:: |
Autor |
Poruka |
yellena_m Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 41
Datum registracije: 28 Okt 2005 Poruke: 49 Mesto: beograd
|
|
Najbolje je misliti o tome na vreme ali kad vec nema izbora bolje i postinor nego abortus.Ima dosta kontraindikacija i nije 100% siguran.U svakom slucaju dobro procitati uputstvo
|
|
|
|
|
|
Annabel_Lee ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
|
Godine: 42
Datum registracije: 02 Feb 2005 Poruke: 30310
|
|
U pitanju su tzv. tablete za dan posle, koristila sam Postinor, bez ikakvih neželjenih efekata, posledica, naravno da ih ne treba koristiti kao regularno kontraceptivno sredstvo, ali su dobro rešenje u situacijama kada, recimo, pukne kondom (što se meni desilo), svakako preporučujem konsultaciju sa ginekologom
|
_________________ ƸӜƷ Tread softly because you tread on my dreams ƸӜƷ |
|
|
|
|
Anđela inso umjetnica
|
Godine: 39
Datum registracije: 18 Dec 2006 Poruke: 10293
|
|
Babily je napisao/la sledeće: |
Takve tablete je preporucljivo uzimati samo po jednu kutiju na sest meseci, nikako vise. |
Ne. Ni toliko, Babily. Ako se baš mora - samo jednom godišnje. Ne treba više od toga u toku jedne godine. Prejake su.
Ma ni više od jedne u životu ako baš treba. Mnogo su jake. Popila sam ih jednom i uopće neću više nikad u životu. Popila sam ih par sati nakon seksualnog odnosa, prvo jednu a potom poslije 12h drugu.
Tek nakon 72h otkad uzmete tableticu počinju reakcije. Ja sam imala mučninu dva dana non-stop i grčeve zbog kojih sam ležala u krevetu. Onda sam, eto, i prokrvarila....
Do krvarenja dolazi ukoliko je došlo do oplođenja. Traje dan-dva. Ako se nastavi više od 7 dana posjetite lekara. A ako ne dođe do krvarenja, dobit ćete redovnu menstruaciju, možda samo malo ranije. Eto, tako je meni bilo, a i moj ginekolog mi je to ispričala. Sad da li je tak svima.. Bolje da nije...
|
|
|
|
|
|
KInder Torta Moj Dobri Anđele...
|
Godine: 36
Datum registracije: 13 Jul 2007 Poruke: 8238 Mesto: U šumi obrasloj sećanjima...
|
|
Koristila sam ih samo jednm. Preporucila bih da ne koristite, uzmite samo ako je bas stvarno velika kriza!
One mogu da se uzimaju jednom godisnje i moze da dodje do hormonskog poremecaja. Da kasni menstruacija po mesec- dva dana, kao meni. A, ukoliko posle njih imate sexualne odnose i dodje kojim slucajem do trudnoce obavezno morate da kazete svome ginekologu da ste ih koristile i koje! Moze da se desi da se dete rodi defektno!
|
_________________ Proslo je sve za tebe ja sam sad stranac u noci,
A, zelim te, i zovem te... |
|
|
|
|
*kissy* *zauvijek njegova*
|
Datum registracije: 05 Sep 2006 Poruke: 10195 Mesto: između jave i sna,vrha i dna
|
|
Hitna kontracepcija je učinkovita ako se primijeni unutar 72 sata nakon nezaštićenog snošaja, a može je primijeniti gotovo svaka žena u reproduktivnoj dobi, uključujući i tinejdžerice. Dapače, pilula za dan poslije je osobito prikladna za adolescentice zbog njihova često nesavjesnog seksualnog ponašanja.
Pilula za dan poslije je ujedno i najjednostavnija i najčešće korištena metoda hitne kontracepcije. Ova metoda podrazumijeva uzimanje četiri estrogensko-gestagenske tablete. Prve dvije tablete treba uzeti što ranije nakon odnosa, a preostale dvije se uzimaju točno 12 sati nakon prve dvije tablete. Ako se metoda pravilno koristi, njena učinkovitost iznosi 98 posto.
Pilula za jutro poslije spas je u zadnji čas za mnoge tinejdžerice s obzirom na rizično spolno ponašanje mnogih od njih
U prvih 48 sati možete koristiti i čiste progesteronske pilule - progesteron only pills - koje sadrže hormon sličan onome koji nastaje u jajnicima. Lijek se također konzumira u dvije doze u razmaku od 12 sati.
Metoda je učinkovita 85 posto i garantira vrlo malo neželjenih nuspojava.
Što prije uzmete neku od ovih tableta, to će one biti učinkovitije. Međutim, redovita kontracepcija zasigurno daje veću sigurnost da nećete zatrudnjeti nego hitna kontracepcija.
DJELOTVORNOST U POSTOCIMA
Statistika kaže da je u 95 posto slučajeva trudnoća bila spriječena kada se tableta popila unutar 24 sata od snošaja, u 85 posto slučajeva kada se tableta uzela u vremenu od 25 do 48 sati nakon odnosa te u 58 posto slučajeva kada su žene popile tabletu nakon 49 do 72 sata. Prema nekim istraživanjima, pilula za jutro poslije može biti djelotvorna i ako se uzme 120 sati nakon snošaja, međutim o tome se treba detaljnije savjetovati s ginekologom.
KAKVE SU NUSPOJAVE?
Ne postoje nikakve ozbiljne zdravstvene posljedice od uzimanja ovih pilula. Žena može osjećati mučninu, bol u trbušnoj šupljini, imati vrtoglavicu ili glavobolju, osjećati se umorno ili imati nešto osjetljivije grudi. Rijetko, ali može se dogoditi, tablete će izazvati povraćanje. Ako se to dogodi dva sata nakon što je tableta popijena, nema razloga za zabrinutost jer ju je organizam apsorbirao. U suprotnom, obratite se liječniku ili ljekarniku koji će vam dati drugu pilulu i lijek koji će spriječiti da opet povraćate ili vam savjetovati da pokušate metodu IUD.
Što se tiče menstrualnog ciklusa, postoji mogućnost da se on donekle poremeti. Znači, može se dogoditi da mjesečnica dođe ranije ili kasnije, ponekad i više od tjedan dana. Također može doći do krvarenja u razdoblju nakon što ste popili tabletu i prije sljedeće menstruacije. Međutim, nijedna od tih nuspojava nije opasna.
Liječnika posjetite ako:
- ipak mislite da ste zatrudnjeli
- vam mjesečnica kasni više od sedam dana
- vam je mjesečnica kraća ili slabija nego što je uobičajeno
- osjetite iznenadnu i čudnu bol u donjem dijelu trbušne šupljine
Pilula za hitnu kontracepciju može se uzeti i ako inače koristite redovitu kontracepciju, ali ste propustili koju tabletu ili ste nepravilno koristili kontraceptivni flaster. Međutim, redovitu kontracepciju morate koristiti i nakon toga, znači u točno vrijeme popiti tabletu ili staviti flaster unutar 12 sati od uzimanja hitne kontracepcije.
(t-portal.hr)
|
|
|
nextajox حزب الحيوان
|
Godine: 35
Datum registracije: 16 Jul 2007 Poruke: 43483
|
|
Da li ste nekad bile u situaciji da morate da koristite "jutro posle" kontracepciju? Ja upravo jesam i bas sam se smorila zbog toga jer su to kao vrlo jake tablete i ne preporucuje se da se uzimaju vise od jedanput godisnje, sto znaci da od sada pa u narednih godinu dana ne smem da dozvolim ni jedan rizik ..
|
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Nije mi se nikad desilo da ih koristim, jer prosto sebi ne dozovljam da mi se to desi. Na kontracepcijskim tabletama sam vec duze vreme, a ako zaboravim jednu da popijem obavezno koristim kondom...(mada se to retko desava, jer sam sto se toga tice jako skepticna).
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|