:: |
Autor |
Poruka |
fleure Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 23 Maj 2005 Poruke: 19 Mesto: Prestonica
|
|
iz tvog repertoara izdvajam
Romansu, (stari grad je zatvoren po poslednjim informacijama koje sam dobila)
Razumem (tamo radi moj dobar drug) zar geto jos radi... mislim da ne
preko dana... leti u Bas-basti (basta prvi maj) na ljuljaskama
Galija je najbolja medju poslasticarnicama
rimini!!!!!
|
_________________ ...drzimo palce vrag i ja da potraje ta magija... |
|
|
|
|
Pametnica Odomaćeni član
|
Godine: 44
Datum registracije: 14 Maj 2005 Poruke: 1118 Mesto: Belgrade
|
|
fleure je napisao/la sledeće: | (stari grad je zatvoren po poslednjim informacijama koje sam dobila)
zar geto jos radi... mislim da ne
|
Ijuuuu, pa kazem ti ja da nisam bas sa desavanjima u gradu na Moravi bas najsvezija... Zao mi je za Stari grad, lepe uspomene me vezu za to mesto...a i za Ghetto, ali posto je pocela u poslednje vreme da bude ocajna atmosfera (citaj prosle godine) ne cudi me da su zatvorili...
Pozdrav
|
|
|
|
|
|
stari_as Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 41
Datum registracije: 10 Jul 2005 Poruke: 9
|
|
Lokali koji nisu na popisu a vredni su pomena:
Lokali za preko dana popiti kaficu:
- Piramida
- Bravo
- La Piaf
- Svi lokali u gradskoj rupi
- Skala
- Mondo
- Vec
- Montana
- Mak
Picerije:
- 4m
- i picerija na Leonardo Pumpi
- Kazablanka
|
_________________ Saberi 2 i 2 sreca nema veze s' lovom !!! I da li znas, sve kad uradis sam, da se osecas k'o car !!! Ma nismo mi dileje, zna se kinta gde je, preko puta je adrese gde stanuje postenje !!! |
|
|
|
|
nofrks Upućeni član
|
Datum registracije: 21 Jun 2005 Poruke: 295
|
|
ehhhh ,lepo se setiti rodnog grada!
I Romansa je bila neshto zatvorena,ne znam trenutno!
A i Montana se vishe ne zove Montana.......valjda
"Sto da ne" je po meni the best of,nije losh ni onaj kod "Sutjeske" novi.
Lep pozdrav za sve Chachane
|
|
|
|
|
|
Mil-KG Upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 29 Sep 2005 Poruke: 257 Mesto: Aschaffenburg
|
|
Obozavam Cacak, tamo imam dosta rodjaka. Kada god nadjem malo vremena, odem da se malo provedem u nocnom zivotu ovog prelepog grada !!!
|
_________________ Mil-KG |
|
|
|
|
ballak Upozorenja: 1 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 16 Maj 2005 Poruke: 64 Mesto: cacak
|
|
cacak mij grad,najlepsi od svih
|
|
|
|
|
|
bojan81 Upozorenja: 2 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 43
Datum registracije: 31 Avg 2005 Poruke: 48 Mesto: Cacak
|
|
Da da! Cacak moj grad!
Ma lep je ovaj nas Cacak! Svi cacani kukaju kako im je smor u gradu,ali naprotiv, mislim da su se svi oni olenjili iili mozda im je sve postalo dosadno i monotono pa traze nesto drugo!
Jedina stvar koja Cacku fali je dobra diskoteka!
Da ne spominjem "Stone" (Vise je folkoteka).
No grad kao grad i nije tako "los" zato je okolina naseg grada predivna!
Pogledajte malo oko nas!
Sta to mi imamo a drugi nemaju!
Mnogo toga :Ovcarsko kablarsku klisuru sa svim lepotama koje pruza.,predivna je, Morava kao reka naravno sve do Cacka od od hmmmm!Ztim brana sa kupalistem.
Pa tu je i "nasa" Guca i sabor trubaca, da ne spominjem jos toga itd,itd...
Koji se grad moze pohvaliti sa tako necim!
Volim svoj grad!
Budimo ponosni na ono sto imamo i cuvajmo isto!
Veliki poz! :D :D :D :D :D
|
|
|
|
|
|
Daca ~Žena Sanjicinog švalera~
|
Godine: 51
Datum registracije: 16 Apr 2004 Poruke: 2617 Mesto: Beograd
|
|
O imenu grada...
Jedan od srpskih izvora o poreklu imena nalazimo kod Vuka Stefanovića Karadžića koji je oko 1820. godine posetio manastire u Ovčaru i Kablaru. Vuk zapisa: Govori se da je manastir Vavedenje gradio sveti Sava i njegov otac Simeun. Jos se pripoveda da je nekakav njihov sluga, od svakih kola, koja su vukla kamen kroz polje uz Moravu, ostavljao po jedan kamen na mestu gde je sada Čačak, pa od ovog kamenja onde zidao crkvu. Kad su ga zapitali šta radi, on odgovaraše: "Eto, čačkam nešto"...I tako osta ime - Čačak. Ta crkva koja je više puta turčena i krštavana, stoji i danas i mnogo je veća i lepša od manastira ovčarskih...
|
|
|
|
|
|
bojan81 Upozorenja: 2 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 43
Datum registracije: 31 Avg 2005 Poruke: 48 Mesto: Cacak
|
|
Daca je napisao/la sledeće: | O imenu grada...
Jedan od srpskih izvora o poreklu imena nalazimo kod Vuka Stefanovića Karadžića koji je oko 1820. godine posetio manastire u Ovčaru i Kablaru. Vuk zapisa: Govori se da je manastir Vavedenje gradio sveti Sava i njegov otac Simeun. Jos se pripoveda da je nekakav njihov sluga, od svakih kola, koja su vukla kamen kroz polje uz Moravu, ostavljao po jedan kamen na mestu gde je sada Čačak, pa od ovog kamenja onde zidao crkvu. Kad su ga zapitali šta radi, on odgovaraše: "Eto, čačkam nešto"...I tako osta ime - Čačak. Ta crkva koja je više puta turčena i krštavana, stoji i danas i mnogo je veća i lepša od manastira ovčarskih... |
Vidis ni ja kao rodjeni cacanin nisam znao za te podatke!
Hvala i bravo na informacijama!
|
|
|
|
|
|
sneskaCA Upozorenja: 2 od 3 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 18 Dec 2005 Poruke: 104 Mesto: CACAK
|
|
Čačak je zaista najbolji grad. U nijednom gradu se ne osećam dobro kao u Čačku.
|
_________________ Mozda nisu uvek pored tebe, mozda imaju probleme svoje...Bitno je samo da te vole, i da znas da pravi prijatelji postoje!!!!!!!!! |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Čačak - grad na Moravi
Na brežuljku koji Morava nije plavila, negde oko 1190. godine, knez Starcimir, straiji brat srpskog vladara Stefana Nemanje, podigao je hram u slavu Bogorodice. Naziv manastira Bogorodica Gradačka upućuje da je pored hrama bilo i naselje Gradac. Prvi pomen o slovenskom naselju na mestu gde je danasnji Čačak nalazimo u Studeniničkom tipiku, koji je pisao Sveti Sava izmedju 1207. i 1215. godine. Povelja Stefana Prvovenčanog izjednačava po značaju Bogorodicu Gradačku sa tri kraljevska manastira: Studenicom, Ðurdjevim Stupovima i Hilandarom.
Od tada nabraja Gradac na Moravi, danasnji Čačak, osam vekova. Na Moravi je i pre Slovena bilo života: smenjivale su se civilizacije i kulture, ostajali tragovi Rimljana, Ilira, Vizantije... U doba Rimljana danasnji Čačak bio je kastrum (utvrdjenje) i pripadao je provinciji Dalmacija. Svedočanstvo o toj carevini su rimske terme u samom centru grada. Ilirske grobnice i predmeti otkopani su u selu Atenica i ti predmeti se nalaze u Narodnom muzeju. Lokaliteti na Gradini i u Mojsinju ukazuju da je ovde bilo života i u bakarnom, bronzanom i gvozdenom dobu, a pronadjeni ostaci materijalne kulture su od svetskog značaja. Period vizantijske uprave zapadnom Srbijom potvrdjuje više nalazišta sa bogatim predmetima za kulturu ovog kraja.
Prvi pisani pomen naselja pod imenom Čačak nadjen je u dokumentima Dubrovačkog arhiva (Hrvatska) sa datumom 3. januar 1409. godine, odnosno 18, decembar 1408. kada je upućen jedan dopis Marinu de Lebro, trgovcu, koji se sa sinom nalazio u dubrovačkoj koloniji u Čačku. Opština Čačak za svoj dan upravo je uzela datum prvog spominjanja imena Čačak - 18. decembar.
Od 1409. godine ovo područje nalazilo se pod turskom vlašću, a od 1718. do 1739. u sastavu austrijske carevine. U Prvom srpskom ustanku Čačak je oslobodjen 24. marta 1804. Pod turskom upravom Starcimirova zadužbina je tri puta pretvarana u džamiju i konačno 1834. osvećena je i "propevala" kao pravoslavni hram.
U ovom veku Čačak je robljen i oslobadjan tri puta. U Prvom svetskom ratu oslobodjen je 25. oktobra 1918. godine, u Drugom svetskom ratu prvi put je oslobodjen 1. oktobra 1941. da bi 3. decembra 1944. konačno bio oslobodjen od nemačke okupacije.
Danas je Čačak moderan grad sa 72,392 stanovnika, centar čačanske opštine i Moravičkog okruga, značajan administrativni, privredni, kulturni, zdravstveni, obrazovni i sportski centar zapadne Srbije.
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
Daca ~Žena Sanjicinog švalera~
|
Godine: 51
Datum registracije: 16 Apr 2004 Poruke: 2617 Mesto: Beograd
|
|
Geografske odlike grada
Teritorija koju zauzima opština Čačak tvorevina je tektonsko-fluvijalnog porekla nastalog u tercijeru. Ova dolina prosečne nadmorske visine od oko 220 metara, dužine oko 30 kilometara, pruža se pravcem severozapad-jugoistok, a dalje se otvara prema Kraljevackoj kotlini i basenu Velike Morave. U geografskom pogledu, Čačak se nalazi na kontaktu Šumadije i unutrašnjih dinarida. Opština zauzima površinu od 636 kilometara kvadratnih. Najniža tačka, ušće Bresničke reke u Zapadnu Moravu je na 204 metra nadmorske visine, a najviša vrh planine Ovčar, na 985 metara nadmorske visine. Najveći deo ovog područja, oko 42% zauzima ravnica nadmorske visine od 200 do 300 metara, koja se proteže niz tok Zapadne Morave i predstavlja morfološku celinu. Prelaz izmedu ravnice u planinski deo , brežuljkasto-brdski predeo, zauzima oko 30% teritorije. Ostatak je planinski deo iznad 500 metara nadmorske visine.
Sa jugozapadne strane Čačak je planinskim vencem Jelice odvojen od Dragačeva.Ovaj venac ima nekoliko vrhova koji ne prelaze visinu od 929 metara iznad nivoa mora. Na zapadu se uzdižu planine: Ovčar 985 metara nadmorske visine, i Kablar 885 metara nadmorske visine. Ove dve planine dominiraju čitavim predelom i pretstavljaju simbol celog kraja. Između njih se probija reka Zapadna Morava, praveći duboku klisuru. Prema severu polagano se uzdiže, uz rečne tokove pritoka Zapadne Morave, pobrđe planina Maljen i Suvobor, koje nije previše visoko ali na nekim mestima prelazi i 800 metara nadmorske visine. Na istoku se uzdižu planine Vujan, 857 metara nadmorske visine, i Bukovik, 850 metara nadmorske visine. Jugoistočni deo je otvoren prema Kraljevu, niz rečnu dolinu Zapadne Morave. U klimatskom pogledu teritorija opštine Čačak je u pojasu umereno-kontinentalne klime, bez uticaja jakih vetrova. Za utisak koji citavo područje ostavlja na posmatrača, pozajmićemo "oci stranca", Feliksa Kanica koji je proputovao kroz ovaj kraj u drugoj polovini XIX veka.
"Posle višednevnog veranja i lomatanja po brdima koja pokrivaju zapadnu Srbiju, evo opet ravnice evo predela koji radoznalom oku ne zatvara pogled u široki vazdušni prostor! A divna je ovo ravnica, koju, još s visine, gledam pred sobom! Ona prijatno odudara od brdskog predela kroz koji smo prošli, koji jeste istorijski zanimljiv, ali tvrd, opor, bezljudan".
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|