:: |
Autor |
Poruka |
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Kako se nismo ovoga setili ranije ?
Američka pita - Apple Pie
Sastojci:
400 gr lisnatog testa
80o gr jabuka
12o gr šećera
1 žumance
izrendana kora od pola lmuna
Priprema:
Jabuke oljustiti, iseckati na četvrtine, izvaditi im sredinu pa ih iseckati na tanke snite.
Uz ivice "pie dish" posude pričvrstiti s malo vode usku traku lisnatog testa debelog 4 do 5 mm i posudu napuniti snitama jabuka.
Jabuke posuti šećerom i izrendanom limunovom korom a u posudu sipati par kasika vode. Sve zajedno pokriti 4 do 5 mm debelim lisnatim testom, a ivice testa spojiti i glatko odseci.
Po površini probušiti nekoliko rupica da može izlaziti para. Zatim gornju površinu testa premazati žumancetom i desetak minuta peći u vrućoj rerni, zatim smanjiti temperaturu pečenja. Pita se prekrije papirom za pečenje i ostaviti je u rerni jos 15 do 20 minuta.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Bostonska salata
Sastojci:
5 krompira
1 celer
2 glavice crvenog luka
5 tvrdo kuvanih jaja
15o gr pečurki
2 sveže crvene paprike
so
Sos:
4 kasike ulja
so, biber, šećer
½ kasicice senfa
2 tvrdo kuvana žumanceta
2 kasicice majoneza
malo ljute paprike, so
Priprema:
Krompir kuvajte sa ljuskom, pa kad se skuva ohladite ga i onda ogulite.
Papricice se poparite provrelom vodom i oljustite.
Celer i crveni luk iseckajte u tanke trake, prelijte vrelim sircetom i ostavite da 5 minuta stoje pa iscedite i ohladite.
Za vreme tvrdo kuvana jaja, nozice pečurki i sveža paprika isecite u tanke kriške i pomiješajte sa celerom, iseckanim krompirom i papricicama.
Nakon toga, napravite sos od ulja, senfa, žumanaca, majoneza, soli, ljute paprike, sirceta, šećera i bibera. Sve se to mora dobro promešati da bi se dobila glatka, ali dosta gusta masa. Gotov sos se pomeša s iseckanim povrćem i pečurkama.
Pre serviranja salata se ostavi da 1 sat stoji na hladnom mestu.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
American Muffins
Sastojci
250 g putera
250 čokolade za kuvanje
6 jaja
400 g šećera
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivoPriprema
Puter zajedno sa čokoladom rastopiti na pari i ohladiti. Žumanca izmiksati sa šećerom dok se ne dobije kremasta masa.
Jajima dodati ohlađenu čokoladu i puter.
Kašikom umiješati brašno i prašak za pecivo.
Od bjelanaca napraviti čvrst snijeg i umiješati kašikom u masu.
Mafine podijeliti u 24 formice i peći 25-30 minuta na 175°C.
Tijestu se mogu dodati i isjeckani lješnici ili isjeckana čokolada, tad je ukus još originalniji.
Napomena: u originalnom receptu piše da ide 625 g šećera, mislim da je to stvarno mnogo, i ovako su slatki.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Brownies
Sastojci za 8 porcija
1 1/4 dl brašna
1/2 manje kašike praška za pecivo
10 dag maslaca
1 1/2 dl šećera
1 jaje
4 kašike kakaoa
1 kašika vanilin šećera
10 dag mljevenih lješnjaka i badema
Priprema
Izmješati brašno sa praškom za pecivo i dodati šećer. Umješati jaje, kakao i vanilin šećer.
Namazati vatrostalnu posudu i izliti mješavinu.
Nožem isjeckati lješnjake i bademe i sipati po tjestu.
Peći 15 min na 200C stupnjeva.
Narezati kolač dok je još topao.
Vruć kolač se može takođe preliti sa čokoladnim sosom ili šećerom u prahu.
Služi se uz sladoled.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Corn flakes biskvit
Sastojci za više od 10 porcija
125 g šećera
125 g margarina
4 jajeta
suvo grožđe (po želji)
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
corn flakes
Priprema
Sjediniti šećer i margarin, zatim dodati 4 cela jajeta, suvo grožđe i na kraju brašno i prašak za pecivo. Uzimati kašikom i valjati u corn flakes, te kuglice ređati u tepsiju i peći na 200ºC oko 15-20 min.
Odozgo po želji posuti šećerom u prahu.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Espresso Shortbread
Ovaj ukusan hrskavi kolač možete oblikovati u valjak i kad je pečen, sjeći na kriške ili peći u četvrtastom plehu, pa sjeći na kocke po vašem izboru. Kolač na slici je pečen u okruglom kalupu od 25 cm prečnika. Ako želite veći kolač, uduplajte mjere, ali pecite u većem plehu jer ovaj kolač treba da bude tanak. Kolač treba isjeći vruć i pustiti da se ohladi. Ako budete sjekli hladan kolač samo će doći do mrvljenja.
Sastojci
1/2 šolje brašna
1/2 šolje gorkog kakaa praha
1 velika kašika sitno mljevene espreso kafe
130 g neslanog omekšalog putera
1/3 šolje šećera
na vrh noža soli
prah šećer za posipanje
Priprema
U jednu činiju prosijati brašno i kakao. Dobro izmiješati, dodati so i kafu. Ostaviti na stranu. U drugu činiju miješati puter dok dobro ne omekša. Dodati šećer i dalje miješati dok se šećer ne istopi i masa postane glatka. Dodati sve suve sastojke, dobro izmiješati da se masa ujednači i sipati u nepodmazan okrugli pleh (25 cm). Masu dobro razvući kašikom
po plehu i staviti u zagrijanu rernu 350°F. Peći 20-25 min.
Pečen kolač izvaditi iz rerne, i pustiti da odstoji 5 min. Vruć kolač isjeći u trokutiće i pustiti da se skroz ohladi u plehu. Prije serviranja, posuti lagano šećerom u prahu.
Služiti sa umućenom slatkom pavlakom uz toplo mlijeko i pekmez. Odaberite šta vam odgovara.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Halloween recept za decu 1
Zmajeva krv
Sastojci
1 l sok od crvene pomorandže
1/2 l kupovnog caja od kivija i jagode
1/2 l soka od borovnice
1/4 l kisele vode
Priprema
Sve sastojke izmešati, dobro ohladiti i služiti.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Halloween recept za decu 2
Bola sa očima.
Sastojci
1 flaša (750 ml) plavog energy-drinka
1/2 limunade od limete i limuna
1 mala konzerva licija
Priprema
Sipati sve sastojke u staklenu činiju, dobro ohladiti i služiti u mraku.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Milestone rođendaska torta
Sastojci
500 g mljevenog keksa
500 ml hladnog mlijeka
5 žumanaca
200 g šećera
250 g putera (ili margarina)
300 g grožđica
300 g mljevenih oraha
gotovi fondan za torte
Priprema
Preliti 500 g mljevenog keksa sa 500 ml hladnog mlijeka. Umutiti 5 žumanaca sa 200 g šećera i 250 g putera. Dodati mljevene orahe i grožđice (ja obično stavim grožđice u vodu da malo omekšaju). Sve dobro izmiješati i staviti u frižider.
Masu uobličiti u obliku ženskog tijela, dodati malo mase za grudi (veličina po želji). Fondan za torte podjeliti u dva dijela, jedan obojiti sa malo smeđe boje tako da se dobije boja kože, a drugi u ljubičasto, za kostim (može i bilo koja druga boja, samo je važno da bude jarka da bi se bolje isticala na smeđoj pozadini).
Smeđi fondan tanko razvaljati oklagijom i prebaciti preko uobličenog ženskog tijela, tj. torte. Od ljubičastog fondana iskrojiti kostim i prebaciti ga preko grudi i donjih dijelova. Kostim možete iskrojiti po želji. Ja sam ga na ovoj torti posula sitnim čokoladnim bombonicama. Prednost rada sa fondanom je ta što ga možete staviti na tortu, a ako vam se ne sviđa, možete ga skinuti i ponovo rastanjiti, tj. uobličiti po želji.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Munchmallow
Sastojci za 10 porcija
Za koru:
4 žumanceta
1 šolja ulja
1 šolja šećera
1 šolja brašna
1 šolja mleka
1 prašak za pecivo
1 kašičica kafe
Za belu koru:
4 belanca
8 kašika šećera
Za glazuru:
200 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema
Zamesiti sastojke za koru i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 200° 30 minuta.
Kad je kora gotova, umutiti belanca i šećer u čvrst sneg i sipati na koru.
Sušiti na 100° oko 20 min.
Kolač izvaditi iz rerne, rastopiti čokoladu sa uljem i sipati je na kolač kao glazuru.
Ostaviti malo da se ohladi pa iseći kolač na kocke.
Može se služiti uz kafu.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Slappy Joe
Sastojci za 6 porcija
500 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka sitno isečena
2 manja češnja sitno seckanog belog luka
1/2 zelene paprike isečene na kockice
1 kašičica senfa
3/4 šolje paradajz soka ili kečup
so po ukusu
crni biber po ukusu
ulje da pokrije tiganj
Priprema
Vatra srednje jačine. Spremiti tiganj ili šerpu sa uljem, pa staviti da se prži meso, crni luk i papriku, uz stalno mešanje. Kad ispari svu tečnost, smanjiti vatru još malo, pa dodati beli luk, senf i paradajz i ostaviti da se polako krčka polupokriveno oko 30 min.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Ako vam je ostalo malo crnog vina, možda pola čaše, izručite i to unutra, biće božanstveno. Služite u lepinje tanko namazane puterom.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Američke palačinke
Da napomenem, vrlo je jednostavno za napraviti, ali tijesto ne treba previše da se muti. Dovoljno je umutiti samo da se masa izjednači i ne brinite ako ima malo grudvica. Sve će to nestati prilikom pečenja. Sud u kome će se peći palačinke ne treba premazivati ni uljem ni bilo kojom masnoćom.
Sastojci
140 g brašna
250 ml mlijeka
1 jaje
2 kašika šećera
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
3 kašike rastopljenog putera.
Priprema
Gore navedene sastojke lagano izmiješati pomoću žice da se masa izjednači.
Pripremljenu masu sipati (oko 1/4 šolje) na roštilj sa ravnom pločom koji je zagrijan na 360°F. Ako nemate roštilj može i tiganj.
Kada se počnu pojavljivati balončići na površini svake palačinke, pažljivo špatulom okrenuti palačinku
da se zapeče sa druge strane. Pečenje sa druge strane traje kraće. Pečene palačinke premjestiti na tanjir za služenje i preliti sa javorovim sirupom (maple syrup). Po želji možete dodati borovnice, maline ili kriške banane.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|