:: |
Autor |
Poruka |
ZokiZokx Dobro upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 20 Feb 2005 Poruke: 567 Mesto: meine stadt wohnt hier in mannheim;-)
|
|
caooo narode ko je sve iz tuzle????? nek se u pise
|
|
|
|
|
|
kudy Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 38
Datum registracije: 28 Feb 2005 Poruke: 1 Mesto: tuzla
|
|
hehehe tuzla je to nema ga boljeg na planeti zemlji
|
|
|
|
|
|
sablebomb Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 01 Apr 2005 Poruke: 10
|
|
Bio sam u Tuzli ljeto '95 i vrlo je lijep grad. Moram ponovo ga obici. Ja sam rodzen u orasju. To je blizu.
|
|
|
|
|
|
sonjica Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 16 Jan 2005 Poruke: 4471 Mesto: ispod palme na obali mora
|
|
Grb grada
Tuzla, smještena na jugoistočnim obroncima planine Majevice, zauzima središnje mjesto područja sjeveroistočne Bosne. Kroz grad protječu rječice Jala i Solina. Tuzla se nalazi na 239 metara nadmorske visine i zahvaća prostor od oko 15 kilometara četvornih. Na području grada živjelo je 1991. godine preko 100 000 stanovnika, a na području općine preko 170 000. Jedan je od četiri najveća grada u Bosni i Hercegovini i predstavlja privredno, znanstveno, kulturno, školsko, zdravstveno i turističko središte sjeveroistočne Bosne.
Tuzla je sjedište velikih industrijskih, trgovačkih, prometnih, građevinskih i ugostiteljskih organizacija, čija se djelatnost rasprostirala širom cijele Bosne i Hercegovine, te drugih država bivše Jugoslavije, a mnoge su bile uključene i u međunarodne trgovačke tokove. Razvijajući se na bazi osnovnih prirodnih bogatstava - ugljena i soli, nastali su i razvili se "Rudnici Kreka u Tuzli d.o.o.", Solana, "SODASO", Proizvodno - trgovinski kombinat "PTK", Tuzlanska pivara, "Tehnograd", "Termoelektrana", Kloralkalni kombinat "HAK", "Tuzlanska banka" i mnogi drugi.
Željeznicom je Tuzla povezana sa prometnim čvorom u Doboju i Vinkovcima, a magistralnim cestama prema Sarajevu, Jadranskom moru i Zagrebu, koje joj otvaraju put prema zapadnoj Europi. Grad raspolaže privlačnim izletištima: Ilinčica u neposrednoj blizini samoga grada, zatim Kiseljak i jezero Modrac. Prijatna izletišta cine i Površnice na Majevici, Mačkovac i Vijenac na Konjuhu, Toplice na rijeci Spreči i Drinsko jezero u Zvorniku.
Vrlo značajno bogatstvo Tuzle čine njeni prirodni mineralni izvori: Slana Banja i Kiseljak.
Podzemna eksploatacija soli koja se odvijala nekoliko posljednjih desetljeća, prouzročila je i znatno slijeganje terena u gradu koji se u pojedinim dijelovima spustio i do 10 metara. Tako je došlo i do rušenja mnogih zgrada, narocito objekata stare arhitekture, a time i do znatne promjene fizionomije naselja. Jedan od takvih objekata bila je i stara katolička crkva srušena prije dvadesetak godina. Nestale su mnoge poznate ulice, trgovi, skverovi i kvartovi stare Tuzle. Nekoliko godina prije rata vršeni su pokušaji revitalizacije ovog prostora i njegovo vraćanje zivotu. U sklopu tog, ponovo je izgrađena i stara česma u centru grada.
Tuzla je i sveučcilišni i školski centar. Spomenut cemo samo neke od visokoškolskih ustanova: Fakultet elektrotehnike, Medicinski fakultet, Tehnološki fakultet te Rudarsko-geološki fakultet. Od profesionalnih organizacija i institucija kulture u Tuzli djeluju: Narodno pozorište (kazalište), Galerija portreta, Galerija Ismet Mujezinović, Muzej, Gradska biblioteka, Povijesni arhiv, Dom mladih, Kulturno-sportski centar "Mejdan", Kulturno-umjetničko društvo "Bosna", sportsko-rekreacijski tereni Slane Banje i Tušnja i drugo, koji svojim brojnim manifestacijama i priredbama uvrštavaju Tuzlu u red značajnih kulturnih i sportskih sredina. Više likovnih i književnih stvaratelja živjelo je i radilo u Tuzli: Ismet Mujezinović, Mesa Selimović samo su neki od njih.
|
_________________ *Ko zna zasto je to dobro! ! !*Mislicu o tome sutra! ! !*
Za sve igrace igrica VAZNO!KLIKNI OVDE |
|
|
|
|
sonjica Prijatelj foruma
|
Godine: 43
Datum registracije: 16 Jan 2005 Poruke: 4471 Mesto: ispod palme na obali mora
|
|
Cuveni slani bunari
Mesa Selimovic i Izmet Mujadinovic - spomenici
Kipovi
|
_________________ *Ko zna zasto je to dobro! ! !*Mislicu o tome sutra! ! !*
Za sve igrace igrica VAZNO!KLIKNI OVDE |
|
|
|
|
the heat Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Maj 2005 Poruke: 13
|
|
bio sam tamo sumoran i tužan grad
|
|
|
|
|
|
aco04 Odomaćeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Mar 2005 Poruke: 1111 Mesto: Sydney/Doboj
|
|
Tuzla je moj rodni grad ali sam samo kroz nju prolazio tako da je ne poznajem kao neke druge gradove.
|
_________________ We'll give of our best whether home or away,
At the end of the day they'll have nothing to say,
For when they're asked who's the man of the year,
Our own Thierry Henry's the name that you'll hear... |
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Ono sto je na mene po slikama ostavilo jako lep trag jesu spomenici Mesa Selimovic i Izmet Mujadinovic
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
Yugo_Faca Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 24 Jan 2005 Poruke: 10 Mesto: Lopare, BA
|
|
Ja sam rodjen u Tuzli!
Tuzlu smatram za jedan vrlo lijep grad u BiH.
|
_________________ Vitez vrelog asfalta! |
|
|
|
|
hakynen Odomaćeni član
|
Datum registracije: 12 Jun 2005 Poruke: 1588 Mesto: Sarajevo
|
|
|
|
|
hakynen Odomaćeni član
|
Datum registracije: 12 Jun 2005 Poruke: 1588 Mesto: Sarajevo
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
sta reci posle ovih slika osim da mi se ova strana grada jos vise svidja
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|