:: |
Autor |
Poruka |
pinkie Prijatelj foruma

 |
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku

|
|
ŠARGAREBA U ZDRAVOJ ISHRANI
Ovo povrće, koje u umerenim količinama mogu da jedu svi, čak i dijabetičari, bogato je šećerima koji se odmah rastvaraju i organizam ih zato brzo prerađuje. Bogato je i vitaminima B i C. Količina vlakana nije velika, ali zato u šargarepi ima dosta minerala, naročito gvožđa i kalcijuma, zatim fosfora, kalijuma, natrijuma, magnezijuma, cinka i sumpora.
Glavni sastojak šargarepe je betakarotin od kojeg i potiče njena žuta boja. Betakarotin se u organizmu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin ima važnu ulogu u otpornosti protiv infekcija i zato bi svakodnevno trebalo da se nalazi na jelovniku.
Šargarepa reguliše varenje i zato je naročito pogodna za osobe koje pate od zatvora ili dijareje. U prvom slučaju treba jesti supu od šargarepe a u drugom piti sok.
Šargarepa ubrzava epitelizaciju tkiva pa se preporučuje osobama koje pate od čira na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu.
Šargarepa je i male kalorijske vrednosti, pa je mogu koristiti svi oni koji žele da smršaju.
Značajno mesto u ishrani odojčadi šargarepa ima već od drugog meseca, jer utiče na rast. Dobra je hrana i za trudnice i dojilje, jer omogućuje izbacivanje toksina, a povećava i količinu mleka. Takođe, jedan je od glavnih sastojaka u ishrani rekonvalescenata, pa čak i reumatičara i obolelih od raznih oboljenja kostiju, jer pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline iz organizma.
Od davnina su uočena i mnoga druga lekovita svojstva šargarepe. Žvakanjem svežeg korena smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji, a samim tim i mogućnost kvarenja zuba i neprijatan zadah. Žvakanjem se masiraju i učvršćuju desni.
Poznato je i dejstvo karotina na poboljšanje vida, a koristi se i u lečenju upale očiju.
Šargarepa se u domaćinstvu koristi sveža i kuvana u varivima, supama i sokovima.Pošto je karotin rastvorljiv u uljima, ona se obavezno dodaju jelima.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)
Poslednja prepravka: pinkie datum Uto Jun 28, 2005 2:24 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

 |
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku

|
|
Zahvaljujući posebnim šećerima i kalijumu (u 100g. praziluka malazi se 300mg.), praziluk je snažan diuretik. Sadrži 86 posto vode i olakšava izlučivanje otpadih materija putem bubrega. Sadrži malo soli, odličan je protiv otoka a istovremeno obezbeđuje telu vitamine i minerale.
Pomoć je protiv zimskog umora jer od svih zimskih vrsta povrća sadrži najviše karotena, vitamina C i E, uglavnom u zelenom delu. Povećava imunost, pomaže protiv prehlade i infekcija i štiti ćelije organizma od slobodnih radikala.
Možete ga uključiti u bilo koju dijetu koju držite. Sadrži 35 kalorija u 100gr. vrlo malo masnoća i šećera. Sadrži dosta celuloze i brzo daje osećaj sitosti. Pektin iz praziluka stvara zaštitni film na sluzokoži želutca.
Dodatak dijeti bi mogla da bude ova salata: na pari skuvajte praziluk, šargarepu, tikvice i celer. Pospite naseckanim peršunom kako bi ste obogatili vitaminom C ovu salatu od kuvanog povrća koja zbog male kalorijske vrednosti nipošto ne može da ugrozi liniju.
Praziluk možete koristiti i za lepotu. Supa od praziluka posvetljuje ten. Zahvaljujući diuretičkom učinku, potstiče izlučivanje otpadnih materija iz tela. Sadrži i vitamin E i karotene koji su dragoceni za negu kože.
Protiv povišenog krvnog pritiska dobro je koristiti praziluk i beli luk. Sadrži malo soli a puno kalijuma.
Za bolju cirkulaciju konzumirajte paziluk i losos. Apsorpciju vitamina E iz praziluka poboljšavaju omega-3 masne kiseline koje sadrži losos.
Za bolji rad creva koristite poriluk i .celer. Sadrže celulozu koja pojacava peristaltiku creva
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)
Poslednja prepravka: pinkie datum Uto Jun 28, 2005 11:12 am; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

 |
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku

|
|
a evo i poneki recept sa prazilukom
Pikantna supa od luka sa sirom
Potrebno je:
- 3 praziluka, litar supe od povrca, veza vlasca
- 2 grancice selena, 2 trougla topljenog sira (oko 60 g)
- so, biber, muskat
Praziluk dobro oprati, ocediti i iseci na 1/2 cm debele kolutove. Supu pustiti da se dobro zagreje pa u njoj praziluk kratko kuvati. Vlasac i selen ocistiti, pa oba sitno iseci. Neposredno pre serviranja pustiti da se sir otopi u supi. Pritom supa ne treba vise da se kuva, da se sir ne bi potpuno otopio. Zaciniti solju, biberom i muskatom. Dodati vlasac i selen. Po zelji supu ukrasiti listovima selena ili persuna i sluziti je uz kreker ili baget.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

 |
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku

|
|
evo i jednog recepta sa sargarepicom
Corbica sa sargarepom
Potrebno je:
- 750 g sargarepe, koren celera
- 3 glavice luka, cen belog luka, 50 g dimnjene slanine
- 4 kasike maslinovog ulja, 750 ml supe
- konzerva belog pasulja (oko 450 ml), so, biber
- veza persuna, 150 g pilece dzigerice, 1/2 baget hleba
Povrce oprati i ocistiti. Iseckati sargarepu i celer na prutice, crni i beli luk ocistiti i sitno iseci, a slaninu iseci na krupnije kocke. Zagrejati u tiganju 2 kasike ulja i proprziti slaninu da postane hrskava. Zatim dodati crni i beli luk, sargarepu i celer i sve dinstati oko 15 minuta. Procediti pasulj i dodati ga u tiganj. Posoliti, pobiberiti, dodati seckan persun. Oprati pilecu dzigericu, posusiti je odstraniti zile i ispasirati u mikseru. U ispasiranu dzigericu dodati sitno isecen crni luk i zaciniti po ukusu. Iseci baget hleb na kriske i posuti maslinovim uljem. Namazati masom od pilece dzigerice i kratko prepeci u rerni. Ukrasiti ostatkom persuna i servirati uz corbicu.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

 |
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku

|
|
Brokuli štite od mnogobrojnih zdravstvenih problema pa mnogi nutricionisti smatraju da bi se umesto na pijacama trbali prodavati u apotekama.
Brokuli su povrće broj jedan protiv raka. Sprečava razvoj različitih vrsta zloćudnih tumora, prvenstveno raka dojke, pluća, debelog creva, želutca i bešike, što su potvrdila razna istraživanja. Velika antikancerogena moć brokula zasnovana je na visokom sadržaju dva antikancerogena sastojka: indola i sulforafana. Indoli potstiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima koji neutralizuju delovanje estrogena, ženskih hormona koji ubrzavaju rast tumora vezanih za hormonalnu aktivnost (sprečava rak dojke). Takođe sprečavaju da kancerogene materije oštete DNK. Sulforafani sprečavaju štetno delovanje kancerogenih agenasa na zdrave ćelije.
Njena antikancerogena moć potiče i od visokog sadržaja vitamina C, betakarotena, drugih antioksidanata kao što su: glutation, kuercetin, lutein, glukarat koji neutralizuju slobodne radikale.
Brokuli su saveznik imunološkog sistema. Veoma su bogate vitaminom C, 200 grama obarene brokule zadovoljava potrebe dnevne količine vitamina C. To je čini neprijateljem prehlada (vitamin C smanjuje trajanje i težinu simptoma kod prehlada.
Počevši od karotena, telo sintetiše vitamin A koji neutralizuje slobodne radikale koji, uz ostalo oštećuje epitelne ćelije sluznica koje su prva barjera imunološkog sistema u borbi protiv infekcija.
Biljni ostatci brokula - celuloza i voda - nakon procesa varenja deluju u crevima poput sunđera, olakšavajući defekaciju, pa samim tim spečava zatvor, divertikulozu i rak debelog creva. Smanjuju nivo holesterola u krvi, pomažu detoksikaciju organizma i pogoduju otklanjanju štetnih otpadnih materija koje potstiču nastanak bolesti i štete koži i kosi.
Zahvaljujući velikoj zasitnosti (zbog celuloze) i maloj energetskoj vrednosti: sadrži samo 5 % šećera, nimalo masti..samo 15 kalorija na 100gr brokla, pomažu kontrolisanju telesne težine.
Brokule su povrće koje se jede prvenstveno tokom zime. Da bi ste što bolje iskoristili njene nutritivne vrednosti prilikom kupovine birajte brokule sa što tamnije zelenim cvetovima jer onda sadrže više vitamina C. Brokule je najbolje pripremati istog dana posle kupovine, u zamrzivaču se može držati 5 dana ako je prethodno kratko obarite u blago zasoljenoj vodi. Najbolje je kuvati je na pari ili čak blago ispržiti jer dugotrajnim kuvanjem gubi do 60% vitamina C. Najbolje je kada se kombinuje uz namirnice bogate biotinom (vitamin B), kao što su soja, žitarice, kukuruz.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

 |
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku

|
|
Brokula s purećim savicima
Vrijeme pripreme: 60 min.
Sastojci:
80 dag cvjetova brokule
80 dag purećega bijelog
mesa
10 dag mesnate
dimljene slanine
3 žlice riže
2 kisela krastavčića
1 žličicu pirea od rajčica
1 žličicu senfa
sol, papar
3 žlice maslinova ulja
2 žlice suncokretova ulja
2 žlice maslaca
2 dcl suhoga bijelog vina
2 režnja češnjaka
1 žlicu sitno kosanog
peršinova lišća
2 žlice brašna
Priprema:
Puretinu narezati na 8 odrezaka, lagano istanjiti
batom i posoliti. Rajčicu i senf pomiješati, pa
premazati jednu stranu mesa. Slaninu narezati na
kockice, pa popržiti na maslacu, dodati na kockice
narezane krastavce i dobro ispranu rižu. Sve pirjati
dodajući vodu i vino, da se riža prokuha 10-15
minuta. Malo ohladiti, pa puniti odreske. Saviti ih i
pričvrstiti čačkalicom. Naglo ih popržiti na dijelu
maslaca i ulja, uvaljane u brašno, tako da poprime
zlatnu boju sa svih strana. Složiti ih u posudu za
kuhanje, podliti vinom i prokuhati ih 10-15 minuta.
Za to vrijeme prokuhati cvjetove brokule 10 minuta
u kipućoj vodi. Izvaditi. Na maslinovu ulju kratko
popraiti sitno kosani češnjak i peršin, pa politi po
brokuli. Oko brokule složiti savitke i njih preliti
umakom u kojima su se pirjali.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

 |
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku

|
|
MOŽDA NISTE ZNALI
Brokula za duži život
Brokula sigurno nije omiljeno dečje jelo, a i kod mnogih odraslih na prilično je lošem glasu, čak toliko da ju je svojevremeno američki predsednik Džordž Buš stariji izbacio iz Bele kuće. No, ako se pravilno skuva, brokula ima izvrstan ukus. U novije vreme naučnici su otkrili da je i vrlo zdrava. Navodno, 100 grama brokule dnevno čak smanjuje rizik obolevanja od raka. No, još mnogo toga treba znati o ovom neverovatnom povrću.
Budući da sadrži velike količine antioksidantnih vitamina A, C i E, brokula možda može usporiti oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Ovo povrće sadrži i gotovo dvostruko više vitamina C nego narandža, pa jača odbrambenu sposobnost organizma.
Osobito je dobro uključiti brokulu u prehranu tokom trudnoće, jer sadrži dosta folne kiseline, vitamina iz grupa B. Ta hranljiva materija je važna u prvih 12 nedelja trudnoće jer sprečava nastanak nepravilnosti neuralne cevi u beba (na primer nastanak spine bifide ili rascepa kičme).
Brokula je takođe puna kalcijuma i magnezijuma neophodnih za jake kosti, zube, nokte i nerve, te gvožđa koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga ćete jedući brokulu možda sprečiti malokrvnost.
Dodajući brokulu obrocima, možete iskoristiti i njene prednosti za lepotu. Ona sadrži betakaroten (biljni oblik vitamina A) koji održava kožu zdravom i poboljšava ten.
U novijim istraživanjima naučnici su sok dobijen od brokule dodavali ćelijama raka, nakon čega je 95 odsto obolelih ćelija odumrlo. Brokule su na vrhu top-liste zelenog povrća koje potiče apoptozu (proces uništavanja zloćudnih ćelija). Brokula sadrži sastojke, koji se zovu sulforani, prirodne biljne hemijske materije koje joj daju prepoznatljiv ukus i mogu podstaći samouništenje ćelija koje bi se mogle pretvoriti u ćelije raka.
Redovno uzimanje brokule smatra se posebno korisnim i za prevenciju raka dojke koji se povezuje s viškom ženskih hormona estrogena. Sastojci u brokuli, nazvani indoli, ubrzavaju metabolizam estrogena, pa ostaje manje hormona za ”hranjenje receptora na zloćudno promenjenim ćelijama dojke. Kod žene koje jedu velike količine folne kiseline manja je i verovatnoća pojave raka grlića materice ili pluća.
I to nije sve...
Ovo povrće olakšava probavu. Jedan jedini obrok brokule sadrži 3,6 miligrama vlakana, a ona su vrlo važna za dobro varenje. Pomaže i dijabetičarima. Jedno istraživanje pokazalo je da 140 grama brokule sadrži 22 mikrograma hroma, deset puta više nego bilo koja druga namirnica. To je gotovo puna dnevno preporučena doza, koja inače iznosi 25 mikrograma. Hrom pomaže regulaciju šećera u krvi, pa ako imate dijabets tipa II nije na odmet uključiti brokulu u prehranu. Uz to podstiče i polnu želju. Selen u brokuli podstiče libido i plodnost.
Kako je pripremiti
Kuvanje može uništiti neke od hranljivih materija u brokuli. Da biste ih sačuvali, jedite brokulu sirovu ili tek kratko kuvanu - na pari, u mikrotalasnoj ili u tiganju. Pomeštajte je s malo maslaca i belog luka. Kuvana brokula treba da bude meka, ali ne gnjecava.
Jedite i lišće i peteljke, a ne samo cvetiće.
Voda u kojoj ste kuvali brokulu sadrži mnogo vitamina i hranljivih materija. Iskoristite je za pripremu umaka ili supe, ili je pomeštajte sa sokom od paradajza i začinima u zdrav napitak.
Kad kupujete brokulu, birajte glavice s jakim peteljkama i čvrstim cvetićima. Izbegavajte one s bledim i žutim cvetićima jer su prestarele pa im manjka ukusa i hranljivih materija!
Uskoro tableta od brokule
Naučnici s Univerziteta u Čikagu sintetizovali su jedinjenje nazvano oksomat, slično prirodnom sastojku brokule (sulforafanu) za koji se zna da deluje preventivno protiv raka dojke. Ako se na ljudima potvrde pozitivni rezultati dobijeni eksperimentima na životinjama, buduće tablete oksomata uzimaće se jednom dnevno. Za razliku od tamodžifena, sintetičkog jedinjenja koje je trenutno jedino sredstvo za prevenciju raka dojke a deluje samo na tumore koji nastaju usled estrogenskih poremećaja, tablete od brokule delovaće na sve vrste tumora, bez obzira na etiologiju.
Kutak za mediteransku kuhinju
Sve češće naučnici tvrde da zdravlje najbolje čuva takozvana mediteranska kuhinja, bazirana na ribi (najčešće na roštilju), maslinovom ulju, paradajzu, začinskim travama (origano, ruzmarin), testeninama i (crnom) vinu. Na ovom mestu donosićemo recepte iz mediteranskog basena: dalmatinske, italijanske, grčke, francuske...
Brokula s povrćem
(prilog)
Specijalitet grčke kuhinje
Dve veće brokule, dva krompira nasečena na kockice, šargarepa isečena na kolutiće, tikvica izrezana na kolutove (ako ste ostavili u zamrzivaču), dve šoljice vruće vode, kašika masti, četvrtina kašike zrna crne gorušice, kašika kima, četvrtina kašike ljute crvene paprike, malo crnog bibera i soli, četvrtina kašike komorača.
Zagrejati mast i ubaciti zrna crne gorušice. Kada počnu pucketati, dodati kim, ljutu papriku i komorač. Kratko propržiti i dodati šargarepu, krompir, tikvice i izrezane stabljike brokule. Pržiti još malo i dodati vruću vodu. Kuvati na umerenoj temperaturi deset minuta pa dodati cvetove brokule, so i crni biber. Kuvati dok povrće ne omekša i voda ne ispari. Povremeno lagano promešati i paziti da se cvetovi brokule ne raspadnu. Po želji, povrće možemo preliti s malo limunovog soka ili kiselom pavlakom.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
 |
vecadok Prijatelj foruma

 |
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd

|
|
Dobra vest za sve one koji vole trešnje je da ne samo da su izuzetno ukusne već i veoma lekovite.
Naučnici sa mičigenskog instituta su potvrdili da trešnje imaju izuzetno antizapaljensko dejstvo, mogu da olakšaju bolove kod artritisa a izuzetan su izvor antioksidanasa i melantonina koji mogu da uspore efekte starenja, korisni u borbi protiv raka i srčanih oboljenja.
Antioksidansi trešnje imaju 10 puta jače antizapaljensko dejstvo od aspirina sa tom prednošću da ne iritiraju stomak. Bogate su važnim flavonidima izokvercinom i kvercinom koji predstavljaju najintenzivnije antikancerogene materije.
Kod nas se u narodnoj medicini koristi list, smola, peteljka, plod, jezgra koštice, sveže trešnje, protiv otoka ispod očiju, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, tuberkoloze, impotencije, za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, neraspoloženja, melanholije i za negu kože lica.
Protiv otoka ispod očiju: Čajem od trešnjinih peteljki nakvasiti gazu i njome obložiti otoke.
Protiv impotencije: jedan deo zgnječenih jezgri iz koštica trešanja staviti u četiri dela vinjaka i ostaviti da stoji otvoreno oko 10 dana, zatim ocediti i piti tri puta dnevno posle jela po 15 kapi u čaši vode ili ih nakapati na hleb ili šećer.
Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa: šaku peteljki trešanja kuvati u litru vode dva minuta (od momenta kad voda proključa), ostaviti da malo odstoji, procediti i ne zaslađeno piti povremeno u gutljajima tokom celog dana.
Za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta dnevno jesti po 250gr. trešanja.
Za negu kože lica i vrata: zgnječiti zrele plodove trešnje (bele ili žućkasto bele, koje ne ostavljaju fleke) i napraviti gustu kašu sličnu pireu, pa naneti na kožu lica i vrata i držati 20 minuta. Kožu isprati mlakom vodom.
Protiv kamena i peska u bešici: 2 kašike isitnjenih jezgra trešanja staviti u 100gr. 70% alkohola, flašu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji 10 dana. Uzimati 6 - 10 kapi dnevno razblaženo u malo vode.
Protiv zapaljenja bubrega, bubrežnog kamena i za bolje mokrenje: jednu kašiku peteljki trešanja preliti sa 200gr. vode ili mleka i kuvati 1 do 2 minuta, ostaviti poklopljeno 5 minuta a zatim procediti i piti 3 puta dnevno.
Protiv premorenosti ruku i nigu: ruke i noge masirati trešnjevom rakijom nekoliko puta u toku dana, neizostavno uveče 5 do 7 dana.
Protiv reume: tokom 8 dana svakodnevno piti sok od svežih trešanja tri puta dnevno po jednu čašu.
Protiv srčanih smetnji: isitniti 25gr. koštiva trešanja i staviti u 80gr. jake komovice da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim piti 5 kapljica tinkture dva puta dnevno.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
 |
vecadok Prijatelj foruma

 |
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd

|
|
Zeleni čaj - potencijalna zaštita od autoimunih bolesti?
Zeleni čaj se mnogo proučavao zbog svojega potencijalnog antikarcinogenog djelovanja. Prema nedavno provedenoj studiji, zeleni čaj bi moga biti zaštita i od određenih autoimunih bolesti.
Prema voditelju studije, zeleni čaj spriječava ekspresiju antigena koje proizvodi tijelo, a koji djeluju kao okidač za odgovor imunološkog sustava.
U svojemu istraživanju, Stephen Hsu se fokusirao na EGCG, supstancu koja se nalazi u zelenom čaju i za koju je pokazano da spriječava upalne reakcije, te na njen utjecaj na kožu i stanice žljezda koje luče slinu, odnosno na područja koja su pogođena autoimunim bolestima lupusom, odnosno Sjogren-ovim sindromom.
Istraživački tim izolirao je 130 autoantigena te ih izložio djelovanju supstance iz čaja, EGCG. Autoantigeni su molekule koje imaju važne funkcije u organizmu, no promjene bilo u njihovoj količini ili lokaciji mogu rezultirati neželjenim odgovorom imunološkog sustava.
Ispitivanje je pokazalo da je veliki broj od 130 autogena bio inhibiran nakon što je bio izložen supstanci zelenog čaja.
Iako je istraživanje preliminarno, autor vjeruje da bi zeleni čaj mogao biti značajna pomoć u zaštiti stanica od napada autoantigena.
Izvor: Healthscout
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
 |
vecadok Prijatelj foruma

 |
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd

|
|
Prehranom protiv PMS-a
Prehrana bogata kalcijem i vitaminom D smanjuje izglede za pojavu predmenstrualnog sindroma, vjeruju američki znanstvenici. Istraživači s Massachusetts University su usporedili prehranu 1000 žena koje su patile od PMS-a s prehranom 2000 žena koje nisu imale PMS.
Pokazalo se da žene koje ne pate od PMS-a unose više vitamina D te konzumiraju više namirnica bogatih kalcijem, poput mlijeka i sira.
Ranija istraživanja su pokazala da unos dodatnog kalcija olakšava simptome PMS-a, no ovo je prvo u kojem je utvrđeno da kalcij i vitamin D mogu spriječiti PMS.
Znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju utjecajem kalcija i vitamina D na razinu ženskog hormona estrogena.
Jedna od teorija o uzrocima pojave PMS-a se odnosi na fluktuacije razine ženskih hormona za vrijeme menstrualnog ciklusa.
Stručnjaci preporučuju dnevni unos 800 miligrama kalcija i 5 mikrograma vitamina D.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
 |
vecadok Prijatelj foruma

 |
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd

|
|
Grožđicama protiv karijesa
Istraživači su otkrili da određene komponente prisutne u grožđicama mogu usporiti i zaustaviti rast bakterija u ustima koje su uzročnici karijesa i bolesti zubnog mesa.
U svojoj studiji, istraživači su analizirali vrstu crnih grožđica u kojima je identificirano pet različitih fitokemikalija - komponenata antioksidativnog djelovanja.
Labaratorijski testovi su pokazali da su fitokemikalije prisutne u grožđicama usporile, pa čak i zaustavile rast dviju vrsta bakterija koje su uobičajen stanovnik usta: Streptococcus mutans - bakterija koja uzrokuje karijes i Porphyromonas gingivalis - bakterija koja uzrokuje oboljenja zubnog mesa.
Studija je također pokazala da fitokemikalije spriječavaju prijanjanje bakterija na površini zuba i formiranje plaka.
Izvor: WebMD
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
 |
vecadok Prijatelj foruma

 |
Godine: 56
Datum registracije: 06 Nov 2003 Poruke: 7276 Mesto: Beograd

|
|
Osvježite se hranom, 1. deo
Na temperaturama od 35 C i višima rijetko tko razmišlja kao gurman, misao koja se uglavnom vrzma po uzavrelim glavama je: «Kako se osvježiti». Međutim, nije nemoguće biti gurman ljeti, posebice ukoliko na hranu gledamo kao na osvježenje.
Ljeto je razdoblje vrućine, a organizam stalno šalje signale da treba vodu, elektrolite, osvježenje, a ne opterećenje hranom koja sama po sebi uzrokuje dodatno zagrijavanje tijela. Jela koja prijaju zimi, očito je, treba izbjegavati za ljetnih vremena.
I opet nam je, po tko zna koji put, priroda izašla u susret osiguravajući u sezoni baš one namirnice koje organizam najviše treba. Tako ljeti nudi čitavu lepezu obojenih plodova voća i povrća, koje uz visok sadržaj vode, žednom tijelu nude i elektrolite koji se vrtoglavo gube zbog pojačanog znojenja i ubrzanog disanja.
Voće i povrće bogat su izvor antioksidansa, tvari koje organizam treba kako bi se zaštitio od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji u organizmu nastaju i gomilaju se usljed različitih čimbenika, uključujuću i štetno sučevo zračenje. Prema nekim studijama, pigmemnti u ljetnim namirnicama, primjerice - karoten i likopen, imaju zaštitno djelovanje na zdravlje kože i umanjuju rizik od karcinoma kože te stoga svakako trebaju biti dio svakodnevnog jelovnika. Istodobno, zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana ove namirnice će osigurati pravilnu probavu i osloboditi nas osjećaja težine i nadutosti koji u vrijeme ljetnih vrućina nije nepoznanica, a djelomično je uzrokovan gubitkom mineralnih soli putem znoja.
|
_________________ Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar! |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|