:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
SOLJANKA
500 g ribe
(list, pastrmka, štuka ili smuđ)
veza zeleni
2 glavice crnog luka
4 kašike ulja
40 g brašna
250 g oljuštenog paradajza
250 g pečurki
veći kiseli krastavac
5-6 crnih maslinki
kašika kapara
sok od pola limuna
malo mirođije
200 g pavlake
so i biber po ukusu
Ribu očistite, filetirajte i od ostataka skuvajte bujon (riblju supu linkuj). Povrće očistite, operite i isecite na kocke, pa propržite na vrelom ulju, pospite brašnom, nalijte proceđenim bujonom i kuvajte dok ne omekša. Tada dodajte riblje filete i kuvajte još desetak minuta. Gotovu čorbu začinite seckanim krastavcem, maslinkama, kaparima, limunovim sokom i seckanom persunom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
UHA
(Rostov)
1 kg smuđa
800 g krompira
veza peršuna
2 struka praziluka
4 paradajza
kašika putera
sok od pola limuna
malo mirođije
Smuđ očistite, filetirajte i od ostataka skuvajte bujon (riblju supu-linkuj) U proceđenom bujonu skuvajte sizno sečen krompir i praziluk, a deset do petnaest minuta pred kraj dodajte filete smuđa i oljušten paradajz. U gotovu čorbu dodajte rastopljen puter, sok od limuna, seckanu mirođiju
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
KAŠA OD HELJDE
1/2 kg heljde
kašika putera
kašičica soli
Heljdu raspite po stolu, proberite, i dobro operite. Sipajte je u šerpu, ali tako da ispuni malo više od polovine šerpe. Dodajte kašiku putera, kašičicu soli i nalijte vrelom vodom tako da heljda u njoj ogrezne odprilike za jedan prst. Poklopite i pustite da na šporetu jedanput provri. Nakon tog je treba peći u vrućoj pećnici dok ne porumeni i zrna na počnu da se odvajaju jedna od drugih.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
PŠENIČNA KAŠA
šolja integralnog brašna
4 šolje mleka
kašika šećera
1/4 kašičice soli
U ključali posoljeno mleko sipajte brašno, naglo da se ne bi grudvalo. Sklonite na trenutak sa vatre i ostavite da brašno upije. Tada vratite na plotnu kojoj ste smanjili tempereturu i kuvajte uz neprestano mešanje pola sata. Na kraju dodajte šećer i kuvajte još dvadesetak minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
VINIGRET
1 kg krompira
1/2 cvekle
3 šargarepe
3 jajeta
3 sveža ili kisela krastavca
500 g kuvanog ili pečenog mesa
(govedine ili teletine)
1 slana haringa
malo soli
malo pešunovog lišča
1 žumance
2 kašike ulja
1 kašika senfa
kašičica šećera
1/2 šolje sirćeta
Skuvajte krompir u ljusci, zatim ga oljuštite i isecite na jednake kockice, isto tako skuvajte i isecite cveklu i tri šargarepe i tri jajeta. Očistite i isecite krastavac. Kuvano ili pečeno meso isecite na jednake kockice, očistite haringu, izvadite joj kosti, i isto je isecite. Sve to pomešajte i po ukusu posolite. Ukrasite isečenim peršunovim listom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
BOTVINJA
1/2 kg spanaća
2 velika sveža krastavca
veza mladog crnog luka
1/2 veze mirođije
kašika senfa
5-6 kašika sirćeta
300 g morske ili rečne ribe
(skuvane i očišćene od kostiju)
so i biber po ukusu
Spanac (ili mlado lišće cvekle) skuvajte u slanoj vodi, procedite i sto sitnije iseckajte. Krastavac oljuštite isecite na kocke. Mladi luk isecite što sitnije. Kuvanu i očišćenu ribu isecite na veće komade. Sve sastojke pomešajte, začinite, pospite iseckanom mirođijom i služite dobro ohlađeno.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
OKROŠKA
1/2 kg kuvane govedine
2 tvrdo kuvana jaja
2 sveža krastavca
veza mladog luka
kašika kapara
šolja kisele pavlake
1/4 veze mirođije
1/2 kašičice bibera
2-3 kašike sirćeta
Sve sastojke sitno isecite i izmešajte. Pa naptavite preliv od pavlake, sirćeta, bibera i sitno seckane mirođije. Prelijte salatu i dobro ohladite pre služenja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
PASULJ SA ORASIMA
(Gruzija)
šolja pasulja
glavica crnog luka
500 g oraha
1/2 kašičice bibera
kašičica soli
1/2 veze peršuna
Pasulj potopite u hladnu vodu i ostavite preko noci da nabubri. Procedite, stavite u lonac sa sitno sečenim lukom i skuvajte. Kada se pasulj skuva procedite ga, posolite, pobiberite i pomešajte sa istucanim orasima (za to vam je potreban avan, ali možete to uraditi tako sto čete orahe staviti u čistu platnenu krpu i tući tučkom za meso ili drugim teškim predmetom) Salatu pospite seckanim peršunom. Što duže stoji ova salata je ukusnija.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
SALATA "ORLOV"
(Gruzija)
200 g šunke
200 g kuvanog belog mesa
2 struka celera
200 grama špageta
(skuvanih i sitno isečenih)
100 g kocki dinje
mala konzerva artičoke
100 g mariniranih pečurki
kašika paradajz pirea
3-4 kašike majoneza
2 kašike sirćeta
so i biber po ukusu
Meso isecite na trake, lišće celera sitno isecite, pomešajte sve to sa špagetama, kockama dinje, artičokama i mariniranim pečurkama. napravite preliv od paradajz pširea, majoneza, sirćeta. Salatu posolite i pobiberite po ukusu, zatim je prelijte prelivom i dobro ohladite pre služenja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
PELJMENI
(Sibir)
(za 4 porcije)
300 g brašna
1 jaje
1/2 šolje mlake vode
400 g mešanog mlevenog mesa
glavica crnog luka
so i biber po ukusu
list lovora
Od brašna, jaja, i vode, te malo soli, zamesi se veoma tvrdo testo. I razvuče na debljinu 1,5 do 2 mm. Čašom se izvade krugovi od testa. Mleveno meso se pomeša sa sitno seckanim lukom, začini se i doda mu se malo mleka. Ovaj nadev se kašičicom stavlja na jedan krug, a poklapa drugim krugom testa. Testo po ivicama dobro stisnite prstima da se spoji. KUvajte ih u vodi, sa listom lorbera. Kada isplivaju na površinu peljmeni su kuvani. Služe se sa rastopljenim puterom ili sa kiselom pavlakom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
GUREVSKA KAŠA
3/4 šolje griza
2 jajeta
1/2 šolje šećera
dve šolje mleka
1/2 šolje šećera
dve kašike putera
50 g seckanih badema
1/2 kesice vanil šećera
1/2 konzerve vićne salate
U ključalo mleko sipajte šećer, pa postepeno dodajte griz i kuvajte desetak minuta neprestano mešajući. Ostaviti sa strane da se malo ohladi. U napola ohlađenu kašu dodati puter i jaja dobro izmešati pa presuti sve u podmazanu i grizom posutu tepsiju. Kratko zapeći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Kaša je gotova kad se na površini obrazuje svetlo braon kora. Ukrasite je voćem, seckanim bademima i eventualno šlagom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruska kuhinja
KULIČ
(uskršnji kolač)
1 kg brašna
1,5 šolja mleka
6 jaja
300 g putera
2 šolje šećera
50 g kvasca
1/2 kašičice soli
150 g suvog grožđa
100 g kandiranog voća
50 g seckanih badema
3 kesice vanilin šećera
U toplom mleku razmutite kvasac, pa kad uskisne zamesite sa njim testo sa četiri šolje brašna, a u testo dodajte rastopljeni puter, penasto umućena žumanca sa šećerom i šne od belanaca te so. Dobro sve zamesite, a zamešenu grudvu testa namažite puterom sa svih starna i ostavite da prenoći u frižideru. Ujutro premesite testo sa ostatkom brašna, odmorite ga još pola sata na toplom mestu, pa tad umesiti u testo suvo grožće, kandirano voiće i bademe. Testo stavite u kalup podmazan puterom i posut prezlama, pa ga ostavite da poraste za dve trećine iznad ivice suda.Premazite kolač žumancetom. Pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni oko sat vremena, uz povremeno protresanje pleha.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|