:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Salata „šergi
(Specijalitet marokanske kuhinje)
Potrebno je: po pušla rotkvica, peršuna i mladog luka, dve glavice zelene salate, po deset zelenih i crnih maslina, po dve zelene i crvene paprike, dva krastavca, tri limuna, dve narandže, dve kašike biljnog ulja, prstohvat cimeta, biber i so.
Na veliki tanjir poređati rotkvice pomešane s očišćenim kriškama limuna i posoliti. Posuti sitno iseckanim peršunovim lišćem, lukom i limunom, pa prekriti kriškama narandže i poprašiti cimetom. Odgore staviti iseckanu zelenu salatu, ovlaš posoliti i pobiberiti i preliti uljem, pa poređati masline, crvenu i zelenu papriku nasečenu na kolutove i krastavce.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pitice s poširanim jajima
Potrebno je (za šest osoba): sedam svežih jaja, 250 grama lisnatog testa, šest krupnih glavica crnog luka, pet fileta posoljene sardine, 18 malih crnih maslina, tri stručka sveže majčine dušice, supena kašika alkoholnog sirćeta, 80 grama maslaca, so, biber.
Sardine oprati u hladnoj vodi, a zatim ih dobro osušiti. Crni luk iseći na fine kriške. Staviti maslac u dublji tiganj, na tihu vatru, dodati luk i sardine, izmešati i kuvati dok se svi sastojci ne stope i smesa ne postane providna. Pokriti tiganj i ostaviti pet minuta da se prohladi pa dokuvati, dodajući malo vode ako je potrebno. Kuvati 20 minuta, pobiberiti i zatim ostaviti na toplom.
Uključiti rernu na 240 stepeni.
Staviti jedno veće ili dva manja parčeta lisnatog testa na tanjir. Vrhom noža obeležiti krug, tako da ostane 1,5 centimetar do ivice, i izbosti sredinu viljuškom. Iseći masnu hartiju po meri komada testa i prekriti ga, a odgore staviti oraščiće. Ivice premazati žumancetom.
Staviti u rernu i nadgledati osam do deset minuta, da ivice ne bi izgorele. Ukloniti papir i oraščiće.
U vodi sa sirćetom skuvati (poširati) šest jaja bez ljuske.
Preliti testo prethodno napravljenom smesom od luka, posuti izmrvljenom majčinom dušicom i maslinama. Na svako parče staviti po tri jajeta, posoliti i pobiberiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Rezanci karbonara
Za četiri osobe potrebno je 200 grama rezanaca ili špageta, 100 grama slanine, dva žumanceta, dve kašike sveže pavlake, 50 grama narendanog sira (parmezana), narendani muškatni oraščić, so, biber.
Zagrejati litar i po vode s dve kašičice soli, a kada provri, uroniti rezance - špagete i skuvati.
Za to vreme izmešati žumanca, pavlaku i pola sira (parmezana), ispržiti slaninu u tiganju, ali bez masti, i posuti je oraščićem. Kada se zarumeni, iscediti testenine i staviti ih u tiganj. Grejati na tihoj vatri nekoliko trenutaka i mešati da bi se slanina ravnomerno raspodelila po tiganju. Dodati izmešana jaja, parmezan i pavlaku.
Rezance služiti tople uz ostatak parmezana. Da bi se ”poništilo štetno dejstvo slanine na krvne sudove, posle jela popiti čašu crnog vina.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
LONAC S MAJORKE
Tumbet
Leti je zgodno praviti takozvane lonce. Ovaj put predlažemo lonac s Majorke, zvani tumbet. Može da se servira uz ribu sa žara ili jagnjetinu.
Za osam osoba potrebno je: dva plava patlidžana srednje veličine isečena popreko, kašika i po maslinovog ulja, veća glavica sitno iseckanog crnog luka, pet većih češnjeva sitno iseckanog belog luka, dva i po kilograma duguljastog paradajza, dve veće grančice timijana. Treba još i maslinovog ulja za prženje, kilogram i po krompira, isečenog na kriške, tri sitno isečene zelene babure, pet kašika mlevenog timijana.
Isečeni patlidžan posoliti i ostaviti oko sat da pusti vodu, pa ga upiti papirnim ubrusom.
U većem tiganju na srednjoj vatri zagrejati kašiku i po ulja, dodati crni i beli luk i dinstati dok ne postane zlatasto (desetak minuta). Dodati paradajz zajedno sa sokom i grančice timijana i pustiti da provri. Smanjiti vatru i kuvati, gnječeći paradajz kašikom, dok se količina tečnosti ne smanji na dve i po čaše (oko 20 minuta). Posoliti i pobiberiti. Grančice timijana izvaditi. Rernu zagrejati na najjače.
U dva veća tiganja sipati dosta ulja i zagrejati ih na srednjoj vatri, pa u njima propržiti kriške patlidžana, ređane u jedan red, s obe strane po oko pet minuta, uz dodavanje ulja po potrebi. Prebaciti na papirne ubruse da se upije višak masnoće. Isto učiniti i s kriškama krompira (treba im oko tri minuta po strani da dobiju lepu boju). Takođe ih prebaciti na papirni ubrus, a u istim tiganjima propržiti i iseckane babure oko pet minuta pa i njih ocediti.
Polovinu kriški patlidžana složiti u veću vatrostalnu činiju, posuti mlevenim timijanom, pa kašikom rasporediti oko čašu paradajz sosa. Prekriti krompirom, posoliti i pobiberiti i posuti kašikom timijana i oko polovine čaše sosa. Odgore staviti svu proprženu papriku, prekriti sosom i preostalim patlidžanom, pa opet posuti kašikom mlevenog timijana i sosom. Završiti preostalim krompirom, posoliti i pobiberiti i još jednom dodati timijan i preostali sos.
Peći otkriveno dok povrće ne omekša (četrdesetak minuta) i ostaviti u rerni još petnaestak minuta.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kuskus s mentom
Ako ste ove godine letovali u arapskim zemljama i doneli kuskus, onda ćete ovo jelo moći da napravite u originalu. Ako niste, možete napraviti imitaciju, korišćenjem prosa, ili čak sitne tarane.
Za šest osoba potrebno je: pola kilograma barenog kuskusa srednje veličine zrna (ili isto toliko prosa ili tarane), šest velikih paradajza, dva plava luka, peršun, menta (nana), jedan i po limun, četiri kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, so. Za ukrašavanje: kriške paradajza i limuna, crne masline, grančice mente, listovi zelene salate.
Uzavrite posoljenu vodu (onoliko koliko piše na pakovanju kuskusa), ili u odnosu 1,5 prema 2 ako koristite proso, isperite, promešajte, smanjite vatru i kuvajte pet minuta (prosu je dovoljno da uzavri, pa da odstoji 15 minuta). Od kuskusa će se napraviti nešto slično palenti (a proso će upiti vodu, pa ga treba malo ocediti). Stavite ga u posudu za kuvanje na pari, u šerpu sipajte vodu i stavite na vatru. Kuvajte poklopljeno oko 15 minuta.Potom ga ocedite i sipajte u tanjir za služenje i lagano promešajte viljuškom. U međuvremenu operite paradajz, uronite ga nakratko u kipuću vodu pa ohladite u hladnoj i oljuštite. Isecite na kockice. Mentu operite i osušite, a peršun takođe operite i isitnite.
Luk oljuštite, sitno iseckajte i stavite u posoljenu hladnu vodu. Iscedite limun i sipajte sok u čašu, pobiberite i posolite i prelijte preko kuskusa, zajedno s maslinovim uljem pa promešajte. Ocedite luk i dodajte ostalim sastojcima. Tanjire ukrasite listovima salate, maslinama, kriškama limuna i paradajza i s mnogo mente.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Oslić s peršunom
(specijalitet provansalske kuhinje)
Potrebno je: četiri fileta od oslića (po 200 grama), vezica peršunovog lišća, dva čena belog luka, jedno jaje, 50 grama brašna, tri kašike maslinovog ulja, so, biber.
Filete posoliti, pobiberiti i posuti s malo brašna pa urolati i svaki zakačiti čačkalicom. U posudi pomešati sitno iseckan peršunov list i beli luk, a u drugoj ulupati jaje kojem je dodato maslinovo ulje. Svaku rolnu oslića umočiti u jaje, a zatim u peršun i luk pa propržiti na vrelom ulju. Zatim poređati u tepsiju i zapeći na 200 stepeni.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Luk na grčki način
Potrebno je: kilogram mladog luka, 50 grama celera, 40 grama biljnog ulja, sok od jednog limuna, crni biber u zrnu, lovorov list, timijan, korijander i so.
Luk naseći na komadiće (duge oko centimetar), celer narendati na krupnoj trenici, dodati ulje, limunov sok i začine pa preliti s malo vode i kuvati dok ne omekša. Služi se s belim hlebom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Trenette s pestom
U tradicionalnom ligurijskom receptu trenette se mogu zamijeniti trofijima, odnosno tjesteninom uvijenom poput vadičepa.
Sastojci:
400 g tjestenine tipa trenette
30 listića bosiljka
češanj češnjaka
1 do 2 žlice pinjola
1 žlica ribanog ovčjeg sira
1 žlica ribanog parmezana
djevičansko maslinovo ulje
sol
Upute za pripremu:
Operite listiće bosiljka, osušite i istucite u kamenom mužaru (kružnim pokretima ih pritišćite uz stijenku) zajedno sa češnjakom i pinjolima, zatim dodajte naribane sireve i prstohvat soli.
Kad dobijete jednoličnu kremu, razrijedite je uljem. Ipak, pazite da ne bude pretekuća. Umak se može pripremiti i mikserom.
U puno posoljene vrele vode skuhajte tjesteninu. Začinite pestom koji ste razrijedili s dvije žlice vode od kuhanja.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|