:: |
Autor |
Poruka |
jazla Upućeni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 16 Jan 2005 Poruke: 251
|
|
Otvorijo sam ovu temu za sve one koji ne vole filozofiju i koji bi hteli to da podele sa drugima.
Prvo ne podnosim filozofiju. Mozda zato sto sam imao groznog profesora kada sam isao u gimnaziju. U drugom polugodistu cetvrtog razreda sam imao 1 i 2 i hteo je da me rusi na popravni a ja treba da upisem fax.
Sad cu da napisem par gluposti iz filozofije koje su mi ostale u secanju. Po mojim ocenama se vidi da nisam bas ucio filozofiju pa ako nesto ne budem znao ne zamerite mi molim vas.
Bio je neki filozof sa svojom teorijom o trci Ahila i kornjace. Kao oni trce u krug i kornjaca je brza od Ahila jer je on u odredjenim trenucima iza nje. E pa taj pametni filozof je zaboravio da se broje predjeni krugovi. Da je kako on kaze Sumaher nikada ne bi pobedio vec neko koga pred cilj treba da obidje za citav krug.
Zatim je bio jos jedan jako upecatljiv koji je rekao da stvari ne postoje ako ih neko ne vidi. Pa su ga pitali sta je sa klupama u praznoj ucionici nocu koje tada niko ne vidi. Posto je on bio pametan rekao je da je to dokaz za postojanje boga jer te klupe on gleda stalno pa zbog toga postoje. Mislim dajte molim vas. Prvo ja ne verujem u boga a i objasnjenje mu je zesce. Kad nesto pogresis vadis se na boga.
Vec dugo sam zeleo da ovo napisem nekom sirem auditorijumu. Ako se neko slaze samnom ili neslaze, ili ima jos neke propuste u filozofiji bilo bi mi drago da to napise.
|
|
|
|
|
|
zandrey Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 27 Mar 2005 Poruke: 12
|
|
Filozof o kome govoris je Zeno od Eleje.
Jednostavnija verzija njegovog paradoksa trke je paradoks kretnje.
Da bi se nesto pomjerilo od tacke A do tacke B, mora prvo da dodje do polovine distance izmedju tacaka. Ali da dodje do te polovine, prvo mora da dodje do pola polovine, i do pola te polovine... ad infinitum.
Paradox je u ideji da nesto moze proci kroz beskonacan broj tacaka u "finite time." (izvini zbog engleskog, ali inace neznak kako da napisem.)
Tako da zakjucak paradoxa je da se nista ne mice, to jeste da kretnja je iluzija.
I ne moras da se slazes sa njim, ali je Zeno nasao jako vaznu matematicku istinu u tom paradoksu - izmedju dilo koja dva broja ima beskonacan broj drugih brojeva.
|
|
|
|
|
|
jazla Upućeni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 16 Jan 2005 Poruke: 251
|
|
Znam ja za taj paradoks i njega je opisao strelom koja se krece ka meti i sa tim se slazem. Dobro se secam tog objasnjenja iz skole, ali objasnjenje sa kornjacom i Ahilom je blago receno glupost.
|
|
|
|
|
|
blue boy Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 30 Mar 2005 Poruke: 11
|
|
Pa nije bas ni glupost. Radi se o razlici izmedju kontinualnih i diskretnih velicina. U fizici to nije zanemarljiv pojam.
|
|
|
|
|
|
koler Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 20 Apr 2005 Poruke: 10
|
|
Ja mislim da je filozofija nastala jer u vreme tog njenog nastanka nisu postojale ludnice pa je svaka budala mogla da seta unaokolo i prica gluposti! i onda se stvar otrgla kontroli...
|
|
|
|
|
|
koske Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 37
Datum registracije: 13 Jul 2003 Poruke: 11
|
|
koler je napisao/la sledeće: | Ja mislim da je filozofija nastala jer u vreme tog njenog nastanka nisu postojale ludnice pa je svaka budala mogla da seta unaokolo i prica gluposti! i onda se stvar otrgla kontroli... |
Hahaha idi bre hahaha
ma nastala zato sto svako ima svoje misljenje pa svako kaze svoje pa onaj koji uspe da dokaze sta je reko on je filozof.
a Paradox ne postoji jer ja kad idem od tacke A do B bas se lepo sve krece nema nikakva iluzija i tackice
|
|
|
|
|
|
Ninja88 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 26 Apr 2005 Poruke: 4 Mesto: Kikinda
|
|
Filozofija, iako je veoma dosadna, koristi se u svakodnevnom zivotu. Filozofijom bih se mogao izvuci iz gotovo svake situacije, tako da neznam zasto ste vi ljudi toliko protiv filozofije. POZDRAV
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
nisam ni ja protiv filozofije...nije sva filozofija srocena u knjige i udzbenike..ima mnogo vise od toga..zar ne filozofiramo cak i mi..upravo na ovoj temi
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
Berka Upućeni član
|
Datum registracije: 26 Jan 2006 Poruke: 404 Mesto: Holandija
|
|
od tih postojanja i nepostojanja, kretanja i nekretanja zaboli me glava.
Inace obozavam filozofiju,
ali onu
zivotnu
koja ne trazi ni knjige ni diplome
niti neke nejasne zavrzlame
|
|
|
|
|
|
shadowman77 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 27 Nov 2005 Poruke: 166
|
|
u pravu je covjek u zadnje vrijeme najvise privlaci ljude zivotna filozofija to se moze vidjeti iz filmova karlitov put, lice sa oziljkom, kum
|
|
|
|
|
|
mistik29 Prijatelj foruma
|
Godine: 47
Datum registracije: 30 Sep 2005 Poruke: 7173 Mesto: Zagreb
|
|
Sve je to filozofija. I kad se ona voli i kad se ne podnosi...
|
_________________ JoŠ PoSToJe iSTiNe KoJe VoLe BoLJeTi |
|
|
|
|
scoutx Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 53
Datum registracije: 19 Feb 2006 Poruke: 6
|
|
najbolji dokaz za postojanje i bitnost filozofije je i pokretanje ove teme.
Prvi preduslov da bi se neko bavio Filozofijom jeste da "sumnja" ("Sumnjas dakle postojis") i na taj nacin pocinje da razmislja o "tome"!
Ti i ako si imao 2 na kraju imas vise sklonosti ka filozofiji od mnogih koji su imali 5.
|
_________________ scout |
|
|
|
|
|