:: |
Autor |
Poruka |
Manhattan Psycho Killer
|
Godine: 47
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 4031 Mesto: ...where the wild roses grow!
|
|
Koje je vaše mišljenje: jesu li grafiti umetnost? Postoje li kriterijumi koji dele umetničke grafite od onih ne-umetničkih? Volite li murale? Da li izdvajate neke posebne motive kojima javni zid treba da bude oslikan da bi taj mural, po vašem mišljenju, bio prava umetnost?
Skoro sam u centru Beograda po prvi put videla grafit koji svakako smatram umetnošću, biserom mudrosti štaviše: "moj drug Milan je toliko bogat da ne mora da liže poklopac od Euro-crema!"
|
|
|
|
|
|
niko_kao_Bane Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 14 Jul 2004 Poruke: 3231 Mesto: tako blizu, a tako daleko
|
|
Grafiti su po mom misljenju umetnost na neki nacin, kod nas postoji "mali" problem, a to je sto se ni malo ne vodi racuna o tome gde se i sta se pise, u svakom slucaju podrzavam dobre ideje na odogovarajucim mestima!!!
|
|
|
|
|
|
hogar sa medaka Prijatelj foruma
|
Godine: 72
Datum registracije: 18 Avg 2002 Poruke: 6871 Mesto: beogradski pašaluk
|
|
Grafit, dobro složen, uz to, likovno dobro odrađen, može da dosegne do murala. Samo vrhunski majstori to umeju, a ima ih (počelo u Bronksu...) na više mesta i u Beogradu.
Grafit je jednostavno i Aforizam, i Mudrost, i kratka, ubitačna poruka koja se dugo pamti. Ali, što reče Vrač, sve treba da ima svoje mesto...
|
_________________ pičim redom i beležim kredom! |
|
|
|
|
Manhattan Psycho Killer
|
Godine: 47
Datum registracije: 15 Jul 2004 Poruke: 4031 Mesto: ...where the wild roses grow!
|
|
Dobro, govorimo onda malo opširnije o mestima...koje je to pravo mesto za grafit ili mural?
Verujem da se slažemo kako fasade zadužbina i viševekovnih zdanja, potom skupština nisu dobar prostor za uličnu umetnost (svako objašnjenje smatram suvišnim), no ima li još pogrešnih mesta?
Ostajete li nepristrasni, te svaku "običnu" zgradu merite istim aršinom ili pak nikako ne volite grafit na svojoj kući ukoliko ga niste sami upriličili? Koji je to razlog po vašem mišljenju zbog kojeg jedan javni zid nije pogodan za "šminkanje"? Privatna svojina? Sukob stilova (jedno individualno mišljenje koje se izjavljuje sprejem stilski ne pristaje gradjevini sa korintskim stubovima ili karijatidama...)? Sukob svrha (grafit neretko ima drugačiji smisao - poput političke ili socijalne poruke - od, recimo, Narodnog muzeja koji neguje tradicionalne estetske vrednosti i nema mnogo razumevanja za one van-estetske)?
Ergo, gde su grafiti i murali dobrodošli?
|
|
|
|
|
|
hogar sa medaka Prijatelj foruma
|
Godine: 72
Datum registracije: 18 Avg 2002 Poruke: 6871 Mesto: beogradski pašaluk
|
|
Murali su, najčešće, dobrodošli, ali u pravom smislu te reči, negde u "sivim zonama" gradova, gde su oronule i ofucane fasade, gde komunalne službe ne održavaju formu urednosti zgrada... najčešće na zidovima koji čak uopšte i nemaju fasadu. Tada razbijaju tu monotoniju, i prosto "ožive" predeo.
Sa Grafitima je druga situacija. Oni mogu da se pojave bilo kada i bilo gde. Negde mogu narušiti sklad i lepotu arhitekture, ali ponegde mogu da udahnu život i živost nekom "budjavom" kutku. Ne treba se zanostiti, "Ana voli Janka" nije grafit, ali grafit koji sam nedavno ugledao u blizini Žel. stanice u Beogradu, veoma me je obradovao.
On glasi:
"Ne tucite svoje žene izmedju 14 i 17 časova, kućni je red!"
(nastavićemo, ovo je "moj" teren...)
|
_________________ pičim redom i beležim kredom! |
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
umetnost..svakako jeste...na neki svojstven nacin.....
|
|
|
eyeslistener Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 06 Mar 2005 Poruke: 9
|
|
mural posmatram kao umetnost
ali
izolovan grafit je cis bes njegovog autora ...
ono sto u sebi sadrzi poruku odnosno sto je zeli preneti podrzavam
inace "bombing" sa ciljem unistavanja svake postojece povrsine ... ma daaaj ...
medjutim ... bilo bi interesantno iscrtati ... recimo beogradske tramvaje ali ne bezveznim slikama ... vec na primer karikaturama koje bi zasmejavale narod ... mislim da bi sareni prevoz zaista uneo malo svezine u sivilo gradske svakodnevnice ... barem malo
hocu reci ... kad vec crtaju nek crtaju
em im je reklama ... em narodu prija ...
ovako je zaista bezveze videti siromasno izvrljan prevoz ... mislim da se nikom ne dopada ...
|
|
|
|
|
|
dinsa Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 14 Mar 2005 Poruke: 7
|
|
vjerujte mi ko se nebavi muralima(graffitima)nemoze to ni shvatiti zasto se crta na svim mjestima!!!!
ako uspijem poslije cu da i postavim neki moj
|
|
|
|
|
|
Lilith Upućeni član
|
Godine: 45
Datum registracije: 08 Mar 2005 Poruke: 354
|
|
Grafiti jesu umetnost, pogotovo ovi na slici gore!
|
|
|
|
|
|
rottie Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 14 Mar 2005 Poruke: 32
|
|
cekajte, crtezi mogu da ulepsaju stari zid ili sl a grafiti nikako. slazem se sa eyeslistener-om.
|
|
|
|
|
|
cupko86 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 38
Datum registracije: 14 Mar 2005 Poruke: 67 Mesto: Krusevac
|
|
Sve zavisi kakvi grafiti pa se tako i razvrtavaju na umetnicke i na cisto upropascavanje okoline
|
_________________ Coctailman & DJ |
|
|
|
|
chigra Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 09 Apr 2005 Poruke: 18
|
|
Grafiti su jedna od najinteresantnijih vrsta umjetnosti. Nisam nikada to radila ali znam da su ljudi koji to rade svim srcem posveceni tome. Ovdje u kanadi je to zabranjeno tako da ih valjda privlaci i taj strah of getting in trouble
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|