:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Japanska kuhinja
TARIJAKI
6 fileta ribe
6 kašika soja sosa
12 kašika belog suvog vina
kašočica šećera
kašičica seckanog belog luka
Tarijaki je zapravo tehnika mariniranja ribe ili mesa u slatkom pirinčanom vinu, običnom pirinčanom vinu i soja-sosu, koja se zatim peče na roštilju.
Prokuvajte sve sastojke marinata, ohladite ga i u njemu ribu držite potopljenu 15-20 minuta. Ispecite na roštilju sa svake strane ponekoliko minuta, i premažite marunatom. Na isti način možete spremiti i škampe, meso ili neke druge vrste ribe.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Japanska kuhinja
TARIJAKIRIBA PEČENA U FOLIJI
6 fileta ribe
6 velikih pečurki
18 badema
6 kolutova limuna
so i biber
ulje
Za svaki komad ribe potreban vam je komad folije odgovarajuće veličine. Na foliju stavite komad ribe, aranžirajte sa ostalim sastojcima, začinite po ukusu, malo nauljite. Zatvorite foliju i pecite jelo u rerni na 200 stepeni 15-20 minuta. Servirajte tako, zatvoreno u foliji, na lepom tanjiru, vruće.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Japanska kuhinja
SUKIJAKI
400 g goveđeg filea
400 g telećeg filea
3-4 šolje bistre supe
soja-sos
suvo belo vino
đumbir
seckani praziluk
1 žumance po osobi
mešana turšija i dva tri sosa kao prilog
Supu začinite po ukusu soja-sosom, belim vino, đumbirom, prazilukom. Posolite takođe po ukusu. Prokuvajte je kratko na vatri i preručite u posudu koja ima sopstveni gorionik, ili jednostavno je stavite na plinski ili električni rešo na sredinu stola. Meso isecite na veoma tanke kockice, debljine 2-3 milimetra. Oko supe na sto postavite lepo aranžirane tanjire sa mesom, tanjire sa turšijom, činije sa sosovima i pred svakog gosta činijicu sa umućenim žumancetom. Svaki gost mora imati svoju viljusku, po mogućstvu sa dugačkom drško. Gost nabode komad mesa na viljušku, neko vreme ga drži umočeno u supu, pa ga umoči u žumance i u neki od sosova i jede sa kuvanim pirinčem i sa turšijom
Sukijaki se može praviti i sa pilećim mesom, pa sa svinjskom fileom, te mesom divlje svinje, te sa jagnjetinom. Razlika je samo u tome što se jagnjeće i meso divlje svinje 2 sata pre služenja drži u marinatu. Ostalo je isto, vriuća supa na sredini stola i različiti sosovi i prilozi.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Japanska kuhinja
SALATA OD JABUKA I SPANAĆA
500 g blanširanog spanaća
jabuka
3 kašike soja-sosa
3 kašike susama
šećer i začin po ukusu
Jabuku oljuštite i isecite na male kockice koje neko vreme drzite u slanoj vodi. Spanać blanširajte u slanoj ključaloj vodi a zatim ocedite. Nasuvo pržite susam dok ne počne da "skakiće" po tiganju. Sada sve sastojke lagano promešajte i začinite po ukusu.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Japanska kuhinja
PEČURKE SA BELIM LUKOM
300 g šampinjona
šolja bistre pileće supe
kašika brašna
kašika seckanog belog luka
kašika soka od limuna
2 kašike suvog belog vina
kašičica šećera
kašičica vegete
Umutite sve nabrojane sastojke sem šampinjona. Ukuvajte sos na laganoj vatri pa ubacite pečurke i kuvajte ih 5 minuta cele.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Japanska kuhinja
ODEN
500 g sojinih komadića
komad ribe bez kostiju
1,5 l supe
100-200 g strugane rotkve
100 g šargarepe
100 g rendanog kupusa
6 umućenih jaja
kašika soli
2 kašike suvog belog vina
1 kašika senfa
1 kašika vegete
Pomešajte sve sastojke, osim jaja, i kuvajte 15 minuta, zatim dodajte jaja i senf i mešajte na vatri dok se jelo ne zgusne.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
sekula_au
Posted: Wed Oct 13, 2004
--------------------------------------------------------------------------------
Tonkatsu
Japanska krmenadla
Namirnice:
4 krmenadle bez kostiju i masnoce
Marinada:
- 4 supne kasike soyu sosa
- 4 supne kasike sake (Japansko vino) ili seri vina
- 1 cesanj belog luka, oljusten i sitno iseckan
- Sveze samleven biber po ukusu
- 1 jaje, umuceno
- 1 mladi luk, sitno iseckan
- 1 solja Panko (Japanska seneprezla) ili sveza, suva, seneprezla
- 2 solje biljnog ulja, za przenje
- Tonkatsu sos
Priprema:
Ako su krmenadle debele presecite ih horizontalno da dobijete tanje. Sa ravnim maljem za meso izlupajte krmenadle da su odprilike jedan cantimetar, ili manje,debjine. Stavite krmenadle u pomesanu marinadu za najmanje pola sata, na sobnoj temperaturi, ili najmanje dva sata u frizideru. U svakom slucaju pokrite ih plasticnim filmom.
Pomesajte umuceno jaje sa sitno iseckanim mladim lukom u tanjiru dovoljno velikim da mozete da potopite krmenadlu. U drugom tanjiru stavite Panko ili seneprezlu. Svaku krmenadlu izvaditi iz marinade, ocediti i potopiti u jaje/mladi luk, pa ona u seneprezlu. Svaku krmenadlu pokrijte plasticnim filmom i redjajte jedno na drugo dok ne uradite sve krmenadle i stavite u frizider za najmanje jedan sat ili duze.
Zagrejte biljno ulje da je vrelo u dubljoj serpi, ali da se ne pusi, odprilike 375oF/185oC. Pazljivo spuastite po jednu krmenadlu u ulje da se przi dok ne porumene. Izvadite iz ulja i ocedite na papiru. Tako uradite dok sve krmenadle nisu przene. Dozvolite da ulje ponovo dodje do gore navedene temperature i przite krmenadle po drugi put i pustite da se ocede na papiru. Kad se ulje ohladi mozete da ga odcedite za druge upotrebe.
Serviranje:
Svaku krmenadlu iseci prvo uzduz na pola, pa onda preko u komade dovoljne velicine da moze da se jedu sa stapicima. Uz ove krmenadle Japanci najcesce serviraju sitno isecen svez kupus, kao za kupus salatu, odprilike jednu kasiku majoneza i pola paradajza isecenog na kriske. To se sve servira posebno na istom tanjiru. Tonkatsu sos se servira u posebnim malim cinijama. Pirinac, klot, se uvek servira u posebnom cancicu. Drugi nacin je da se krmenadla servira na pirincu i Tonkatsu sos preko krmenadle sa resto garniture kao pre.
_________________
|
_________________
 |
|
|
|
 |
NINANENA Veštica

 |
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 1464

|
|
ovde imam prijateljicu jurika iz hirosime i par puta smo izasle u ovdasnje japanske restorane za koje ona kaze da nista nije dobro-ukusno,a meni je bas bljuuuuuu ona svako poslepodne kuva miso-supu da ima kao obrok za dorucak,ali bas svaki dan...........a jednom sam bila kod nje kad je pravila susi-ma nema veze sa iz restorana,a i njen mi je bljakkkkk-one alge i riba grrrrrrrr
a i ovi restorani sa porcijama sto se vrte u krug su mi nekako ovde sterilni
izgleda da ja nisam za japanca ocigledno
|
|
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Napravite sushi
Opisat ću vam kako pripremiti nigirisushi tj. "u ruci pripremljen sushi". Nije komplicirano, doista, jedini trik je kupiti svježu ribu, narezati je i pripremiti rižu
Za sushi se može koristiti gotovo bilo koja vrsta ribe, zapravo, varijacije su pohvalna stvar. Mnogi upotrebljavaju tunu, arbuna, lososa ili neku sličnu ribu, sirovu ili lagano pečenu.
1. Skuhajte rižu i pustite da se malo ohladi.
2. Dodajte rižin ocat i dobro promiješajte.
3. Namažite ruke rižinim octom, pa formirajte male kuglice, vrlo nježno.
4. Narežite ribu. I ne zaboravite, za ovo će vam trebati doista oštar nož.
Fileti trebaju biti 2 cm široki i 6 cm dugi, što tanji to bolji.
5. Na ribu stavite malo wasabija (japanska biljka). Nemojte pretjerati jer će vam kasnije biti žao!
6. Dok u jednoj ruci držite kuglicu riže pritisnite ribu na rižu i polako zarolajte.
Bravo! Napravili ste svoj prvi nigirisushi!
Ili možda niste. Ali ne odustajte, praksa čini majstora.
Varijacije pri izradi su mnogobrojne, a početnicima će možda biti lakše složiti rižu na savitljivu podlogu (od morskih algi), na to složiti ribu i začine pa zarolati tako da riža okruži ribu, koja će se naći u sredini.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Nigri sushi
Nigri sushi, kuglice japanske riže pokrivene tankim komadićima sirove ribe ili morskim kozicama, poslužuju se uz usoljeni đumbir, wasabi i sojin umak.
Namirnice:
500 g oprane japanske kratkozrne riže
575 ml hladne vode
25 g šećera
1 velika žlica soli
4 velike žlice japanskog octa od riže
2 velike žlice wasabi paštete
500 g morskih plodova i ribe: tanke kriške svježe tune, lososa, pastrve, kuhanih lignji, očišćenih kuhanih kozica
usoljeni đumbir
wasabi
soja umak
Postupak:
1. Stavite rižu u veliki lonac s hladnom vodom. Kuhajte rižu dok ne omekša ili dok voda ne ispari. Rižu skinite s vatre, pokrijte krpom i pustite da odstoji 10 minuta;
2. U malu posudu stavite šećer, sol i ocat te na laganoj vatri grijte dok se šećer ne otopi;
3. Istresite rižu u veliku posudu, dodajte mješavinu slatkog octa i lagano promiješajte;
4. Od riže napravite mokrim rukama male kuglice, na vrh svake loptice stavite malo wasabija, te komadić ribe ili morsku kozicu. Servirajte na pladnju uz usoljeni đumbir, wasabi i sojin umak.
(za 6 - 8 osoba)
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
gung bao
Sastojci za 6 porcija
- 2 bela mesa,
- 2 + 2 kašike soja sosa,
- 1 +1 kašika gustina,
- 2 kašike belog vina,
- 2 kašike vode,
- 2 kašičice susamovog ulja,
- 1 velika paprika iseckana na rezance,
- 100 g kikirikija ili indijskog oraha,
- so, malo aleve paprike
Priprema
Meso operite, skinite kožicu i bacite, pa ga isecite na sitne kockice. Pospite meso sa 2 kašike soja sosa i kašikom gustina sve dobro izmešajte i ostavite da stoji 1 sat.
Za to vreme napravite preliv:
2 kašike soja sosa,
2 kašike belog vina,
2 kašike vode,
1 kašika gustina i
2 kašičice susamovog ulja, izmešajte i ostavite da stoji.
U tiganju zagrejte ulje i propržite meso, kratko oko 3 min. ili dok ne pobeli. U drugom tiganju propržite kratko papriku, dodajte malo ljute paprike i sve propržite oko 3 minuta.
Pomešajte dve smese, prelijte prelivom koji ste pripremili i mešajte na vatri još 1 minut, a onda dodajte kikiriki.
Pospite sa malo aleve paprike i služite toplo uz kuvani pirinač.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
susi
Danas ćemo skinuti veo tajne sa japanskog narodnog jela suši. Suši je riža sa ribom, a sašimi je presna riba bez riže. Nigiri suši su grudvice riže sa presnom ribom na vrhu.
Za one na severno-američkom podneblju sastojci se kupuju u svakoj većoj kineskoj, vijetnamskoj ili specijalizovanoj japanskoj radnji.
Sastojci
- pirinač za suši (mora da se kupi baš taj jer je lepljiv)
- sirće od pirinča (takođe, mora da je sirće od pirinča, a može i ono gde piše za suši)
- umeboši (obavezno, to su prezervirane šljivice u teglici)
- paket-dva norija (morska trava u koju se uvija suši. Mnogi često mešaju nori misleći da je koža od tune ili neke druge ribe jer ima morski miris i po ukusu podseća na riblju kožu)
- džindžer u sirćetu (obavezno, kupuje se u teglici, pripremljen, kiseo je i ružičast)
- beni-shogu
- wasabi, krema (obavezno, to je ona zelena pasta od rena ljuta ko otrov bez koje se ne može zamisliti umakanje sušija)
- soja sos (sa što manje šećera i soli u njemu!)
- avokado (zreo)
- šargarepa
- japanski ili engleski krastavac (zato što nema semenke)
- spanać
- može i asparagus umesto krastavca ili spanaća.
- bambus podmetač (vrlo neophodan detalj za savijanje u rolat!)
Kasnije ćete sami dodavati sastojke po ukusu i sta se nađe u frižideru.
Priprema
Pirinač skuvati u kuvalu za pirinač, a ako ga nemate onda na tradicionalni način. Odnos vode i pirinča je isti kao i kod običnog.
Kada je skuvan (lepljiv je) doda se sirće (po ukusu, zavisi od smese), morska so, i zgnječen 1 češanj belog luka.
Za to vreme upalite ringlu i nad usijanom ringlom zamahnite listom nori-ja da pozeleni. To traje sekund, kao lepezom.
Skuvali ste šargarepu, isekli uzduž na tanke (manje od 1cm. trake) isekli ste oljušteni krastavac na isto tako tanke režnjeve, uzduž očistili i oljuštili avokado i isekli uzduž na tanke režnjeve takođe skuvali očišćen spanać, skuvali očišćen asparagus (obavezno skinite zadnji deo drške tako što ćete rukom otkinuti deo koji se pod pritiskom sam odvoji).
Podelite na dva dela šljivice.
Postavite nori na podmetač od bambusa i vlažnim rukama od vode zahvatite količinu koja je potrebna da pokrije taj kvadratić norija, s tim što ćete ostaviti gornji deo netaknut (3 cm).
Debljina je nekoliko milimetara, samo da pokrije nori.
Na razdaljini od 5 santimetara od donje strane norija sa pirinčom ređate horizontalno red šargarepe, red krastavca, red avokada, malo spanaća.
Sve to kao rolat uvijete, kontrolišući bambusom čvrstoću rolata.
Nori se od vlage i toplog pirinča odmah smekša i kao koža prione na rolat.
Iskoristite 2/3 pirinča za rolate.
Od ostatka pirinča (ruke moraju da budu vlažne!) pravite kuglice veličine šljive (naše, ali najmanje veličine) i u utisnutu prstom rupu u sredini stavite polovinu šljivice i zatvorite, tako da sada imate lopticu od pirinča.
Nori isecite na 4 dela, da dobijete 4 trake. Svaku kuglicu obavijete nori trakom i zaravnate vrh i dno.
I tako redom dok ne potrošite pirinač.
Stavite rolat ponovo na bambusov podmetač i oštrim nožem sečete komadiće širine 3-4cm.
Služi se u malim činijama u koje stavite soja sos, malo vasabi paste, i malo kiselog džindžera.
Služite se štapićima, oni koji nisu vični onda rukom, nikako, nikako viljuška ili ne daj bože nož.
Ono što se ne pojede, stavi se u posudicu, poklopi i odloži u frižider, može da se jede tri dana sa nepromenjivim ukusom.
Nigiri suši ima isti proces sa pirinčem, samo što treba da zamolite vašeg mesara da vam na tanke, kao flis papir iseče lososa ili tunu (ne kuvanu, naravno) i onda to stavljete preko oformljene izdužene kuglice od pirinča.
Služi se uz iste sastojke, na isti način.
Po meni, najzdravija, najlepša, vrhunska kuhinja, vrlo rafinirana i laka za pripremanje.
Zaboravih piće uz to : saki ili zeleni čaj a može i čaj od jasmina.
Prijatno i sayonara!
|
_________________
 |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|