www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ljiljana Habjanović-Đurović
Strana 1, 2, 3  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Književnost ~
::  
Autor Poruka
zena_bez_imena
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 46

Datum registracije: 31 Maj 2004

switzerland.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 21, 2006 12:30 pm    Naslov poruke: Ljiljana Habjanović-Đurović Na vrh strane Na dno strane

Skoro sam procitala ovu knjigu o nasoj Svetiteljki Paraskevi.
Svima je toplo od srca mogu preporuciti.
Prelepa je

Annabel_Lee
ஐ NaUgHtGeLiC ஐ
<b>ஐ NaUgHtGeLiC ஐ</b>

Godine: 42

Datum registracije: 02 Feb 2005

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 09, 2006 4:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Evo nekih kritika.

O Krstovdanu, 2001. ljeta Gospodnjeg

Pročitao naiskap Petkanu
Ljiljana je ovom knjigom
prinijela Svetoj Petki i
Hristu Bogu srce i um
kao rascvjetali miomirni
ljiljan na dar

S blagoslovom
Mitropolit crnogorsko primorski
Amfilohije

Fluid dubokog smisla

Ljiljana Habjanović Đurović pripada grupaciji pisaca omiljenih kod čitalaca; njena djela se recipiraju sa interesovanjem i nestrpljenjem. Gotovo svaka knjiga ove spisateljice izrašla je u bestseler, počev od romana „Javna ptica“, „Ana Marija me nije volela“, „Iva“, do „Ženskog rodoslova“ i „Paunovog pera“, te nas nece previše začuditi podatak da je njeno novo ostvarenje „Petkana“, objavljeno tekuće godine, već doživjelo četvrto izdanje.

Iz recenzije mitropolita primorskog Amfilohija Radovića, možemo pratiti osnovne niti indikativne za tematskomotivski stožer djela: „O Krstovdanu, 2001. ljeta gospodnjeg pročitao naiskap Petkanu. Ljiljana je ovom knjigom prinijela Svetoj Petki i Hristu Bogu srce i um kao rascvetali miomirni ljiljan na dar.“

U ovom romanu, na nešto manje od 250 strana, u jednom dahu ispisana je ljubav svetiteljkina prema Gospodu, na njenom mukotrpnom putu u traganju za smislom života. Radnja djela se odigrava u raskošnom svijetu srednjovijekovnog Carigrada i pustinji „s one strane Jordana“. „Petkana“ je ostvarenje koje je usled defabulizovanosti radnje i eteričnosti atmosfere teško prepričati – dovoljno je čitati i makar povremeno slijediti misao najdraže svetiteljke pravoslavlja, prepodobne majke Paraskeve. Glavni junak ovog romana je zapravo vjera u Gospoda, njegovo ime i duh, kao i hrišćansko učenje o ljubavi i praštanju bez kojih bi ljudski život bio lišen smisla. Istovremeno, nastojeći da umjetnički izgradi i osmisli slike manastira u kojima je Petkana boravila, autorka se ne ustručava da i ova mjesta prikaže kao leglo spletaka, središta mnogih zavjera, što djelimično možemo saznati i iz ispovjesti Jefimija, episkopa manditskog, brata Petkaninog. Nastojeći da se očisti od ovozemaljskih grijehova i da se svojim podvizništvom vine do Gospoda, Petkana istrajava, suprotstavljajući se demonskim vizijama, sve do trenutka u kome je Anđeo Gospodnji ne izvede na onozemaljski svijet.

Paraleleno sa pričom o životu ove svetiteljke, Habjanović nam pruža istorijsku vertikalu pravoslavlja, praćenu u sažetom i panoramskom opisu propadanja vizantijskog carstva, borbama za vlast i građanskim ratovima. Pred dolazak Turaka, svetiteljka odlazi u Trnovo, po nalog oca Teodosija. O toj prisnoj vezi između Teodosija, koji je njen duhovni mentor, dovoljno govori njegov savet upućen Petkani: „Ako želiš da znaš koja je volja božja, isprazni srce i um molitvom. I misao koja ti se prva javi, koja padne na to široko belo polje čistote, to je ono što Bog želi.“ Jeftimije, patrijarh bugarski i sastavljač žitija prepodobne, pratio je tragove njenog zemnog života, te se zahvaljujući njemu sačuvala ispovjest o prepodobnoj i njenim posmrtnim čudesima.

U ovom romanu, kao i u svim prethodnim, autor ispoljava izvrstan dar za portret, prikazivanje psihologije junaka, kontemplacije o sudbini žene, impresionističke prizore pejzaža. Poruka djela je oličena u potrebi prevazilaženja egzistencijalnih patnji i spasavanju osnovnih vrijednosti ovovremenosti, oličenog u čuvanju porodice, odnosno nalaženju životnog smisla u njenom okrilju.

Umetnički prosede Ljiljane Habjanović Đurović veoma je inventivan i zanimljiv. Ona upotrebljava gotovo scenarističku tehniku, kadrirajući najpresudnija zbitija iz hiljadugodišta od koga nas razdvaja život i delo božje ugodnice Svete Petke. Ne pledirajući da bude samo istoričar ili filozof religije, sociolog ili psiholog, ona se zalaže za objedinjavanje ovih postupaka, čime postiže draž osobenosti i fluid dubokog smisla kojim ova knjiga odiše. Ljiljana Habjanović Đurović je autor koji je u maniru tzv. „ženskog pisma“ ostavio neizbrisiv trag u novijoj srpskoj književnosti i koji permanentno napreduje na svom kreativnom putu.

Sofija Kalezić-Đuričković

lara85
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 19 Sep 2006

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Dec 10, 2006 2:21 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

igra andjela-savrsenstvo

Mladen 7
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 33

Datum registracije: 27 Maj 2006
Mesto: Koprivnica

croatia.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 13, 2006 6:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

knjiga je glupaaaaaa, moral sam ju za lektiru čitati

dobra_devojka
Fan Dragane Mirkovic
Fan Dragane Mirkovic

Godine: 44

Datum registracije: 19 Jul 2006

canada.gif
PorukaPostavljena: Sub Dec 23, 2006 3:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ja sam procitala sve osim "Petkane" i mogu reci da nisu lose. Meni se jako dopada "Igra andjela".

srna2422
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Datum registracije: 24 Mar 2005

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 26, 2006 4:38 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

procitala sam igru andjela; mnogo mi se svidjela. neki dan sam kupila knjigu 'petkana' po preporuci drugarice. nadam se da ce mi se svidjeti kao i njoj.

dialeksa
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 30 Mar 2006

bahamas.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 26, 2006 10:22 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Jel to bese ona Jul-ovka cije su knjige prodavali po benzinskim pumpama? Cini mi se da jeste...

kapljica
ULT_RAS-ov Anđelak
ULT_RAS-ov Anđelak

Godine: 41

Datum registracije: 17 Avg 2005
Mesto: Beograd

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Dec 26, 2006 10:49 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Po meni je ova zena genije! Njen specifican stil kojim pise i nacin na koji se izrazava i opisuje stvari..ma odusevljava me! Svaku njenu knjigu sam stvarno sa uzivanjem citala. Prvo sam procitala "Zenski rodoslov" i toliko je jak utisak ostavio na mene da mi je ta knjiga i nakon svih ostalih ostala kao najbolja.

Kad suze govore, istina razvaljuje
I svaka rec me obori s nogu
To sto si varao, to bih ti oprostila
Al' sto si mene - to ne mogu!

dialeksa
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 30 Mar 2006

bahamas.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 27, 2006 8:20 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

A da li vam mozda smeta sto je najbolja prijateljica Mire Markovic?

CicaVestica
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 50

Datum registracije: 02 Jun 2006
Mesto: Cicilend

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sre Dec 27, 2006 12:53 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bas me briga cija je drugarica! Zena pise savrsene knjige, a Petkanu bih svima preporucila...koliko odricanja radi ljubavi...

gorusica
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Datum registracije: 09 Jan 2007

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Jan 10, 2007 2:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

ljiljana je pre nekoldana odlikovana ordenom svetog Save Srpske Pravoslavne Crkve,cija je najbolja prijateljica je vazno kao ko ce biti predsednik Mexika :king:

[Edit by Annabel_Lee: Pisanje teksta velikim slovima [ALLCAPS] je zabranjeno Pravilnik-om. Koristite blagodeti formatiranja teksta ako želite nešto da naglasite.]

Moon Fairy
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 50

Datum registracije: 12 Jan 2007

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jan 12, 2007 12:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sto se tice Ljiljane Habjanovic, priznajem da ne mogu biti objektivna jer mi se ne svidja njena pojava, tj. sto se mene licno tice, zena je puna nekog snobizma, jednostavno mi kao lik ne odgovara, a samim tim ni knjige koje pise (citala sam Rodoslov i Ana-Mariju). Priznajem da je to moj subjektivan osecaj koji nema veze s kvalitetom njenog pisanja, ali eto...

How fragile we are, how fragile we are.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Književnost ~ -> Ljiljana Habjanović-Đurović Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2, 3  sledeća
Strana 1 od 3

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon