:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Naziv opštine: Trebinje.
Površina: 904km2.
Broj stanovnika: 36.000 [procjena].
Sruktura stanovništva:
domicilno: 28.933 [procjena].
raseljeno i izbjeglo: 7.067 [procjena].
Broj zaposlenih: 8.504.
Broj nezaposlenih: 2.321.
Nezaposlenost: 21.44%.
Broj nezaposlenih po stručnoj spremi:
VSS - 122,
VSS - 88,
VKV - 63,
SSS - 869,
KV - 839,
PK i NS - 41,
NK - 299.
Prosječna neto plata: 340 KM.
Broj penzionera: 5.750.
Broj đaka i studenata: 5.315.
Broj škola;
Osnovne: 3 sa 4 područna odjeljenja,
Srednje: 3,
Fakulteta: 3.
Broj registrovanih privrednih subjekata [preduzeća]: 202.
Struktura privrednih subjekata po industrijama:
proizvođački: 25%,
trgovački: 43%,
saobraćajni: 1%,
ugostiteljsko-turistički: 1%,
ostali: 30%.
Struktura privrednih subjekata po veličini;
do 50 zaposlenih: 170.
preko 50 zaposlenih: 32.
Broj državnih preduzeca: 7.
Broj privatizovanih preduzeća: 12.
Broj preduzeća koja čekaju privatizaciju: 25.
Nosioci privrednog razvoja opštine Trebinje:
Industrija alata,
Hidroelektrane na Trebišnjici,
Novoteks,
Agrokop,
Popovo polje,
Leotar,
Štamparija
Luč.
Industrije koje imaju najviše potencijala;
Elektroprivreda,
Mašinska industrija
Poljoprivreda.
Prirodni resursi u opštini Trebinje;
voda, poljoprivredno zemljište, kamen, pijesak, šljunak...
Kapitalni objekti zemljišta u vlasništvu opštine koji bi u relativno kratkom roku bili spremni za potencijalne ulagače;
Industrijska zona Volujac.
Stanje katastra, i u kojoj mjeri odgovara na terenu:
dosta dobro, izuzev određenog broja novih neuplanjenih objekata, i na selima zbog nezavršenih ostavinskih rasprava, gruntovnica nije usaglašena.
Infrastruktura je na zadovoljavajućem nivou.
Prometna povezanost obavlja se autobusima i postoje direktne linije za veće gradove u BiH, SCG, kao i za Dubrovnik u Hrvatskoj.
Telekomunikacije su stabilne, kao i pokrivenost teritorije opštine
signalom mobilne telefonije.
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Trebinje me je uvek asociralo na onaj stari nas film"Najbolji"...i ono..oj Trebinje Trebinje kad me vidis.... itd...ipak grad kao grad me je fascinirao zivoscu i lepotama koje ne svaki grad poseduje..a neke od slika cu vam postaviti i ovde
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
|
|
evo jos par predivnih slika
|
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
|
|
i opet slike koje govore vise od reci
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
|
|
Na osnovu prezentiranih reprodukcija, razglednica i fotografija Trebinja moze se rekonstruisati Trebinje kao urbana sredina sa jasno izdvojenim dijelovima grada: Stari grad-Kastel opasan turskim odbrambenim bedemom i jarkom oko njega sa orjentalnom arhitekturom. Prigradska naselja seoskog tipa, te moderna gradska cetvrt sa jakim uticajem austrijsko-mediteranske arhitekture.
Tu su i kola za navodnjavanje na Trebisnjici koja mnogo govore o nacinu obavljanja poljoprivrednih obaveza u ovom zaostalom poljoprivrednom kraju.
U ovom periodu izdvaja se Gornja carsija kao trgovacko-zanatlijski centar Trebinja, a sto se lako da uociti na razglednicama. Carsija je karakteristicna po nizu malih ducana, a na ulici su prikazani gradjani u narodnim nosnjama. Na fotografijama je prikazan i jedan od najznacajnijih dogadjaja za Trebinje tog doba- otvaranje zeljeznicke stanice 16. jula 1901. godine.
Jos jedan detalj valja pomenuti; austrijski pontonski vojni most zamijenjen je divnim zeljeznim mostom preko Trebisnjice, koji je stradao u vihoru II svjetskog rata. Kao sto se iz teksta da zakljuciti mada ove fotografije u fotografskom smislu ne predstavljaju perfekciju ipak su znacajne za proucavanje kulture i privredne istorije Trebinja.
Neposredno po dolasku austrougarske vojske u Trebinje dolazi do pojave i dopisnih karata, a pod kraj 19. stoljeca i razglednica. Posiljke vojnih lica bile su oslobodjene postarine dok se postanskim uslugama nisu poceli koristiti gradjani.
Trebinje je bilo znacajno vojno-strategijsko uporiste za Austrougarsku, na samim granicama Crne Gore pa su ovdje bile znacajne vojne snage (pjesacka pukovnija br. 83. 1., 2., i 3. bataljon)*.
U vojsci bilo je Ceha, Austrijanaca, Madjara i Italijana pa prve razglednice upucene iz Trebinja slane su u Italiju, Madjarsku, Cesku i Austriju.
Tek poslije aneksije Bosne i Hercegovine 1908. godine javljaju se ovdje u redovima austrougarske vojske i ljudi iz nasih krajeva pod austrougarskom vlascu. To je jedan od razloga sto ima, u ovim krajevima, relativno malo originalnih razglednica i fotografija. Vjerovatno bi istrazivanjem u Bildarchivu u Becu doslo do novih i originalnih fotografija Trebinja. Iz oskudnih izvora koji su nam na raspolaganju tesko je ukazati ko su bili najstariji autori razglednica i fotografija, ali mozemo pomenuti samo neke, kao: Rudolf Oestereicher iz Beca i J. Horowitz iz Trsta kao autore, dok su izdavaci bili Stefan Winkelhoffer, Hamdija Kopcic i Teodor Perovic iz Trebinja.
Ovo je preuzeto sa jednog od sajtova koji govori o starom trebinju pa sam mislila da je zanimljivo procitati i videti nakon svih onih divnih novih slika....
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
|
|
evo jos slika starog Trebinja i dogadjaja u njemu
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
|
|
Trebinje u slovima i brojkama (...i poneku sliku)
Trebinje je nalazi na krajnjem jugo- istoku Bosne i Hercegovine, i ujedno je najjuzniji grad u zemlji. Smješteno na rijeci Trebišnjici upravo gdje ona izlazi iz brdskih predjela, i jednim kratkim, ali predivnim tokom predaje se ravnici i malom polju na potezu Trebinje-Pridvorci-Drazin Do- Mostaci. Udaljeno od mora svega nekih 24-25 km i 30-tak od Dubrovnika, moglo bi se reci da je geografski polozaj gradica gotovo idealan.
Na popisu stanovnika 1991. godine Trebinje je imalo sljedecu nacionalnu sliku:
Ukupno: 30879 Srba: 69,3% ili 21300 Bošnjaka: 17,9% ili 5527
Hrvata: 4% ili 1236 Jugosloveni: 5,3% ili 1637 Ostali: 3,5%
Preko 2/3 stanovništva je zivjelo u gradu Trebinju, a kad se uzme u obzir da je opština imala 1023 km2 površine (4. u BiH) onda je naseljenost bila veoma mala. Posebno su se isticale oblasti Popovog polja, Bobana, Ljubomira i Zubaca gdje je bilo veoma malo stanovnika. "Krivac" tome je sigurno i industrijski razvoj opštine Trebinje u periodu od zadnjih 30 godina koji je uslovio napuštanje sela od strane mladjih ljudi, kao i veoma kasni pokušaj izgradnje, industrijskih i poljoprivrednih jedinica baš u imenovanim zonama. Veliki broj je potrazio i zaposlenje van granica bivše Jugoslavije, tako da je porast stanovništva u periodu 1981-91 ravan skoro nuli.
I pored svega toga, Trebinje je izraslo u jedan sasvim lijep grad, sa oko 20 hiljada stanovnika, i veoma razvijenom ne samo industrijskom granom (tu ubrajam i proizvodnju el. energije), vec i turizmom, kao i popratnim djelatnostima, sportom, lovom, ribolovom, kulturnim manifestacijama... Industrija Alata Trebinje pronijela je svjetsku slavu proizvodnjom burgija i moze se reci da je hranila grad, dok je s druge strane sistem Hidroelektrane na Trebišnjici pretezno izgradjivao grad i gradsku infrastrukturu. Trebinje je poslije rata prilicno "naraslo".
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
|
|
evo jos par slika i tu prekidam..za sada
|
|
|
|
|
miskopisko ~Dream-Maker~
|
Godine: 38
Datum registracije: 03 Sep 2005 Poruke: 4446
|
|
Grad mladosti moje keve,super je, bas bih jaaaaako voleo da je iznendaim i odem tamo sa njom jer tamo nije bila vec 30 godina a znam da ima jaku zelju da ode tamo.Molio bih ljude ako imaju jos slika da ih stave ovde...
|
|
|
|
|
|
Reponja Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 13 Avg 2005 Poruke: 335 Mesto: Novi Sad
|
|
Posto preko pradede vodim poreklo iz Hercegovine (mada nesto severnije od tog dela), cuo sam od rodjaka da je to stvarno lep grad. Nazalost jos nisam bio u njemu (iako planiram da se odvozam tamo na leto.).
|
_________________ Milo moje, mimo tvoje volje
sve nas ceka pet asova ka dolje! |
|
|
|
|
mimy Upućeni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 30 Mar 2005 Poruke: 313
|
|
obozavam trebinje!! bila sam tamo 3 puta po dve nedelje i jako mi se svideo i grad i ljudi.provela sam se super. treci put kad sam bila odlucila sam da se krstim u njihovoj crkvi posto mislim da je stvarno nesto posebno i da je izgradjena na prelepom mestu.tako da sam krstena u trebinju i to je samo jedna od mnogo lepih uspomena koje me vezu za taj grad.
|
|
|
|
|
|
miskopisko ~Dream-Maker~
|
Godine: 38
Datum registracije: 03 Sep 2005 Poruke: 4446
|
|
molim ljude koji gledaju ovu temu,da ako imaju posalju slike trebinja na moj e-mail
sto vise to bolje...Hvala!!
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|