:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Cufte od praziluka
SASTOJCI (za 4 osobe)
5 strukova praziluka
1 šolja integralnog pirinča
5 glavica crnog luka
2 dl ulja
peršunov list
so, biber
NAČIN PRIPREME
Praziluk očistiti, iseći na komade i obariti, pa ga samleti na mašini za meso. Sitno iseckati jedan crni luk, propržiti ga i pomešati sa prazilukom. Posoliti, pobiberiti i posuti s dosta seckanog peršuna. Od ove mase oblikovati ćuftice, uvaljati ih u brašno i pržiti na malo ulja.
Ostatak sitno iseckanog crnog luka propržiti na ulju, pa dodati opran pirinač, posoliti, pobiberiti i posuti peršunom. Masu sipati u đuveč, preko toga poređati ćufte, zaliti toplom vodom i peći u rerni na tihoj vatri. Služiti toplo
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Posna ratluk torta
SASTOJCI
500 grama ratluka
500 grama šećera
1 limun
150 grama badema ili oraha
male oblande
NAČIN PRIPREME
Šećer ušpinovati sa jednom čašom vode, dodati iseckani ratluk, pa kuvati dok se ratluk ne istopi. Dodati 150 grama mlevenih badema ili oraha, pa premazati oblande. Masa za premazivanje mora biti topla. Oblande pritisnuti težim predmetom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Posne vekne od pečuraka i soje
SASTOJCI
20 grama sušenih pečuraka
1 pakovanje sojinih ljuspica
300 grama barenog kelja
2 komada integralnog peciva
2 kašike ulja
2 čena belog luka
1 glavica crnog luka
majoran, kim
supa od povrća
so, biber
NAČIN PRIPREME
Integralno pecivo potopiti u mlaku vodu. Sušene pečurke i sojine ljuspice preliti vrelom supom od povrća. Sojine ljuspice zajedno sa pečurkama samleti na mašini za meso. Dodati im izgnječeno pecivo, mleveni bareni kelj, so, ulje, tucani beli luk, rendani crni luk, mleveni biber i majoran. Sve sjediniti, oblikovati u vekne i staviti u nauljenu vatrostalnu posudu. Peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta. Služiti s krompirom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pita od somovine
SASTOJCI
1 kg somovine
500 grama brašna
5 glavica luka
so, bibera
ulje
NAČIN PRIPREME
Ribu očistiti i posoliti. Ispržiti sitno nasečen crni luk, pa na njega staviti ceo komad somovine, dodati vrlo malo vode i poklopljeno dinstati. Ribu okretati, kako bi omekšala sa obe strane. Kada omekša, izvaditi je na tanjir i pažljivo joj povaditi kosti. Očišćenu ribu ponovo vratiti u luk, pobiberiti i sve dobro izmešati.
Od brašna, vode i malo soli zamesiti testo za pitu, podeliti na dva dela i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Razvući dve kore i ostaviti da se malo prosuše. Podmazati pleh, jednu koru staviti na dno pleha, poprskati je vrelim uljem i ravnomerno posuti nadev od ribe. Prekriti drugom korom, poprskati je uljem, probušiti viljuškom na nekoliko mesta i staviti da se peče u zagrejanoj rerni. Služiti toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pijani šaran
SASTOJCI (za 6 osoba)
2 kg šarana
belo vino
ulje
peršunov list
beli luk
so
malo maslinovog ulja
NAČIN PRIPREME
Očistiti šarana, dobro ga oprati hladnom vodom, pa ga zasecati po širini plitkim rezovima koji se posole i ispune seckanim belim lukom. Dobro podmazati đuveč, spustiti šarana i preliti ga uljem i belim vinom. Peći na umerenoj temperaturi uz povremeno prelivanje sokom u kom se peče. Kada se šaran ispeče, posuti ga sitno seckanim peršunom i preliti maslinovim uljem.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Ljuta šargarepa
SASTOJCI
600 grama šargarepe
2 limuna
2 kašičice kapra
1 konzerva sardina
1 vezica peršunovog lišća
1 kašika senfa
1/2 kašičice ljute tucane paprike
4 kašičice hladno ceđenog maslinovog ulja
so
NAČIN PRIPREME
Oljuštenu šargarepu iseckajte na kockice, prelijte sokom od limuna i ostavite u frižideru 2 sata. Sardine ocedite od ulja, izgnječite i pomešajte sa iseckanim kaprom, prešunovim lišćem i ljutom paprikom, pa sve dobro istisnite. Šargarepe ocedite, pomešajte sa sosom od sardina i kapra, prelijte dobro umućenim senfom, posolite, izmešajte i služite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Postan pirinač
SASTOJCI
300 grama pirinča
400 grama luka
60 grama putera
so, biber
NAČIN PRIPREME
Skuvajte pirinač u posoljenoj vodi. Očistite luk, isecite ga na listiće i skuvajte u posebnom loncu posoljene vode. Ocedite ga i pržite 2-3 minuta na ulju. Posolite i pobiberite, a na kraju dodajte oceđeni pirinač. Promešajte i poslužite toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Posne šnicle sa sosom
SASTOJCI (za 4 osobe)
300 grama šnicli od soje
50 grama senfa
100 grama brašna
50 grama susama
začin C
list lorbera
biber u zrnu
kašičica origana
ruzmarin
ulje
100 grama posnog majoneza
3 kisela krastavčića
NAČIN PRIPREME
U veću šerpu sipajte litar i po vode, pa kada provri, stavite u nju lovor, origano, ruzmarin, kašičicu začina, nekoliko zrna bibera i spustite šnicle od soje da se kuvaju sve dok ne omekšaju, tj. desetak minuta. Zatim ih izvadite i ocedite od vode. Svako parče soje premažite senfom, uvaljajte u brašno pomešano sa susamom i pržite u dobro zagrejanom ulju tako da porumeni s obeju strana. Uz šnicle poslužite sos od posnog majoneza kome ste dodali iseckane krastavčiće i kašičicu turšije od krastavaca.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pastrmka s pirinčem
SASTOJCI
3 manje pastrmke
2 kašike ulja
1 kašika brašna
1 glavica luka
3 kašike pirinča
3 zelene paprike
2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
1 kašika limunovog soka
so, biber
NAČIN PRIPREME
Ribu očistite, operite, posolite je i stavite na stranu. Na ulju propržite sitno iseckan luk i s njim tanko narezanu zelenu papriku. Dodajte kuvani pirinač, promešajte, pa dodajte peršunov list i limunov sok. Tim nadevom napunite pastrmke i zatvorite trbuh čačkalicama, ili ušijte belim koncem. Ribu uvaljajte u brašno i pecite u rerni oko 30 minuta. Dno posude u kojoj ćete ih peći podmažite uljem
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Letnja janija od patlidžana
SASTOJCI
400 grama plavog patlidžana
200 grama tikvica
200 grama zelenih babura
300 grama paradajza
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 dl ulja
50 grama brašna
1 dl vina
so, biber
peršun
NAČIN PRIPREME
Babure ispeći na plotni ili na žaru, oljuštiti ih, očistiti od semenki, pa ih iseći na rezance debele pola santimetra.
Oljuštiti tikvice i plavi patlidžan i iseći na koturove. Uvaljati u brašno i brzo sa obe strane prepeći na vrelom ulju. Uzeti zemljani ili vatrostalni sud, pa ređati najpre plavi patlidžan, zatim tikvice i paprike i na kraju paradajz isečen na debele koturove. Posuti seckanim belim lukom i peršunom, pobiberiti i posoliti.
Izmešati vino i ulje u kome se pržilo povrće, pa preliti preko janije. Peći na jakoj vatri u rerni oko 20 minuta
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Posna projara s lukom
SASTOJCI
3 vezice mladog crnog luka
800 grama kukuruznog brašna
1 šolja ulja
so
mlaka voda po potrebi
NAČIN PRIPREME
Očistite i operite luk, pa ga zajedno sa zelenim perima isecite i propržite na ulju. Prženje treba da bude kratko da bi luk samo omekšao. Brašno sipajte u posudu za mešenje, napravite u njegovoj sredini udubljenje, pa sipajte prženi luk pošto ste ga malo prohladili. Dodajte so i uz dolivanje ulja i vode počnite da mesite testo. Oblikujte proju posle kratkog mešenja i prestanite sa dolivanjem vode. Podmažite tepsiju ili pleh, pa spustite testo i raspljeskajte ga pažljivo po površini da bi dobilo debljinu koju želite. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatnocrvenkastu koricu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Sarma od kiselog kupusa s pirinčem
SASTOJCI
350 grama pirinča
1 kašičica aleve paprike
1 glavica kiselog kupusa
1 list lorbera
2 dl ulja
biber u zrnu
2 glavice crnog luka
mleveni biber
1 kašika brašna
so
NAČIN PRIPREME
Odvojiti listove veće glavice kiselog kupusa, oprati ih i pripremiti sarmu. U šerpi zagrejati 1 dl ulja i propržiti sitno iseckan crni luk tako da porumeni. Zatim dodati dopola skuvan pirinač, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve dobro izmešati, pa po jednu kašiku ovog nadeva stavljati na svaki list kupusa, zavijati sarme, složiti ih u šerpu i preliti mlakom vodom tako da ogreznu. Dodati nekoliko zrna bibera, jedan lorberov list i ostaviti da se kuva. Kada kupus omekša, razmutiti 1 dl ulja, kašiku brašna i kašičicu aleve paprike, pa time preliti sarmu. Sarmu ostaviti da se još malo krčka na tihoj vatri
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|