:: |
Autor |
Poruka |
BabyG Banovan! Prijatelj foruma

|
Datum registracije: 20 Jun 2005 Poruke: 4980 Mesto: ...caught in the heart of an angel...

|
|
Vecina vas zna da postoje dve vrste slonova. To su indijski slon (Elephas indicus) i africki slon (Loxodonta africana). Posto imaju neke zajednicke osobine prvo cu opisati njih a potom zanimljive podatke o svakoj vrsti posebno.
Slon je najveca kopnena zivotinja i jedini zivi sisar surlas . Njih odlikuje dugacka surla i veliki sekutici - kljove . Surla je dugacka , muskulozna i veoma pokretljiva . Na njenom vrhu se nalaze dva nosna otvora i jedan prstoliki organ koji im je najznacajniji . On im sluzi za disanje , uzimanje vode i za dohvatanje hrane (lisca,plodova,trave...). Sekutici su snazni i dugi , nalaze se u gornjoj ivici i vire van. Kod nekih slonova mogu biti teski i do 50 kg. Koza im je gola , imaju visoke i debele noge sa po pet prsta . Slonovi su biljojedi i zive u krdima . Smatra se da zive i do 120 godina.
INDIJSKI SLON
Indijski slon je srednjeg rasta i ima kratke kljove i male pokretljive usi . Dug je oko 3,5m, a visok i do 3m . Prosecna tezina je oko 4000kg . Za razliku od africkog , indijskog slona je lakse pripitomiti pa se zato najcesce koristi za vucu, i druge teske radove. Zivi pretesno u Indiji,na Cejlonu, Borneu i Sumatri.
AFRICKI SLON
Africki slon je veci od azijskog, razlikuje se po vecim usnim skoljkama . Dostize visinu i do 4m . Teze se pripitomljava ali se zato lovi zbog svojih velikih zuba to jest slonovace.
|
_________________ ~*Ode noć, još uvijek imam istu moć da do tebe mogu doć, samo pružim dlan od morske vode slan zlatnim prahom začaran, da uđe tiho u tvoj san i nježno te budi kao kad te ljubi...*~
 |
|
|
|
 |
alhemicar Prijatelj foruma

|
Datum registracije: 09 Maj 2005 Poruke: 3412

|
|
slon je moja omiljena "divlja" zivotinja.
veliki, nedodorljiv, dobrocudan.
|
|
|
|
|
 |
Francuskinja ♦Un Mal pour un Bien♦

|
Godine: 42
Datum registracije: 07 Apr 2005 Poruke: 16007 Mesto: 83700 ST RAPHAEL

|
|
slonovi su jako pametne zivotinje mada mozemo samo da ih vidimo u zooloski vrt ili negde u afriku
|
|
|
|
|
 |
tv Upućeni član

|
Datum registracije: 12 Maj 2005 Poruke: 428

|
|
mnogo slatke zivotinje...
*slonovi mogu zivjeti sedamdeset godina
*udju u pubertet sa trinaest-cetrnaest godina
*mogu imati djecu do pedesete godine
|
|
|
|
|
 |
***LaNe*** ~SpEEdy GonSaleS~

|
Godine: 39
Datum registracije: 29 Mar 2006 Poruke: 16047 Mesto: ***Sedmo Nebo***

|
|
jojjjj...slatki sloneki...pogotovo još dok su bebe pa i imaju malo dlaka na glavi kao da imaju perkiu...slatkoooo
|
|
|
|
|
 |
crnibiser samotvoja24

|
Godine: 48
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo

|
|
Svi slonovi hodaju na vrhovima prstiju jer su im pete formirane od samog sala bez koštane strukture.
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
  |
|
|
|
 |
jeka_ks GiGijeva miljenica

|
Godine: 34
Datum registracije: 18 Mar 2005 Poruke: 3933 Mesto: krusevac

|
|
mozda jesu pametne zivotunje,ali su meni ruzne!!!!!!!!!!nekako su mi antipaticne
|
_________________ Neka te moj poljubac dotakne putem ovih
malih slova, nek ti u srce udje radost nova, nek
ti sve od srece sja, a uzrok tome neka budem
ja.. |
|
|
|
 |
booster Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 37
Datum registracije: 06 Apr 2006 Poruke: 17

|
|
Izuzetno pametna zivotinja sve pohvale za slona!!!
|
|
|
|
|
 |
NK CELIK Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 40
Datum registracije: 04 Feb 2006 Poruke: 182 Mesto: Zenica

|
|
Steta sto ih nema kod nas.
|
_________________ Stanica puna, crveno-crna, Čelik se sprema na daleki put, pjesme se ore i baklje gore strusicemo stadion.! |
|
|
|
 |
jelenajo Dobro upućeni član

|
Godine: 39
Datum registracije: 08 Mar 2005 Poruke: 699

|
|
Ja ne volim slonove!!
|
_________________ Na vrhu uvek ima mesta,ako se krene sa dna!!!!1 |
|
|
|
 |
RunnerSG Upućeni član

|
Datum registracije: 09 Jun 2006 Poruke: 426 Mesto: ...tamo gde ti nisi...

|
|
Naravno da volim slonove. Mislim da su oni pored lavova carevi dzungle!!!
Oni su bas cool! Ne bi povredili coveka nego bi mu cak pomogli ali samo nekim dobrim!!!
|
|
|
|
|
 |
granger_ Banovan! Wanted!

|
Godine: 35
Datum registracije: 13 Jan 2007 Poruke: 8473

|
|
hvala Bogu sto ne mogu da skacu
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|