:: |
Autor |
Poruka |
zile442 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 33
Datum registracije: 22 Avg 2005 Poruke: 105 Mesto: Sombor

|
|
I ja mislim daje jugo krsa ali kada malo bolje razmislis on je ipak auto! Sluzi za sta i drugi samo sto se nekada zna imati vise ili manje problema sa njim!
|
_________________ ZILE |
|
|
|
 |
kt-831-as Iskusni član

|
Godine: 40
Datum registracije: 21 Feb 2006 Poruke: 851

|
|
ako auto posvetiš dovoljno ljubavi, ako ga nježno voziš i odnosiš se prema njemu s poštovanjem, redovito se brineš o mašini, podvozu, limariji, signalizaciji, sad hoćeš ti to obavit doma ili kod majstora ili u servisu to je sporedna stvar. ima ona stara tko maže taj i vozi, tako je i s autom, nek ima ulja, nek dobro sve dobro dihta, nek koči, dobre gume, dobri ležajevi goriva i vozi, i samo lijepo s njime...
|
|
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku

|
|
zile442 je napisao/la sledeće: | I ja mislim daje jugo krsa ali kada malo bolje razmislis on je ipak auto! Sluzi za sta i drugi samo sto se nekada zna imati vise ili manje problema sa njim! |
jugo, kec sva ta neka domaca vozila mu dodju otprilike na isto...evo j a licno znam primer coveka kome je vozilo blokiralo ..jednostavno on vergla ono se gasi....i tako pola sata presisao jadan auto..covek se nije setio da pregleda svecice..one ocaj zivi...povadio kasnije priuceni majstor iz komsiluka svecice uzeo smirglu ismirglao dobro, ocistio srafcigerom oko svecice, vratio ih na mesto..auto pali kao lud... to je sitnica ali je treba znati
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
 |
nerkom Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 06 Apr 2005 Poruke: 4

|
|
U principu i ova novija auta se mogu servisirati licno ulje i svjecice nisu neki problem a zasto placati velike sume novca pogotovo mi koji zivimo preko grane
|
|
|
|
|
 |
speedoje Upućeni član

|
Godine: 42
Datum registracije: 24 Feb 2006 Poruke: 358

|
|
Održavanje vozila
Svakodnevna kontrola:
– Vizuelno prekontrolisati da li su na automobilu svi pneumatici ispravni, da nije neki popustio.
– Pogledati da li motor gubi rashladnu tecnost.
– Proveriti da li kocni sistem ima dovoljno odgovarajuce tecnosti.
Periodicno odrzavanje:
Posle svakih predjenih 500 km treba kontrolisati:
– nivo ulja u motoru
– pritisak u pneumaticima
Posle svakih 5.000 km potrebno je kontrolisati:
– dejstvo nozne kocnice
– stanje elektrolita u akumulatoru
– debljinu disk plocice
– manzetne na pogonskim osovinama
– da li su oksidisale kleme na akumulatoru
– po potrebi promeniti ulje u motoru
– tecnost u rashladnom sistemu
Posle predjenih 10.000 km treba kontrolisati:
– stanje ulja u menjacu
– zazor platinskih dugmadi
– razvodnik paljenja
– svecice
– ranije paljenje – pretpaljenje
– zazor ventila
– klinasti kais
– precistac za vazduh
– spojeve creva sistema za hladjenje motora (da li negde curi)
– stanje pneumatika na tockovima
– geometriju tockova
– zazor spojnica
– zavrtnje na tockovima
– promeniti ulje u motoru i precistac za ulje
Posle predjenih 20.000 km treba prekontrolisati:
– karburator
– agregat na motoru automobila
– kaiseve koji pokrecu agregate
Posle predjenih 30.000 km potrebno je kontrolisati:
– starter (ocistiti i podmazati)
– zameniti ulje u menjacu i diferencijalu, kao i u kocnom sistemu
Na svakih predjenih 40.000 km treba prekontrolisati:
– zupcasti kais (eventualno zameniti)
Posle svakih 60.000 km treba kontrolisati:
– alternator i
– zameniti tecnost u sistemu za hladjenje (ili svake druge godine).
|
|
|
|
|
 |
speedoje Upućeni član

|

|
|
Zaštita automobila od korozije
Kako se i sta zasticuje na automobilu – Rdja nagriza na automobilu pojedine delove, a najcesce lim. Industrijska so koja se zadrzava po putevima je najveci neprijatelj automobila. Prvo propadaju nezasticeni delovi, zatim sva ona mesta na karoseriji automobila gde se voda i blato zadrzavaju.
Najosetljivija mesta na karoseriji automobila su:
– rubovi krila
– spojevi na haubi
– spojevi na krilu
– donji deo vrata
– spojevi na zadnjoj haubi
– pragovi
A resenje je cetka u ruke i dok metal ne pocne da se sija i dok se god vidi imalo rdje, onda se to sve gitom prekrije i naravno izlakira Veoma prosto samo treba biti strpljiv, ja sam to prosle godine radio na mom vozilu
|
|
|
|
|
 |
zdravkof Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 61
Datum registracije: 08 Feb 2006 Poruke: 35

|
|
Sta ocekivati dalje kada se ljudi zale eto vec na svega predjenih 200.Km na neispravnost . Takvih primera ima mnogo .
|
|
|
|
|
 |
popsrle Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 17 Mar 2006 Poruke: 79

|
|
Najvaznije je naci dobrog,kvalitetnog i pouzdanog majstora.
|
|
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

|

|
|
ma to da, ali nije resenje ni naci majstora pa daj njemu da popravlja.Puno toga mozes i sam, upravo o tome je ovde rec
|
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
 |
speedoje Upućeni član

|

|
|
Upravo sto kaze pinkie, nije stvar dati majstoru da odradi sav posao. Ipak meni predstavlja zadovoljstvo da uprljam ruke i popravim sam sve sto mogu. Naravno tu je potrebno ogromno strpljenje, a nije ni lose zapisivati gde sta i kako ide, ne bi li kasnije sastavljanje bilo lakse
|
|
|
|
|
 |
pinkie Prijatelj foruma

|

|
|
moj cale je bio prava neznalica kad su automobili u pitanju..ali je posmatrao majstora, pa naucio da menja spone, da promeni ulje, da ocisti svecice..a za sve to je ranije placao majstora
|
|
|
|
 |
dussan90 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 35
Datum registracije: 30 Mar 2006 Poruke: 108 Mesto: Nish CITY

|
|
ma najbolje odes u ovlasceni servis i resis sve probleme.
@edit by pinkie , bez ljutnje ali sam ovo ipak obrisala, da ne dodje do ikakvih zabuna.Ono sto ti ja ili bilo ko drugi shvatamo kao salu, neko moze pogresno da protumaci
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|