:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Neke šunke i kobasice zahvaljuju svoj bogati okus sušenju na dimu, no dimljenje im mijenja hranjivu vrijednost.
Dimljenje mesa, uz soljenje i držanje u rasolu, jedan je od najstarijih načina konzerviranja ove namirnice.
Iako danas raspolažemo drugim načinima konzerviranja - držanjem u hladnjaku ili smrzavanjem - dimljenje je preživjelo jer mesu daje poseban okus.
Zato su dimljeni proizvodi - i meso i riba - i dalje izuzetno omiljeni.
Sušenje na dimu u "kućnoj radinosti" zna biti i sanitarno problematično, no ono u manjim i većim proizvodnim pogonima danas je znatno usavršeno.
Obavlja se prema strogo propisanim pravilima kako bi se smanjilo prisustvo otrovnih sastojaka dima (benzopirena), strogo se nadzire temperatura i prozračivanje kako ne bi bilo kondenzacije ili kapanja štetnih sastojaka na proizvod, a plamenište mora biti dovoljno udaljeno od mesa.
Je li dimljeno meso kancerogeno?
U zemljama gdje se dimljenje još uvijek obavlja na tradicionalan način, u malim privatnim sušarama, primijećeno je da stanovništvo češće obolijeva od raka želuca i probavnih organa nego u razvijenim zemljama.
Na Zapadu, međutim, tvrde mediji, nema straha jer moderne metode sušenja na dimu isključuju prisutnost benzopirena koji se smatra kancerogenim.
Dapače, prema tvrdnjama nadležnih, u zapadnim je zemljama koncentracija benzopirena u komercijalnim proizvodima deset do sto puta niža nego u odresku sa žara.
Jesu li meso i riba sušeni na dimu bogatiji bjelančevinama?
Sušenje na dimu pridonosi isparavanju vode iz namirnice.
Zbog gubitka vode u proizvodu dolazi do koncentracije pojedinih hranjivih sastojaka, naročito bjelančevina.
Tako u 100 g dimljenog lososa ima 24 g bjelančevina za razliku od 17 g u svježoj ribi.
Ne treba, međutim, zaboraviti da je i koncentracija masti i kolesterola viša, a zna se da oni nisu dobri za zdravlje.
Trebaju li tlakaši izbjegavati dimljenu hranu?
Dimljene namirnice nedvojbeno sadrže najviše soli. Upravo zato osobe koje boluju od povišenog krvnog tlaka smiju tek vrlo umjereno jesti dimljenu hranu.
Da li se dimljenjem povećava kalorijska vrijednost namirnice?
Da! U 100 g šunke sušene na dimu ima 30 g masti i 365 kilokalorija što je čini pravom energetskom bombom.
Njena rođakinja, kuhana šunka, ima svega 160 kcal i 9 g masti u 100 g.
Slično vrijedi i za losos: 100 g dimljenog lososa ima 210 kcal, za razliku od 151 kcal u 100 g svježeg lososa.
Sadrži li dimljena riba više omega 3 masnih kiselina?
Masne omega 3 kiseline, koje se nalaze u plavoj ribi, vrlo su osjetljive na oksidaciju pa ih se iz dimljenjem izgubi i do 70 posto.
Da biste iskoristili omega 3 masne kiseline iz ribe koje su vrlo korisne za srce, radije jedite konzerviranu tunjevinu ili sardine,jer se konzerviranjem ribe te dragocjene tvari bolje očuvaju.
Nepce uživa u okusu dimljene hrane. Na žalost, u njoj je previše soli i masti
|
_________________
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Neznam dali i koliko steti ali ja uzivam u susenom mesu,mislim dok jedem
|
|
|
|
|
|
Alexa985 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Nov 2004 Poruke: 89 Mesto: Nepoznata lokacija, negde izmedju jave i sna, u zemlji racunara, video igara, piva i lepih devojaka
|
|
Ma nek steti kolko hoce, ja stavio pre neki dan da susim, sad jos malo skidam... mmmmm
|
|
|
|
|
|
Mala_Zvezdica Interceptorov Kikiriki
|
Godine: 42
Datum registracije: 21 Dec 2003 Poruke: 5243 Mesto: Frankfurt - Zemun
|
|
auu pa sta danas uopste jos ne steti.
ja licno volim da je suseno meso, pojedem ga 2,3 puta godosnjem, savisi.
tako da i ne moze da mi skodi!
|
_________________
Suze su coveku najbolji drug,
kada te svi napuste, one se uvek pojave! |
|
|
|
|
Maja S. Odomaćeni član
|
Godine: 44
Datum registracije: 18 Jun 2005 Poruke: 1570
|
|
Pa ne bas cesto...ali ponekat umem da se zasladim zlatiborskom pršuticom....najcesce zimi, leti gotovo nikad, i prija...
|
_________________ "Strast je zaludjenost nekom osobom, želja za nekim...Kada strast prodje na svetlo izlazi ljubav. Jer ljubav znači voleti nečije mane, dok STRAST voli vrline..." |
|
|
|
|
taxijaner Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 52
Datum registracije: 23 Sep 2005 Poruke: 2
|
|
moja teorija na tu i slične teme (možemo govorit o mesu, klima uređajima...) je sljedeća: ako su naši stari, pa njihovi, pa njihovi... itd. do početka sušenja mesa i zaljevanja u mast i pečenja na žaru (par tisuća godina!) jeli tako pripremljenu hranu i evolucija nas dovela do današnjega dana čitave s 20 prstiju, 2 oka i 2 noge...
- ne zaboravite da su hladnjaci došli tek nedavno-
sve što je tradicionalno nije štetno u normalnim količinama- umjetnost i ljepota života je u doziranju ili što bi djole rekao "u mjeri"- ko to uspjeva živi sretno i zdravo.
|
_________________ "sve što je lijepo ima kraj- samo kobasa ima dva kraja!" |
|
|
|
|
Berka Upućeni član
|
Datum registracije: 26 Jan 2006 Poruke: 404 Mesto: Holandija
|
|
opasno po zivot.
Domace dimljeno na tradicionalan nacin ( drva, piljevina, strujanje zraka na tavanu) ok, inekako, u ogranicenim kolicinama.
ali ovo sto mi kupujemo na zapadu,
meso dimljeno u plinskim komorama
ili sljive susene na plinu
nema goreg otrova
k a n c e r o g e n o !!!!!
|
|
|
|
|
|
pinkie Prijatelj foruma
|
Godine: 45
Datum registracije: 01 Okt 2004 Poruke: 19325 Mesto: u skrivenom kutku
|
|
Sve cesce strucnjaci javljaju da je dimljeno meso u sustiini kancerogenije nego sveze meso...mada, koliko je vise verovati "strucnjacima", mesnim industrijama i ostalima..jeli su i preci nasi dimljeno pa im nista nije bilo...a s obzirom na sve moderne bolesti danasnjice, nijedno meso vise nije zdravo, biljke su ozracene..pa sta treba, da pocrkamo gladni ?
Sva sala na stranu ja ga i dalje jedem..pa sad...
|
_________________ Cutanje je tesko samo onima koji ne misle(Ivo Andric)
Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander) |
|
|
|
|
jeka_ks GiGijeva miljenica
|
Godine: 34
Datum registracije: 18 Mar 2005 Poruke: 3933 Mesto: krusevac
|
|
Ni ja ja volim dimljeno tj.suseno na tavanu ne kupljeno!!!!!!!!!!!
|
_________________ Neka te moj poljubac dotakne putem ovih
malih slova, nek ti u srce udje radost nova, nek
ti sve od srece sja, a uzrok tome neka budem
ja.. |
|
|
|
|
tijance1984 Šef kuhinje veca kuvarica
|
Godine: 40
Datum registracije: 25 Mar 2005 Poruke: 5095
|
|
Da li je stetno ili nije ko zna?! U ostalom nista danas nije zdravo..jedem dimljeno pa sad..sta bude
|
|
|
|
|
|
*miss jr* Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 08 Feb 2006 Poruke: 10666 Mesto: ... u srcu jednom... tamo gde su ptice stale u letu... i zemlja se vise ne vrti...
|
|
Nije stetno. Pod uslovom da se jede u normalnim kolicinama, da se dosta krece covek, da dovoljno tecnosti unosi u organizam.
|
_________________
Ohanzee
.:The Dream Guardian:.
|
|
|
|
|
Francuskinja ♦Un Mal pour un Bien♦
|
Godine: 41
Datum registracije: 07 Apr 2005 Poruke: 16007 Mesto: 83700 ST RAPHAEL
|
|
Ja bas volim da jedem neki put pa sta bude....
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|