:: |
Autor |
Poruka |
dvrtmcc Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 54
Datum registracije: 12 Apr 2008 Poruke: 3

|
|
Znači razveo sam struju sa jedne utičnice u radionu, sad me zanima koliko je preporučeno maksimalno uređaja da se prikači na jednu utičnicu.
Za sada je prikačeno oko 4 uređaja uključujući i sijalicu.
|
|
|
|
|
 |
šamar Iskusni član

|
Godine: 116
Datum registracije: 29 Dec 2008 Poruke: 906 Mesto: diznilend

|
|
Pa sve zavisi od kabla,tj presjeka istog i kakve potrošače priključuješ
na utičnicu,mada nije pametno koristiti više potrošača na jednu utičnicu...
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
u klopke, jer računati na poteškoće,
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |
MR BEAN Upućeni član

|
Godine: 34
Datum registracije: 24 Apr 2007 Poruke: 253 Mesto: Zajecar

|
|
Evo it odgovra....strucan sam po tom pitanju !
Na jednoj uticnici mozes drzati i 6 aparata samo zavisi koje su snage, ukoliko pitas za kompjuter ja sve drzim na jednoj i nije frka jer kom ima oko 600W snage a uticnice su mahom za oko 2500W stoga zavisno od potrosaca koji hoces da ukljucis zavisi i broj. Recimo ako ti je uticnica u sobi ti mozes komotno ukljuciti punjac za mob, kompjuter, akvarijum i tako male potrosace....zavisi...definisi na sta konkretno mislis !?
Ako je radionica, daj navedi koji su ti to aparati....moze biti OPASNO ! ! !
|
_________________ Ne zaboravi da zaboravljeni nikada ne zaboravljaju one koji su ih zaboravili.
Dok se penjes stepenicama ka vrhu , budi dobar prema onima koje sretnes na svom putu , jel ce ti isti biti tu kada se budes spustao sa vrha . |
|
|
|
 |
šamar Iskusni član

|

|
|
Pa predpostavljam ,bušilica, brusilica i tako to...
Jer ne znam kakva da je radionica mislim da ti ne rade svi potrošači od jednom...
Ali kako rekoh bitan je i kabal sa kojim si razveo struju po radionici...
Nije pametno ako je većeg presjeka od onog koji je u utičnici a ako je manjeg presjeka
opet pri većem opterećenju može biti svašta...
Za radionicu ti je sveto pravilo jedan potošač jedna utičnica...
Ovo pišem jer znam iz iskustva jer imam improvizovanu radionicu
u kojoj pravim noževe što je ujedno i moj hobi...
Razveo sam takođe jednu utičnicu,na kojoj je bilo više potrošača,
pa mi je kabal izgorio...Dobro i kabal nije bio predviđen za tu namjenu al' ajd...
|
_________________ Oprezni ljudi koji na sve misle, koji sve predviđaju, stalno upadaju
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |
MR BEAN Upućeni član

|

|
|
Pa brusilica, busilica, slajferica moze da ide na jednu uticnicu i u isto vreme, ali neki el. motor, strug, neka veca masina, aparat za varenje...sta ja znam te masine vece gabaritnije ne bi smelo da su ukljucene u isto vreme na jednu uticnicu sa jos nekim aparatima...Ne znam kakva je radionica...za sta ?
|
_________________ Ne zaboravi da zaboravljeni nikada ne zaboravljaju one koji su ih zaboravili.
Dok se penjes stepenicama ka vrhu , budi dobar prema onima koje sretnes na svom putu , jel ce ti isti biti tu kada se budes spustao sa vrha . |
|
|
|
 |
šamar Iskusni član

|

|
|
Da mogu, samo dok ne prelaze 5,5kw,u slučaju da je kabal presjeka 3x2,5.
A kod presjeka kabla 3x1,5 nije preporučljivo preko 4 kw i osigurač od 20A
Ovi presjeci od 3x1,5 većinom se nalaze na produžnim jeftinijim kablovima,pa ako na njih natakariš bušilicu,brusilicu i još što-šta kabal se istopi i može doći do paljevine...
A što se tiče mašina sa elktro motorima koji su snage po prosjeku od 3-5 kw nikako ne koristiti utičnicu sa drugim potrošačem,ali mislim da on nema mašinu nikakvu
jer su većinom ti motori trofazni,a to bi vjerovatno znao...
|
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |
MR BEAN Upućeni član

|

|
|
Ne...5.5 kW je mnogo...monofazne idu do max 2500-3000 W a vec preko toga die trofazna uticnica...to je zbog tvoje prve recenice u postu. A ova 3x1.5 je ok za sijalicu a nece se istopiti bas na nekom manjem potrosacu...ali opet malo ih je...vise su produzni 3*2.5mm pa nemas brige...
I mnogo ti je veliki ovaj osigurac od 20A...sto si naveo..monofazni kablovi se svode na 10-16 A nemas u kuci nijedan sem glavnog osiguraca koji je preko 16A siguran sam...max 16A idu po kucama i to je retkost...
|
|
|
|
 |
šamar Iskusni član

|

|
|
Što se tiče prvog posta ja napisah da trpe do 5,5 kw.
Tj može da podnese...
A rekoh i da su jeftiniji produžni kablovi presjeka 3x1,5 provjereno, meni je izgorio...
A osigurač od 20 A može da podnese rad mašine od 5,5kw,preko nema šanse
znam jer kad sam radio prizemlje na kući ona mašina za malterisanje nije mogla da radi
tj stalno je izbacivala osigurač a ona je preko 6 kw...
pa sam uzimao struju od komšije koji ima u radionici stolarske mašine...
Kako bilo, još samo ovaj da se javi...
|
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |
MR BEAN Upućeni član

|

|
|
Jel ziv on struja je to
|
|
|
|
 |
Sabados Mafijaš

|
Datum registracije: 25 Jun 2009 Poruke: 6142 Mesto: Sky

|
|
On postavio pitanje ali cekaj treba mu vremena da procita.
Jos cu nesto i nauciti od vas kad sve to procitam
|
_________________ oʞɐdoɐu oʇsǝu ʞǝʌn ' sǝuǝɹʞo poƃ oʞɐʞ |
|
|
|
 |
šamar Iskusni član

|

|
|
Kad te udari struja brzo se zakopaj u zemlju, ako pomogne pomoglo je ,
a ako nije pomoglo i to ima efekta,
bar se polako se navikavas na zemlju...
|
znači stvarati ih. |
|
|
|
 |
lahaine Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 41
Datum registracije: 25 Jun 2005 Poruke: 21 Mesto: Beograd

|
|
sto se tice računara , moj vam je savem ta svaki računar delite na po jednu utičnicu. A sto se tiče radionice treba samo videti koji uredjaj koliko troši s obzirom na to da ti nisu upaljeni svi uredjaji u isto vreme
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|