:: |
Autor |
Poruka |
Belphegor Cute Blondie's devil
|
Godine: 39
Datum registracije: 22 Avg 2005 Poruke: 3385 Mesto: Beograd
|
|
Učenje na daljinu
On-line studiranje u našim uslovima
DLS (Distance Learning System) jeste „softversko rešenje za učenje na daljinu i omogućava potpunu mobilnost profesora i učenika”, saznajemo u firmi Link group koja je tvorac ovog Web rešenja za obrazovanje kadrova. Demonstraciju ovog aplikativnog softvera priredili su Olga Mirković, predavač s Beogradskog koledža računarskih nauka koji se takođe nalazi u sklopu Link groupa, i Valentin Kuleto, generalni menadžer firme. „Za početak, potrebno je definisati sam pojam”, rekao je gospodin Kuleto. „DLS ne podrazumeva slanje knjiga poštom, pa da se zbog toga nazove ’učenje na daljinu’. Nije u pitanju ni zbir elektronskih dokumenata koje je moguće preuzeti s Interneta. DLS je ekspertski sistem, softver koji je primenljiv u mnogim slučajevima, bilo da govorimo o obrazovnim institucijama ili kompanijama.” Naime, osim činjenice da se na ovaj način rešava manjak fizičkog prostora, prednosti koje obrazovnim institucijama donosi DLS ne ogledaju se samo u potpunoj mobilnosti učenika i profesora, već i u mogućnosti da ustanova pri tom uštedi na prostornim i kadrovskim kapacitetima. „Ovde je prisustvo čoveka ekskluziva”, dodaje gospodin Kuleto. Što se učenika tiče, on ne samo da samo može da izabere kada će i gde učiti, već na ovaj način može da izbegne plaćanje stanarine i propratnih troškova vezanih za studiranje/učenje u drugom mestu, posebno ako je škola van fizičkih granica zemlje u kojoj živi. Takođe, ovakav tip nastave izlazi u susret osobama koje su u nemogućnosti da pohađaju tradicionalnu nastavu zbog bolesti ili invaliditeta. Pošto je softver prilagodljiv i primenljiv u firmama, od njegove upotrebe može da zavisi dodatna zarada – nova tržišna orijentacija koja podrazumeva izlazak firme na elektronsko tržište, na primer, kao i ušteda pri usavršavanju zaposlenih ili uvođenju novozaposlenih u posao.
Što se tehničkih zahteva za korišćenje ovakvog softvera tiče, potrebni su računar i pristup Mreži preko Interneta ili Intraneta, dok se propratni materijali (kao što je multimedija) mogu distribuirati i preko CD ROM-a. Sam sistem omogućava da određeni kurs administrira upravo nastavnik tog kursa, a postoji i administrator celokupnog DLS-a (što nije isto što i tehnički administrator). Hijerarhija pristupa sistemu i prati upravo taj redosled: od administratora, preko nastavnika-kreatora kursa, do korisnika. U okviru DLS-a postoje osnovni elementi kao što su kurs, modul, nastavna jedinica i nastavni element, kao i dodatni elementi – zadaci, testovi, rečnik pojmova i korisnički fajlovi i materijali.
Od oktobra prošle godine desetak studenata BCCS-a, od kojih je jedan u Americi, studira preko ovog sistema. Draško Rakić, jedan od njih, izložio nam je svoje mišljenje „iz prve ruke”: „Distance Learning System Beogradskog koledža kompjuterskih nauka upisao sam školske 2004/2005. godine i pripadam prvoj generaciji DL studenata ove škole. Ono što mi se najviše sviđa jeste sama koncepcija Distance Learning Systema, to jest sistema učenja na daljinu. DLS je organizovan na takav način da nije neophodno prisustvo na predavanjima, što studentima daje slobodu u organizaciji svojih obaveza, kao i mogućnost uporednog studiranja i rada. Ispiti su koncipirani tako što se svaki od njih deli na nekoliko modula (od tri do sedam) u zavisnosti od obima i težine materije. Za svaki modul je predviđen tzv. assignment – seminarski rad i test. Takođe, u krajnju ocenu ulazi i aktivnost studenta. Posle završenih svih modula, student brani svoje assignmente pred profesorom, čime se eliminiše mogućnost varanja. U zavisnosti od uspešnosti svih modula zajedno kao i od odbrane svih assignmenta, profesor, na osnovu Bolonjske konvencije, dodeljuje studentu ocenu. Materijal za učenje se sastoji od multimedijalnih CD-ova koje u potpunosti kreiraju predmetni profesori. Pored njih, na sajtu DLS-a u tekstualnom obliku postoje predavanja vezana za svaku lekciju s ispita. Rad na assignmentima je istraživačkog karaktera tako da student sam prikuplja materijal, najviše putem Interneta. Ovakav način rada dodatno me stimuliše jer imam slobodu izražavanja, a istraživački rad je veoma zanimljiv. Na sajtu je moguće videti prikaz osvojenih bodova svakog modula i celog ispita, rečnik pojmova svake lekcije, način uploada assignmenta i drugo, dok je u planu izrada statističkog pregleda položenih ispita, javno objavljivanje najboljih radova studenata, kao i chat profesora sa studentima.
Dalji razvoj DLS-a išao bi u smeru popularizacije sistema, što bi dovelo do većeg broja korisnika, a samim tim i do više ideja za njegovo unapređenje”, izjavio je Draško Rakić. Demo verziju ovog softvera moguće je pogledati na adresi BCCS-a www.bccs.edu.yu/ dl, gde možete pronaći detaljnije informacije o ovom sistemu i različitim varijantama studiranja na ovaj način.
Preuzeto sa sajta Svet Kompjutera
|
|
|
Amerigo Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Feb 2006 Poruke: 202
|
|
poznato mi je to. ima onaj program za e-learning. da li ga i ti poznajes?
|
|
|
|
|
|
andrejica Tico & Ada
|
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica
|
|
e mozda cu to ja primeniti za par godina..
|
|
|
|
|
|
WERTHER Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 24 Okt 2005 Poruke: 46
|
|
Ima u Mostaru FIT(Fakultet Informacionih Tehnologije) koji ima DL sistem ucenja i mnogi kazu da je dobar
|
|
|
|
|
|
crnibiser samotvoja24
|
Godine: 47
Datum registracije: 22 Maj 2005 Poruke: 11005 Mesto: Sarajevo
|
|
WERTHER je napisao/la sledeće: | Ima u Mostaru FIT(Fakultet Informacionih Tehnologije) koji ima DL sistem ucenja i mnogi kazu da je dobar |
E ja sam student upravo tog fakulteta i redovan sam student ali DL.
Prednosti tog načina studiranja jeste to što dok su drugi obavezni prisustovati predavnjima i vježbama mi DL studenti nismo.Studenti koji nisu DL moraju ganjati profesore da im daju potpis , DL studenti ne moraju. Padala kiša ili snijeg , duvao vjetar ili pržilo sunce oni moraju ići na fax , a DL ne moraju , studenti koji nisu DL moraju ići na fax da prijave ispit i da vide spisak , a mi DL to radimo preko kompa i interneta. Kod on line testova oni moraju ići na fax , a DL to radi od kuće.Oni moraju fatati predavanja , a mi dobijemo gotove skripte.
Medjutim najviše me smeta što te skripte su skroz slabe. Jednostavno ti pošalju skriptu kao da ti već sve to znaš..iako ima studenata koji se tek tu prvi put susreću s tom tematikom.Drugo postave ti npr. komponente računara su hardver , softver itd. bez objašnjenja šta je šta pa ti ako te zanima rovi i tragaj za dodatnim informacijama. Potom workshop je kod DL studenata u tekstu i nema prakse tako da ja teoretski sve to mogu napamet naštrebati , ali ako ja ne znam gdje se nalazi i kako izgleda neki dio računara u ta ispisana slova mogu slikati pa makar svaki zarez o tom dijelu znala. Znači moraš imati doma jedan stari računar koji ćeš sav raskomadati kako bi to što si teoretski naučio znao i u praksi.
U jednu ruku je bolje biti DL , ali u drugu ruku je bolje biti student koji će prisustvovati predavanjima pogotovo ako je tek početnik te temmatike.
Evo recimo ja sam studirala matematiku. E Tautologija se u srednjoj školi ili samo spomene reda radi ili se nikako ne spomene. Ja sam tu tautologiju na matematicvi na PMF-u detaljno učila. Kada smo od Nine dobili prvu skriptu iz matematike- tautologiju ja sam uočila grešku koju sam joj prijavila i ona je rekla da joj je to izmaklo radi brzine pisanja skripte. Ok greka se ispravila , ali recimo da ja s tom tautologijom nisam imala susret na PMF-u ja bih mislila da je to u redu i tako bih naučila nepravilno i onda bih uvijek imala problema s tim. hehehehe
|
_________________ Ljubav je uvijek put prema sreći , ali život ponekada ima drugačije namjere.....
|
|
|
|
|
playa81 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 14 Mar 2006 Poruke: 23
|
|
Pa onda bi idealno resenje bilo da pohadjas samo ona predavanja koja te bas interesuju, a za ostalo da riljash i pronalazis knjige iz kojih ces uciti kako znas i umes.
Ja sam apsolvent na Engleskom jeziku u knjizevnosti u Beogradu i mogu da vam kazem da je konvencionalno studiranje ipak pravo studiranje.
Pozdrav
|
|
|
|
|
|
Belphegor Cute Blondie's devil
|
Datum registracije: 22 Avg 2005 Poruke: 3385 Mesto: Beograd
|
|
Citat: | mogu da vam kazem da je konvencionalno studiranje ipak pravo studiranje. |
Slažem se, ipak je lakše da se nešto nauči kada ti dođeš na predavanja i neko ti to malo bolje pojasni nego kad moraš sve sam da učiš. Jeste da DL ima dosta prednosti, npr. živite u provinciji pa studirate iz svog grada a ne morate da idete tamo gde je fakultet, niste obavezni da prisustvujete predavanjima, ali nije to to.
Na primer, na računarskim fakultetima je bolje da se slušaju predavanja pa makar i jedna godina, posle već može da se pređe na DL, ali pre toga nikako ne preporučujem. Iako neko već zna neke stvari uvek može da sazna još, dok preko DL-a može da nauči samo ono što je i pre znao. A što se tiče nabavljanja knjiga...hm.... ja mislim da tu već može da pomogne i profesor. Kod mene na faksu je to organizovano kao On Line konsultacije, pa se lepo pošalje poruka profesoru i on je dužan da vam u roku od 24 časa odgovori. Možete čak i da započnete chat sa profesorom, nešto kao konsultacije, samo preko interneta
|
|
|
Milena Carica Dobro upućeni član
|
Datum registracije: 11 Avg 2005 Poruke: 676 Mesto: Cik pogodi?! :-)
|
|
Dok to stigne kod nas...........
|
_________________ Mozes da kupis:
postelju ali ne i san,
sat ali ne i vreme,
lek ali ne i zdravlje,
seks ali ne i ljubav.
Para vrti, ali sreca moze vise!!
Gde ponos dodje po svoje, tu ljubav kofere vec pakuje! |
|
|
|
|
Baraba Džentlmen
|
Godine: 49
Datum registracije: 02 Sep 2005 Poruke: 25413 Mesto: Na livadi, na zelenoj travi
|
|
Milena Carica je napisao/la sledeće: | Dok to stigne kod nas........... |
Kako dok to stigne? U Beogradu vec postoji. Dakle ima u Srbiji.
|
|
|
|
Crno i zlatno Banovan! Šetaj svoju štiklu
|
Godine: 42
Datum registracije: 18 Okt 2006 Poruke: 2778
|
|
Ima i na mom fakultetu. U početku mi je bilo zanimljivo, ali ipak je bolje normalno predavanje
|
|
|
|
|
|
limun001 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 44
Datum registracije: 18 Jan 2006 Poruke: 84
|
|
To je bas zanimljiv nacin ucenja
|
|
|
|
|
|
sjena23 ~Shadow Lady In Love~
|
Datum registracije: 10 Maj 2005 Poruke: 9824
|
|
ne bi išla nikad kod doktora koji je završio fakultet na taj način, mislim a gdje je praksa, koma mjesto ruke odreže koljeno, no tnx
imam na faksu jedan predmet na taj način, no mjesto da je cijeli tako, tamo nakon predavanja i vježbi moram riješavat hrpu testova, totalno bezveze
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|