:: |
Autor |
Poruka |
ATAJLO Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 69
Datum registracije: 02 Nov 2004 Poruke: 147 Mesto: Cacak
|
|
JAO, šta vi sve znate o cveću, blago vama.
Da vas pitam nešto, sve skupa, a ko hoće i zna, molim da mi odgovori.
Da li je 35 ruža čitav žbun ili skroman buket?
Ako onaj ko ih poklanja hoće da kaže da voli, da je ta kojoj ih poklanja najlepša, najnežnija, najslađa, najdraža, ma, DA JE JEDINA I JEDINSTVENA, da je hoće za sebe, da je nikome ne da - koje boje da budu ruže? I da li ruže?
I šta ako ne ruže?
Pitanje je ozbiljno, odgovor neophodan, što pre- to bolje, ostaje više vremena da se spase nešto što je izgleda pred bataljivanjem (sad upropastih ovako lep i romantičan tekst, ali, stvarno vam kažem, situacija je krajnje ozbiljna, prijatelj mi je u nevolji, joj meni, šta nevolji, u bedaku je, najcrnjem...)
JEL' sam ja dovoljno jasna?
Devojka mu, za koji dan, slavi tridesetpeti rođendan, a malo su u frci, malo ne govore, pa bi on hteo da je obori s' nogu, ali ne bukvalno, nego...onako, da se ona razneži, i zasmeje, i zasuzi (NE PREDLAŽITE SUZAVAC!), i da se, brate slatki, pomire i žive srećno do kraja života i sveta i veka.
Molim vas, odgovarajte, nema veze, šta se ko seti, biramo poklon za jednu ljupku, slatku pametnicu, nešto originalno, ne mora ni cveće da bude, pomagajte ljudi, dajte savet, čovek umire! A nema kintu! Ma, naći će, samo da se ona odljuti.
Hvala.
Unapred.
P.S. Jaco, rekla si da ovde nema "miniranja" i da se opustim, nemoj da obrišeš, duše ti, neka stoji bar jedan dan, ti bar imaj milosti, stvarno čovek gine.
Hvala, Jaco.
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ruža - uopšteno znači ljubav
u svakom slucaju bez tog buketa od 35 ruza da uopste ne ide....e sad poklon uz je druga prica.....skupi parfem...komad nakita...luksuzni ves????
jel ovo neka ideja??
|
|
|
|
|
|
Misliš, da li si mi / mu pomogla?
Nisi.
Devojka nije u tom zonfa, ona to ni ne pogleda, njemu je frka da li će je ganuti, a ne kupiti, Jaco, bre, razmišljaj!
OK, ruže, 35 komaTa, ali....crvene, bele, plave (trobojke, ako treba, ne šalim se), koje boje da budu ruže???????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
crvene naravno...sto tamnije......i bre atajlo pa ne da je kupi...al koja zena ne voli nakit...ili ves ili parfem....ja sam samo bre " prakticna" ...mada meni bi i te ruzice samo bile dovoljne......
|
|
|
|
|
|
Jok, ova ne voli, znam čak i ja, rek'o mi dečko.
Dobro, Jaco, i hvala ti.
Dobiće bordo ruže i čiča-miča...reći ću vam kako se završila priča, ako vas bude interesovalo.
|
|
|
|
|
|
rouzvel Prijatelj foruma
|
Godine: 67
Datum registracije: 22 Jul 2004 Poruke: 5310 Mesto: Beograd
|
|
Ma ATAJLO normalno da nas zanima...... evo ja sam se već
pretvorila sva u uvo, i čekam...... ma ljubav je bre u pitanju
a tu nema bre šale, stvar je krajnje ozbiljna i delikatna
|
_________________ istraživanje paranormalnih pojava kod muškog roda! |
|
|
|
|
|
|
|
Ružo, pretvori se ponovo u ružu i slušaj:
Kaži "dragička".
JEL' si rekla?
Pomirili se, ovo dvoje, pre dva dana, ali, ja nisam prijatelja videla duže, a molio me ovo što sam posle ja vas molila.
Eto, deco.
Hvala na savetima, u svakom slučaju, priča ima happy end.
Jaco, i za tebe pozdrav, i hvala.
|
|
|
|
|
|
rouzvel Prijatelj foruma
|
Godine: 67
Datum registracije: 22 Jul 2004 Poruke: 5310 Mesto: Beograd
|
|
''Dragička''... evo rekla sam
Joj što mi je drago što su se pomirili, ja tako volim da vidim
ljude da se vole i tako volim happy end, ma sva sam se istopila,
umal' da se upiškim od miline
|
_________________ istraživanje paranormalnih pojava kod muškog roda! |
|
|
|
|
|
|
|
Osim sto cvece lepo izgled, ono simbolizuje odredjene poruke. Cvecem se bolje nego recima mogu izraziti i nejtananija osecanja, posebno u odnosima zaljubljenih.
MIMOZA oznacava postovanje, donosi srecu u poslu i podstice ljubabav.
IRIS je cvet dobrih novosti i zelja za dobrom srecom.
KARANFIL je cvet mirenja. Ako sumljate u voljenu osobu dovoljno je, kazu astrolozi, da u vazu stavite sedam belih karanfila na vidno mesto. Do pomirenja sigurno dolazi! Crveni karanfil je cvet ljubavi i smatra se da je dovoljno sedam karanfila da osvojite devojku!
POLJSKO CVECE bilo koje vrste donosi smirenje. Pospesuje vasa osecanja prema porodici, posebno prema roditeljima. Ima moc i da izgladi nesporazume na poslu.
CIKLAMA je cvet iskrenosti. Ona izgladjuje nesporazume, posebno u odnosima svekreve i snahe.
HORTENZIJA je cvet mirenja ljubavnika ili bracnih parova. Buket hortenzija znaci i mir u kuci.
ORHIDEJA je cvet uspeha. Smatra se da kad nekom poklonite orhideju da time potpomazete njegovoj uspesnoj karijeri.
RUZA je cvet ljubavi i izrazava strast. Crvena je simbol strasti, zuta ljubomore, bela cistote. Prilikom veridbe i vencanja obavezna je crvena ruza.
AZALEJA odrzava mir u braku i podstice medjusobne simpatije.
BEGONIJA pomaze ozdravljenju. Nosi se kao poklon starimo sobama ili rekovalescentima. Veruje se da produzava zivot onom kome se pokalanja.
GLADIOLA se ne poklanja voljenoj osobi jer podstice ne svadju.
GERANIJA podstice na neverstvo i ne poklanja se osobama ciji je brak u krizi.
GARDENIJA je cvet zavodjenja. Ali, nikako i cvet iskrene ljubavi.
GEORGINA potpomaze sentimentalne susrete i sklapanje brakova.
ZINIJA daje snagu i vitalnost i obicno se stavlja pet komada u spavacu sobu jer jaca seksualnu moc.
JASMIN je cvet srecnog braka i njegov miris odzava bracnu srecu. Ispod duseka se stavlja mala kesica sa osusenim laticama i manja jednom godisnje, na godisnjicu vencanja.
HRIZANTEMA donosi srecu i radost i zato je treba obavezno imati u kuci.
LJILJAN se odnosi porodiljama jer potpomaze da beba bude zdrava i lepa. Pet komada donose srecu zenama koje zele dete, a kod muskarca bude ocinski instikt.
MARGARETA ima moc proricanja. Ako devojka zeli da osvoji muskarca treba da ga pozove na rucak, a da na sred stola postavi vazu sa margaretama.
|
|
|
|
|
|
U viktorijanska vremena odredeno cveće imalo je specificno znacenje, jer je izbor cveca bio ogranicen i jer su ljudi u komunikaciji više koristili simbole i gestove nego reci. Ali danas, s tolikom raznolikošcu cvetnih vrsta, nema pravila - osecanja su ta koja poklonu daju znacenje. Mnogi ljudi sami dodeljuju svoje licno znacenje - cvetu ili boji, koje ih onda podseca na na neki specifican dogadaj ili trenutak u njihovom životu.
Za one koji su zainteresovani za znacenje cveca kroz istoriju i biljnu simboliku, neka procitaju ove redove:
Krasuljak(volovsko oko) - nevinost
Frizija - pun duha, životnost
Nezaboravak - uvek me se secaj
Gardenija - radost
Geranijum - uteha
Đumbir - ponos
Gladiola - jacina karaktera
Vres - usamljenost
Hibiskus, Orhideja - prefinjena lepota
Zelenika/zimzelen grm - porodicna sreca
Hijacint - iskrenost
Iris - nadahnuce
Bršljan - odanost
Jasmin - ljupkost i elegancija
Lavanda - nepoverenje
Jorgovan - prva ljubav
Magnolija - dostojanstvo
Pomorandžin cvet - plodnost
Dan i noc - ljubavne misli
Rododendron - cuvaj se
Ruža / ružicasta - prijateljstvo; crvena - strastvena ljubav; belo-crvena - jedinstvo; bela - cistoca; žuta - predanost
Suncokret - obožavanje
Lala / ružicasta - brižnost; ljubicasta - kraljevsko dostojanstvo; crvena - izjava ljubavi; bela - opraštanje; žuta - beznadežna ljubav
Ljubicica - vernost
|
|
|
|
|
|
Simbolika cveta
Cvet je kratak izdanak koji je prestao da raste u dužinu i nosi listove metamorfozirane u vezi sa procesima razmnožavanja (sporogeneza, gametogeneza, oplodenje, obrazovanje semena i ploda).
Premda svaki cvet poseduje i vlastiti simbol, cvet je uopšteno simbol pasivnog principa. Cvetna cašica je kao i cvetna kupa, stecište nebeske aktivnosti, kojoj su simboli još kiša i rosa. Osim toga, rast cveta iz zemlje i vode simolizuje razvoj pojavnog sveta iz te iste pasivne stvari.
Smatra se da je cvet slika duševnih vrlina, a buket cveca - slika duhovnog savršenstva.. Cvet je i symbol ljubavi i sklada koji su vladali u praiskonskoj prirodi. Cvet se poistovecuje sa simbolizmom detinjstva, a na odredeni nacin i edenskog stanja.
Tantricko-taoisticki simbolizam zlatnog cveta simbolizam je postignuca nekog duhovnog stanja: procvat je rezultat unutrašnje alhemije, spoja biti (jing) i daha (gi), vode i vatre. Cvet je jednak eliksiru života; cvetanje je povratak u središte, jednome, praiskonskom stanju.
U hinduistickom ritualu, cvet (pushpa) odgovara elementu eteru.
O cvetnom simbolizmu kod Kelta možemo reci sledece:
Cvet je symbol nestalnosti, ali ne prevrtljivosti svojstvene ženi, nego bitne nepostojanosti ljudskog bica, prepuštenog neprekidnom razvoju, a posebno kratkotrajnosti lepote.
Kod Maja, cvet frandžipane je simbol bluda. U skladu sa verovanjem u temeljnu hijerogamiju Sunce-Mesec, on može da predstavlja Sunce. Premda ima pet latica (lunarni broj), cesto se u njrgovom znaku vide samo cetiri, jer je to solarni broj (THON).
U Asteckoj civilizaciji, vrtno cvece nije bilo samo ukras i užitak bogova i ljudi, izvor nadahnuca umetnicima, vec je bilo obeležje brojnih hijeroglifa i faza kosmogonijske istorije. Alfonso Reyes opisao je prema meksickim hijeroglifima i umetnickim delima simboliku cveca: Istorijsko razdoblje osvojenje Meksika tacno se poklapa sa cvetnom kišom koja je na kraju cetvrtog kosmogonijskog sunca pala ljudima na glave. Zemlja se osvecevala zbog ranije škrtosti, a ljudi su klicuci mahali barjacima...Hijeroglifsko pismo nam pruža najrazlicitije prikaze cveta. Cvet je bio jedan od dvadeset znakova dana, znak plemenitog i dragocenog, a predocava mirise i napitke...
Iz ovog pisanja, kao i iz mnogih slika cveca kojima vrvi meksicka umetnost. Cini se da je cvece iskazivalo krajnju raznolikost univerzuma, prosipanje i plemenitost božjih darova; ali je cvet bio i mera odnosa izmedu ljudi i bogova.
Ako se cvece uporedi sa leptirima, tada ono, kao i leptiri, cesto predtavljaju duše umrlih.
Grcka mitološka predanja kažu da je Had buducu kraljicu podzemnog sveta Perzefonu oteo od Sicilskih livada, dok se igrala sa drugaricama beruci cvece.
Cvet se cesto pojavljuje kao arhetipski lik duše i kao duhovno središte. Njegovo znacenje se utvrduje prema bojama koje otkrivaju usmerenje psihickih težnji: žuto ima solarni simbolizam, crveno simbolizam krvi, plavo simbolizam sanjarske nestvarnosti. Medutim, nijanse psihoze variraju u beskraj.
Bosiljak
Smatra se da listovi bosiljka sadrže magičnu moć (upotrebljavaju se za pripremanje crvene lekovite vode), a njegovi cvetovi odišu prodornim mirisom. U centralnom Kongu (Zair), listovi ove biljke koriste se za otklanjanje zlih uroka i kao zaštita od zlih duhova. Prikladni su za lečenje rana, udara i kontuzija.
Bršljen
Jedan od uobičajenih Dionisovih ukrasa; zelen je u svako godišnje doba, pa simboliše trajnost biljne snage i postojanost želje.
Mnogobrojne figurice iz Tangare ukrašene su bršljenovim lišćem i bobicama. Onima koji su ih posedovali garantovale su božju zaštitu. Možda je bršljan zato i postao ženskim simbolom što otkriva potrebu za zaštitom.
Dionis se služio bršljanom, kao i lozom, da bi žene koje nisu prihvatale njegov kult doveo u stanje mističnog zanosa. Tako su Minijeve kćeri, obuzete božanskim fluidom, potrčale u planine.
Bršljen je bo posvećen i Atisu u koga je bila zaljubljena Kibela, boginja zemlje i žetve. Prikazivao je večni krug umiranja i rađanja, mit večnog povratka.
Hrizantema
Hrizantema je znak japanske carske kuće. U Japanu i Kini se oduvek smatralo da hrizantema ima svojstva koja pomažu dugovečnost.
Oblik njenog cveta je pravilan, a latice su joj raspoređenog kao sunčevi zraci. Zato je Japanci nazivaju još i materijalizacijom Sunca. Sasvim je prirodno, dakle, da car, koji direktno silazi od solarne boginje Amaterasu, uzme hrizantemu za amblem. Povezuju je sa pojmovima trajanja, neprekidnosti, postojanosti i sveukupnosti. Uz to je i simbol radosti, lepote i savršenstva.
Ljiljan
Ljiljan je simbol beeline, čistoće, nedužnosti i devičanstva.
Spajajući u sebi simboliku vode sa simbolikom meseca i snova, ljiljan postaje cvetom intenzivne ljubavi, koja zbog svoje dvosmislenosti može da bude nestvarna, potisnuta ili sublimirana. Kad je sublimirana, ljiljan postaje cvetom slave.
U biblijskom predanju, ljiljan je simbol izbora, odabiranja voljenog bića.
Poljski ljiljan se dovodi u vezu sa stablom života u Raju. On uspostavlja čisti život - obećanje besmrtnosti i spasa.
Ljubičica
Cvet umerenosti, vidovitosti, ravnoteže između zemlje i neba, čila i duha, strasti i razuma, ljubavi i mudrosti. Ljubičastu boju smatraju simbolom alhemije.
Na simboličkim spomenicima srednjeg veka, Isus Hrist je odeven u ljubičastu haljinu za vreme muke, u trenutku kada u sebi sjedinjuje čoveka, sina zemlje sa neumrlim duhom nebeskim.
Lotos
Mada lotos raste u prljavoj vodi, njihovi cvetovi su veoma lepi i čisti. Stoga se u japanskoj književnosti taj cvet uzima kao slika moralnosti koja može da ostane čista i netaknuta i usred društva i njihovih prljavština, a ne samo povlačenjem u osamu.
Lotos, koji ima osam latica , kao što prostor ima osam pravaca, simbol je kosmičkog suglasja. Dodaje mu se i čvrstina (nesavitljivost stabljike), napredak (bujnost biljke), brojnost potomstva (obilje semenki), bračna sloga (dva cveta na jednoj stabljici), prošlo, sadašnje i buduće vreme (tri stadijuma biljke mogu se naći istovremeno: pupoljak, cvet, semenke).
U egipatskoj ikonografiji, rascvetali lotos, kao i Feniks, simbolizuje rođenje i ponovna rođenja. U Egiptu je najsvetiji plavi lotos.
Mimoza
U simbolici cveća mimoza je znak sigurnosti, to jest, u širem smislu pouzdanja. Zastupljena je i u masonskim obeležjima. Mimoza sa zlatnožutim cvetovima simbolizuje raskoš i moć.
Orhideja
U drevnoj Kini, orhideje za vreme prolećnih svečanosti, upotrebljavale su se za isterivanje štetnih uticaja. Glavni je bio neplodnost. Orhis (jaje), kao što ime govori, simbol je oplodnje. U kini, orhideja pomaže začeće i jamstvo je očinstva. Odseku li joj se cvetovi, nastupa smrt deteta koje je pod njihovim uticajima začeto.
Zbog svoje lepote orhideja je postala i simbol duhovnog savršenstva i čistoće.
Perunika
Perunika je prolećni cvet koji u Japanu ima ulogu da pročišćava i štiti. Listovi perunike stavljaju se na krovove kuća i imaju svrhu da štite od opakih spoljašnjih uticaja i požara. Japanci imaju običaj da se jednom godišnje kupaju u kupki od perunike kako bi ih ona štitila tokom cele godine.
Ruža
Izuzetne lepote, oblika i mirisa, ruža je najviše upotrebljavan simbolički cvet na Zapadu kao simbol za točak.
U Indiji, ovaj cvet simbolizuje potpuno savršenstvo, dovršenost bez greške, dušu, srce i ljubav.
U hrišćanskoj ikonografiji simbol je kapi Hristove krvi ili Hristovih rana.
Simbol Rozenkrojcera sastoji se od pet ruža, jedna je u sredini na mestu Hristovog srca, a preostale u krakovima krsta.
Zbog veze sa proliveno krvi, ruža često simbolizuje mistično ponovno rođenje - preporod i upravo zbog toga, još od antike, ruže se polažu na grobove.
Bilo bela ili crvena, ruža je jedan od najomiljenijih cvetova alhemičara koji svoje rasprave često nazivaju ružama mudraca.
Plava ruža je simbol nemogućeg.
U današnje vreme, ruža simbolizuje ljubav.
Šimšir
Šimšir, koji je u antici bio posvećen Hadu i Kibeli, bio je i ostao pogrebni simbol, a istovremeno i simbol besmrtnosti, jer je zimzelena biljka.
Drvo mu je tvrdo i čvrtso, pa šimšir simbolizuje čvrstoću i postojanost. Od njega se izrađuju čekići masonskih loža. Zbog tvrdoće, stari narodi su od njega pravili bičeve, čigre, češljeve, frule, a posebno pločice: prekrili bi ih slojem voska, pa je na takvim čvrstim podlogama bilo moguće i pisanje.
Budući da je bio svrstan među grmlje podzemnog sveta, smatrao se simbolom neplodnosti. Zato su stari narodi pomno pazili da ga ne izlože na žrtvenike Venere, boginje ljubavi, bojeći se da takvim prinosom ne izgube muževnost.
Suncokret
U Kini , suncokret je hrana besmrtnosti. Samo ime iskazuje njegovo solarno obeležje, što se ogleda i u zrakolikom obliku cveta.
Visibaba
Mali beli cvet koji cveta na kraju zime. Najavljuje proleće.
Na Zapadu, visibaba je simbol utehe i nade.
Kod persijskih Indijanaca, ona je simbol hrabrosti, izdržljivoti i nepokolebljive odanosti.
|
|
|
|
|
|
Poklanjajući cvijeće, pažljivim odabirom, možemo izraziti više toga i bez riječi Alium
hrabrost
snaga
Antirrhinum
varanje
gracioznost
Aster
nježnost
simbol ljubavi
Convallaria
nježnost
povratak sreći
sreća
Dianthus bijeli
nevinost
čista ljubav
slatko i lijepo
Dianthus crveni
moje srce
čezne za tobom
izraz divljenja
Dianthus pink
nikada te
neću zaboraviti
Dianthus žuti
razočarala-o si me
odbijanje
Dianthus šareni
ne, oprosti
ne mogu biti s tobom
odbijanje
Narcissus
štovanje
ti si jedini-a
sunce uvijek sija
kada sam s tobom
Hyacinthus
igra i sport
nerazborito
Hyacinthus bijeli
ljupkost
Hyacinthus plavi
vjernost
Hyacinthus purpur
oprosti mi,
tuga
Lilium bijeli
nevinost
čistoća
božanstveno je
biti s tobom
Lilium narančasti
mržnja
neprijateljstvo
Lilium tigrasti
ponos
Lilium žuti
nevjera
dvoličnost
razuzdanost
Orchid
ljubav
ljepota
Rosa bijela
nevinost i čistoća
tajnovito i tiho
divljenje
Rosa crvena
ljubav
volim te
Rosa tamno crvena
svitanje
Rosa pink
savršenstvo sreće
vjeruj mi
Rosa žuta
sve manje te volim
ljubomora
Tulipa općenito
savršen ljubavnik
vatra
Tulipa crveni
vjeruj mi
izjava ljubavi
Tulipa šareni
prekrasne oči
Tulipa žuti
tvoj osmijeh je
božanstven
Zinnia grimizna
vjernost
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|