:: |
Autor |
Poruka |
sjena23 ~Shadow Lady In Love~

|
Datum registracije: 10 Maj 2005 Poruke: 9824

|
|
Toga će bit sve dok anoreksičarke budu hodale po TV-u, jer sve male curice imaju uzore u tome. A mislim da su ih uveli pederi, većinom takvi tipovi su modni dizajneri, mašu rukicama, nose kožne hlače, ma fuj.
Imam frendicu visoku 197, a ima jedva 49 kg, pa si zamislite, kuka kako bi se htjela udebljat, a po danu jedva da pojede 2 krumpir sa kečapom i jednu četvrtinu kruha. ;(
Ljetos joj je pozlilo i full nisam znala jel će dobiti neku vrstu infarkta ili je to zato što nejede, a natjerat je nitko ne može, čak ni da ode popit čašu vode.
Nismo više frendice, vjerovatno zato što sam joj rekla da mora jest , da je to osnovna stvar u životu... žalosno
Mamina frendica završila u bolnici zbog toga, sestrična mi na rubu toga... katastrofa, di su im karakteri i samopouzdanje...
|
|
|
|
|
 |
Ok_cura Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 35
Datum registracije: 27 Avg 2006 Poruke: 193 Mesto: Sarajevo

|
|
cesta pojava.. iskompleksirane pa sebi to naprave, bas bezveze
|
_________________ U_sVaKoM_SlUcAjU_Ok_CuRa |
|
|
|
 |
Lilly lovedoll *GiMmE mOrE*

|
Datum registracije: 26 Maj 2006 Poruke: 3257

|
|
Pih to mi je uzasno, vala radije cu da imam 3-4, pa i 5 kg viska nego da budem takva da mi se kosti vide, pravi kostur.Bolje da ljulja nego da zulja.
|
|
|
|
|
 |
Теодул Banovan! Dobro upućeni član

|
Datum registracije: 24 Feb 2007 Poruke: 504 Mesto: Srce, a u srcu SRBIJA!

|
|
Znate zasto je to ? jer im tako danasnja moda plasira! Gde ste videli manekenku koja ima vise od 50 kg ? NIGDE! Po meni su to bolesne zene i treba da umru u najgorim mukama kada vec muce sebe!
|
_________________ "Svaki pedalj nase SPRSKE ZEMLJE SVETE, brane nam junaci iz KOZARSKE PETE!!!" |
|
|
|
 |
Anđela inso umjetnica

|
Godine: 40
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293

|
|
sjena23 je napisao/la sledeće: |
kuka kako bi se htjela udebljat, a po danu jedva da pojede 2 krumpir sa kečapom i jednu četvrtinu kruha.
|
Ja također i nemoj uopće misliti da ona namjerno neće jesti. Tj neće sve namjerno da mršave.
Ne može. Ja ne mogu. Nisam toliko visoka, ali uopće ne mogu jesti, nemam apetit, muka mi je kad pomislim na hranu - ali da napomenem -
ne želim to!, niti sam ikada željela!
Uvijek sam htjela bit punija jer mi je ljepše vidjeti na ženskoj osobi pune obraze, grudi itd, pa zar nije?
Mislite da je lijepo gledati hranu i ne moći smisliti je a želite se ugojit..a kad ono - mršavite
( ovdje stvarno izuzimam žene koje to namjerno rade-to je debilitet u genima ).
|
|
|
|
|
 |
jbstapar [Caliente con el fuego]
![<b>[Caliente con el fuego]</b> <b>[Caliente con el fuego]</b>](/images/ranks/stars_orange.gif)
 |
Godine: 33
Datum registracije: 17 Maj 2006 Poruke: 10893 Mesto: Does it matter?

|
|
Vidim da nema ove teme pa sam odlučila da je otvorim...
Šta vi mislite o ovom velikom problemu?
Taj problem ima puno ljudi, većina žena, al najviše tinejdžerki koje su sigurne da su debele.
Jeli imala koja iskustva sa tim?
Ja imam jednu drugaricu što ide samnom u razred i anoreksična je, i baš mi je odvartno to, tako mlada, i opet misli da je debela, a u bolnici je zbog toga bila 3 meseca..
Anoreksija nije zdrava, i mislim da nije dobro da ceo dan ništa ne jedeš, jer ipak telo treba hranu, i mislim da je anoreksija veliki problem....
Podelite svoje komentare na ovu temu.
|
|
|
|
 |
filicka *hoppípolla*

|
Datum registracije: 28 Jan 2006 Poruke: 10884

|
|
Anorexia nervosa ili anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode. Anorexia nervosa je poremećaj jedenja u središtu kojeg se nalazi preplavljujući strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja koji ne popušta ni onda kad je mršavost dostigla takve razmjere da je ugrožen život bolesnika/ce. Iako je u središtu bolesti hrana, anoreksija je bolest uma. Često započinje relativno prirodnom željom za gubitkom nekoliko kilograma. No budući da dijete samo privremeno ublažavaju psihološke probleme koji se nalaze u pozadini, bez njih uskoro nemogući unos hrane se postupno svodi na najmanju moguću mjeru čime gube od 15 do 60% normalne tjelesne težine sve dok se jelo posve ne ukine. Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svog tijela i često doživljava sebe debelom iako je istina suprotna. Paradoks je da ona od priprave i konzumiranja hrane pravi obred. Oko polovice svih anoreksičara u nekom trenutku počne patiti od bulimije. Anoreksičari obično dolaze iz obitelji koje imaju visoke zahtjeve glede njihovih dostignuća i često traže savršenstvo , služeći se prisilom u mnogim vidovima života, osobito školi. Poricanje često prati njihovu izrazitu usredotočenost na to da ostanu mršavi; anoreksičari u pravilu naće htjeti priznati da nešto nije u redu, pa na izraze zabrinutosti drugih reagiraju ljutito ili obrambeno.
Uzroci [uredi]
Dok neka istraživanja ukazuju na to da geni mogu donekle predodrediti anoreksiju, većina istraživača vjeruje da su ključni psihološki čimbenici. Anoreksičari imaju nisku razinu samopoštovanja i osjećaju se nedostojnima ljubavi. U adolestenciji takve osjećaje mogu pogoršati hormoni|hormonalne promjene, kulturološke poruke koje veličaju mršavost te pritisci ili napetost unutar obitelji. Krajnost gladovanja može biti način na koji anoreksičar pokušava upravljati svojim životom - ne samo oblikujući svoj izgled nego i osporavajući sazrijevanje i svoj spolni razvoj.
Liječenje [uredi]
Psihoterapija, redovito medicinsko praćenje i vođenje prehrane trebali bi biti dijelom svakog programa liječenja anoreksije. Liječenje anoreksije će se razlikovati , a ovisno o stadiju u kojem se prepozna i pacijentovoj spremnosti na suradnju. Hospitalizacija je obično nužna, ako je pacijent izgubio više od 25% svoje uobičajene tjelesne težine. U središtu liječenja se nalazi prvenstveno individualna psihoterapija kako bi se otkrili emocionalni problemi i teškoće međuljudskih odnosa koji se možda nalaze u pozadini bolesti. Obiteljska terapija je također vrlo važna , ako pacijent živi sa obitelji, a bihevioristička terapija može pomoći da promijeni štetne navike. Osim toga trebalo bi postaviti cilj u obliku točno određenog raspona težine, a važni su i prehrambena edukacija i medicinsko praćenje. Osim cinkovog sulfata često se propisuju i dodatne količine ostalih hranjivih tvari, sredstva za pojačavanje apetita, antidepresivi, kao i sredstva protiv tjeskobe.
Simptomi [uredi]
* Znatan gubitak na težini
* Strah od debljanja, čak i u omršavljelom stanju
* Pretjerano držanje dijeta i vježbanje
* Iskrivljena slika o tijelu
* Abnormalna zaokupljenost hranom, poput zbrajanja kalorija ili opsjednutog proučavanja kuharica
* Zatvor
* Suha, žućkasta koža
* Rast dlaka na licu i tijelu; gubitak dijela kose
* Prestanak menstruacije
* Potiskivanje spolne želje
* Hladne ruke i stopala na uobičajenoj sobnoj temperaturi
* Kronična nesanica; neobjašnjiv rast ili pad energije
Moram priznati da sam iznenadjena jer vecina postova na ovu temu nemaju veze sa zivotom.
Da li ste pomislili na to da neke devojke mozda imaju anoreksiju a da to nisu same izazvale?
Anorexia nervosa ili anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode.
Dakle?
Imala sam anoreksiju 3 puta.
Imam je i sada.
Definitivno nisam uticala na nju i jako bih volela da je nemam.
A ne znam kako da se izborim sa njom.
Izgubila sam menstruaciju,znaci to je vec i amenoreja.
Ko zna koji put.
Koza mi je totalno suva.
Zedna sam stalno i koliko god vode da pijem,ne vredi.
Danas sam na silu pojela jednu virslu i muka mi je vec 3 sata.Stalno mi iz grla krece kao da cu povratiti.
To je sve na nervnoj bazi...razlozi su naravno,emotivne prirode.
Nije tacno da devojke imaju anorexiju samo zato sto se ugledaju na manekenke ili ne znam ti ja koga.
To su vec idioti,one koje same sebi to rade.
Sta mislite kako je nama koje je imamo a ne zelimo da je imamo i nismo je same izazvale?
Anoreksija je bolest koja ne moze da se kontrolise i jako se tesko leci.
Meni se,evo,treci put vratila...
I jako je se bojim a ne mogu joj nista.
Dobila sam i uput za neuropsihijatra,ali bojala sam se da odem tamo.
Molim vas da pocnete da posmatrate ovu bolest i sa druge strane,nisu svi bolesni zato sto to hoce.
Trenutno imam 43 kile a visoka sam metar 66.Na ovoj slici jos nisam toliko mrsava,i nadam se da necu jos vise oslabiti,iako je tek pocelo...
|
_________________ DROP IT LIKE IT'S HOT |
|
|
|
 |
cveetic Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 36
Datum registracije: 12 Okt 2007 Poruke: 64

|
|
Anoreksija nervosa je psihicki poremecaj.
Anoreksija je poremecaj ishrane,ciji je rezultat drastican gubitak telesne tezine.Medjutim nije razlog samo u ishrani i kilazi.Takodje ovo je nacin na koji osoba pokusava daa izadje na kraj sa svojim emocionalnim problemima i izopacane nacin kojim neki poksuvaju dobiti samopostovanje.
Anoreksicne osobe imaju ceste depresije,chak i zelju za suicidom.Odbijaju bilo kakavo lecenje,jer misle da je sa njima sve u redu.
Razlog obljenja moze biti bioloski (genetski),psiholoski (emotivni konflikti sa samim sobom,problemi u porodici) i socijalni (uticaj ljudi koji nas okruzuju)
Anoreksija moze imati ozbiljne komplikacije.Sto duze osoba ostaje u takvom stanju,tim je veci rizik,da srce,mozak i bubrezi budu ozbiljno osteceni.Anoreksija nervosa moze preci i u hronicnu bolest,i tada jr brlo tesko leciti.Uz pravilno lecenje,anoreksicna osoba moze vratiti zdrave navike ishrane.
LECENJE ANOREKSIJE UKLJUCUJE:
-medicinski nadzor
-psihoterapiju
-nutritivnu terapiju
-lekove
-hospitalizaciju
Evo i video koji sve govori:
http://youtube.com/watch?v=C_j_ZYcmt9U
Meni je zao tih devojka,i nemojte ih kriviti,jer njima nije lako.Nezavisno da li to rade svojevoljno ili su to neki drugi razlozi.Ja se iskreno nadam da ce devojka,koja je iznad mene pisala post uspeti da se izleci.Glavno je imati podrzku.Srecno i bice sve u redu.
|
_________________ Reci mi o cemu mislis,i recicu ti cime razmisljas |
|
|
|
 |
jbstapar [Caliente con el fuego]
![<b>[Caliente con el fuego]</b> <b>[Caliente con el fuego]</b>](/images/ranks/stars_orange.gif)
 |
Datum registracije: 17 Maj 2006 Poruke: 10893 Mesto: Does it matter?

|
|
Mojoj je drugarici neki dan pozlilo na chasu zbog toga.
Swa je pozelenila, usne su joj poplawile i ruke takodje, nije mogla da ustane sa stolice.
Prof je morala da je nosi, da je digne sa stolice, da bi izashla na swezh zrak.
strashan prizor.
|
|
|
|
 |
filicka *hoppípolla*

|

|
|
jbstapar je napisao/la sledeće: | Mojoj je drugarici neki dan pozlilo na chasu zbog toga.
Swa je pozelenila, usne su joj poplawile i ruke takodje, nije mogla da ustane sa stolice.
Prof je morala da je nosi, da je digne sa stolice, da bi izashla na swezh zrak.
strashan prizor. |
da,to je bas uzasno,i meni se ovih dana desava isto,od kako mi se bolest vraca.
|
|
|
|
 |
_NataLia_ Dobro upućeni član

|
Godine: 39
Datum registracije: 11 Dec 2008 Poruke: 646 Mesto: Beč/Zg/Ri

|
|
Nikad to nisam shvaćala. Bila sam ja model i sve, al da se izgladnjujem, pa ne ...nisam glupa. Imam grudi i guzu i presretna sam što su takve lijepe. A da se izgladnjujem ko neka glupača pa čemu to? Da me poslije dečko nema za što da uhvati Ljudi manite se slijepog posla
|
i učini ga savršenim svojom ljubavlju! Ӝ |
|
|
|
 |
filicka *hoppípolla*

|

|
|
_NataLia_ je napisao/la sledeće: | Nikad to nisam shvaćala. Bila sam ja model i sve, al da se izgladnjujem, pa ne ...nisam glupa. Imam grudi i guzu i presretna sam što su takve lijepe. A da se izgladnjujem ko neka glupača pa čemu to? Da me poslije dečko nema za što da uhvati Ljudi manite se slijepog posla  |
Nije mi jasno šta je s vama.
Postojimo i mi, anoreksičarke koje nismo same sebe dovele do toga glupavim izgladnjivanjem.
RAZBIJTE JE*ENE predasude već jednom, stvarno mi je muka!!!!!!
ANOREKSIJA MOŽE DA SE DOBIJE I KAO POSLEDICA JAKIH EMOCIONALNIH STRESOVA ILI DOGADJAJA KOJE SMO TEŠKO PREŽIVELI, UTUVITE TO SEBI U GLAVU.
I da,
ja se ne stidim da kažem, jedna sam od tih.
Postoje neke stvari koje me godinama proganjaju i zbog kojih mi je imunitet oslabio a navukla se anoreksija na nervnoj bazi.
Sa njom i amenoreja i depresija.
I zato molim vas, dosta sa izrazima tipa "kao neka glupača" itd.
Ja bih najsrećnija na svetu bila da sve ovo nije ovako kako jeste ali me stvarno vredja i demorališe kada godinama pokušavam da ozdravim i ugojim se a neko tek tako dodje i napiše glupača i ostalo.
Imajte malo razumevanja i nemojte pričati napamet jer je očigledno da nemate pojma kako se sve ova bolest može dobiti.
To nije samo puko izgladnjivanje i ne mora uopšte biti to, ja sam živi primer da ne mora.
Nikad u životu nisam sebi ograničavala hranu.
Nadam se da nikada nećete osetiti šta su to muke anoreksičara.
Prijatno.
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|