:: |
Autor |
Poruka |
slatka_sanerka Anđeo s greškom
|
Datum registracije: 24 Nov 2005 Poruke: 24591 Mesto: *tamo pokraj Miljacke*grada cevapa, viceva, ubica, muja i sulja, al i rokera, oskarovca, nobelovaca
|
|
sta mislite o toTVRDE I PLINOPROPUSNE (SILIKONSKE) LEĆE
U osnovi postoje dvije vrste kontaktnih leća, tvrde i mekane, a ta je podjela nastala kao posljedica dojma koji one izazivaju u kontaktu sa ljudskim tijelom.
Prema vrsti materijala od kojeg su izrađene, one mogu biti plinopropusne i plinonepropusne. Ova podjela je mnogo značajnija jer ukazuje o bitnim karakteristikama materijala koje znatno utječe na normalnu fiziologiju ljudskog oka. Naime, kao i svaki drugi organ ljudskog tijela za svoju funkciju treba kisik, kojeg dobiva kroz krv ili izravno iz zraka, njegovim otapanjem u suzama. Postavivši kontaktnu leću na oko, u izvjesnoj mjeri ograničavamo pristup kisika neophodnog metabolizmu. Zbog toga je svojstvo plinske propusnosti postalo vrlo važno u odabiru materijala iz kojeg će leća biti napravljena.
Vrsta tvrdih kontaktnih leća, koje su napravljene od polimetil metakrilata (PMMA), ne propuštaju kisik kroz svoju strukturu. Kisik iz okoline do oka dolazi samo preko suza koje struje između leće i oka, a učinkovitost takve oksigenacije ovisi o međusobnom odnosu zakrivljenog prednjeg dijela rožnice i temeljnog radijusa leće. Tvrde kontaktne leće napravljene od materijala koji u sebi sadrže silikonsku mrežu s fluorom su plinopropusne i omogućavaju pristup kisika ne samo preko suza već i izravno kroz leću. To takvim lećama povećava učinkovitost, ali i udobnost njihovog nošenja.
dali biste vi sebi priustili jedne takve
|
|
|
|
|
|
z1v0tj3l3p Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 12 Apr 2006 Poruke: 88
|
|
nisam za ta u boji, ma koliko da je lepo imati plave ili zelene oci, ipak izgleda vestacko i odmah se primeti...
nosim meka sociva i mnogo su udobnija i prakticnija od tvrdih a i manja je steta ako ti ispadnu negde (sto se inace jako retko desava) jer kratko traju
|
_________________ And when the rain begins to fall, you ride my rainbow in the sky. And I will catch you if you fall, you never have to ask me why... |
|
|
|
|
maja_bogdan Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 11 Feb 2006 Poruke: 114
|
|
Ne nosim lece,a inace sam za prirodno....
|
|
|
|
|
|
cecy Luda do bola
|
Godine: 37
Datum registracije: 02 Jun 2005 Poruke: 1809 Mesto: wien
|
|
imala sam barvne lece, boje plava.. a ovo je sve skupa bezveze
|
|
|
|
|
|
Crno i zlatno Banovan! Šetaj svoju štiklu
|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 2778
|
|
Meni je to bezveze, nikad ne bi stavila leće u oči, osim iz zdravstvenih razloga. Savršeno vidim 8)
|
_________________ -gledao sam sinoć zvijezde na nebu i pitam koja je tvoja, da je skinem i tebi sreću donesem, samo da budeš moja...
-ne treba meni zvijezda sa neba ja sam obična žena, meni samo treba kada se probudim netko da mi kaže: dobro jutro moja voljena, dal te itko voli kao ja?
Poslednja prepravka: Crno i zlatno datum Sre Dec 27, 2006 3:53 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
Gertie ◊Poker Face◊
|
Godine: 37
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 5281 Mesto: Neću da ti kažem, ćelavi!
|
|
Mozda malo za promenu ne bi bilo lose, ali ruzno je kad vidis devojku sa crnom kosom i gustim obrvama pa jos stavila plava sociva, to mi je bzv.
|
|
|
mrgude Upućeni član
|
Godine: 39
Datum registracije: 14 Mar 2007 Poruke: 446
|
|
pa mozda je trend,mozda je sve sto hoces, al zamisli decka kojeg upoznas i dodjete doma,a ti skidas lece tj plavu boju oka a osta je neka siva-smedja, skidas pola kose s glave, vadis trojku iz grudnjaka ostaje jedinica.... meni nije jasno kako je ovim momcima danas,sve nesto umjetno,katastrofa
|
|
|
|
|
|
:LOL: >bitchy witch<
|
Godine: 38
Datum registracije: 18 Jan 2007 Poruke: 2107
|
|
^slazem se sa tobom.
jbt danas kad pogleda curu,to ti bas nesto i ne govori.
velicina grudi-ne mozes poverovati dok ne proveris-licno.
a sad. i sociva.
ne,ne.
nosila bih samo kada bih imala zdravstveno opravdanje za to.
(ps ili na maskembalu)
|
|
|
|
|
|
Idealno_losha Banovan! Опасница ©
|
Datum registracije: 15 Dec 2006 Poruke: 33698 Mesto: Jedno veeeoma ali veeeoma idealno loše mjesto ;)
|
|
Crno i zlatno je napisao/la sledeće: | Meni je to bezveze, nikad ne bi stavila leće u oči, osim iz zdravstvenih razloga. Savršeno vidim 8) |
potpisujen
|
_________________ • Originality is the one thing which unoriginal minds cannot feel the use of. • |
|
|
|
|
Lilly lovedoll *GiMmE mOrE*
|
Datum registracije: 26 Maj 2006 Poruke: 3257
|
|
Vidi se da je vestacko.
Ali kada neko ima zdravstveni problem nemam nista protiv. Lepse mi je nego naocale. 8) Ja ipak odlicno vidim
|
|
|
|
|
|
Zlobnica_ns Banovan! Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 34
Datum registracije: 19 Mar 2007 Poruke: 16
|
|
imam predivne plave oci i nikad nisam nosila sociva niti cu
|
_________________ Samo jedna je zlobnica i to ona koja krsi pravila |
|
|
|
|
Vampirela Upućeni član
|
Godine: 40
Datum registracije: 31 Avg 2006 Poruke: 454 Mesto: Tamo gdje je on...
|
|
ne znam koliko je to zdravo ali lijepo dodje malo promjene...ja bi rado uzela sebi neke zelene ili plave pa ih povremeno nosila.
|
_________________ LJubav je jedina stvar na svijetu koju ne treba objasnjavati i kojoj ne treba traziti razlog! |
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|