:: |
Autor |
Poruka |
andrejko Dobro upućeni član
|
Godine: 37
Datum registracije: 24 Maj 2004 Poruke: 748 Mesto: Nis
|
|
Da li ste se ikada takmicili, ili se takmicite: nasa takm, IOI, Usaco, ACM...?!
|
_________________ Bolje biti malo lud, nego malo pametan.
Lanac je jak koliko i njegova najslabija karika.
Da mi neko da 3 dana da cepam drva, 2 dana bih ostrio sekiru. |
|
|
|
|
miskopisko ~Dream-Maker~
|
Godine: 38
Datum registracije: 03 Sep 2005 Poruke: 4446
|
|
Ne ,nikad nisam cak ni cuo za to...
|
|
|
|
|
|
Doktor ~Sanjicino*slculence~
|
Datum registracije: 17 Nov 2005 Poruke: 4264 Mesto: Novi Sad
|
|
Onaj ko se profesionalno bavi programiranjem nema pametnija posla nego da gubi vreme po nekim takmicenjima. Ipak ne kazem da je to losa stvar, ali ipak programiranje se jako lako moze unovciti ako znate gde da trazite a ne vidim kako bi neko takmicenje moglo da pomogne.
Pozzzzz!
|
_________________ ~*~Vojim svoje srculence najvise na svetu ~*~ :322:
|
|
|
|
|
|
|
|
Ufff... Pre svega, programiranje koje se koristi za resavanje zadataka na takmicenjima je jedno milion puta teze i zahtevnije od obicnog programiranja koje podrazumeva pravljenje programa za opstu upotrebu (komercijalne programe). Sve algoritme, strukture podataka i milion drugih stvari (za koje nisu culi ni 90% ljudi koji sebe nazivaju programerima) ti omogucuje, ne samo mogucnost pravljenje navedenih komercijalnih programa nego, brate, vec i pravog ucestvovanja u naucnim projektima za koje nije samo dovoljno pretiskati misa i kucati kod koji vec znaju milijarde ljudi na svetu.
A posao programera (to ocigledno samo jos ovde vazi) ne zahteva cisto znanje nekog programskog jezika, koje se zasniva na polugotovim stvarima i kliktanjem misa. Kad kazem programiranje, ja ne mislim da pravim neku bazu podataka za kafic ili pak neku prezenatciju na internetu, (u sta sam ubedjen da svako moze da nauci za mesec dana), vec pravljenje programa koji sluze da takvi "programeri" prave te komercijalne programe. Zar ne?!
A ti bez poznavanje tih algoritama (koje naucis na takmu) koji ti sluze da ubrzas pretragu baze podataka, kompresovanje teksta, pretragu... koju "programer" sluzi zdravo za gotovu, ti nisi programer vec samo vuces jedan zanat, sto povlaci rutinu bez mnogo razmisljanja....
|
|
|
|
|
|
|
|
Pod 1.
Programiranje koje se koristi za resavanje matematickih zadataka ili u opstem slucaju za resavanje kompleksnih algoritama se prevashodno koristi u grafickom inzenjerstvu. Neznam ko to pise komercijalne programe, a da nema pojma nista o primeni matematike u programiranju, ili ti neznas pravu definiciju komercijalnog programa.
Pod 2.
Retko ko je nasao leba na takmicenjima. Da bi se probio u bilo koju iole poznatu softversku kompaniju trebas da ucestvujes na njihovim konkursima i to ti je jedino podobno merilo koliko si zaista sposoban da radis neki konkretan posao. Takmicenje u programiranju nisu sportski kampovi i na njima nema nikakvih "skauta" iz jakih softverskih firmi. I ako se kojim slucajem nadje neki posmatrac budi siguran da se radi o nekoj firmi iz beton lige programiranja. Ne zelim uopste da kritikujem tvoj stav ali od tih takmicenja koje ti spominjes nemas neke velike koristi osim eventualno da procenis samog sebe koliko vredis. Ipak, kada konkurises u neku firmu tek tada vidis i shvatis koliko nesto znas ili neznas.
Pod 3.
Citat: | A ti bez poznavanje tih algoritama (koje naucis na takmu).... |
Mislim da ti je malo kasno da tek na takmicenju ucis algoritme, bolje ti je upisi neki 15-dnevni kurs. Da bih isao na neko takmicenje i uopste da bi se kvalifikovao za neko iole jace takmicenje ti vecinu algoritama treba da znas, a i ako neznas ono barem da razumes logiku programiranja. Takmicenja nisu kursevi za obuku programera i ucenje algoritama, kako ih ti shvatas, vec provera znanja i nadmetanje iskusnih programera.
Moj burazer vec 5 godina radi za mnoge jake softverske firme a da nikada nije bio ni na jednom takmicenju iz programiranja. Pretezno se radi o kompanijama koje se bave 3D programiranjem i grafikom ali ima i drugih (npr. Adobe, Nullsoft, Microsoft...).
Sto se tebe licno tice, ne bi da shvatim tvoj predhodni post kao prozivanje, ali nudim ti jedan predlog. Sam izaberi programski jezik i zadatak koji tebi najvise odgovara pa da zakazemo jedno prijateljsko nadmetanje. Cisto da vidim kako izgleda to takmicenje, posto ja nista neznam. Ne vredi razmetati se recima i pricati u prazno. Ako ti je lakse dacu ti ja par predloga za zadatke, npr. GIF kompresija po Q-faktoru (ne gotov kod vec potpun vektorski algoritam), bi-linearna tranzicija 2D modela u neki 3D model (da podrzava bilo koji model iz AutoCada, 3DS Maxa, DAZ 3D Studia), filtriranje slike ne zavisno od izvornog formata slike... Mozes i ti sam dati svoje predloge jer meni je sve jedno. Namerno sam naveo graficke algoritme posto se pretezno bavim ovom oblasti ali ti slobodno predlozi sta god ti padne na pamet.
Nadam se da sam bio savrseno jasan.
Hvala na razumevanju i pozzz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dude, ajde i ja cu da post uradim u "pod-ovima":
Pod 1.
Naravno nema prozivanja, niti sam mislio da te na bilo koji nacin uvredim prethodnim postom (ukoliko jesam izvini)
Pod 2.
Pod komercijalnim programima podrazumevao sam, programe za sire "narodne mase", odnosno programe za ciju upotrebu je potreban kurs od jednog dana. Pa je moja poenta bila da, za programiranje je potrebno veliko znanje algoritama kao i ogromno znanje matematike (ukoliko zelis da tvoj program ima najmanju mogucu slozenost).
Pod 3.
Nisam shvatio zasto je kasno da algoritme ucis na takmicenju. Ja se takmicim od 7 razreda osnove (ili ti negde od, lupam, 14 godine), tako da sam ja vecinu algoritama naucio jos kao "mali". Sto se tice skauta, tu nisi u pravu. Ukoliko ti uspes na takmicenjima (govorim o Saveznim, Balkanijadi i Olimpijadi), tebi su otvorena vrata na vecini vodecih univerziteta u svetu: MIT (kao najaci univerzitet za "kompijuterske nauke"), Prinston, Jejl, Stanford... Ogromna vecina nasih olimpijaca ja zavrsila na ovim univerzitetima bas zahvaljujuci uspesima na takmicenjima. Tako da tu, iz iskustva znam, nisi u pravu. Pa cak i za nasa takmicenje (ne nacionalna) dobijas ovde stipendije na RAF-u i svi ostalim fakultetima. A o stipendijama da ne pricam (cenim da smo ja i moj buraz za ovih 3-4 godine dobili jedno 15 hiljada evra - samo od nagrada na takmicenjima).
Pod 4.
Slazem se da su takmicenja provera znanja, ali oni su (po meni) najjaca motivacija za ucenje. Ok, ja volim to i bez obzira na takmicenje ja bih to radio, ali ipak kada ja znam da je za 2-3 nedenje takmicenje to ti ipak daje mnogo vise snage. Barem meni.
A takodje ti mozes da naucis neki algoritam. Ali ti time sto znas kako on radi to ne znaci da ti znas gde sve i kako sve mozes da ga upotrebis. Ti ako znas pravila saha, ti sebe ne mozes zvati sahistom. A ti na takmu vidis da neki problem moze da se svede na nesto sasvim deseto sto ti nikada uzivotu nebi palo na pamet (sto je pogotovu izrazeno u matematici).
Sto se tice ovog naseg nadmetanja, mislim da je to besmisleno (ne vidim njegovu poentu a koliko sam uvideo nismo ni u istim "vodama programiranja"). Ako zelis da vidis kako izgledaju zadaci sa nekih takm postovacu ih nocas - sad nesto kucakam)...
P.S. Nisam razumeo "Nadam se da sam bio savrseno jasan!" (mislim da te je prethodna poruka ipak malkice isprovocirala)
|
|
|
|
|
|
|
|
OK, poenta je jasna...
Ja sam se navodio onom materijalnom stranom programiranja, dakle ne programiranje iz hobija. Ok, ako ti mozes toliko da zaradis svaka cast ali razmisli o sledecem. Pocetokom decembra prosle godine Adobe je za izradu filtera za PhotoShop davao 6,000 do 20,000$ u zavisnosti od kompleksnosti. Ja i burazer trenutno radimo nekoliko takvih.
Samo, sam ti rekao da mozes jako dobro da zaradis i bez takmicenja. Dakle ako se obratis na pravu adresu i u pravo vreme.
Nema ljutnje,
Pozzz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ovo, da stim sto tih ponuda jednokratnih poslova ima beskonacno i vezano za bilo koju oblast (ne samo informatiku). Pa ima mali milion zadataka iz matematike za koje se nude i po 10 miliona dolara.
No odoh ja da nastavim sa kuckanjem
|
|
|
|
|
Mr. Bond IntruderSRB™
|
Godine: 34
Datum registracije: 04 Apr 2005 Poruke: 2904 Mesto: Beograd - Novi Beograd
|
|
QQ, pa ja tek sad vidim da ja nista ne znam :S E sad sam ubiven u pojam Salim se ja malo, pa eto ja sam stekao neko zvanje programera, kakvo takvo rekli su mi da kad resim da se prijavim na biro i da dobijem radnu knjizicu da im odnesem taj sertifikat da sam programer da mi i to zvanje upisu tamo. Inace sam okrenut Delphi-u mada tek sada uvidjam da mene to ne interesuje Nazalost mene interesuje iskljucivo sistemsko programiranje, programiranje modula za kernel i tako dalje. Zato cu se ipak okrenuti malo vise C-u jer mislim da je taj program pravi za ovo sto mene interesuje. Ukoliko mislite da C ipak nije solucija za sistemsko programiranje (programiranje raznih skripti za linux, modula itd...) recite mi odmah i vas predlog da ne idem sad tamo pa tek onda da shvatim da ni to nije to .... (Ili mozda u Delphi-u moze da se radi sistemsko programiranje ali tesko). Ako moze u Delphi-u uputite me na pravi put, jer me zaista sistemsko i samo sistemsko programiranje interesuje a nazalost do sada nikada nisam radio nista slicno.
|
|
|
|
|
|
iggy988 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 26 Jun 2006 Poruke: 5
|
|
Evo takmicio sam se ja na BHOI, bio sam deseti...
BHOI=Bosansko Hercegovacka Olimpijada Informatike.
Inace, to je drzavno takmicenje, a naravno i pre toga sam se takmicio na takmicenjima nizih rangova, gde sam zauzeo 1. , 2. i 3. mesto.
Odlicno je, mogu vam reci!
|
|
|
|
|
|
spider88 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 36
Datum registracije: 24 Jul 2005 Poruke: 7 Mesto: Uzice
|
|
Ja sad neki dan treba da se takmicim iz programiranja! Kao neko opshtinsko takmicenje! Bezveze! Mislio sam malo da se portudim ali poshto nemam nikakve koristi od programiranja prilikom upisan na ETF(samo matish i fizika), onda necu dzabe da se bakcem oko toga!!! Pozz svim programerima
|
|
|
|
|
|
Mr. Bond IntruderSRB™
|
Godine: 34
Datum registracije: 04 Apr 2005 Poruke: 2904 Mesto: Beograd - Novi Beograd
|
|
Prilikom upisa na ETF - odsek SI ukoliko imas diplomu sa Republickog takmicenja iz informatike ne moras da polazes prijemni - automatski imas max broj bodova. Za opsti odsek na ETFu nazalost ne priznaju diplomu sa informatike.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|