:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Djeca teško podnose roditeljske razmirice. Grub rječnik svađe, a pogotovo fizički obračuni, odrazit će se na djetetove emocije i način ponašanja.
Posljedice za najmlađe
Dijete mlađe od šest godina još nije u stanju shvatiti što se događa kada se roditelji svađaju. Ona u svađi primjećuju samo negativne znakove koji ga zastrašuju. Mimika, gestikuliranje i ljutit ton glasa navode ga na pomisao da se radi o nasilju. To da plaši, a dijete taj strah potom prenosi na odnose izvan obitelji: može ga, primjerice, preplašiti nešto jači glas nastavnika ili drugih odraslih osoba.
Utješne nježnosti
Ako je dijete prisustvovalo svađi među roditeljima, treba ga odmah utješiti i zaštititi. Zagrlite ga, jer je tjelesni kontakt vrlo važan za smirenje. Roditelji se trebaju pomiriti pred djetetom, kako bi osjetilo da je ponovo uspostavljen sklad u obitelji. Tako će s vremenom razumjeti da se svađe povremeno događaju, ali da ne ostavljaju dubljeg traga i da će mama i tata ostati s njim.
Reakcije u pubertetu
Za razliku od najmanjih, djeca u pubertetu više ne osjećaju pravi strah, već shvaćaju probleme u međusobnim odnosima i osjećajnom životu roditelja. Često se događa da instinktivno stanu na stranu slabijeg u svađi.
Nemojte to zlorabiti iskorištavajući dijete kao oružje u sukobu. Ponekad se adolescenti mogu sasvim zatvoriti u sebe upravo zato da ne bi bili uključeni u roditeljsku svađu.
Pojašnjenja i isprike
Pojasniti svađu može biti zahtjevno. Iako je teško, trebate pred djetetom priznati pogrešku i reći što ćete poduzeti da do toga više ne dođe. I kada smatramo da su djeca odrasla, svađe još uvijek negativno djeluju na njihovu psihu i emocije. Adolescent koji živi u klimi neprekidnih sukoba i svađa postaje nesiguran, preplašen, nerijetko i sam agresivan.
Još je gori "hladni rat"
Posvađani roditelji, nadureni i bez riječi... Atmosfera je tako teška da se napetost može opipati. Ponekad je svađa bolja od takve tišine.
Ovo je taktika kojoj pribjegavaju mnogi roditelji kako se ne bi svađali pred djecom. No zapravo će "hladni rat" još više destabilizirati dijete. Kada u domu vlada teška tišina, dijete ne može razabrati koliko je situacija zapravo ozbiljna i misli na najgore. Ostaje stoga na oprezu, što znači produljenu izloženost stresu.
Savjeti za roditelje
Izbjegavajte svađe i nervozne ispade, jer je svakom djetetu teško slušati kako se roditelji međusobno optužuju.
Nastojte ne uključivati djecu u svađu. Kada se svađa stiša, pokušajte djetetu objasniti što se dogodilo.
Imajte razumijevanja za djetetovu patnju, pitajte ga kako se osjeća i zamolite ga za oprost.
Objasnite da se i odrasli svađaju, baš kao i djeca u vrtiću ili u školi.
Ako je vaš brak u pravoj krizi, nastojte izbjegavati stalne svađe. Bolje je obaviti razgovor o problemima u braku dok djeca nisu prisutna.
Djecu plaši vikanje i gestikuliranje tijekom svađe
Kako se vi ponasate kada se nadjete u situaciji svadja sa partnerom-deca....??da li izbegavate svadje u njihovom prisustvu....da li ih stedite toga??kako im objasnjavate situaciju??/
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
ma koliko besna i u afektu bila..gledam da dete ne prisustvuje nijednoj prepirki a kamoli svadji..traume koje roditeljske razmirice ostavljaju na decu su neobrisive...bila sam svedok tudjih svadja u kojima su se deca tresla i plakala a roditelji nastavljali svadju ignorisuci decije traume..stravicno
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
neverovatni_mirkic Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 03 Feb 2005 Poruke: 82 Mesto: novi sad
|
|
pa uglavnom svi mi u svadji nekontamo koliko se deremo i neobracamo paznju dali su tu mala deca ali u onom besu ni nemozes da razmisljas na dete ,je si u pravu yasmin da netrebamo da to radimo pred decom ali tako je i ....opet bilo bi ok na kraju popricati sa njima i ono srediti svari!!!!!!
|
|
|
|
|
|
Dachica13 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 10 Feb 2005 Poruke: 54 Mesto: Beograd
|
|
To je tacno,ja sad govorim u ime dece,ponekad to moze da se resi razgovorom a ne drekom,jer to mene licno izludjuje,pa su roditelji nervozni i mogu da nervozu iskaljuju na deci u nekim slucajevima...
|
|
|
|
|
|
stamenid Prijatelj foruma
|
Godine: 40
Datum registracije: 06 Jun 2004 Poruke: 9671 Mesto: daS ivoN
|
|
E da su to moji pazili....kakav bih ja sada bio0....
onako su ne istraumirali za ceo zivot...ali sad bar imam predstavu kakav ne treba biti.
|
_________________ турбопичећи новосадиста
:s: :t: :a: :m: :e: :n: :i: - :d: |
|
|
|
|
nastasenjka ~daydreaming~
|
Datum registracije: 04 Mar 2005 Poruke: 34840 Mesto: medju javom i med snom
|
|
Iskreno,ne mogu se setiti ni jedne vece svadje svojih roditelja.Ne kazem da se nisu svadjali vec su uvek vodili racuna da brat i ja tome ne prisustvujemo. Sto je jos bitnije: nikada nisu jedno drugom podrivali autoritet.Znate ono : jedno kaze da, drugo odmah ne.Uvek su pred nama nastupali slozno iako se nisu uvek slagali bas oko svega.Hvala im na tome...
|
Cilj nosiš skriven pod kaputom, istetoviran na grudima kao metu...
I eto ti...U tome je tajna...U tome je jedini trik...
|
|
|
|
|
KKKVTi Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 47
Datum registracije: 02 Jun 2005 Poruke: 11
|
|
Moram da se pohvalim (ali ne zelim da se ureknem)... dosad u 3 godine braka, sa boljom polovicom sam sve probleme resavao mirno i bez svađe... naravno da je nekad bilo na granici da se zaurla, ali bolje ne... sto zbog sebe, sto zbog drugih... na kraju krajeva, ne trebaju svi da slusaju nase probleme...
A i mirno se puno lepse sve dogovori... cak se i iskamči nešto o čem prije nije bilo ni govora
|
|
|
|
|
|
tascha Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 26 Mar 2006 Poruke: 72
|
|
svadjam se s muzem da se ne svadjamo pred djetetom...to je bas ruzno, ja sam odrasla u jednoj takvoj atmosferi..najgore je sto djeca smatraju da su ona sam kriva...kamo srece da se majka razvela dok sam bila sama ja zivot bi mi bio kud ikamo laksi...poslije nas je doslo jod dvoje, pa gdje ces, kud ces, sta ce narod rec i tako prodjose teske godine za sve nas. na kraju su se sa preko 60 godina razisli i zive vlastite zivote
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Ponekad ljudi u afektu kazu stvari koje u nekim normalnim situacijama nikada ne bi izgovorili.Sve je to dovoljno strasno.Ali je jos strasnije kada su deca tu. Ja imam drugaricu koja je dan danas utucena i povucena jer su se roditelji pred njom svadjali, tukli.Ne mrzi ih ona, ali je devojka psihicki mnogo nestabilniji lik od svih nas koji smo iali koliko toliko bolje detinjstvo. Jednostavno ne samo da je nepoverljiva prema ljudima, vec na svet gleda mnogo crnjim ocima nego recimo ja. Nikakve ambicije, nikakvi planovi, nista.ama nista..ne zelim da moje dete bude takvo...to nikada necu dozvoliti...
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
sirenica Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 53
Datum registracije: 11 Apr 2006 Poruke: 183 Mesto: Novi Sad
|
|
Ja sam dete razvedenih roditelja, ali mi jako dugo nije bilo jasno zasto su se uopste razveli, kada ih nikada nisam cula da se svadjaju!? Vremenom sam shvatila da su oboje imali izrazito razlicite poglede na zivot, ali su bili slozni samo u jednom - ne svadjati se nikada pred decom, kao i ne "pljuvati" pred detetom onog drugog. Veoma sam im zahvalna na tome, i mislim da bas iz tih razloga razvod roditelja ne mora uvek i po pravilu da bude bitan faktor u detetovom razvoju. Sve zavisi od ponasanja roditelja prema detetu, kao i medjusobnom odnosu roditelja, bili oni u braku ili rastavljeni.
|
_________________ Zivot se ne meri brojem udaha koje napravimo, vec trenucima koji nam oduzmu dah! |
|
|
|
|
foryou10 Iskusni član
|
Godine: 63
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903
|
|
U svakom slučaju treba izbjegavati svađu pred djecom,a ako se to i dogodi na prihvatljiv način dječijem uzrastu objasniti da ono nije uzrok svađe i da se to više neće ponoviti.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
|
|
|
mistik29 Prijatelj foruma
|
Godine: 47
Datum registracije: 30 Sep 2005 Poruke: 7173 Mesto: Zagreb
|
|
Djeca uče iz onog što vide, a ne iz onog što im govorite da čine. Stoga iz ponašanja kojeg dijete nauči od vas, razvijat će svoju osobnost.
|
_________________ JoŠ PoSToJe iSTiNe KoJe VoLe BoLJeTi |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|