www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Melodija ili tekst
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Domaća muzika ~ -> ~ Diskusije o domaćoj muzici ~
::  
Autor Poruka
velociraptor
Banovan!
<b>Banovan!</b>

Datum registracije: 15 Apr 2007
Mesto: www. pokloni mi ljubav...pokloni mi sebe.com

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Jan 31, 2008 3:24 am    Naslov poruke: Melodija ili tekst Na vrh strane Na dno strane

Vecita dilema, nalik na onu kokos il jaje?
Da li je vaznije za neku numeru ,da bi ona imala prodju, dobra melodija ili tekst?
Po zakonu o autorskim pravima, sve je jasno da jasnije ne moze biti.
Pisac melodije je najvaznija karika i on je taj koji nosi celu pesmu.
Ovako to izgleda u praksi:

pisac teksta dobija 25% honorara
pisac melodije 50%
aranzer 25%

Medjutim i bez toga , smatram da je melodija najvaznija karika u tom lancu.
Evo zasto...

Uzmimo primer samo Sabana Bajramovica i njegove romske pesme.
90 posto nas pojma nema o cemu on peva, ali je ta melodija i ritam takav da zbog njih i slusamo te pesme.
Tu je najbitnija melodijska linija, a tekst je manje presudan, mi ga cak ni ne znamo.

primer 2. u Evropi se mnogo slusala muzika iz filma " Cigani lete u nebo", a da strance nije interesovao tekst tih pesama vec sama melodija, koja je bila opijajuca ( Nane coha i ostale pesme).

primer 3. Najpoznatija madjarska rock grupa Omega je snimila pesmu koja u prevodu glasi " Devojka sa bisernom kosom". Pevaju je na madjarskom i ta pesma je toliko zarazna, da je posle prvog slusanja pevusite, kasnije su tu stvar obradili Scorpionsi i jos neki bendovi.

Neko ce sad verovatno navesti Leonarda Cohena i Balasevica i reci da su oni primer da je tekst vazniji od melodije.
Medjutim, i takve melodije ipak treba neko da upakuje ( da aranzira) da bi imali gotov proizvod. Balasevic je imao veliku srecu da mu saradnik bude legendarni Joza Bocek koji je odlicno znao da isprati muzicki ono sto je popularni Djole napisao.

Konjanik
Ludi Bosanac
<b>Ludi Bosanac</b>

Godine: 45

Datum registracije: 29 Avg 2006
Mesto: Na žalost, Velenje

bosnia_herzegovina.gif
PorukaPostavljena: Čet Jan 31, 2008 8:04 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

da je tekst zlatom posipan, bez melodije i taj tekst ne znaći mnogo. Dobro, neću iči tako daleko i reči da je melodija najvažnija, al eto, bez melodije pjesme ne valjaju. Naravno, ta melodija mora da bude takva, da odgovara tekstu i obrnuto.

trriper
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

Godine: 36

Datum registracije: 19 Jan 2008
Mesto: Izgubljen negde daleko...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Jan 31, 2008 2:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meni su podjednako vazni... Da bi mi se neka pesma stvarno svidela, mora da ima text koji nesto govori, a pritom da ima i dobru muzicku podlogu. Ne volim pesme sa "mlakim" textovima i porukama, ma koliko dobra muzicka podloga bila. Kod tih primera gde text ne razumem, uvek probam da najem prevod, cisto da bi mi bilo jasnije sta je pesnik hteo da kaze...

srna2422
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 24 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Feb 01, 2008 4:08 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

tekst, definitivno! tekst me privuce ka pjesmi i mnogo vise paznje obracam na tekst nego na melodiju. rijetko cu zadrzati pjesmu samo radi ritma.

srpkinjica
~*+_pevačica_+*~
<b>~*+_pevačica_+*~</b>

Datum registracije: 10 Dec 2007

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 02, 2008 6:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kompozicija nekako prati emociju svake pesme... I uvek mi se prvo svidi muzika, tj. melodija, pa tek onda obratim pažnju na reči... Ako je i text "pogođen", onda je pesma prava!

Dakilica
> sexy angel <
<b>> sexy angel <</b>

Godine: 42

Datum registracije: 28 Maj 2007
Mesto: > trg raja <

belgium.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 02, 2008 7:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Melodija definitivno- uglavnom svaka kompozicija pocinje prvo muzikom pa onda dolazi posle uvoda i tekst, ono sto prvo cujemo-sto nase uho registruje je prvo reagovanje da li ce nam se potecijalno svideti cela kompozicija ili ne. Ma koliko da je tekst dobar a muzika losa-pesma (kompozicija) nam je tesko svarljiva jer muzika obuhvata citav spektar oslusnosti, a ako se pogodi da je i jedno i drugo fenomenalno onda imamo savrseno sazvucje, primamljivo je za slusanje i iznova. Wink

gheo
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 22 Jan 2004
Mesto: Timisoara (Temisvar), Banat

romania.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 05, 2008 3:12 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Melodija I tekst. Oboje! Jedna bodra pesma ima tekst pisao za melodije.

Boky
¤ The King of Kolo ¤
<b>¤ The King of Kolo ¤</b>

Godine: 39

Datum registracije: 23 Maj 2004
Mesto: Kiciner

canada.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 05, 2008 3:21 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sto se mene tice najbolja kombinacija je ako se uklope melodija i tekst ..

Johnny-Delija
Banovan!

Delija Sever - Forever
Delija Sever - Forever

Godine: 42

Datum registracije: 07 Nov 2006
Mesto: Negde daleko,daleko od jedne Zloće iz sazveždja Vodolije,negde tamo gde me ta Zloća neće videti.

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Feb 08, 2008 1:29 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sve je bitno.Naravno,kompozitoru je najvažnija melodija,tesktopiscu - tekst,a aranžeru - aranžman.
Ja mislim da je za dobru pesmu potrebno napisati samu pesmu(tekst).Protivnik sam toga da je bolje prvo uraditi melodiju pa po njoj pisati tekst.To je teže,nego komponovati muziku po već napisanom tekstu(pesmi).Lakše je napisati tekst i iz samog teksta,tražiti melodiju.Ljudi koji se razumeju,shvatiće o čemu govorim.Iz metrike stihova(broja slogova u stihu) često se ''nazire'' melodija.Kada se ''nazre'' melodija,onda je moguće izvršiti i neke korekcije u tekstu,da bi pesma bila ''pevljiva'',tj. da se ne bi kvarile:metrika,tempo i ritam.Naravno sav instrumentalni deo pesme(muzika),mora da ima dobro usaglašen i melodijski i harmonijski deo.I tu se često raspravljam sa ljudima oko toga da li kompozicija ''leži'' i ''nalazi se'' u njenoj harmoniji(akordi,ali i ritam i tempo) ili melodiji(note).Mislim da je bolje iskomponovati melodiju pa tek onda po toj melodiji sklapati pratnju po akordima.Jer,lakše je iz melodije odrediti tonalitet i vrstu lestvice(skale),pa na osnovu toga odrediti akordsku pratnju.Melodija najbliže ''oponaša'' glas pevača,jer pevač peva,valjda po melodiji,a ne po akordima.Akordi služe sa pratnju i prate,solo deonice i glas pevača.Ne prati glas pevača akorde.
Kad se uskladi melodija(sa sve harmonijom Laughing ) i tekst,na red dolazi aranžer.Aranžer bira instrumente koji će se čuti u toj pesmi,mesta u pesmi gde će se koji instrument čuti,odredjuje mesta gde će odredjene tonove ili akorde,naglasiti,na koji način će se isti odsvirati,potom,odredjuje visinu zvuka pojedinih istrumenata u toku pesme.Potom,tu su i prateći vokali.Aranžer odredjuje koliko će biti pratećih vokala,kakvi prateći vokali su potrebni,na kojim delovima pesme će se oni čuti.
I ono najvažnije,interpretacija pevača.Prosto,pevač je taj koji svojim glasom treba da dočara emocije i kompozitora,i tekstopisca,ali i aranžera.Može pesmu da iskomponuje najbolji kompozitior,da pesmu(tekst) napiše najbolji tekstopisac(čitaj:pesnik) i da je aranžira najbolji aranžer,sve to pada u vodu ako pevač ne ume da interpretira pesmu kako valja.Jer pevač može u toku pevanja da posebno naglasi neki ton,neku reč,neki stih,tj. da otpeva na takav način da ''dirne u srce'' slušaoca,a po meni to je i cilj bavljenja muzikom.

Bože,meni tako malo treba
Ispod ovog svetog neba.
Topla postelja
I njena oka dva...

Idealno_losha
Banovan!

Опасница ©
<b>Опасница ©</b>

Datum registracije: 15 Dec 2006
Mesto: Jedno veeeoma ali veeeoma idealno loše mjesto ;)

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 09, 2008 12:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Meni osobno- melodija je najbitnija Wink

♥ Banetova Žena ♥
Banovan!

★ U Srećnom Braku ★
<b>★ U Srećnom Braku ★</b>

Datum registracije: 11 Jan 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 09, 2008 1:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

melodija najbitnija.

dameski
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 43

Datum registracije: 19 Dec 2004

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Feb 09, 2008 2:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

mislim da jedno bez drugog tesko moze da ide

svaka cast onome ko spoji te dve celine

" I know the way to fuck them all...."

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Domaća muzika ~ -> ~ Diskusije o domaćoj muzici ~ -> Melodija ili tekst Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon