www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Što sada??
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
rujni
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 55

Datum registracije: 07 Sep 2004

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 1:15 pm    Naslov poruke: Što sada?? Na vrh strane Na dno strane

Službeni jezik Hrvatske u EU bit će srpsko-hrvatski?

'Tragična je to pogreška hrvatskih i srpskih jezikoslovaca koji su u suton SFRJ sastavili i objavili zajedničke studije s takozvanim dijasistemom.'

ZAGREB - "Službeni jezik Hrvatske kad uđe u Europsku uniju mogao bi biti srpsko-hrvatski." Kazao je to Neven Šimac, konzultant francuske vlade za europske integracije zemalja kandidatkinja na okruglom stolu Akademije za političko obrazovanje u utorak u Zagrebu.

Šimac je tu svoju bojazan opravdao "tragičnom pogreškom s kraja devedesetih godina i sadašnjom praksom hrvatskih pregovarača", piše Vjesnik. "Tragična pogreška bila je sastaviti i objaviti, u sam suton SFRJ, zajedničke studije hrvatskih i srpskih jezikoslovaca o jedinstvenom jeziku s takozvanim dijasistemom, a to se ne zaboravlja u svijetu, pa je tako na još mnogo stranih sveučilišta hrvatski i srpski jedan jezik koji ima jedno ime", rekao je Šimac.

Konzultant francuske vlade, koji se često nalazio za pregovaračkim stolom u Pragu, Rigi i Vilniusu, ističe kako znanje i povremena uporaba engleskog jezika u pregovorima s EU mogu biti potrebni, no predstavnici tih zemalja pregovarali su na svom jeziku iako su svi vladali engleskim. "Trošilo se na to dvostruko više vremena nego što je bilo potrebno, ali to je bila cijena samopoštovanja i poštovanja", objašnjava Šimac.
Iako Šimac smatra da Hrvatska mora ući u EU, kaže kako se Europe moraju bojati svi oni koji su u poziciji neopravdanog monopola, svi korupcionaši i korumpirani, "svi mentalni jugovići i nostalgici svih totalitarizama".

Žarko Puhovski, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, također smatra da Hrvatska treba u EU, ali ističe kako tijek naših pregovora ima bezbroj negativnih posljedica. Puhovski smatra kako u Hrvatsku iz EU dolaze trećerazredni diplomati.
"Znamo puno više od onih koji dolaze iz inozemstva da nas uče, a po razini opće naobrazbe nadilaze ih naši studenti", kazao je Puhovski. Ističe kako EU propovijeda o nekakvim europskim vrijednostima i drži kako je Unija zajednica vrijednosti, no svojim postupcima pokazuje sasvim suprotno. "Očito je da EU trenutno razmišlja samo geostrateški, što opravdava skori ulazak Bugarske i Rumunjske", dodaje ravnatelj HHO-a. Naime, Puhovski ističe kako neke države koje su sada ušle u EU imaju znatno lošiju manjinsku politiku, u Bugarskoj i Rumunjskoj BDP je kao u Makedoniji, a svejedno su kandidati prije Hrvatske. "Mislim da je to zbog toga što se EU želi geografski zaokružiti, ostaviti područje bivše Jugoslavije i nas natjerati da se pristojno ponašamo, što je razumno i legitimno, ali ne mogu onda propovijedati o nekim vrijednostima", zaključuje Puhovski.

Predsjednik HHO-a također je upozorio na "glupost europskih diplomata", te naveo primjer Talijana koji su rekli kako HSP ne smije u Vladu, a njima u vladi sjede "tako desno orijentirani da se HSP u usporedbi s njima može nazvati liberalima". Iako je za ulazak u EU, Puhovski smatra kako je ključan problem u Hrvatskoj nedostatak profesionalizma, činjenica da ljudi nisu obaviješteni o negativnim stranama ulaska u Uniju. "Jako je važno da se u javnosti pojavi sumnja, a tek kad nešto prođe sumnju, onda se može raspravljati o razlozima ulaska", ističe Puhovski, koji smatra kako su trenutna eurofobija i eurofilija, koje vladaju u Hrvatskoj, neopravdano izazvane jer javnost nije informirana.

Povjesničar Ivo Goldstein, koji smatra da Hrvatska treba u EU, istaknuo je kako nije zadatak hrvatskih intelektualaca promovirati toleranciju u klasičnom smislu nego stvarati političko ozračje za priključivanje Uniji, piše Vjesnik. "Priključivanje ne može izvesti premijer, pregovarači, nego poduzetni ljudi, oni koji će stvoriti javno mnijenje, a politička elita za takvo što nije sposobna", smatra Goldstein i ističe da se moramo baviti primitivnim euroskepticizmom "koji se temelji na siru, vrhnju i kulenu".

sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 1:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

svasta glupo i ludo od evrope

rujni
Upućeni član
Upućeni član

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 1:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

a što ćeš isto i vas čeka jednog dana

sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 1:33 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ja cu uvjek da govorim srpski i to mi niko ne moze oduzeti a oni neka ga zovu kako oce boli me uvo za njih

rujni
Upućeni član
Upućeni član

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 1:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

pošteno , bitno je da te razumjem
i trebaš govorit materinji jezik, samo moj prijatelčju da nam djeca jednog dana u domovini mojoj i u tvojoj otadžbinu ne budu spikali engleski- toga se ja braco moj daleki plašim
jest da je moj hrvatski jezik težak za anglosaksonce a, ali kakav je takav je i meni najdraži

sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 1:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

bravo tako te volim

rujni
Upućeni član
Upućeni član

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 1:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

čekaj sekula- nije valjda da si sumljao u mene-??
nije meni do tih spika - znaš ja sam ti više seljačić i ženske su mi na pameti

sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 1:49 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

nisam ni sumljo u tebe nego kazem sta pijes

rujni
Upućeni član
Upućeni član

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 2:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ma može jedna ljuta , onako planinska da nas razdrma i da bolje promotrimo prave rasne ženske oko nas

sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 2:34 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

stize rujni jedna domaca sljiva

rujni
Upućeni član
Upućeni član

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 2:44 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ma može, i ne samo to nego neka nam djudus ispeče jedan burek ( djudus neka dovede svoju neku drugaricu- recimo onu malu iz novog sada) pa da onako uživamo, pa kad se dobro najedemo svak svoju " lepojku" na koljeno posjesti i onako zapjevat iz dubine duše, a kasnije blago meni što će biti neka bude

rujni
Upućeni član
Upućeni član

croatia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 28, 2005 3:35 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

sekula ne odgovori mi , da li se slažeš

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Što sada?? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon