:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
NA RAŽNJU
Potrebno vam je:
Jedno jare ili jagnje, po mogućstvu iz planinskih krajeva, težine oko 14 kg
Jedan ražanj tj. ravna glogova grana debljine 5-10 cm, dužine 2 metra,
očišćena od kore i namašćena da se sija...
Dva klina (ili velika eksera) dužine oko 20 cm
Metar, metar i po paljene žice.
Oko 300 gr soli.
Jare ili jagnje, dobro posolite, zatim ražanj provucite odzada ka glavi tako da zašiljeni vrh ražnja izađe jaretu na usta. Jedan ekser ukucajte jaretu u predelu između 3 i 4 vratnog pršljena, a drugi u donjem delu kičme. Paljenom žicom privežite prednje i zadnje nogice za ražanj. Važno je da dobro obavite ovaj deo posla da se jare tokom pečenja ne olabavi jer tada če okretanje ražnja biti nemoguće.
U bašti iskopajte rupu četvrtastog oblika tako da ima dimenzije jareta. U rupu složite suvu vinovu lozu (ili drugo suvo granje koje ste skupili prethodnih dana) ali tako da 20 cm bude iznad rova. zapalite grenje i kad se ono pretvori u žar ponovite sve još jednom. Potrebno je da u rovu bude 20 cm žara. sa leve i desne strane rova stavite rakje, na njih spustite ražanj. Žar u rovu ravnomerno rasporedite i tad lagano pokrenite ražanj. Neka neko iz društva oko vas (ništa na ražnju nikada nemojte peći sami jer ražanj je zabava za više osoba) često maže jare peruškom koju će umakati u mešavinu vode i masti, tako da jare bude stalno obliveno mašću. Pecenje traje najmanje 2 sata, obavezno uz muziku, pesmu i osvezavajuće piće po vašem izboru.
Pečeno jare vruće seći i služiti sa raznim salatama.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ovcji but s krompirom
Ocistiti ovcji but od loja i kožice, preliti ga kljucalom vodom, poklopiti i ostaviti dok se voda ne rashladi. Zatim uzeti but, ko voli može ga nadenuti i belim lukom ali ne mora, i posoliti ga. U veci sud metnuti 3 pune kasike masti. Ocistiti 5-6 glavica luka i sitno ga iseci, pa ga spustiti u zagrejanu mast i dobro propržiti. Oljustiti 3/4 kilograma krompira i iseci na tanke koturove, spustiti krompir i luk i ostaviti da se sa lukom malo proprži. Spustiti meso na krompir i preliti ga zagrejanom mascu. Pre toga meso treba prethodno peci 1 sat, pa kad je vec upola mekano, metnuti ga na krompir i sa krompirom staviti u pecnicu da se dopece.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ovcija kolenica na pekarski nacin
Posoliti i pobiberiti 1kg ovcije kolenice. Dva cešnja belog luka iseci na duguljaste komadice i špikovati meso. Kašiku margarina zagrejati u vatrostalnoj ciniji u pecnici na 220 stepeni, spustiti meso i peci dok ne dobije mrku boju. Peci još 30 minuta. Izvaditi ovcetinu i u slojevima redati isecen 1kg krompira i 3 glavice crnog luka. Posoliti, pobiberiti, dodati muškat, malo majcine dušice, lorber i preliti šoljom kljucale vode pa odgore staviti peceno meso. Peci još 50 minuta.
Kolenica se servira uz crno vino, a ko ne voli ovcetinu nek jede krompir i luk.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeci stek na žaru
Za stek je potrebno uzeti jagnjeci but, pa izvaditi iz njega kosti, tako da meso cini jednu celinu. Zatim meso iseci na debele snicle, malo ih poravnati tuckom, posoliti i dodati vrlo malo sitnog bibera. Pomazati meso uljem ili mascu, pa ga metnuti na rostilj da se pece kao svaka culbastija. Kad je meso gotovo, metnuti ga na toplu zdelu i služiti sa varivom od spanaca.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeci but u umaku od razne zeleni
Zadnji but sasvim mladog jagnjeta oprati, osoliti i spikovati suvom slaninom. Staviti ga u djuvec i preliti vrlo vrelom mascu. Dodati u djuvec sitno iseckane razne zeleni, i to: mrkve, celera, cvetace, kelja i nekoliko oljustenih svežih pecuraka. Sve zajedno pirjaniti dok meso ne bude mekano. Kad je mekano, dodati mu 1 decilitar gustog pirea od paradajza, pa ostaviti meso da se i sa paradajzom pirjani. Kad je gotovo, izvaditi meso iz soka, iseci ga na komade i složiti na zdelu. Zdelu metnuti na toplo mesto da se meso ne ohladi. U onaj djuvec, u kome se meso pirjanilo i u kome je ostala razna zelen, usuti 1 decilitar kisele pavlake, sve prokuvati, propasirati i izruciti preko jagnjeceg mesa.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeci but sa rezancima
Jagnjeci but oprati, posoliti i na vise mesta spikovati sa po jednim cesnjom belog luka. Ovako spremljen but premazati mascu i staviti u mascu namazan sud od emajla, pa ga peci. Nadgledati meso i sto cesce ga prelivati. Kad je meso upola peceno, izvaditi ga i pažljivo uviti u jagnjecu maramicu, narocito u ovu srvhu nabavljenu. Zatim ga opet vratiti u pecnicu da se i dalje pece. Za sve vreme prelivati sokom u kome se pece, da maramica ne bi otvrdnula i osusila se. Jagnjeci but iseci na komade, složiti na zdelu za pecenje i služiti sa rezancima.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjetina na prazničnoj trpezi
U toku praznika mnogi će se opredeliti za tradicionalnu prasetinu, ali ne svi - ima onih koji više vole jagnjeće pečenje. Jagnjetina se ipak smatra zdravijom nego svinjetina (za početak, manje je masna), a uz to, neki jednostavno više vole ukus jagnjećeg nego svinjskog pečenja. Ukoliko niste ranije kupovale i pripremale jagnjetinu, ili nemate baš mnogo iskustva s njom, evo nekih praktičnih saveta.
Kad kupujete jagnjetinu, obratite pažnju na boju masnoće. Što je masnoća belja, meso je mlađe, to jest, zaista se radi o jagnjetini. Ukoliko je masnoća žućkasta ili žuta, tu već govorimo o ovčici ili ovci. To ne znači da morate bežati od ovčetine, samo budite spremne za to da će meso biti tvrđe nego jagnjeće i da će trebati više vremena za pripremu.
Sveža jagnjetina može se čuvati u frižideru dan-dva (nikako više od toga), a u zamrzivaču može i nekoliko meseci. Duboko smrznutu jagnjetinu trebalo bi odmrznuti pre pečenja, to jest, ostaviti je preko noći u frižideru. Naglo odmrzavanje pored šporeta ili peći nije preporučljivo (nije baš zdrava varijanta). Nakon što je meso odmrznuto, treba ga oprati, posušiti papirnim ubrusima i potom spremati onako kako želite.
Ukoliko jagnjetinu ili mladu ovčetinu pečete u komadu, masnoću bi trebalo zaseći oštrim nožem u razmaku od dva centimetra, uzduž i popreko. Time postižete da se meso lepše ispeče i da se komad pri tom ne deformiše.
Ako želite da pečete jagnjetinu u komadu, za to su najzgodnije plećke, butovi i kolenice. Potrbušinu je moguće ispeći rolovanu, ali je još bolja ako se iskoristi za pripremu jela sa povrćem ili za rague. Ukoliko ste planirale da pravite jagnjeće šnicle, roštilj ili gulaš, za to će vam najbolje poslužiti meso od buta i kotleti.
Šta još da vam kažemo, osim - prijatno!
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
IZ LONCA
Jagnjetina voli začinske travke
1. VRAT: meso od vrata, zajedno s kostima, veoma je pogodno za pečenje na roštilju, ali i za jela tipa ”lonac koja se prave od mesa i različitog povrća (krompir, paprika, paradajz, luk, razne vrste zeleniša).
2. GRUDI: jagnjetinu od grudi, zajedno s rebrima, možete peći, ali i dinstati s krompirom ili povrćem. Posebno je ukusno ako se ispeče u pećnici i pred kraj prekrije kriškama žutog sira, tako da se i sir zapeče.
3. PLEĆKA: od ovog komada možete napraviti odličan gulaš, sa crnim lukom, belim vinom, paprikom i šampinjonima. Od začina se preporučuju rizmarin i biber. Gotovo jelo može se poslužiti uz obaren pirinač ili krompir.
4. KOTLETI: mogu se peći ucelo, ali od njih možete da napravite i odlične, sočne, mekane i ukusne šnicle, natur, na pariski ili bečki način. Meso će biti aromatičnije ako se pre prženja drži u marinadi od povrća i začina.
5. POTRBUŠINA: izuzetno ukusan specijalitet je rolovana potrbušina jagnjeta, punjena mešavinom mlevenog crnog luka, seckanih šampinjona i začinskih trava, zapečena u pećnici. Služi se uz krompir, kečap i salatu.
6. BUT: osim izvrsnog pečenja, od jagnjećeg buta mogu da se naprave i šnicle, a kost iskoristi za neko kuvano jelo, a dobro je da but pre pripremanja odleži bar nekoliko sati u marinadi od belog vina i začina.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pljeskavice na vranjanski način
SASTOJCI
800 grama mlevene junetine
3 glavice crnog luka
3 paprike
2 čena belog luka
ulje
so i biber
NAČIN PRIPREME
Sitno naseckajte crni luk, pa ga izmešajte s mlevenim mesom, posolite i pobiberite. Od mesa oblikujte pljeskavice, pa ih pecite na roštilju s obe strane. Papriku operite i ispržite, dodajte seckani beli luk i time prelijte tople pljeskavice. Služite toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeći perklet
SASTOJCI
1 kg jagnjetine od prednjeg dela
1/2 kg crnog luka
1 mala kašika brašna
3 kašike kisele pavlake
peršunov list
aleva paprika
so
NAČIN PRIPREME
Jagnjetinu iseći na sitniju parčad. Luk izrezati na kolutove i propržiti ga na masti. Meso dodati luku i produžiti sa prženjem, dolivajući po malo tople vode. Kada je meso upola kuvano, posuti ga brašnom, alevom paprikom, sitno isečenim peršunovim listom i posoliti. Kuvati dok meso ne postane mekano. Na kraju dodati kiselu pavlaku.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeći ćevap
SASTOJCI
1 kg jagnjećeg mesa od buta
6 glavica crnog luka
1,5 šoljica ulja
so, biber
NAČIN PRIPREME
Sitno naseckajte crni luk i propržite ga na ulju dok ne omekša. Tada mu dodajte meso iseckano na manje komade. Posolite i pobiberite, pa ostavite da se dinsta, uz povremeno dolivanje vode, dok meso ne omekša, a luk se ne pretvori u jedinstvenu masu. Kada ćevap bude gotov, pustite da sva tečnost uvri tako da ostane samo meso na masnoći s gustim umakom od luka.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ražnjići od junetine i šampinjona
SASTOJCI
450 grama junetine
2 ravne kašike mlevene crvene paprike
12 celih šampinjona
4 glavice luka
po 1/2 kašičice soli i bibera
8 kašika ulja
NAČIN PRIPREME
Meso naseći na komadiće veličine zalogaja i posoliti. Luk naseći na četvrtine i posuti mlevenom crvenom paprikom. Šampinjone posuti biberom. Na štapiće nabadati naizmenično komade mesa, luka i šampinjona. Pripremljene ražnjiće namazati uljem, a zatim peći na roštilju uz stalno okretanje.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|