:: |
Autor |
Poruka |
Lane86 ~The last lady~
|
Datum registracije: 02 Okt 2006 Poruke: 24294 Mesto: Nedostižno...
|
|
AJVAR OD BABURA
*Krupne, mesnate babure ispeći, oljuštiti i staviti u djevdjir da prenoće. Očistiti od peteljki, iseckati ili krupno samleti, posoliti i staviti da se prže. Neprestano mešati dok sav sok ne uvri. Tegle zagrejati, sipati, zatvoriti i ostaviti da prenoće u mekoj rerni.
|
_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće: | ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare...
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... |
|
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Ajvar po receptu naših baka
* * * Sastojci:* * *
- 30 kg. crvenih paprika
- 1 litar ulja
- 200 ml. sirćeta
- 1/2 kesice konzervansa
- so
* * * Uputstvo za pripremu:* * *
Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći).
Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike.
Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike.
Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike "zacvrče").
Pržiti dugoo, dugooo uz mešanje.
Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano.
Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans.
Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust.
Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle.
Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče.
Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara tako da ponovo "zacvrči".
Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.
Savet : Jako je bitno dugo kuvati ajvar, jer jedino dobro ukuvan ajvar se ne kvari.
Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već duugooo kuvati.
Šerpa u kojoj se kuva ajvar treba biti što šira, jer se u takvoj šerpi brže skuva. * * *
Celofan kojim se zatvaraju tegle, kao i poklopce možete premazati vaticom ili gazom natopljenom alkoholom - odlično deluje protiv kvarenja ajvara.
Ivice tegle treba dobro očistiti od eventualnih ostataka ajvara kojim su umazane tokom sipanja, pre nego što se zapeče - takođe odlična zaštita od kvarenja.
* * * So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuvanja.* * *
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|