www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

licka kuhinja
Strana 1, 2  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:05 pm    Naslov poruke: licka kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Dimljeni špageti (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
350 g tankih špageta
100 g dimljene slanine
3 - 4 zrele rajčice
režanj češnjaka
feferon
maslinovo ulje
sir Dimsi


Opis:
Očistite rajčice, izvadite sjemenke. Zgnječeni luk stavite u posudu na 4- 5 žlica ulja. Izvadite luk kad zažuti, dodajte na kockice narezane rajčice i cijeli feferon, pa polako miješajte na laganoj vatri. Na kraju dodajte slaninu narezanu na kockice.
Posolite i ostavite kuhati na tihoj vatri 15 minuta, pazeći da se umak previše ne smanji. Po potrebi podlijte s vodom. Kuhane (5 - 6 minuta) i ocijeđene špagete premjestite u tavu, izvadite feferon, i polako promiješajte na laganoj vatri. Pospite naribanim sirom.


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Janjeća ragu juha (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
500 g janjećeg buta
0,5 dl ulja
80 g luka
40 g mrkve
40 g celera
50 g svježe paprike
50 g svježih rajčica
20 g češnjaka
mljevena paprika
limun 11 temeljca
sol
papar
peršin


Opis:
Meso narežemo na manje kockice. U posudi pirjamo sitno sjeckani luk, dodamo meso, sjeckani češnjak, sol i papar i kratko nastavimo pirjati. Dodamo mrkvu, celer, svježu papriku, krumpir sve izrezano na kockice, te pire od rajčice. Juhu zgusnemo laganom zaprškom a na kraju dodamo limunov sok i još kratko kuhamo. Na kraju juhu posipamo svježim peršinom
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:07 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Janjeći but s umakom (glavno jelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
1,5 kg janjećeg buta
100 g slanine
4 - 5 zrelih rajčica
crveni luk
papar u zrnu
vezica peršina
vezica majčine dušice
ocat


Opis:
Narežite očišćene rajčice, posolite but i stavite ga u veliku zdjelu.
Razrijedite u posudi 3 - 4 žlice octa u pola litre vode, dodajte 2 - 3 lovorova lista, cijeli luk, nekoliko zrna papra, vezicu peršina i nekoliko listića majčine dušice.
Zakuhajte i odmah ugasite vatru te pustite da se ohladi. Prelijte tom marinadom but i ostavite ga u hladnjaku 5 ili 6 sati, okrećući ga često. Ocijedite i osušite but te sačuvajte marinadu.
Popirjajte u većoj posudi kockice slanine na malo vode, dodajte but, pržite 15 - 20 minuta često okrećući. Procijedite marinadu, a mesu dodajte sastojke mariniranja, 6 - 7 kutlača tekućine i rajčice. Zakuhajte, poklopite i kuhajte 2 sata.
Kad je but pripremljen, stavite ga na poslužavnik koji ste prelili s filtriranim i gustim umakom (zgusnut ćete ga na jakoj vatri). Poslužite sa salatom od graha i celera.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Jaretina pod pekom (glavno jelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
Za 4 osobe:
1,2 kg jaretine
1 kg krumpira
0,02 kg soli
0,01 kg papra
0,01 kg vegete
0,5 kg korijenasta povrća
0,05 kg luka
0,1 l ulja


Opis:
Jaretinu oprati, posoliti, popapriti i staviti u peku. Na meso dodati korjenasto povrće, luk narezan na ploške, dodati ulje a zatim podliti vodom. Peku staviti na pripremljen žar, poklopiti i pustiti da se peče oko 90 minuta. Krumpir oguliti i isjeći na kriške, posoliti, dodati vegete i preostali dio povrća. Podignuti poklopac peke i na dno složiti krumpir preko kojeg se složi napola pečeno meso, a zatim se ponovo vrati na vatru. Zažariti žar ispod i po poklopcu peke, te ostaviti peći oko 40 minuta.
Kada je meso gotovo, narezati ga na komade i servirati na ovale uz pečeni krumpir.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Juha ”Dosta je! (glavno jelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
180 - 200 g riže
polovica kelja
polovica poriluka
4 žlice kobasica
crveni luk
juha od povrća
maslinovo ulje
ribani Livanjski sir


Opis:
Odstranite vanjske, tvrde listove kelja i poriluka, operite i sitno narežite. Pirjajte povrće na 3 - 4 žlice ulja.
Dodajte oguljene, izmrvljene kobasice, pirjajte (nemojte ih prepržiti), dodajući čašu juhe, malo soli i papra. Nakon desetak minuta pirjanja na laganoj vatri, dodajte narezani kelj i promiješajte.
U posudu ulijte litru mlačne juhe i zakuhajte. Skuhajte u njoj rižu (pazite da se ne prekuha). Jelo možete poslužiti i vruće, ali i mlačno (ovisno o sezoni). Uz jelo poslužite naribani sir.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lička juha (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
janjeće iznutrice
riža
kelj
jaja (žumanjak)
češnjak
luk
lovor
korjenasto povrće
limun
papar u zrnu
kiselo vrhnje
začini po potrebi


Opis:
Povrće se pirja, a kada je gotovo, dolije se voda, doda se meso i sve zajedno kuha oko dva sata. Na kraju treba legirati: pomiješaju se žumanjci i kiselo vrhnje i ta se smjesa, uz stalno miješanje, dolijeva u juhu.
Nakon toga juha se kuha još jednu do dvije minute, a onda se mora skinuti s vatre i više se ne smije ni kuhati ni podgrijavati.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lička kisela juha od janjetine (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
za 4 osobe:
50 dg janjetine
10 dg mrkve
1 korijen celera
1 vezica peršina
1 lovorov list
2 žumanjka
sol i papar
1 korijen peršina
1 koraba
3 režnja češnjaka
5 dg kejla
5 dg riže
1 limun
2 dl kiselog vrhnja


Opis:
Meso narezati na kockice, preliti vodom i staviti na vatru. Kad juha prokuha odstraniti pjenu. Mrkvu, celer, korabu i peršin narezati na tanke režnjeve i staviti u lonac s mesom. Dodati lovor, prepolovljeni luk, režnjeve češnjaka,sol i papar. Kelj u međuvremenu narezati na tanke rezance i skuhati u slanoj vodi. Rižu također posebno skuhati u slanoj vodi. Kad je meso mekano, juhu procijediti, odstraniti luk, češnjak i lovor. Posebno izmiješati žumanjke, vrhnje i limunov sok te postupno ulijevati u juhu, uz stalno miješanje. Meso, povrće i rižu staviti u zdjelu za juhu, preliti juhom i poslužiti
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lička pogača sa sirom (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
300 g ribanog sira
1 čaša kiselog mlijeka
1 čaša ulja
1 žličica praška za pecivo
3 jaja
18 žlica brašna
sol


Opis:
Umutiti jaja, dodati kiselo mlijeko, ulje, prašak za pecivo i sve dobro izmiješati. Posoliti, umiješati naribani sir i brašno te usuti u namazan i brašnom posipan pleh. Peći u zagrijanoj pećnici pola sata.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lički nabod (glavno jelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
180 g svinjskih odreska (2 kom)
50 g prešane šunke
40 g topljena sir
40 g svježe paprike
300 g krumpira
0,1 l ulja
sol i papar


Opis:
Svinjske odreske posolimo, popaprimo, te napunimo šunkom, topljenim sirom i svježom paprikom. Preklopimo, zatvorimo štapićem.
Punjene odreske stavimo na vruć roštilj, prethodno poliven uljem i pečemo ih dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Uz nabod serviramo pečeni krumpir.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ljetna maneštra (predjelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
25 dg svježeg graha
25 dg mladog krumpira
10 dg mahuna
8 dg rajčica
7 dg mrkve
celerov list
15 dg suhe slanine
4 režnja češnjaka
0,5 dl vinskog octa
sol
papar


Opis:
Svježi grah staviti kuhati. Dodati oguljene, očišćene i na kockice narezane krumpire i mrkvu, mahune izrezane na komadiće i svježu rajčicu izrezanu na veće komade. Posoliti, popapriti i začiniti peštom. Pešt napraviti od usitnjenog češnjaka i suhe slanine. Kad su grah i ostali sastojci kuhani, doliti ocat, malo prokuhati i poslužiti.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Masnica (prilog),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
vučeno tijesto (brašno, jaje, sol, mlaka voda)
svježi sir i jaja za nadjev
ulje


Opis:
Umijesiti i razvaljati tijesto. Izmiješati jaja, sir i malo šećera, te nadjev premazati preko tijesta. Umotati, premazati uljem, staviti u okruglu limenu posudu premazanu uljem i peći na 180C. Servirati toplo.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 49

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 18, 2004 1:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ražnjići od kobasica (glavno jelo),
Specijalitet ličke kuhinje


Sastojci:
Za 4 osobe
4 dimljene kobasice
kruh
papar
sol


Opis:
Kobasice narezati na kolutove, a kruh na veće komade.
Na ražnjić naizmjenično nabadati kolutove kobasice i kruh, sve nauljiti, posoliti i popapriti, te peći na roštilju
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> licka kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1, 2  sledeća
Strana 1 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon