:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Turska torta od mlevenog mesa
SASTOJCI (za 12 parčića)
400 grama lisnatog testa
1/2 bajatog hleba
1 glavica crnog luka
1 crvena i 1 žuta paprika
50 grama salame
1 kašičica ulja
200 grama šampinjona
1 kašičica origana
2 jaja
1 žumance
500 grama mlevenog mesa
so, biber
NAČIN PRIPREME
Odmrznuti lisnato testo. Hleb omekšati vrelom vodom. Očistiti crni luk, oprati ga i sitno iseći. Papriku oprati, očistiti i sitno iseckati. Salamu očistiti i sitno iseći. Pečurke oprati, očistiti i iseći na tanje režnjeve.
Zagrejati ulje i na njemu propržiti luk tako da postane staklast. Dodati iseckane paprike, salamu i pečurke, pa sve dinstati na luku dok tečnost ne ispari. Celu smesu začiniti solju, mlevenim biberom i origanom. Ostaviti da se ohladi.
Izmrviti hleb, pa ga sjediniti sa mlevenim mesom, jajima i povrćem. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Podmazati pleh prečnika 26 cm. Polovinu ploča lisnatog testa složiti jednu preko druge, a krajeve koji vire urolati ka unutra. Testo uz ivicu pleha malo podići.
Masu sa mlevenim mesom rasporediti po testu. Preostalu površinu lisnatog testa staviti jednu preko druge i urolati tako da bude malo veća od pleha, pa prekriti mleveno meso. U sredini napraviti rupu i testo preliti umućenim žumancetom. Tortu peći oko 50 minuta. Pre služenja ukrasiti biljnim začinima.
|
_________________
|
|
|
|
|
*Mayche* .:Lust Stained Despair:.
|
Godine: 39
Datum registracije: 17 Dec 2007 Poruke: 13168 Mesto: Zvezdica na nebu
|
|
Čari turske kuhinje
Smještena na spoju dvaju kontinenata, tradicijska turska kuhinja tijekom povijesti je postala jedna od najinteresantnijih na svijetu. Upijanjem utjecaje Istoka i Zapada nastao je jedinstven spoj kuhinja Azije, arapskog svijeta i Balkana. Osnovu raznolikih jela čine ukusni sirevi, mliječni proizvodi, paprika, luk, grah, rajčice, češnjak i maslinovo ulje.
Dozu egzotike ističe uporaba orašastih plodova poput pistacija, badema i oraha. Ali i raznovrsnih začina, kao što su peršin, kumin, crni papar, paprika, menta, origano i timijan. Od laganih ljetnih obroka od ribe i voća do pripreme hranjivih i delikatesnih juha u hladnim danima, tanjur je ispunjen šarenilom boja i okusa.
Meso često pripremaju u kombinaciji s voćem, ali i samostalno u raznim oblicima. Najpoznatiji su ukusni kebab, ćevapi, sarme i punjene paprike. Deserti i slične poslastice zauzimaju posebno mjesto u svakodnevnom jelovniku. Baklava i rahat lokum su deserti koji su, kao i većina drugih turskih jela, svoje mjesto zauzeli i u hrvatskim kuharicama.
MEZE JE DRUGO IME ZA PREDJELO
Osim maslina i sira, u Turskoj za predjelo često jedu dolme (punjeno povrće), bureci s povrćem, sirom ili mesom te razne salate. Meze je turski naziv za predjelo, važan dio njihovog kulinarstva.
JOGURT POSLUŽUJU UZ JELA OD POVRĆA I MESA
Jogurt je vrlo važan element u turskoj kuhinji i ime mu potječe iz njihova jezika. Možete ga jesti uz sva jela, odličan je u kombinaciji s kebabom, koftama, jelima s povrćem ili kao predjelo u jajiku.
DORUČAK NAZIVAJU OBROKOM "PRIJE KAVE"
Svjetski poznata turska kava stavlja se u hladnu vodu i zatim prokuhava. Kava je utjecala na tursku kulturu u tolikoj mjeri da njihova riječ za doručak u prijevodu znači "prije kave".
JAJIK - PREDJELO I OSVJEŽAVAJUĆI UMAK Sastojci: 1 češanj češnjaka, 1 šalica narezanih svježih krastavaca, pola litre običnog jogurta, šalica vode (ako jedete kao predjelo, voda nije potrebna), žličica soli, maslinovo ulje, nasjeckani svježi koparć.
Stavite češnjak, sol, jogurt i vodu u zdjelu i dobro promiješajte. Dodajte svježe krastavce pa ponovno promiješajte. Podijelite u zdjelice, stavite po žličicu maslinova ulja na vrh i ukrasite svježim koprom. Po izboru dodajte octa ili sitno narezane paprike.
ISTANBULSKI PILAV
Sastojci: 200 grama pilećih prsa (kockice), 2 žlice maslaca, 1 šalica pilećeg temeljca, 2 žlice badema, 2 žlice pistacija, šafran, šalica riže, sol i papar
Priprema: Pistacije namočite u vodi pet minuta. Skuhajte rižu. Zapržite bademe i pistacije. Pržite pileća prsa na maslacu, dodajte 1/4 šalice temeljca, kuhajte dok voda ne ispari. Na otopljenome maslacu prokuhajte rižu, dodajte ostatak temeljca, šafrana, soli, papra i piletinu. Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije vodu. Pustite da odstoji.
|
_________________ *"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."* |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Turska salata od šargarepe
Gledajući televiziju uvek nešto i gricnemo. A kad se turske serije oduže, pa nanižu jedna na drugu, čovek može i pošteno da ogladni. Zato vam predlažemo zdravu užinu - tursku salatu od šargarepe.
* * * Sastojci:* * *
4 krupne šargarepe
2 čena belog luka
150 ml maslinovog ulja
300 ml jogurta
so
biber
nana za ukrašavanje
* * * Priprema:* * *
Opranu šargarepu oguliti i krupno narendati. Belilut izgnječiti. U tiganju zagrejati ulje i dodati šargarepu i beli luk, pa na umerenoj vatri dinstati oko deset minuta uz često mešanje.
Kada je gotova šargarepu ocediti kroz cediljku dok ne isteče svo ulje. Kada se ohladi u činiji je pomešati sa jogurtom, posoliti i pobiberiti po ukusu.
* * * Ovako pripremljena salata treba da odstoji u rižideru najmanje sat vremena. Pri služenju možete posuti sitno seckanom nanom. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
cezar1071944 Glas mog anđela
|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 20385 Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...
|
|
Turska rolada
* * * Sastojci: * * *
400 gr. kiselog testa
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
1 paprika babura
1 ljuta papričica
600 gr. mešanog mlevenog mesa
1/2 veze peršuna
3 dl jogurta
2 dl kisele pavlake
1 kašika brašna
0,5 dl ulja
začin C, biber, so
* * * Priprema: * * *
Papriku baburu i crni luk iseći na kockice, ljutu papričicu na kolutove, a peršun i beli luk sitno iseckati.
U tefl onskom tiganju na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati papriku baburu i ljutu papričicu te dinstati dok povrće ne omekša.
U omekšalo povrće dodati meso i peršun, začiniti po ukusu, pa dinstati još 15 minuta, uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
Radnu površinu posuti brašnom, pa po njoj razvući nadošlo kiselo testo na debljinu od 5 mm.
Po testu ravnomerno rasporediti mesni fi l pa ga urolovati, te rolat iseći na kriške širine 5 cm.
Zemljanu posudu nauljiti i po dnu poređati punjeno, rolovano testo, te staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180 °C 45 minuta.
* * * Posebno pomešati jogurt, pavlaku i malo belog luka te začiniti po ukusu. Pečenu roladu izvaditi iz rerne pa preliti pripremljenim sosom. * * *
Prijatno!
|
_________________
Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom. |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|