5 litar stavi se mleveni orah. U orah se lagano sipa rastopljena cokolada uz stalno mesanje, u pocetku kasikom a zatim elektricnim mikserom sa kukama. Zavrsno mesenje moze se izvesti i rukama. Vazno je da smesa na kraju da bude homogena i da dobije gustinu testa. Od ovog testa prave se stanglice duzine 4.5 sm.,debljine 10 mm i sirine 12 ili 15 mm prema izboru. Na kraju, od uzih stanglica dobice se oko 60 komada a sirih oko 50 komada. Sire stanglice donose po komadu vise kcal.
Po zavrsenoj izradi testo podeliti na tri lopte jednake mase, staviti ih u frizider da se ohlade, sto ce na kraju olaksati izradu stanglica.
Snjeg: Mikserom umutiti belance uz postepeno dodavanje secera u prahu. U toku mucenja dodavati po 4-5 kapi limunovog soka ali ne vise od soka polovine manjeg limuna. Kiselost snega podesiti prema ukusu. Mikserom velikom brzinom dugo mutiti sneg da bude veoma gust tako da trag noza ostane vidljiv kada se njime sneg zasece
Izrada Stanglica: Uzme se jedna lopta testa iz frizidera i pomocu oklagije razvije se u pravougaonu traku duzine 25cm debljine 1cm i sirine 5cm. Nozem poravnati talastatu ivicu po duzini trake tako da ona bude ujednacene sirine od 4.5 cm. Odstranjeno testo prikljuciti narednoj lopti i postupiti na isti nacin kao i sa prvom.
Unutrasnjost kalupa puni se orahovom masom i poravnava nozem. Dok se kalup puni, asistent kuvara treba da pridrzava bocne strane kalupa vertikalno. Napunjen kalup utrosice oko trecine pripremljenog testa. Ako je upotrebljeni karton otporan na vlagu ceo posao se moze zavrsiti samo sa jednim kalupom. Po zavrsenom punjenju kalup sa polozenim testom stavlja se u frizider.
Kada su trake orahove mase napravljene pristupa se premazivanju nozem gornjih povrsina traka umucenim snegom. Ako se testo nalazi u kartonskim kalupima bocne strane treba odvojiti od testa. Sneg treba da bude ravan i debljine 5 do 6 mm. Posle toga pristupa se secenju traka u stanglice sirine 12mm ili 15mm zavisno od izbora.
Pre svakog novog zareza noz treba obrisati vlaznom krpom cime se odstranjuju mrvice od predhodnog secenja koje bi pokvarile izgled naredne stanglice. U toku premazivanja snegom, koje moze i duze potrajati, sneg s vremena na vreme mutiti da ne bi izgubio prvobitnu cvrstocu.
Operaciju secenja pazljivo raditi da sneg ostane samo po povrsini stanglica. Da bi sneg ostao cvrst za vreme isecanja stanglica potrebno je nekoliko puta promesati ga sa mikserom.
Gotove i isecene stanglice odmah redjati jednu do druge u obilnije namascen pleh. Ovo raditi pazljivo i uz pomoc tanke kuhinjske lopatice kojom treba zahvatati stanglice sa njihovih bocnih strana i pazljivo ih prenositi u pleh jer su one mekane. Stanglice susiti u pecnici na 100 stepeni C. Posle 15 minuta iskljuciti gornji grejac i susiti ih jos 20 minuta na 115 stepeni C.
Ako pecnica nema mogucnost iskljucivanja gornjeg grejaca, stanglice treba zastiti pokrivanjem sa Al folijom. Voditi racuna i kontrolistati da sneg tokom susenja ne dobije zutu boju. Mora da ostane beo kao sneg, ali uz to da bude i cvrst. Donji deo stanglice dok je jos u pecnici ne treba da bude cvrst. Potrebnu cvrstinu i umerenu hrskavost dobice kasnije prirodnim susenjem u toku koriscenja.
Preporucuje se da se stanglice odmore od pecenja nekoliko sati
|
|
|
|
|
|
Tikulinija Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Dec 2005 Poruke: 97
|
|
Rafaelo kuglice
Potrebnno je:
150 g prah secera,
200 g mleka u prahu,
4 oblande za tortu,
1 dl tople vode,
1 margarin,
150 g kokosovog brasna
[u]Priprema[/U]
Izmrviti oblande za tortu, dodati secer u prahu, mleko u prahu, toplu vodu i razmeksali margarin i sve dobro zajedno izmesati. Praviti kuglice i valjati ih u kokosovo brasno. U sredinu kuglice moze da se stavi ceo lesnik ili se njime moze kuglica ukrasiti odozgo
|
|
|
|
|
|
CicaVestica Upućeni član
|
Godine: 50
Datum registracije: 02 Jun 2006 Poruke: 347 Mesto: Cicilend
|
|
Kokos oblanda
-500g secera
-1/2l vode
-250g margarina
-400g kokosovog brasna
-50g suvog grozdja
-100g zele bombona
-2 oblande
Priprema:
Staviti da provri voda,secer i margarin.U to dodati kokosovo brasno i seckane zele bombone i suvo grozdje. Masu staviti izmedju 2 oblande i sutradan seci na stangle.
|
|
|
|
|
|
kamen33 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 22 Jul 2006 Poruke: 1
|
|
trazim dobar recet ili recepte za oblatne, hvala
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Oblatne
Sastojci
4 jaja
20 dkg šećera
1 čokolada za kuhanje
1 margarin
vanilin šećer
mljevenih oraha (koliko popije)
Priprema
Umutiti 4 jaja sa 20 dkg šećera i vanilin šećer. Staviti da se kuva i u to dodati čokoladu za kuvanje. Kada je čokolada otopljena, a masa poprimila skroz čokoladnu boju, skinuti sa vatre i dodati u vruće margarin.
Na kraju u sve to (kad se malo prohladi) dodati mljevenih oraha po potrebi. Filovati oblatne.
OBLATNE SA KOKOSOM
Potrebno:
1 oblatne
1/2 litre mleka
1/2 kg. šećera
1/2 margarina
300 gr. mlevenog plazma keksa
200 gr. kokosa
200 gr. suvog grožđa
po želji sitno seckanih oraha
Priprema:
Osladiti mleko i staviti na štednjak da tek počne da kuva. Čim prebaci prvi ključ skinuti sa ringle i dodati margarin uz mešanje dok se ne otopi. Nakon toga dodati keks, kokos, grožđe i po želji orahe i sve izmešati.
Sačekati da se dobro ohladi i premazati oblatne.
Nadjev za oblatne
Vrijeme pripreme: 15 min.
Sastojc
Sastojci:
# 0,5 dcl vode, 25 dkg secera, 2 cijela jaja, 3 rebra cokolade.
Priprema:
Vodu staviti kuhati sa 12,5 dkg secera, jaja dobro izraditi sa ostalim secerom, ukuhati u vodu, te na kraju dodati cokoladu za kuhanje. Masu premazati preko listova oblatni. Sjeci po zelji i posluziti.
dve oblatne
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Sastojci:
# dve oblatne,300 grama secera, 2 dc vode 1 margarin, 300grama keksa.
Priprema:
prokuvati 2 deci vode sa 300 grama secera dodati 1 margarin da se otopi i staviti 300 grama keksa. napuniti izmedju dve oblatne.
OBLATNA SA KARAMELOM
Ispržiti 200 g šećera i u to dodati ranije umućenu masu od 250 g margarina, 6 žumanaca i 200 g prah-šećera. Sve zajedno skuvati dok se istopi sav stvrdnuti prženi šećer. U toplu masu dodati 250 g seckanih suvih smokava i 250 g seckanih oraha, dobro izmešati i brzo filovati oblatnu. Prekriti drugom oblatnom, a odozgo staviti tepsiju da bi se karamel dobro zalepio za oblatne. Kolač seći na pravougaone štanglice ili romboide.
BECAR SNITE
Mazati 3 oblatne
1. 20 dkg mljevenih oraha pofuriti sa 1 dl mlijeka, 1 zlicom ruma, 20 dkg secera
2. 4 zutanjka, 15 dkg secera tuci na pari. U smjesu iscijedi pola limuna i dodaj 15 dgk izradjenog maslaca ( kad je hladno)
3. 20 dkg staub secera prokuhaj u 1 dl vode i u to dodaj 20 dkg suhih smokava i 10 dkg grozdjica ( smokve i grozdjice samelji)
Sa cetvrtom oblatnom poklopi
ROLADA OD OBLATNI
1. 2 rebra cokolade, 10 zlica vode, 10 zlica secera mijesaj na pari, dodaj 10 zlica oraha i namazi prvu oblatnu
2. 3 zutanjka, 6 zlica secera, 10 dkg margarina izmijesaj da bude gusto i namazi drugu oblatnu
3. 3 bjelanjka, 20 dkg secera tuci na pari te dodaj sok od limuna i filaj trecu oblatnu.
Smotaj u salamu ( oblatne prije toga zamotaj u vlaznu krpu da ih mozes svijati )
SALAMA
15 dkg mljevenih keksa, 15 dkg margarina, 15 dkg secera 1 jaje, 2 rebra cokolade ( naribati) Sve zamijesati, namazati vlaznu oblatnu i saviti u salamu
SALAMA U OBLATNI
25 dkg secera
salica vode
15 dkg oraha
15 dkg mljevenih keksa
15 dkg grozdjica
5 rebara cokolade
1 margarin
1 jaje
Secer skuhaj sa vodom. Kad se zdusne kao med dodaj nasjeckane orahe, kekse, grozdjice, cokoladu, margarin i jaje. Mijesaj na laganoj vatri dok se ne rasope margarin i cokolada.
Vruce namazi na oblatnu prethodno umotanu u vlaznu krpu
|
_________________
|
|
|
|
|
dambolina • Nepopravljivi romantik •
|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Nov 2006 Poruke: 73140 Mesto: •● U tudjoj koži ●•
|
|
Kuglice sa kafom
Sastojci:
4 belanca
250 g secera
puna kasika kafe
2,5 dl slatke pavlake
2 kasike secera u prahu
casica visnjevace
100 g cokolade za kuvanje
Priprema:
Umutite cvrstu penu od belanaca i secera,pa dodajte kafu.
Napravite 8 kuglica i stavite ih na podmazan pleh.
Susite u rerni zagrejanoj na 90 stepeni Celzijusa oko 2 sata.
Kada se ohlade,ulupajte slatku pavlaku sa secerom u prahu.
Na pari rastopite cokoladu i dodajte vasnjevacu.
Na ohladjene kafene puslice sipajte prvo cokoladu,pa slag,pa cokoladu,a zatim preklopite preostalim puslicama i po zelji ukrasite slagom.
Prijatno...
|
|
|
|
|
|
redstars Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 28 Jun 2005 Poruke: 18 Mesto: beograd
|
|
Kocke sa kafom
Potrebno je:
- 4 belanca
- 250 gr secera
- puna kasika kafe
- 2,5 dcl slatke pavlake
- 2 kasike prah secera
- likerska casica visnjevace
- 100 gr cokolade za kuvanje
Umutiti cvrst sam od belanaca i secera, pa dodati kafu.
Usuti u kolacarski spric i na podmazanom plehu
napraviti osam kvadrata stranice 8 cm.
Susiti u rerni zagrejanoj na 90 stepeni oko 2 sata.
Ohladiti. Ulupati slag s prah secerom.
Na pari rastopiti cokoladu i dodati visnjevacu.
Na 4 ohladjene kafene puslice sipati prvo cokoladu,
pa slag, pa cokoladu, a zarim preklopiti preostalim
puslicama i po zelji ukrasiti slagom.
Narandza torta
Testo:
- 6 jaja
- 2 supene kasike mlake vode
- 200 gr secera
- malo soli
- 100 gr brasna
- 100 gr gustina Fil:
- 8 listica belog zelatina
- izrendana kora od jedne narandze
- 200 gr narandzinog soka (djus)
- 150 gr secera
- 400 gr slaga Garniranje:
- 200 gr badema u listicima
- 300 gr slaga
- 8 kandiranih kolutova narandzi
Napraviti testo i peci ga oko 30 minuta
na temperaturi od 200 stepeni.
Kada se dobro ohladi iseci dve kore.
Redosledom dodavati sastojke za fil
(zelatin otopiti u malo soka od narandze).
Umucen slag dodati na kraju.
Filovati obe kore. Garnirati tortu.
[Edit by škorpijica: Pisanje poruke jedne za drugom, u istoj temi, gde to nije neophodno (SPAM-ovanje), strogo je zabranjeno Pravilnik-om.]
|
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Kinder Pingui
POTREBNO:
BISKVIT
6 jaja
6 žlica šecera
6 žlica brašna
6 žlica vode
2 žlice kakaa
1/2 praška za pecivo
KREMA
1/2 l vrhnja za šlag
1 vrecica želatine u prahu
PRELJEV
20 dag cokolade
10 dag margarina
NACIN PRIPREME:
BISKVIT Istucite snijeg od bjelanjaka. Pjenasto umutite žumanjke, šecer i vodu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao, te snijeg od bjelanjaka. Ispecite biskvit i ohladeni prerežite na pola. KREMA: Pripremite želatinu prema uputama na vrecici. Zapocnite tuci vrhnje i dodajte želatinu. Obzirom da sva vrhnja nisu jednako slatka, provjeriti da li je krema dovoljno slatka. PRELJEV Otopiti na laganoj vatri cokoladu i margarin. Slagati kolac: biskvit, pola šlaga, pola cokoladnog preljeva, druga polovica šlaga, drugi dio biskvita, ostatak cokolade. U slast!
Đurdica
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
Majmunski kolac
POTREBNO:
Za tijesto:
4 žumanjka
4 žlice šecera
4 žlice brašna
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo
1 vanilin šecer
snijeg od 4 bjelanjka
Za kremu:
3 jaja, 25 dag šecera, 3 rebra cokolade zakuhanje, 3 žlice gustina, 3 dl mlijeka, 15 dag margarina i još dvije šalice kave, 4 banane i 2 šlag pjene.
NACIN PRIPREME:
Za biskvit treba pjenasto umiješati jaja išecer, te dodati brašno, kakao, pecilni prašak i vanilin šecer. Pece se 15 min na temp od 225 stupnjeva. Za kremu se umiješaju jaja, šecer i rastopljena cokolada. Doda se gustin razmucen u mlijeku i sve se zakuha. U ohladenu kremu doda se izradeni margarin. Za kraj treba skuhati dvije šalice jake kave i poškropiti ohladeni biskvit. Potom nanijeti kremu i posložiti 4 banane narezane na kolutice, te na koncu šlag. Sve posipati naribanom cokoladom.
Julijana Štefanic
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
dameski Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 19 Dec 2004 Poruke: 43130
|
|
Puslice
Sastojci
Belanca
Šećer
Sok od limuna
Priprema
Umutiti dobro belanca, dodati postepeno šećer i nastaviti s mućenjem, mikserom (najača brzina) još 25 – 30 min. Posle 25 min. mućenja dodati limunov sok i nastaviti s mućenjem još 5 min. Pripremljenu masu staviti u špric.
Pleh obložiti papirom za pečenje, formirati puslice i staviti da se peku. Peći ih na 150°C 10 min., smanjiti temperaturu na 120°C i peći još 8 min. Posle ovog vremena smanjiti temperaturu na 100°C i nastaviti pečenje – sušenje još 8 min. Pri zadnjem smanjenju temperature, preko puslica staviti papir za pečenje. Izvaditi gotove puslice, ostaviti da se ohlade i servirati.
P. S. Na jedan belanac ide 5 kašika šećera i jedna čajna kašičica limunovog soka. Po želji dodati malo prehrambene farbe ili iseckanih oraha. Puslice se mogu formirati i kada se masa uzima dvema kašičicama tako što se masa jednom kašičicom uzme, a drugom s iste skida. Od ove mase mogu se formirati ne samo puslice već i pločice, prsten itd.
|
_________________ "You'll remember me, for the rest of your life"
" I know the way to fuck them all...." |
|
|
|
|
Plavusica73 Banovan! Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 27 Apr 2009 Poruke: 19
|
|
Salama od keksa
100g. putera,50g. šećera,
100g. čokolade
100g. mlevenih oraha
100g. mlevenog keksa
80g. seckanih lešnika
4 kašike ruma
3 jaja
Na pari umutiti jaja i šećer. Kad se šećer rastopi dodaj puter, čokoladu, mlevene orahe, seckane lešnike i rum. Dobro umućenu masu uvi u salamu i kad se ohladi seci na kolutove.
cheers
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|