:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kompot od grožđa sa medom
400 g meda
1 kg stonog grožđa
Grožđe dobro oprati, ocediti i narezati na male grozdiće sa po 3-4 bobice. U posudi zagrejati med, dodati 4 dl vode, pa kada se med otopi, dodati grožđe i kuvati na laganoj vatri 5 minuta. Zatim posudu pomeriti sa vatre i pustiti da se ohladi, pokriti i držati 2 dana na hladnom mestu. Nakon toga, staviti na vatru da uzavri i kuvati 5 minuta i za vreme kuvanja skidati penu. Ponovo ostaviti da stoji pokriveno na hladnom mestu 2 dana. Još jednom ponoviti raniji postupak kuvanja i skidanja pene. Skloniti sa vatre i stavlajti u zagrejane tegle, prvo grožđe, do visine 2 cm ispod vrha, pa preliti tečnošću tek da prekrije zrna. Ostaviti tegle da se dobro ohlade pa pokriti dvostrukim celofanom, namočenim u alkoholu i ostaviti na hladnom mestu. Može se održati oko 5 meseci.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Medeni kolač sa suvim smokvama i orasima
1 decilitar (šolja) meda
2 decilitara (dve šolje) šećera
1 šolja ulja
2 šolje mleka
6 šolja brašna
1 prašak za pecivo
2 šolje narezanih oraha
2 šolje narezanih suvih smokava
1 kašičica mlevenog cimeta
Izmešati med, šećer, ulje i mleko a zatim dodati orahe, smokve i cimet a na krau brašno u koje je stavljen prašak za pecivo. Izmešati u gusto jednolično testo. Staviti u pleh, namašćen uljem i posut brašnom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na srednjoj vatri oko 35 minuta. Kada se dobro ohladi, iseći na kocke.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pirinač sa medom
200 grama pirinča
50 grama suvog grožđa
150 grama meda
50 grama grčkih oraha
2-3 supene kašike kandiranog voća (može i slatka)
150 grama slatke pavlake
1 supena kašika kristal šećera
1 supena kašika šećera u prahu
Pirinač se pročisti, propere, stavi u vrelu, malo posoljenu vodu i skuva. Kada je kuvan, voda se odlije, pririnač se propere vrelom vodom i ohladi. Oprano suvo grožđe se pomeša sa šećerom u kristalu, zagreva na vatri i meša dok zrna ne nabubre. Zatim se ohladi. Pirinač se pomeša sa suvim grožđem, medom i polovinom isitnjenih grčkih oraha, servira se na tacni u vidu brdašca. Može se preliti pavlakom umućenom sa šećerom u prahu i ukrasiti narezanim kandiranim voćem i isitnjenim orasima.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Domaći medni šampanjac
2 kg meda
5 limuna
2 flaše piva
10 flaša vode
50 zrna grožđa
U emajliranoj posudi kuva se voda da provri, u njoj se rastvori med i sve vreme meša da ne bi zagoreo. Nastavlja se sa kuvanjem i skida se pena. U prokuvanu smesu dodaje se pivo i narezane kriške limuna. Radi boljeg ukusa dodaje se i nastrugana kora limuna, predhodno očišćena sa plodova. Posle ključanja, sadržaj se sipa u čistu veliku posudu, dodaje se 10-15 zrna suvog grožđa, stavlja na toplo mesto, pokriva čistim platnom i čeka početak vrenja. Ono obično počinje trećeg dana. Napitak se zatim odmah sipa u debele boce kao za šampanjac (tanke neće izdržati pritisak ugljen dioksida). Ako se zakasni sa punjenjem - napitak će prekisnuti.
Pre razlivanja, šampanjac se filtrira, tako što se u levak stavlja parče gaze. Posle punjenja u svaku bocu se stavlja po neko zrno suvog grožđa. Boce se zatvaraju pouzdanim zatvaračima, vezuju čvrstim kanapom i katranišu, umačući grliće u rastopljeni katran. Čuvaju se u hladnom podrumu, u pesku, dnom okrenutim nagore. Što više šampanjac odleži, to je ukusniji i jači. Obično se čuva 3-6 meseci. Prvorazredni penušavi napitak prohlađen napitak neće odavati ukus na pivo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Koktel sa jabukama
50 grama meda
1 čaša mleka
3 jabuke
3 čajne kašike soka od jabuka
2 kocke leda
Led se isitni i sipa u mleko, dodaju se očišćene i narezane na kriške jabuke. Med se dobro izmeša sa sokom i mlečnom smesom, muti 2 minuta i poslužuje.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Medni napitak sa polenovim prahom
100 grama meda
50 grama polenovog praha
1 litar vode
Vrela voda se ohladi do 50 stepeni, doda med i polenov prah i dobro razmeša. Posuda se pokriva čistiim platnom i drži na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Sve to vreme teče fermentacija, od čega napitak dobija veoma prijatan ukus, boju i visoka lekovita svojstva. Ne zove se uzalud "napitak zdravlja".
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ovseni kvas sa medom
3 kg ovsenog brašna
3 čaše meda
10 litara vode
50 grama kvasca
Ovas se samelje, neprosejano brašno se prelije vrelom vodom i stavi na vruću peć da prenoći. Sutradan se cedi kroz sito ili gazu, razređuje toplom prokuvanom vodom, razmeša se med i dodaje kvasac. Treba da kisne na toplom oko jedan dan (24 časa) i ostavlja zatim na hladnom. Ovseni kvas je veoma hranljiv, koristan, bogat biološki aktivnim materijama.
|
_________________
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
BRZI MEDENI KOLACI
Materijal: 300 gr brasna, 200 gr margarina, kora od jednog limuna, 150 gr meda, 5 gr sode bikarbone.
Zamesite testo od brasna, margarina, meda i soda bikarbone. Masi dodati limunovu koru. Testo razvuci na 2 cm debljine. Peci na umerenoj temperaturi.
|
|
|
|
|
|
vip-maca Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 30 Jan 2006 Poruke: 85 Mesto: split
|
|
ljek za hemeroidi
2 dcd rakije loze ili šljive
2 dcl meda
pije se ujutro na tašte mali pičerin 0,5
samo 7 dana
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|