www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Povrce i voce za bolje zdravlje
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~
::  
Autor Poruka
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 27, 2010 5:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ako vam je savetovano da u ishrani smanjite ugljene hidrate, ili da se orijentišete na namirnice sa manjim glikemijskim indeksom, obratite pažnju na trešnje.
Plod trešnje najvećim delom čine ugljeni hidrati od kojih je najzastupljeniji voćni šećer fruktoza, tako da ih mogu koristiti i osobe obolele od dijabetesa. Vitamin C, beta karotin i biljni pigmenti antocijani svrstavaju trešnje u izuzetan izvor antioksidanasa.
I to nije sve o trešnjama: novija istraživanja pokazuju da trešnje imaju snažno antizapaljenjsko dejstvo, čak deset puta jače nego aspirin. Osim ploda mogu se koristiti i peteljke od kojih se priprema čaj. Ovaj čaj je odličan diuretik pa se preporučuje kod upale bubrega i mokraćnih puteva.



Ne previše kuvanja
Nije dobro da uzimamo samo termički obrađenu hranu. Nedostatak svežeg voća i povrća slabi vitalnost i izdržljivost. Ukoliko ne jedemo sveže voće i povrće, to slabi i imuni sistem, smanjuje količinu neophodnih minerala, vitamina, proteina. Dobro je da što više povrća koristimo u sirovom stanju, a da ono za koje se ipak odlučimo da termički obradimo, obradimo na najmanje štetan način, minimalnom termičkom obradom na pari ili u minimalnoj količini vode.

Cimet protiv holesterola i šećera
Neka vam postane običaj da pospete kolače cimetom, ili ga dodajte u čaj ili kafu... jer cimet, dokazano, može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida. U jednom ispitivanju, istraživači su davali ispitanicima (koji su imali dijabetes tip 2) jednu placebo pilulu dnevno, a drugoj grupi pilulu sa 1g do 6g cimeta. Nakon 40 dana, u grupi koja je dobijala cimet nivo holesterola je pao minimum13% i njihov nivo triglicerida je pao minimum 23%. Potvrda ovog dejstva je bila što u grupi koja je uzimala placebo nije bilo efekta sniženja holesterola. U jednom od novijih istraživanja, nemački istraživači su analizirali krv 65 odraslih sa dijabetesom tip 2 koji su zatim uzimali kapsulu sa 1g cimeta ili placebo, 3 puta dnevno u toku 4 meseca. Na kraju su rezultati pokazali da je nivo šećera korisnika cimeta smanjen za oko 10%, a placebo korisnici su smanjili za samo 4%.


Soja pomaže zdravlje kostiju
Ako želite da povećate šansu da imate zdrave kosti, uključite proizvode od soje u redovnu ishranu. To je pokazalo Istraživanje o zdravlju žena širom Amerike. Objavljeno je u Američkom časopisu za epidemiologiju, 2002, 155:746-754 i pokazalo je da Japanke i Kineskinje upola manje od belkinja i crnkinja lome kuk, što istraživači pripisuju njihovoj ishrani u kojoj preovlađuju proizvodi od soje.
Soja i sojini proizvodi sadrže visok nivo fitoestrogena koji su analogni ljudskom estrogenu i mogu da se vezuju za receptore kostiju i poboljšaju gustinu kostiju. Japanke u predmenopauzi koje su uzimale najviše genisteina imale su za 12% veću gustinu kostiju od sunarodnica koje su uzimale najmanje genisteina (fitoestrogen).
Naravno, ni sa sojom ne valja preterivati - preporučena mera je da se proizvodi od soje (tofu, tempeh, sojino mleko i sl) konzumiraju dva, najviše tri puta nedeljno.

Žitarice su zlatne
Ako još uvek koristite proizvode od rafinisanog brašna, razmislite o ovome. Integralne žitarice sadrže zaštitne antioksidanse u količinama koje prevazilaze čak i količine koje sadrže voće i povrće.

Kukuruz, na primer, ima skoro dvaput veće antioksidansno dejstvo od jabuke, dok pšenica i ovas mogu da se mere sa brokolijem i spanaćem.
Antioksidansi su materije koje poboljšavaju opšte stanje organizma i deluju preventivno protiv raka, srčanih oboljenja, Alchajmerove bolesti i drugih rasprostranjenih problema savremenog čoveka.


Ušećeren med je dobar
Nema razloga da izbegavate ušećeren med, jer tečno stanje nije prirodno stanje meda. Med se redovno više puta topi da bi izgledao kao da je tek vrcan.

Prilikom samo jednog topljenja, bez obzira što piše da je topljenje obavljeno na temperaturi do 40 stepeni, koja često dostiže i 50 stepeni, veći deo korisnih sastojaka biva uništen. Zato je najbolje je kupovati od pčelara koji nam ulivaju poverenje i to nedavno vrcan med koji će vremenom kristalisati, ili je već kristalisan (iako tada ne možemo biti sasvim sigurni da li je prethodno bio otapan).


Za promenu treba strpljenje

Ponekad ljudi kažu: „Promenio sam ishranu, pa nema nikakvih rezultata“. To nije tačno, jer svaka promena načina ishrane daje određeni rezultat, ali je potrebno vreme.

Pravi rezultati se ne postižu za 5, 7 ili 10 dana, već na na duži vremenski period. Promena načina ishrane mora da traje minimum četiri meseca, zato što toliko traje jedan metabolički krug, odnosno vreme koje je potrebno da se usklade metabolički procesi koji učestvuju u varenju, iskorišćavanju hranljivih materija i njihovom izbacivanju iz organizma; četiri meseca traje životni vek crvenih krvnih zrnaca putem kojih se kiseonik i hrana dopremaju do svih ćelija i tkiva u organizmu


Ne zaboravite alge
Ako tragate za kvalitetnim izvorom minerala i vitamina, obratite pažnju na alge. Alge sadrže obilje gvožđa, kalcijuma, joda, udruženo sa vitaminima A, B12, C, i drugim korisnim sastojcima, pa zato pomažu pravilan metabolizam materija, daju kvalitet zubima, kostima, koži i kosi, regulišu nivo masnoća, doprinose poboljšanju memorije, koncentraciju i pamćenje... Alge su takođe i veoma dobar izvor soli, i to one veoma kvalitetne, nerafinisane morske, tako da ukoliko želite da smanjite količinu soli u ishrani, umesto soli u jelo ili salatu možete dodati određenu količinu algi. Kvalitetne morske alge danas možete da nađete u svim prodavnicama zdrave hrane.

Smanjite televiziju
Ako želite da vam deca bolje uče i da imaju mirniju narav, ne bi trebalo da ih puštate da predugo gledaju televiziju. Ovo pogotovo važi za malu decu. Istraživanje Kolumbija univerziteta i Njujorškog državnog psihijatrijskog instituta pokazala su da tinejdžeri koji gledaju TV 3-4 sata imaju češće probleme sa učenjem. Nekoliko drugih istraživanja, koja su pratila malu decu koja često gledaju TV, pokazala su da kad odrastu, pokazuju veći procenat agresivnosti od proseka.
Kako možemo da provodimo vreme bez televizije? - upitaće se većina “modernih” ljudi. Verujte, ima veoma, veoma mnogo boljih načina.


Manje soli deci
Izbegavajte da previše solite hranu deci. Jedan od uzroka gojaznosti kod dece jeste i navika korišćenja začinjene, odnosno slane hrane. Ova deca imaju potrebu za unosom veće količine hrane upravo da bi zadovoljila potrebu za intenzivnijim ukusima. Zato decu treba odmalena navikavati na blage ukuse. Pomoći će ako hranu za decu pripremamo odvojeno, ili makar da je posebno solimo, manje nego što su odrasli navikli.
Dnevna količina soli koja se preporučuje deci predškolskog uzrasta iznosi manje od 2g, odnosno manje od pola kafene kašičice. Pri tome bi trebalo uzeti u obzir i količinu soli koju sadrže sve namirnice unete u toku dana (pogotovo ako jedu slane grickalice), a ne samo količinu soli koja se dodaje prilikom pripreme hrane.



_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 27, 2010 5:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Voće i povrće idu zajedno


Sokovi od voća su izuzetno korisni i zdravi, a takvi su i sokovi od povrća. Ako ste u dilemi da li je dobro da ih mešamo – odgovor je da.
Voće čak može popraviti ukus sokova od povrća. Na primer, sok od cvekle ili rotkve, ili njihova mešavine izuzetno su zdravi, ali nemaju baš privlačan ukus. To će popraviti limun. Osim toga, vitamin C koji se nalazi u limunu pomoći će apsorpciju gvožđa iz cvekle. Sok od šargarepe se takođe odlično slaže sa svim sokovima od voća.


Krastavci, ali bez soli
Volite krastavce? Odlično. Veoma su zdravi, sadrže veliku količinu kalijuma a mali procenat natrijuma, pa su odličan diuretik, za one kojima je to potrebno. Kalijum je takođe bitan za regulaciju krvnog pritiska. Pri tome, oni imaju neverovatno malu energetsku vrednost – 14 kcal na 100g, što ih čini odličnim za redukcione dijete.
Ali, nemojte ih soliti: time se gubi njihovo diuretičko svojstvo. Osim toga, so izvlači vodu iz krastavaca, a sa vodom gube se i vitamini i minerali.


Semenke u salatu
Semenke i koštunjavo su odlične da se dodaju u salate: kad u salatu ubacimo jednu do dve kašike semenki suncokreta ili bundeve, nije potrebno dodavati ulje, jer ga semenke već sadrže. A uz to, organizam će mnogo bolje iskoristiti gvožđe koje se nalazi u semenkama zahvaljujući prisustvu vitamina C iz povrća u salati. I naravno - izbegavajte industrijski upakovane semenke, jer po pravilu sadrže preveliku količinu soli. Bolje je kupiti sirove semenke i ispeći ih sa minimumom soli ili bez dodavanja soli.


Prolećno doterivanje linije
Ako ste se tokom zime ugojili kilogram-dva, nemate nikakvih razloga za brigu; to je sasvim normalno i takav višak u proleće obično sam od sebe nestane.

Ali, ako ste se ugojili više, treba da uvedete redovnu šetnju, džoging i sl. (minimum pola sata dnevno) i neke promene u ishrani. Dodajte salatu uz svaki obrok, maksimalno smanjite količinu soli (umesto nje koristite alge i druge začine), dodajte uz svaki osnovni obrok po kašičicu maslinovog ulja i limunovog soka (da se pročisti jetra i eliminišu nagomilane masti), pojedite svakog dana kašičicu-dve mlevenog lanenog semena (pomaže čišćenju krvnih sudova). I naravno, pijte dovoljno tečnosti, 1,5 do 2 litra (čiste vode, kombuhe, sveže ceđenih sokova)...


Nije svejedno kad pijemo vodu
Ako vodu pijemo 10 minuta pre obroka i ako je njena temperatura normalna (od 8 do 12 stepeni), onda će voda izazvati pojačanu sekreciju želudačnih sokova, posebno hlorovodonične kiseline.

Zato je preporučljivo da osobe koji imaju smanjen aciditet (kiselost) u želucu, piju vodu na taj način. Ljudi koji imaju višak kiseline trebalo bi da piju vodu 30 do 60 minuta pre obroka, jer za to vreme ona stiže do duodenuma. Tada se ispoljava duodenalni efekat, odnosno dolazi do smanjenja lučenja hlorovodonične kiseline i želudačnih sokova.


Da mleko ne smeta
Patite li često od bolova u stomaku, nadutosti, gasova dijareje...? Ako je tako, probajte da na neko vreme isključite mleko iz ishrane. Navedene tegobe su često izraz netolerancije na laktozu (mlečni šećer) od koje danas pati sve više ljudi, a da to i ne znaju.
Probajte da neko vreme koristite umesto mleka kiselomlečne proizvode (sa acidofilnim bakterijama i probioticima), a povremeno sojino mleko i druge proizvode od soje. Pa ako vam se od toga tegobe smanje – znaćete šta im je bio uzrok...


Ne treba vam dodatni šećer
Obroku koji je sastavljen od integralnih žitarica, povrća i voća nema potrebe dodavati nikakav šećer. Integralne žitarice već sadrže složene ugljene hidrate – šećer koji nam je neophodan u ishrani – a sadrži ga i voće i povrće koje je puno prirodnog šećera. Preterano korišćenje šećera pogoduje razvoju tzv. “metaboličkog sindroma”, koji karakteriše povišen pritisak, povišen nivo holesterola I nagomilavanje masti u predelu struka, a česti i nagli skokovi šećera (time i insulina) u krvi može dovesti do toga da ćelijski receptori za insulin “otupe”, čime se razvija tzv. rezistencija na insulin, početak dijabetesa tip II.

Grejanje prija jetri
Držanje termofora, ili obe ruke u predelu jetre, sa prednje i zadnje strane, pomaže čišćenju jetre i žuči. Ovaj metod predlažu ruski naturolog Boris Aranovič, kao i ruski lekar dr Zalamov. Većina sitnih kamenčića koji blokiraju kanale u žuči i jetri sastoje se od holesterola. Zagrevanje predela jetre rukom topi to kamenje i ono slobodno prolazi kroz žučne kanale, ne izazivajući grčeve. Jetru možemo zagrejati i pomoću termofora (preporuka dr Zalamova), ili držanjem ruke u predelu jetre. Leva ruka se stavlja na oblast jetre, a desna na naspramno mesto na leđima, i drže se u tom položaju 10-15 minuta (preporuka B. Aranoviča). Toplota ruku bolje prodire u telo, a osim toga, jetra iz ruku dobija i energiju, što je za nju veoma korisno. Pored toga, toplota ublažava zapaljive procese u jetri i žučnoj kesici.

Po preporukama ovih autora, čišćenju jetre pomoći će i ako ujutru našte srca progutamo kašiku maslinovog ulja i pojedemo 1/4 grejpfruta. Takođe, dobro je tokom dana popiti 2-3 čaše čaja za žuč, koji se može kupiti u slobodnoj prodaji, ali najbolji je čaj od šipka (ljudi sa viškom kiseline treba da se uzdrže od ovoga).

Praziluk je zdrav
Ako se pitate šta spremite u ovoj oskudnoj ponudi povrća pred kraj zime, setite se praziluka; bogat je vitaminom C. A bogat je i skoro svim vitaminima B grupe, kao i beta-karotinom. Najveća količina vitamina se nalazi u zelenom delu koji nikako ne bi trebalo bacati. Zahvaljujući većoj količini kalijuma, praziluk je dobar diuretik koji podstiče izlučivanje otpadnih materija putem bubrega. Praziluk sadrži dosta biljnih vlakana, posebno celuloze i pektina, pa daje osećaj sitosti. Zbog toga, ali i zbog malog sadržaja kalorija (25 kcal u 100 g) preporučuje se i u redukcionim dijetama.
Jedan fini recept sa prazilukom pogledajte ovde.


Pomorandža za bubrege
Ako imate pesak ili kamenove u bubrezima, ili na osnovu lekarskog pregleda i porodične istorije pretpostavljate da ste skloni tome, sok od pomorandže je odličan napitak za vas.Istraživanje Univerziteta Tekas u Dalasu otkrilo je da sastojci soka od pomorandže (misli se na sveže ceđeno voće) preventivno utiču na pojavu kamena u bubregu, i da je sok od pomoradnže je bolji od limunade i sokova od drugog južnog voća kada je reč o problemima sa bubrezima. Sok od pomorandže povećava nivo citrata u urinu i smanjuje kristalizaciju urinske kiseline i kalcijum oksalata, najčešćih komponenata kamena u bubregu. Za razliku od ovoga, limunada nije uticala na povećanje nivoa citrata, a grejpfrut se ne preporučuje ukoliko već uzimate određene lekove za bolesti bubrega jer može da utiče na njihovu efikasnost.


Više badema i spanaća, više magnezijuma
Više magnezijuma u ishrani godiće većini ljudi. Magnezijumom su bogati: badem, spanać, integralne žitarice, avokado, banane, suvo grožđe. Ishrana bogata magnezijumom može da snizi procenat obolevanja od metaboličkog sindroma, stanja koje dovodi do dijabetesa i koronarne bolesti srca. Danas već veoma veliki broj ljudi pokazuje simptome metaboličkog sindroma, koji prate visok pritisak, visok nivo šećera u krvi, povećane masnoće u krvi i nizak nivo HDL (“dobrog”) holesterola. Povećanje količine magnezijuma u ishrani blagotvorno će delovati na pomenuta stanja, pokazalo je nekoliko savremenih istraživanja. Preporučuje se dnevni unos 400 mg magnezijuma za muškarce i 310 mg za žene u dobi između 19 i 30 godina.


Osmehnite se!
Smeh i dobro raspoloženje neposredno utiču na povećan protok krvi u organizmu, pa su otuda veoma lekoviti za sve telesne organe, a posebno za srce. Istraživači su utvrdili, na primer, da je kod ispitanika koji su gledali dobru komediju protok krvi bio 50% veći nego kod onih koji su gledali mučan ratni film.
Dakle, ako hoćete da sačuvate srce, nađite vremena i prilike da se nasmejete.


Probajte žen šen
Ukoliko patite od nesanice, umora, ili imate problema sa cirkulacijom, probajte tradicionalni kineski koren žen šen. Žen šen je biljka čiji koren Kinezi upotrebljavaju već 5 hiljada godina kao sredstvo za prevenciju i jačanje organizma protiv gotovo svih bolesti. Podsticajno deluje na umnu i fizičku sposobnost. Koristi se kao blagi laksativ, pa pomaže brži izlazak toksina iz organizma. Snižava nivo LDL holesterola i ublažava nelagodnosti izazvane menopauzom, tako što povećava nivo estrogena, ima antikancerogeno dejstvo, a pomaže i regulaciju krvnog pritiska.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Jun 07, 2010 8:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Voće i povrće


ANANAS – Pomaže slabu probavu, te otapa materije koje otežavaju probavu. Liječnici ga preporučuju pretilim osobama koje žele smršaviti.

BADEM – Otvara apetit. Bademovo mlijeko odlično skida šminku i hrani kožu. Ako imate višak bjelančevina u mokraći trebali biste izbjegavati bademovo ulje.

BANANA – Potiče rast organizma.

BOROVNICA – Uništava bakterije. Ekstrakt borovnice koji se kupuje u ljekarnama koristi se za očuvanje vida.

BRESKVA – Od sveg voća najbolje održava urednu stolicu. Sok je odličan za njegu lica.

ČEŠNJAK – Lijek je protiv astme, oboljenja dišnog sustava, arterioskleroze i visokog krvnog tlaka.

CRVENI LUK - Koristi se kod prehlade. U jednu šalicu mlijeka prokuhati glavicu crvenog luka. Procijediti, zasladiti i odmah popiti.

DUNJA – Izvanredno djeluje protiv bora. Losion od dunja se lako priprema. Koru od dvije dunje držati potopljene u rakiji (alkoholu) 15 dana. Procijediti i dodati istu količinu ružine vodice.

GROŽĐE – Treba ga jesti ujutro jer bolje djeluje. Obogaćuje organizam mineralnim solima. Svjež sok osvježava i odličan je za ten.

JABUKA – Dobro je sredstvo za obnovu živčanog sustava. Kompot od jabuka koristi se kod loše probave.

JAGODA – Čaj pripremljen od lišća jagode (30 g na litru vode), zaslađen medom, preporučuje se ujutro pušačima. Jači čaj (100g na 1l vode) smanjuje bolove u bubrezima i liječi proljev. Maska od jagoda čisti ten, otklanja natečenost kapaka. Pravi se ovako: Soku svježih jagoda doda se žlica ružine vodice i pomiješa sa snijegom jednog bjelanjka. Drži se na licu ½ sata i ispire vodom, zatim ružinom vodicom.

KRASTAVAC – Trljanjem krastavcima uklanjati pigmentacijske mrlje s kože.

KRUMPIR – Kolutovi ili nariban krumpir se stavljaju na manje opekotine. Sirov nariban se stavlja i protiv natečenih očiju, očnih kapaka i podočnjaka. Izvanredno je sredstvo za čišćenje kože. Voda u kojoj se kuhao krumpir odličan je losion protiv alergijskih promjena na koži.

KRUŠKA – Lijek je protiv upale zglobova.

KUPINA – Sok ili sirup načinjen od kupina odlično je sredstvo za borbu protiv kašlja.

KUPUS – Ako skuhate kupus u mlijeku dobit ćete napitak protiv bronhitisa. Voda u kojoj je kuhan kupus izvanredna je za kožu. Sok iscijeđen iz glavice svježeg kupusa pomiješan sa dvije žlice šećera otklanja posljedice pijanstva.

LIMUN – Ubija bakcile. Preporučuje se onima koji imaju bolesno srce i jetru. Djelotvoran je kod pročišćavanja probavnog sustava. Otapa masne materije, pa mlađim ženama s masnom kožom popravlja ten, a kod starijih sprječava nastanak bora.


MALINA – Popravlja tek i poboljšava probavu. Lišće maline ima ista svojstva kao i lišće jagoda. Preporučuje se i za ublažavanje kašlja.

MARELICA – Preporučuje se intelektualcima jer sadrži elemente koji jačaju živčani sustav.

MRKVA – Neophodna je za zdrav vid, rast i razvoj. Oblozi od mrkve upotrebljavaju se u liječenju čireva. Učinkovita je i u poremećajima mokrenja. Sok od mrkve, pomiješan s narančinim sokom, ako se pije ujutro dobar je za kožu.

NARANČA – Olakšava probavu. Poboljšava krvnu sliku, a koristi se za njegu lica i kože. Dovoljno je kriškom naranče masirati lice. Ostaviti da djeluje pola sata, a zatim lice isprati mlakom vodom.

ORAH – Dobro djeluje protiv glista. Sok od oraha liječi lišajeve. Ako se namažete orahovim lišćem spriječit ćete ujede osa.

PAPRIKA – Kod upale zglobova treba upaljena mjesta trljati paprikom.

PORILUK – Voda u kojoj se kuhao poriluk ima diuretična svojstva.


RIBIZLA – Sok i žele od ribizli se preporučuju osobama s oštećenom jetrom. Olakšavaju probavu.

SMOKVA – Protiv loše probave djeluje dobro kompot od smokava.

ŠPINAT – Koristi se kod upale zglobova, reumatizma, bolova u trbuhu ili slabe jetre.

TREŠNJA – Lijek je protiv zatvora. Čaj od peteljki je na glasu kao sredstvo za reguliranje mokrenja.

ZELENA SALATA – Treba je jesti da bi se spriječile neuroze. Poboljšava san. Protiv nesanice se može upotrebljavati i u obliku čaja.

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Pon Jul 19, 2010 8:46 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Spanać, lako svarljiv i zdrav


Stručnjaci kažu da bi ova lako probavljiva namirnica, male energetske vrednosti, bar jednom nedeljno trebalo da se nađe na trpezi. Međutim, mora da se priprema na određen način, a u nekim slučajevima da se ograniči ili izbegava njegova konzumacija.


ZAŠTO JE SPANAĆ ZDRAV?
Spanać ima visoku hranljivu vrednost, sa velikom količinom lako probavljivih belančevina.

Obilje vitamina
Bogat je izvor folne kiseline, ali i ostalih vitamina B grupe, koji imaju važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata i radu nervnog sistema. Obiluje vitaminom C, koji jača imunitet i pomaže resorpciju gvožđa, kao i beta-karotenom (provitamin A), koji održava zdravom kožu i sluzokožu. Vitamin K, značajan za zdravlje kostiju, u šolji svežeg spanaća se nalazi u gotovo dvostruko većoj količini od dnevno preporučenog unosa, a ako je skuvan - šest puta većoj!

Važni minerali
Najviše ima kalijuma, koji pospešuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca. Šolja kuvanog spanaća sadrži oko 40 odsto preporučene dnevne doze magnezijuma, koji pomaže u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova. Obiluje i kalcijumom, važnim za rast zdravih kostiju i zuba, ali i gvožđem - u šolji kuvanog spanaća ima oko 30 odsto preporučene dnevne količine. U manjim količinama su zastupljeni fosfor, mangan, bakar, cink i jod.

Dijetalna vlakna
Veoma su važna za eliminaciju toksičnih i otpadnih materija iz organizma. Zbog sposobnosti da apsorbuju vodu, doprinose osećaju sitosti, pa su korisna za regulisanje telesne težine i, stoga, nezaobilazna u dijetoterapijama.

Moćni antioksidansi
Spanać je bogat supstancama koje se bore protiv dejstva slobodnih radikala u organizmu. To su, pre svega, vitamin C i beta-karoten, ali i lutein i zeaksantin - karotenoidi koji brinu o zdravlju očiju. Lutein je posebno uspešan u borbi protiv katarakte i makularne degeneracije uzrokovane starenjem. Naučnici su u spanaću pronašli nekoliko flavonoida kojima se pripisuje antioksidativno i antikarcinogeno delovanje.

Očuvanje mentalnih funkcija
Ogledne studije su pokazale da konzumacija spanaća deluje zaštitno kada je reč o oksidativnom stresu mozga, kao i da se smanjuje degradacija moždanih funkcija usled starenja. Ishrana laboratorijskih životinja spanaćem je znatno povećala njihovu sposobnost učenja i motoričke funkcije. Za to najviše može da se zahvali vitaminu E, pa je dobro da se spanać jede začinjen uljem (najbolje maslinovim), kako bi se povećala bioraspoloživost tog vitamina.

KOME ŠKODI?● Spanać u većim količinama nije preporučljiv osobama koje boluju od poremećaja štitne žlezde - jer nitrati, ali i goitrogeni mogu da ometaju njen rad.
● Zbog znatne količine oksalata, od konzumiranja bi trebalo da se uzdrže osobe koje imaju problema sa bubrežnim i kamenjem u žuči, jer kristali oksalne kiseline potenciraju njihovo stvaranje.
● Oksalati mogu da ometaju apsorpciju kalcijuma, pa se osobama koje uzimaju suplemente tog minerala sugeriše da spanać jedu bar dva-tri sata pre unosa kalcijuma.
● Preporučuje se umerena konzumacija kada su u pitanju mališani, jer veće količine oksalne kiseline mogu da izazovu nedostatak kalcijuma u organizmu, na šta su deca u razvoju posebno osetljiva.
● Zbog velike količine mokraćne kiseline i purina, moraju da ga izbegavaju osobe koje pate od gihta, reume i artritisa.

ZABLUDE U VEZI GVOŽĐA
Dugo je spanać smatran najboljim izvorom gvožđa, što potiče od dr E. Von Volfa, iz 1870. godine. Njegova «računica» je bila neproverena do 1973. godine, kada je otkriveno da je stvarna količina gvožđa u spanaću tek desetina od onog što je tvrdio - zbog pogrešno napisane decimale. Ipak, spanać sadrži relativno veliku količinu tog elementa.

Slabija iskoristivost
Gvožđe se u spanaću nalazi u non-hem obliku, koji se sporo i slabije apsorbuje u našim crevima od hem oblika, koji se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, pre svega u crvenom mesu.

Blokada gvožđa
Malo je poznato da u spanaću postoje supstance koje su blokatori apsorpcije tog važnog minerala. Naime, spanać sadrži veliku količinu fitata, hemijskih materija koje do izvesne mere sprečavaju ulazak gvožđa u krvotok. Stoga, ako ste izgubili veću količinu krvi, ili ako vam je lekar savetovao dodatan unos gvožđa u organizam, veću korist ćete imati ako jedete pileću džigericu. Ali, ako ste ljubitelj spanaća, jedite uz njega kriške narandže ili limuna, jer citrusno voće sadrži vitamine i kiseline koji su protivteža delovanju fitata, pa podstiču apsorpciju gvožđa u krvotok.


Zdravo spremanje spanaća
* Pre kuvanja, obavezno treba odstraniti peteljke i veće poprečne žile na listovima, jer su baš one bogate oksalnom kiselinom.
* Da bi se sačuvali vitamini i minerali, treba ga kuvati na pari, ili u vrlo maloj količini kipuće vode (nikako u hladnoj), oko pet minuta.
* Vodu od kuvanja treba baciti, jer je zasićena nitratima, koji se pod uticajem bakterija pretvaraju u nitrite. Zbog toga spanać mora da se priprema neposredno pre konzumiranja.
* Ako je termički obrađen, ne sme da se duže čuva - čak ni u frižideru, niti da se podgreva za drugi obrok.
* Treba ba ga pripremati sa mlekom - da bi se uklonila oksalna kiselina, koja se vezuje za kalcijum i stvara kalcijum-oksalat, i tako izlučuje iz organizma. Može da se upotrebi i neki mlečni proizvod (jogurt, pavlaka, svež sir). U istu svrhu, dobro je da se začini sokom od limuna.

Antrfile
Upotreba u kulinarstvu
Mlad spanać može da se jede kao salata, zbog obilja vitamina C, začinjen maslinovim uljem i sokom od limuna. Od spanaća se pripremaju čorbe, variva, nadevi, umaci, pire. Najbolje se slaže sa kuvanim krompirom, a uz njega odlično ide i sir (mlad kravlji sir, mocarela, parmezan), jogurt ili pavlaka. Dobro se kombinuje sa mesom, ribom, korenastim povrćem i mahunarkama. Koristi se kod pripreme raznih vrsta testenine - rezanaca, lazanja i njoka. Izvrsno se slaže sa bešamel umakom, a može da se doda u kajganu, sa malo parmezana, ili u omlet.

Savet plus
* Ako želite da zadržite svežu zelenu boju spanaća, odmah nakon kuvanja ga na kratko potopite u hladnu vodu.
* Lepa i zdrava kosa, koža i nokti su rezultat češće konzumacije spanaća, zbog obilja vitamina B kompleksa.


Izvor: Zdrava Hrana

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sre Jul 21, 2010 5:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

6 grupa namirnica koje blagotvorno deluju na svaku ženu


Način ishrane utiče na vaše zdravlje, raspoloženje i vitalnost. Da biste bili u formi, proučite navedene liste namirnica, savetuje naša nutricionistkinja Slađana Milanović.





SVEŽE POVRĆE ZA LEP MLADALAČKI TEN

Peršun: više vitamina C ima samo u šipku i borovnici (170 mg u 100 g), a taj vitamin je moćan antioksidant, koji štiti kožu od zagađenog vazduha. Uz to je pravi rudnik minerala. U 100 g peršunovog lista ima oko 1.630 mg minerala, od čega polovinu čini kalijum
Boranija, kupus, spanać, tikvice: bogati su vitaminom B, koji omogućava koži da se izbori sa negativnim dejstvom spoljnih faktora
Šargarepa, paprika: imaju provitamin A, antioksidant koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala odgovornih za starenje
Crni luk: dragocen izvor selena, koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala
Brokoli, kupus, papirka, zelena salata: sve ove namirnice su izuzetno bogate vitaminom C




SPORI ŠEĆERI ZA DOBRU FORMU PREKO CELOG DANA
Banana: ako nije potpuno zrela, bogata je skrobom i zato organizmu obezbeđuje energiju koja se polako oslobađa i traje preko celog dana










SMOKVE ZA DOBRO VARENJE
Smokve: olakšavaju varenje mesa zahvaljujući enzimu pod nazivom ficin
Brokoli, kupus i slično povrće: podstiču prolazak hrane kroz organe za varenje i doprinose očuvanju crevne flore
Đumbir: pomaže varenje i efikasan je protiv mučnine
Ljuta papričica: podstiče lučenje želudačnih sokova
Grožđe: sadrži organske kiseline koje olakšavaju varenje i apsorbovanje hranljivih sastojaka iz hrane





ŠARGAREPA ZA BORBU PROTIV STRESA
Šargarepa: bogata je karotinom i vitaminom C; čaša svežeg soka od šargarepe pomoći će vam da pobedite umor
Banane: podstiču sintezu serotonina, koji pozitivno deluje na raspoloženje
Borovnice: zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B i C pomažu nam da se izborimo sa stresom
Celer, špargla i šampinjoni: bogati su vitaminom B, koji je važan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema
Zeleno lisnato povrće, kupus, zelena salata: zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama dragocene su za emotivnu ravnotežu







CRNI LUK ZA LEPU KOSU I ČVRSTE NOKTE
Beli luk, crni luk, kupus i brokoli: sadrže jedinjenja sumpora koja hrane nokte i kosu
Šargarepa, dinja i bundeva: ovo povrće i voće bogati su beta-karotinom i vitaminom C, moćnim antioksidantima
Avokado: ako ga jedete dva puta nedeljno, rešićete problem suve kose
Potočarka i peršun: to su dragoceni izvori kalcijuma i vitamina C, a oni su odlični saveznici vaše kose i noktiju

BELI LUK ZA ZAŠTITU OD VIRUSA
Beli luk: ima antiseptièko dejstvo; kombinujte ga s medom
Južno voće, jagode, kivi, papaja, brokoli, kupus, paprika, peršun, potočarka: bogati su vitaminom C
Zeleno povrće: bogato je vitaminom C i folnom kiselinom, koji pozitivno deluju na imunološki sistem
Sok od limuna: ako ga popijete ujutru čim se probudite, bićete otporni na infekcije
Jabuka: polifenoli iz ovog voća uništavaju viruse
Crni luk, vlašac, majčina dušica, ruzmarin: imaju antibakterijska svojstva


Izvor: zena.rs

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*


Poslednja prepravka: *Mayche* datum Sre Avg 11, 2010 5:27 pm; ukupno izmenjena 1 put
 
MilanNislija
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 05 Avg 2008
Poruke: 29
Mesto: Nis

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Avg 01, 2010 10:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

...Voce, povrce, orasasti plodovi i zitarice - najbitniji za ljudski organizam! Idea

_________________
... "LOVE IS IN THE AIR" ...
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Avg 05, 2010 4:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Paradajz štiti zdravlje


Paradajz je odličan izvor vitamina C, A i K, dobar je izvor molibdena, kalijuma, mangana, dijetnih vlakana, hroma i vitamina B1. Takođe, paradajz sadrži i vitamin B6, folat, bakar, niacin, vitamin B2, magnezijum, gvožđe, pantotensku kiselinu, fosfor, vitamin E. Pored obilja minerala i vitamina, glavni sastojak paradajza koji doprinosi zdravlju je – likopen.

Poslednjih godina rađena su brojna istraživanja koja su se bavila ulogom likopena, ovog karotenoida iz paradajza, koji deluje kao antioksidant, a ima i antikancerogeno dejstvo. Likopen iz paradajza štiti od raka debelog creva, prostate, dojke, pluća, pankreasa, materice. Novija istraživanja ukazuju na sadejstvo svih hranljivih sastojaka iz paradajza, ne samo likopena, u borbi protiv bolesti.

Takođe, likopen blagotvorno deluje i na zdravlje srca, snižava ukupni i loš LDL holesterol.
Sok od paradajza može da smanji rizik od stvaranja ugrušaka krvi, pokazalo je jedno istraživanje australijskih naučnika. Istraživanje je obuhvatilo osobe koje pate od dijabetesa tip 2, kod kojih je povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ali, isti efekat na stvaranje ugrušaka sok od paradajza ima i kod drugih osoba kod kojih je povećan rizik od stvaranja ugrušaka.
Jedno italijansko istraživanje je pokazalo da čaša soka od paradajza dnevno snižava jedan od primarnih markera za uplau, TNF-alfa, za oko 35% i to za manje od mesec dana.
Paradajz je veoma dobar izvor vitamina K (jedna šolja sirovog paradajza zadovoljava 17,8% dnevnih potreba za ovim vitaminom), koji je važan za održavanje zdravlja kostiju.

Recept za vas:

Čorba od pečenog paradajza
(za 4 osobe)

Potrebno je: 400g paradajza, 3 kašike maslinovog ulja, 3 čena belog luka, sitno iseckana, 1 manja sveža ili suva ljuta papričica (izvadite semenke), 1 šargarepa sitno iseckana, 1 1/2 šolja sojinog mleka, 1 kašika sveže isceđenog soka od limuna, so i biber po želji, peršun za ukrašavanje.
Priprema: na roštilju ispecite paradajz koji ste prethodno premazali maslinovim uljem. Pecite oko 8 minuta. U blenderu pomešajte paradajz, beli luk, ljutu papričicu, šargarepu, sojino mleko, sok od limuna. Ispasirajte. Prebacite u šerpu i ostavite da provri na srednjom temperaturi. Smanjite vatru, pa krčkajte oko 5 minuta. Posolite i pobiberite. Ukrasite listovima peršuna i poslužite.


Izvor: Zdrava Hrana

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 11, 2010 5:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sve blagodeti đumbira: Prirodni lek i moćni afrodizijak



Đumbir je tropska biljka čija stabljika podseća na trsku i može da naraste do jednog metra u visinu. Koren je mesnat, debeo i veoma aromatičan. U 100 g đumbira ima oko 80 kcal, od čega 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 g ugljenih hidrata. Ovaj koren obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina.

Svež koren đumbira koristi se za podsticanje znojenja i izbacivanje toksina iz organizma, dok se sušen preporučuje za stomačne bolesti, dijareju i kašalj

ZA ŠTA SE KORISTI
Đumbir se još od davnina koristio i kao hrana i kao lek, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4. veka jasno navodi da je ova biljka odličan lek protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma. U srednjem veku su mu evropski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva, a u 16. veku korišćen je kao lek protiv kuge. U Indiji se sada žuti đumbir koristi za ubrzavanje varenja, lečenje srčanih bolesti i zaceljivanje rana.
Danas je đumbir, tvrde naučnici, idealan lek protiv upala, otoka i grčeva, ali se koristi i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, prevenciju prehlade… Osim toga, đumbir poboljšava pamćenje, ublažava mučninu u trudnoći, uništava mikroorganizme i podiže energiju. Ova lekovita biljka sadrži i kurkumin koje ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu, pospešuje rad jetre, pa se koristi i za detoksikaciju organizma.
Đumbir snižava vrednosti holesterola u krvi, smanjuje bolove, posebno reumatske, i povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

PROVERENI RECEPTI

Čaj za zdravo srce
Oljuštite i iseckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u 5 dl hladne vode, kuvajte oko 20 minuta, a zatim procedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno.

Sirup protiv prehlade
U 2 dl vode stavite dve kašičice sveže iseckanog đumbira, pa kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta. Dodajte 150 g šećera ili meda i kuvajte još malo dok ne postane sirupasto. Uzimajte jednom dnevno kašiku sirupa. Ukoliko vam je sirup previše sladak, rastvorite ga u šolji crnog čaja i popijte.

Ulje za masažu

Iscedite koren đumbira srednje veličine u sokovniku i pomešajte s uljem susama u odnosu 1:1. Promešajte pre upotrebe i čuvajte u frižideru. Najbolje je da pravite male količine.

Energetski napitak

Pola kašičice sitno seckanog svežeg đumbira pomešajte s pola kašičice mlevenog lanenog semena i kašičicom meda. Dodajte 2 dl negazirane mineralne vode, sok od jednog limuna, grejpfruta i pomorandže.


{Zena}

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 28, 2010 5:53 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Jagode i borovnice za zdrav mozak



Jagode, kupine i borovnice sadrže visok nivo biljnih veza polifenola, koji štite mozak. Naime, voće koje sadrži narandžasti, crveni ili plavi pigment umanjuje rizik od gubitka pamćenja i poboljšava kognitivnu funkciju mozga, tvrde naučnici na osnovu dvomesečne laboratorijske studije provedene nad pacovima.

„Dobra vest je da prirodne veze polofenoli koji se nalaze u voću, povrću i u orašastim plodovima imaju antioksidativno i protivupalno delovanje, i štite mozak od starenja”, kazao je naučnik Shibu Poulose koji je predstavio studiju, prenosi „Daily Telegraph”.

Poulose je dodao i to da polifenoli koji se nalaze u bobičastom voću pomažu određenim ćelijama, nazvanim mikroglije, koje učestvuju u odbrani organizma, čiste toksične proteine odgovorne za starenje, gubitak pamćenja i štite od mentalnog propadanja.

„Naše istraživanje je pokazalo da polifenoli u bobičastom voću zaista pomažu i štite aktivnu funkciju mozga. Naše istraživanje je prvo koje pokazuje pozitivan efekat konzumiranja bobičastog voća”, istakao je Poulose.

Takođe, naučnik je napomenuo da ljudi trebaju jesti cele plodove, naravno sveže i oprane.


(bebac.com)

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sub Sep 18, 2010 6:30 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Svetska pomama: Voće koje čuva zdravlje, vitkost i mladost



Dovedite telo do savršenstva, izgledajte mlađe, pojačajte libido, sprečite mnoge bolesti i poboljšajte pamćenje − ovaj efekat postići ćete lako ako ubacite asai bobice na vaš meni. Predstavnici Svetske zdravstvene organizacije prozvali su ovo voće „super hranom“, „božijim plodom“, „energetskom bombom“... Otkrivamo vam zašto je ova namirnica toliko cenjena.

Oko 10 odsto bobice sadrži jestivu celulozu koja je veoma korisna za varenje, a 90 odsto su sitne semenke. Najbolje je jesti samo kožu i plod

U pitanju je malena tamnoljubičasta bobica koja raste samo u Brazilu i to na posebnim palmama u šumama Amazona. Ima kombinovan ukus čokolade i borovnice, a tajna brazilskog delikatesa je u ogromnoj koncentraciji antioksidanasa − ima tri puta jaču koncentraciju od borovnice i čak 10 puta više od crnog grožđa, što je svrstava u najjači prirodni antioksidans na svetu. Bogata je amino kiselinama i esencijalnim masnim kiselinama, a kora joj je rudnik prirodnih vlakana. Sve ovo je i ključno objašnjenje, ako se pitate kako 4 puta lakše ubrzava metabolizam i doprinosi mnogim blagodetima.



NUTRICIONISTI PRIZNALI NEVREROVATNE EFEKTE

Asai voće ima neverovatan efekat − poboljšava rad creva, oslobađa otrove i višak tečnosti iz organizma

Iako u javnosti stalno ponavljaju da nije u pitanju tajni, čarobni napitak, nutricionisti širom sveta priznali su da ovo voće ima neverovatan efekat − ne utiče direktno na gubitak težine, ali poboljšava rad creva, oslobađa otrove i višak tečnosti iz organizma, što direktno utiče na topljenje masnih naslaga. Rezultati su vidljivi posle desetak dana intenzivnog korišćenja, a u pitanju je potpuno normalan, prirodan podsticaj organizmu.

Stručnjaci preporučuju i zdravu ishranu, fizičku aktivnost da bi se pospešila pozitivna dejstva asai bobica.
A, ako se odlučite da dopunite svoju ishranu, preporučena dnevna doza je od 1.000 do 4.000 mg, što je daleko manja porcija od one koju Brazilci jedu, jer je procenjeno da je čak 42 odsto njihove ishrane bazirano na ovom voću.
U brazilskoj narodnoj medicini ulje asai se koristi za lečenje dijareje, koren za poboljšanje krvne slike i protiv žutice, kora ploda je dobra za čireve, a od semena se pravi čaj protiv povišene temperature. Esencija korena se koristi i za malariju, hepatitis, dijabetes, gubitak kose, krvarenja, bolesti bubrega, menstrualnih bolova i bolova u kostima.


Poznata američka voditeljka kaže da je uz pomoć asai voća za godinu dana uspela da se oslobodi 20 kilograma


POZNATI ZALJUBLJENICI U NEOBIČNO VOĆE


Jedna od prvih koja se zauzela za ovo bobičastvo voće je američka TV zvezda Opra Vinfri.
− Oslabila sam 20 kilograma za godinu dana, bez ikakve muke. Osećam se baš dobro, a najvažnije mi je što sam stabilizovala svoj problem sa tiroidnom žlezdom koji imam godinama – priznala je voditeljka, kojoj se zdušno priključila i koleginica Rejčel Rej. Ona je na početku bila skeptična, ali je posle nekoliko meseci korišćenja oduševljena.
− Svakome bih preporučila ovo voće. Iako nemate nikakve zdravstvene probleme, možete ga jesti, koristiti kao dodatak ishrani i osećaćete se bolje. Neverovatna je moć koja se krije iza tako male voćke. To je najprirodniji način da ubrzate metabolizam − objasnila je.

U ludilu za ljubičastim plodovima priključio se, verovali ili ne, Bred Pit. On je zbog uloge imao zadatak da smrša.
− Morao sam za kratko vreme da izgubim 5 odsto težine. Spremao sam se za ulogu trenera i bili su mi potrebni mišići. Zato sam uz saglasnost svog nutricioniste uzeo asai beri za topljenje masnih naslaga, ali i zbog podizanja energije. Meni je uspelo!
Inače, asai je neophodan dodatak ishrani džijudžicu borcima, surferima i sportistima, uopšte. Mnogi priznaju da lakše treniraju i nižu uspehe na borilištima.
− Imam mnogo više energije od kada koristim asai. Spreman sam za sve zadatke koji se od mene očekuju – kaže Royce Gracie, džijudžicu borac iz Brazila.




Kako do manje kilograma sa asai bobicama?
Bilo da se opredelite za asai sok, ili sušeno ili zamrznuto voće – ako želite da oslabite, uključite ovu namirnicu u vaš meni. Svaki oblik će biti blagotvoran za organizam, ali se, ipak, pazite. U pitanju je skupa namirnica, pa se proizvođači često bave varkama: mešaju njen sok sa vodom, dodaju sok od grožđa, borovnice, što onda umanjuje dejstvo asai bobice. Ako kupite neki dodatak ishrani sa asai bobicama proverite distributera. Pilule i kapsule mogu imati pozitivan efekat, ali samo ako su kvalitetnog sastava.


Recepti:
Caka sa asai beri je što raste samo u zabačenim delovima Amazona. Spada i u „kvarljivu robu“, pa mora da se čuva na hladnom, a najčešće se distribuira ili kao zamrznuta ili u obliku tableta ili praha.

Čokoladni šejk
Šolja mleka, sok od asai beri bobica, kašika proteinskog čokoladnog praha, mala kašika niskokaloričnog sira, jedna banana − sve izmiksajte i imaćete neverovatno kvalitetan i hranljiv napitak.

Asai doručak
Uzmite dve kašike asai korena, 1 bananu iseckajte na komade i prelijte sokom od pomorandže. Zatim miksajte u blenderu dok masa ne bude kompaktna. Ovo će biti prava bomba za naporan dan.


{Zena}

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 02, 2010 1:44 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sprečite bolest: 11 apsolutno najzdravijih jesenjih namirnica



Predstavljamo vam voće i povrće koje nas, prema podacima američkog državnog Instituta za zdravlje i ishranu, čuva od kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma.




Leti su pijace prepune svežeg voća i povrća, pa nam je lako da se hranimo zdravo. Međutim, na jesen i zimu, kad pijace opuste i suzi se izbor svežih namirnica, trebalo bi brižljivo da planiramo jelovnik.
Ako želite da ostanete u top-formi, poslušajte preporuke stručnjaka američkog državnog Instituta za zdravlje i ishranu. Naime, oni su izdvojili 11 najzdravijih namirnica koje štite od kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma.



AVOKADO
Avokado je sjajan izvor oleinske kiseline koja snižava nivo holesterola u krvi i štiti organizam od nastanka karcinoma. Obiluje i vitaminima E, K i B6 koji, u kombinaciji sa zdravim masnoćama, sprečavaju razvoj raka prostate.
Iako avokado nije namirnica koja se često koristi kod nas, prodaje se u svim bolje snabdevenim supermarketima. Sjajan je kao dodatak u salati, sendviču, a najbolji u čuvenom meksičkom gvakamola sosu.
Pošto je avokado prilično skup, zamenite ga maslinama, sušenim na suncu i mariniranim u maslinovom ulju.



PRAZILUK
Pripada istoj porodici biljaka kao crni i beli luk, pa samim tim ima i slična lekovita svojstva. Zbog visokog procenta vitamina C, magnezijuma i gvožđa praziluk snižava nivo lošeg holesterola (LDL), povećava nivo dobrog holesterola (HDL) u krvi, stabilizuje nivo šećera i sprečava nastanak karcinoma prostate i debelog creva.
Listovi praziluka imaju blaži i slađi ukus od crnog luka, pa se preporučuje za pripremu čorbi, potaža, sosova, paprikaša.


PROKELJ
Zbog velike količine vitamina K, A, C i B6, prokelj spada u grupu namirnica za koje je naučno dokazano da imaju veliku ulogu u prevenciji nastanka karcinoma. Zahvaljujući ovom povrću, imaćete lepu i zdravu kožu, jak imunološki sistem i kosti.
Prokelj je najbolje jesti kao prilog, i to s maslacem, sirom ili limunom, a nećete pogrešiti ni ako ga dodate u čorbu ili paprikaš.

KIVI
Ova mala, kiselkasta voćka sadrži veliku količinu antioksidanata, vitamina i minerala koji regulišu nivo šećera u krvi, čuvaju srce i debelo crevo, snižavaju rizik od nastanka astme i tromba.
Najbolje je da kivi jedete sam, ali njegovo blagotvorno dejstvo dolazi do izražaja i ako ga stavite u voćnu salatu i iskombinujete s drugim voćem.


BORANIJA
Obiluje vitaminom K i nutritijentima koji sprečavaju upalne procese, pa je zato sjajan lek protiv astme, osteoporoze i artritisa. Sadrži i magnezijum i omega-3 masne kiseline koji čuvaju srce, štite od nastanka karcinoma i popravljaju memoriju.
Osim kao varivo, boraniju možete da jedete kao salatu, začinjenu maslinovim uljem i limunovim sokom.


BROKOLI
Naučno je dokazano da je brokoli sjajan borac protiv karcinoma, srčanih oboljenja, katarakte, čireva i artritisa. Obiluje vitaminima C, A, B2, B6, magnezijumom, gvožđem i triptofanom.
Kako god da ga jedete, u supama, salatama, u kombinaciji s drugim povrćem, ali i samog, nećete pogrešiti. Mi vam predlažemo jesenju krem-čorbu.


PATLIDŽAN
Bogat vlaknima, kalijumom, magnezijumom, vitaminima grupe B, patlidžan je sjajan borac protiv malignih bolesti i srčanih oboljenja. Osim toga, kora ovog povrća sadrži nasunin, sjajan izvor antioksidanata i slobodnih radikala koji čuvaju ćelije od propadanja.
Patlidžan možete da jedete kuvan, pečen, dinstan… Naša preporuka je babaganuš, orijentalni namaz koji se pravi od mlevenog patlidžana, tahini sosa, limunovog soka, belog luka i maslinovog ulja.


SPANAĆ
Popaj je ipak bio u pravu – spanać nam daje snagu i moć. Naime, naučnici su u njemu pronašli 13 različitih antioksidanata koji su se sjajno pokazali u borbi protiv karcinoma. Osim toga, spanać sadrži i vitamin K koji čuva kosti, srce, oči i čuva nas od starenja.
Spanać se obično jede kao prilog, a ako želite da ga probate na drugačiji način, pogledajte naše recepte na stranama 46–47.

BUNDEVA
U žutonarandžastim plodovima nagomilano je silno bogatstvo minerala i vitamina. Tu je kalijum važan za rad srca, fosfor i kalcijum koji čuvaju zube i kosti, gvožđe za krv, te mangan koji čuva zdravlje kože i hrskavice. Bundeva je bogata i beta-karotenom, poznatim antioksidantom, ali i vitaminima C i E.
Tu su i vitamini B grupe, B1, B2 i B6, koji su izuzetno važni za energiju i nerve. Fantastičan nutricionistički profil bundeve upotpunjuju i pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobro varenje.
Bundevu možete da jedete pečenu, u pitama, a mi predlažemo potaž.

JABUKE
Ovo tradicionalno jesenje voće bogato je antioksidantima koji sprečavaju nastanak karcinoma dojke, karcinoma debelog creva i kamena u bubregu. Istraživanje je pokazalo da dve jabuke dnevno smanjuju rizik od nastanka astme i dijabetesa tipa dva. Uvek ih jedite sveže.


KRUŠKE
Kruške su bogate voćnim šećerom, vitaminima A, B, C i organskim kiselinama. Vitamini B grupe pomažu organizmu u borbi protiv stresa i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata. Ovo voće je korisno jer sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, gvožđe i sumpor. Kruške su bogate i biljnim vlaknima – taninom i pektinom, a ona pružaju dugotrajan osećaj sitosti. Kruška daje snagu, jača srce, a njeno seme pomaže kod bolesti pluća. Treba da je izbegavaju dijabetičari i osobe sa oboljenjem žučnih puteva.
Kao i ostalo voće, kruške uvek jedite sveže.

{Zena}

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 39

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 19, 2010 5:05 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Šta sve leči dunja


Dunja je od davnina poznata u narodnoj medicini i koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Najlekovitije su joj semenke koje, kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem.


Dunje su veoma korisne za lek
Sluz koja se dobija iz semenki dunje može se koristiti za saniranje manjih opekotina. Sok od dunje je takođe lekovit i koristi se da bi se ojačala sluzokoža usana i želuca. Koristi se i protiv proliva kod dece.

SIRUP ZA BRONHITIS
Izdrobite 5 g semenki dunje i prelijte ih sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.


MELEM ZA OPEKOTINE
Izdrobite 10 g semenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.

ZASLAĐIVAČ
Sameljite kilogram dunja, iscedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuvajte. Sipajte u sterilisane flaše i koristite da zasladite čajeve za ublažavanje brojnih tegoba i bolesti.

SOK ZA ŽELUDAC
Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

{Zena}

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Zdravlje ~ -> Povrce i voce za bolje zdravlje Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4  sledeća
Strana 2 od 4

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon