www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Bozicna trpeza :)
Strana prethodna  1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 7:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pecen svinjski but
Potrebno je:
- svinjski but, so, biber, beli luk, persun za ukrasavanje
- 2 dcl piva za prelivanje, grancica ruzmarina

U vatrostalnu posudu sipati malo ulja i malo vode. Svinjski but dobro usoliti i pobiberiti i namazati belim lukom, malo zaseci na nekim mestima i staviti cenove belog luka i ruzmarina. Staviti u rernu da se pece, pokriti aluminijumskom folijom. Tokom pecenja prelivati pecenje pivom. Kada je mekano skinuti foliju i ostaviti da se zapece sa obe strane, preko posuti sa iseckanim persunom i sluziti toplo, a moze i hladno.


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 8:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pile u sosu od crnog vina
Potrebno je:
- pile (1,2-1,5 kg), 150 g dimnjene slanine
- 16 struka luka vlasca, so, biber
- 2 kasike brasna, grancica timijana
- list lorbera, 2 cl konjaka, 500 ml vina (burgundac)

Oprati pile, obrisati ga i iseci makazama za meso na osam delova. Sitno iseci slaninu. Ocistiti luk vlasac. Kockice slanine staklasto proprziti u jednoj posudi, dodati luk vlasac i uz mesanje proprziti dok ne dobije lepu zlatnozutu boju. I jedno i drugo izvaditi iz posude. Komade piletine posoliti, pobiberiti i uvaljati u brasno. Isprziti meso na masti, kako bi sa svih strana dobilo lepu zlatnozutu boju. Dodati timijan i lorber. Preliti konjakom, vratiti u lonac kockice slanine i vlasca. Preko piletine preliti vino, poklopiti i krckati jos oko sat vremena. Zatim izvaditi komade piletine, poklopiti ih i ostaviti u zagrejanoj rerni, na toplom. U otklopljenom loncu malo prokuvati sos. Lepo rasporediti komade piletine sa vlascem po tanjirima i preliti sa malo sosa. Zatim dodati sve ostale sastojke. Kao prilog uz ovo jelo mogu se posluziti pogacice od krompira. Za pice se preporucuje isto ono vino koje je korisceno za pripremanje jela.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 8:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lesnik torta
Potrebno je:
- 350 ml pavlake, po 50 g bele i crne cokolade
- 4 jajeta, srz vanile, 150 g secera, 100 g brasna
- kasicica praska za pecivo, 50 g gustina, 3 kasike nugat-krema (euro krem), 3 kasike dzema od kajsija
- 3 kasike listica badema, vanilin secer, 12 cokoladnih bonbona

200 ml pavlake zagrejati u manjoj serpi i u tome rastopiti cokolade. Cokoladni slag preko noci ostaviti u frizideru. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pleh obloziti masnim papirom. Jaja umutiti sa 4 kasike vruce vode. Srz vanile i secer dodati i mutiti sve dok se secer ne istopi. Pomesati brasno, prasak za pecivo, gustin i sjediniti sa masom od jaj. Sipati u pleh, peci oko 35 minuta. Testo izvaditi i dobro ohladiti. Testo dva puta vodoravno iseci. Zagrejati nugat krem, premazati donju koru, prekriti drugom. Premazati dzemom i poklopiti trecom korom. Tortu premazati umucenim cokoladnim slagom. Rubove posuti listicima proprzenog badema. Umutiti 150 g pavlake sa vanilinim secerom i spricem praviti tufnice u obliku venca. Rasporediti cokoladne bonbone sa ukusom lesnika. Po zelji tortu ukrasiti zvezdama od marcipan mase.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 8:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Baklava
Potrebno je:
- 500 g kora za baklavu,
- 300 g mlevenih oraha, 250 g margarina,
- 4 jaja, 1 kesica praska za pecivo,
- 1 limun, 5 kafenih soljica secera, 5
kasika griza.

Umutiti margarin, jaja, prasak za pecivo,
griz, limunov sok i 5 soljica secera. U podmazan pleh staviti dve kore, pa
tanko premazati fil, posuti kasiku mlevenih oraha. Redjati kore i nadev dok se
sve ne potrosi, odozgo staviti dve kore, poprskati uljem, iseci na trouglove ili
rombove i peci u rerni. Vrucu baklavu zaliti hladnim secernim sirupom koji se
kuva od 5 srednjih soljica secera i 3 takve iste solje vode.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Čet Sep 30, 2004 8:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dobos torta
Potrebno je:
- 200 g maslaca, 200 g
secera, 1 vanilin secer
- 4 zumanca, 2 kasike ruma,
- 200 g brasna, 2 kascice praska
za pecivo, 4 belanca
Fil:
- 1 puding od cokolade, 20 g kakaa, 150 g secera
- 1/2 l mleka, 250 g maslaca.

Maslac mutiti sa secerom, zumancima, vanilin secerom i rumom.
Postepeno dodavati brasno sa praskom za pecivo i na kraju
umucena belanca. Masu sipati u odgovarajuci kalup i peci na 220
C 10 minuta svaku koru od ukupno 7 (otprilika po 3 supene
kasike testa).
Posebno skuvati puding po upustvu na kesici. U ohladjen puding
dodati umucen maslac i sve izmutiti sa mikserom. Svaku koru
premazati sa ovim kremom, osim poslednje. Na kraju preliti tortu
karamelom od 300 g secera, koji se predhodno dok je toplo
rasece na 12 delova, da bi se torta lakse sekla.
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 08, 2004 7:05 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

IDEJA ZA DRUGAČIJI BOŽIĆNI RUČAK
Punjeni petao

Za osam osoba potrebno je: petao od oko dva kilograma, 400 grama mlevenih svinjskih iznutrica, zelena jabuka, 60 grama suvih šljiva, 40 grama pistaća, 80 grama kestenja, jedno jaje, 100 grama bajatog hleba, pola litra mleka, majoran, pola čašice belog vina, hladno ceđeno maslinovo ulje, so i biber po ukusu.
Potopiti kestenje u mleku i držati 12 sati, a potom ga skuvati u istom mleku dok ne odmekne. Potopiti bajati hleb u preostalo mleko, oljuštiti jabuku i iseći na kockice, usitniti suve šljive. U dublju posudu usuti seckane svinjske iznutrice, dodato kestenje, natopljeni hleb, jabuku, suve šljive, pistaće, jaje, majoran i vino i dobro promešati da se sjedini, pa posoliti i pobiberiti. Iz petla izvaditi kosti, posoliti ga spolja i iznutra, nafilovati smesom i uvezati debljim koncem. Položiti ga u nauljenu posudu i peći u rerni na 200 stepeni jedan sat.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 1:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Božićni ručak

Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan. Zato ćemo se danas pozabaviti svečanom božićnom trpezom. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle četrdesetodnevnog posta svi ukućani obredno omrse. Pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica.

Misli se da je božićna česnica dobila ime po tome što se mesi u čest (čast) Isusa Hrista, ili što se lomi ili česti na onoliko delova koliko u domu ima ukućana. Česnica je zapravo kolač umešen na Božić, izjutra, s nenačetom vodom, u koji se stavlja srebrnjak ili zlatnik (može i štogod drugo, ali je važno da je od plemenitog metala za koji ne prianja rđa), jer je to dar novorođenom Hristu.

ZA ČESNICU JE POTREBNO

1/2 kg brašna
1/2 paklice kvasca rastopljenog u mlakoj vodi
1 kašika ulja
malo soli
malo vode koja se unakrst sipa u testo
NAČIN PRIPREME
Sve ovo se dobro smesi mlakom vodom, kao i svaki slavski kolač. Zatim se srebrni ili zlatni novčić utisne u sredinu testa, pa još malo smesi i testo se ostavi da naraste. Kada testo dobro naraste, odozgo, po sredini testa, pritisne se slovo, pečat, poskurnik i stavi u vruću peć da se ispeče.

Kada se domaćin vrati iz crkve, on česnicu podiže uvis, okreće je sa svim ukućanim tri puta, prelomi preko sredine i svim članovim domaćinstva odlomi i da po jedno parče. Po jedno parče se odvaja za položajnika, putnika namernika (npr. člana domaćinstva koji nije prisutan) itd. Time je Božićni ručak počeo. Čeljade u čijem se delu česnice nađe novčić smatra se srećnim pod blagoslovom Božijim, te se njemu poverava početak važnih poslova u toku cele godine.

Kao što je uoči ručka obavezno lomljenje česnice, tako su obavezni elementi božićnog ručka i rezanje božićnog kolača, božićna pečenica i paljenje božićne sveće. U vreme predviđeno za ručak svi ukućani moraju biti u kući, jer je Božić naglašeno porodični praznik. Pre iznošenja jela na trpezu, domaćica kadi trpezu, pa jelo, a zatim i sve prostorije u kući. Okađivanje označava zaštitu od zlih i nevidljivih sila.

Kada je reč o pečenici, evo nekoliko saveta kako bi bila što sočnija i ukusnija:

svinjetinu treba dobro posoliti i ostaviti da stoji dva do tri sata pre pečenja. S vremena na vreme je treba okrenuti, nakon toga odstraniti suvišnu so i tek onda peći;
meso će izgledati lepše i imaće rumenu koricu ako ga pre i jednom u toku spremanja premažete crnim vinom;
čašica konjaka kojom ćete preliti meso pola sata pre nego što ga izvadite iz rerne - znatno će ga omekšati;
u pleh za pečenje stavite rešetku tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para će dopirati sa svih strana i učiniće da meso omekša i ostane izuzetno sočno.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Uto Okt 12, 2004 2:11 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Trpeza za Badnje veče
Nijedan praznik nema više narodnih običaja, koji se poštuju i dan-danji, od Božića. Neki od njih su: polaganje badnjaka, zastiranje domova slamom, kvocanje i pijukanje, mešenje česnice, pečenje pečenice, položajnik, a tu su i mnoga druga verovanja, gatanja, izreke i poslovice. Ovom praznovanju posvećena su tri crvena slova u crkvenom kalendaru, pa i četvrti dan, Badnji dan, jer mu prirodno prethodi. Velikom prazniku prethodi i velika priprema oličena u četrdesetodnevnom Božićnom postu.

Važan smisao Badnje večeri, kao praznika koji je posvećen porodici, bilo je okupljanje sve čeljadi na posnoj trpezi, najčešće na podu. Osim toga, interesantno je da je za večeru pripreman neparan broj posnih jela, što, kako se verovalo, ima veze sa kultom predaka. Trpeza se spuštala na pod jer se smatralo da će tako biti najbliža dušama pokojnika. Zato je večera proticala u miru i tišini, a ako je ko i bio zavađen, Badnjeg dana se morao obavezno izmiriti.

Neki običaji su se u međuvremenu prilagodili vremenu i mestu u kojem živimo, te se danas ne praktikuje večera na podu, već sa stola ispod kojeg je prostrta slama. Mi se u Kuvaru nećemo baviti svim običajima, već time šta treba da se nađe na badnjoj trpezi i kakva je njena simbolika.

Jelovnik za Badnje veče ponavlja se iz godine u godinu i gotovo nikada se ne menja. Dakle, dok je domaćin u šumi i seče Badnjak, domaćica mesi badnjački kolač, tj. badnjačku pogaču bez kvasca, česnicu, koja se za vreme večeri lomi, a ne seče. Od jela, na stolu, pored hleba i soli, treba da se nađe i riba pržena na ulju, presan kiseo kupus preliven uljem, rezanci s orasima, tušija, med, vino i pasulj (obično prebranac). Svaki deo ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku. Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista ("Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba živeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta" - Jovan 6,51). Riba, kao i hleb, simboliše Gospoda Isusa Hrista, jer na grčkom jeziku, preko koga su naši preci primili hrišćanstvo, riba je IHTHIS, a to je skup inicijala Isusa Hrista. So simboliše silu božansku, koja čuva delo božje, kao što so čuva hleb i ribu od plesni i truleži. Vino predstavlja krv Spasiteljevu kojom je On na Golgoti dao otkup Bogu za grehe ljudske, dok med simboliše sladost večnog života.

Pored toga, na sto se postavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.

Pred ovakvom badnjačkom večerom, domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu Gospodnju, razlomi kolač i svu čeljad ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina dižu zdravice.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 1:48 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kićenje badnjaka
Večera svakako mora da bude posna
Piše: Dragomir Antonić
Badnjak, ako je veće drvo, može se i okititi ukrasima. Ukrasi zavise od maštovitosti ukućana, a ranije se badnjak obično kitio suvim voćem i bombonama uvijenim u raznobojni staniol.

Ispod ili pored badnjaka postavljaju se lepo upakovani darovi namenjeni svim prisutnima. Darovi se dele pre večere, ako su ukućani nestrpljivi, ili posle večere, ako su ukućani manje radoznali.

Posle toga, svi ukućani sedaju za badnjedansku trpezu. Nekad se večera služila na slami rasprostrtoj po podu i jelo se isključivo rukama. Za badnjedansku večeru se nisu postavljali nož i viljuška.

Normalno, danas se večera služi za stolom, uz upotrebu pribora za jelo. Sva jela koja se pripremaju za večeru moraju biti posna. Kod Srba postoji verovanje da se za badnjedansku večeru mora izneti najma 12 vrsta različite hrane i jedno glavno jelo. U dvanaest vrsta hrane ubraja se i hleb, smokve, suve šljive itd. Broj 12 je simbolično podsećanje na 12 apostola koji su sa Isusom Hristom bili na Poslednjoj ili Tajnoj večeri.

RECEPTI ZA BADNJEDANSKU VEČERU
Na badnjedansku večeru ne pozivaju se gosti ali je skoro obavezno da se celokupna familija okupi na jednom mestu: braća i sestre sa svojim porodicama kod roditelja ili, ako roditelji nisu živi, onda u kući jednog od njih. Suština badnjedanske večere nije u obilnoj hrani, već u duhu zajedništva i bratske ljubavi koju iskazujemo jedni prema drugima sećajući se dolaska Bogomladenca u naš svet i njegove žrtve učinjene radi našeg spasenja.

Večera počinje izgovaranjem molitve Oče naš, koju govore svi prisutni za stolom. Molitva se izgovara lagano i razgovetno.

Večera traje duže nego druge praznične večere i njen prirodni završetak treba da bude zajednički odlazak u crkvu na ponoćnu službu.

Stanin pilav
Sastojci: šolja pirinča, 3 struka praziluka, šargarepa, 200 grama filete od ribe, kafena šoljica soka od paradajza, jedna smrznuta paprika, ulje, biber.
Priprema: Praziluk i papriku sitno iseckati, a šargarepu izrendati. Sve dobro izdinstati na ulju a zatim sipati sok od paradajza i dobro pobiberiti. Pirinač obariti i sjediniti staviti je u pouljenu posudu, dodati seckane filete ribe i staviti u pećnicu. Posle dvadeset minuta pečenja na 200 stepeni pilav je gotov.

Pasulj tučenjak
Sastojci: 300 gr pasulja, 1 kg crnog luka, 1 paprika, 1 glavica belog luka, ulje, biber, so.
Priprema: Pasulj skuvati, a u posebnoj posudi ostale sastojke sitno iseckati i dobro izdinstati. Pasulj ocediti i dobro istući ili samleti na mašini za meso i sjediniti sa lukom. Kad se dobije izjednačena masa sipati u tepsiju i staviti u pećnicu. Na 200 stepeni peći oko 45 minuta. Pre vađenja iz pećnice posuti crvenom alevom paprikom.

_________________
 
genius25
Iskusni član
Iskusni član



Godine: 44

Datum registracije: 28 Sep 2005
Poruke: 908

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 23, 2006 7:45 pm    Naslov poruke: Božićna trpeza Na vrh strane Na dno strane

Ima nas svakavih ovdje i mladih i starih i od svakud I ima nas i koji smo raseljeni po cijelom svijetu Drzite li se svojih obicaja ili ste poprimili obicaje zemlje u kojoj zivite? Sta ce se naci za Bozić na vasoj trpezi? Kod mene tradicionalno purica s mlincima ,francuska salata (i to po mogucnosti kolicina koja stane u skaf za veš) mozda malo janjetine i koja mrvica odojka Razz....dakle vrijeme prezderavanja nam je stiglo

_________________
...Da sam žirafa i da mi netko kaže da sam zmija,ja bih ipak znao da sam ŽIRAFA.....
 
Crno i zlatno
Banovan!

Šetaj svoju štiklu
Šetaj svoju štiklu



Godine: 42

Datum registracije: 18 Okt 2006
Poruke: 2778

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 23, 2006 8:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meni Božić ne predstavlja vrijeme prežderavanja, jednako jedem tada kao i sve ostale dane. Pečenje se može jesti i običnim danima. Za Božić imam pašticadu i sarme, malo francuske salate i obavezno riblju paštetu. Nikakvo pečenje ne volim, pogotovo svinjetinu, ne mogu je smisliti jer je užasno masna i smrdi. Jedino teletina može proći, i to medaljoni Wink

_________________
-gledao sam sinoć zvijezde na nebu i pitam koja je tvoja, da je skinem i tebi sreću donesem, samo da budeš moja...

-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja?
 
Anđela
inso umjetnica
<b>inso umjetnica</b>



Godine: 39

Datum registracije: 18 Dec 2006
Poruke: 10293

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 24, 2006 1:10 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meni predstavlja.Sutra, za Badnje veče, prvo ćemo nazdravit medljanom rakijom.
Potom se jede malo oraha sa medom a onda na red dolazi : pečeni šaran sa pečenim pirinčom, od salata - naravno - ruska salata, celer, cvekla i turšija! Eto!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Bozicna trpeza :) Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3  sledeća
Strana 2 od 3

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon