:: |
Autor |
Poruka |
Toplica Milan Banovan! Balkanska korida

|
Godine: 52
Datum registracije: 20 Jul 2005 Poruke: 6574 Mesto: Senje - Cuprija

|
|
Svi se borimo za neku slobodu a kad je osetimo shvatimo da bez obaveza nema života.
Čist primer damo sebi slobodu da odemo na letovanje ili zimovanje i uživamo za vreme odmora a posle mesecima živimo u dugovima.A opet ne možemo samo gledati u obaveze koje nam sutrašnji dan donosi.
Kako se izboriti za zlatnu sredinu ?
Ovaj primer koji sam naveo je banalan u odnosu na ostale vidove sloboda koju čovek uzima u svoje ruke.
|
|
 |
mistik29 Prijatelj foruma

|
Godine: 48
Datum registracije: 30 Sep 2005 Poruke: 7173 Mesto: Zagreb

|
|
Vjerojatno je sve to samo stvar iluzije. Recimo drugi primjer je odlaženje u minus na bankovnom računu. Dopuštamo sebi toliko slobode da kupimo u nekom trenutku ono što nas zaintrigira, a unaprijed znamo da s tim iznosom postajemo robovi dugovanja. Ali mnogo je primjera u životu kad mislimo da nešto činimo jer smo SLOBODNI to činiti, a da nas zapravo posljedice toga uvode u ROPSTVO. Bezbroj je primjera kako ljudi sami sebe zavaravaju, a i to je valjda samo dio svakidašnjice u kojoj jesmo.
Onda pitanje što je to sloboda.
Zbunjujuće.
|
_________________ JoŠ PoSToJe iSTiNe KoJe VoLe BoLJeTi |
|
|
|
 |
Velja25 ~ Sanjicin komšija ~

|
Godine: 38
Datum registracije: 20 Jan 2004 Poruke: 2594 Mesto: Novi Sad

|
|
Dar od Boga, ljudi smo i slobodni smo da radimo sta zelimo.
E sada ponekad mi taj dar znamo da zloupoterebimo pa on postane najvece zlo ali za to smo mi krivi!
|
|
|
|
|
 |

|

|
|
Milion puta sam čuo priču kako bi bilo dosadno kad bi svi ljudi bili isti.
Narode mi nikada ne možemo da budemo isti.Norme koje nam se nameću to i dokazuju.
Slobodan sam to da vas izvestim.
Budimo slobodni da sledimo Božiju volju.Sloboda je ljubav,požrtvovanje,
davanje sebe,sve ostalo je samoljublje.Takvi ljudi su robovi svoje sreće.
|
|
 |
Belphegor Cute Blondie's devil

|
Godine: 39
Datum registracije: 22 Avg 2005 Poruke: 3385 Mesto: Beograd

|
|
Citat: | Milion puta sam čuo priču kako bi bilo dosadno kad bi svi ljudi bili isti.
Narode mi nikada ne možemo da budemo isti.Norme koje nam se nameću to i dokazuju. |
pa normalno da bi bilo dosadno, i naravno da nikada nećemo biti svi isti.
a o temi............ pa složio bih se sa veljom
Citat: | Dar od Boga, ljudi smo i slobodni smo da radimo sta zelimo.
E sada ponekad mi taj dar znamo da zloupoterebimo pa on postane najvece zlo ali za to smo mi krivi! |
ne uživa baš svaki čovek tu slobodu o kojoj velja priča, ali većina da. samo je problem što neki to umeju baš u potpunosti da zloupotrebe, pa se kao što kaže, to pretvara u zlo, koje oseti i okolina a ne samo onaj što je to zlo učinio...........
|
|
 |

|

|
|
:444:
Ne remetimo tuđe slobode i imaćemo svoju.
Nijedan tiranin nije završio slavno.
Neka nam to bude nauk.
|
|
 |
Olympias Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 06 Dec 2005 Poruke: 37

|
|
Toplica Milan je napisao/la sledeće: | Milion puta sam čuo priču kako bi bilo dosadno kad bi svi ljudi bili isti.
Narode mi nikada ne možemo da budemo isti.Norme koje nam se nameću to i dokazuju.
Slobodan sam to da vas izvestim.
Budimo slobodni da sledimo Božiju volju.Sloboda je ljubav,požrtvovanje,
davanje sebe,sve ostalo je samoljublje.Takvi ljudi su robovi svoje sreće. |
Naravno da ne mozemo da budemo isti i sloboda podrazumeva da smesmo da se razlikujemo. Ali ta sloboda bi trebala da podrazumeva da ce mo birati i razlicite puteve, ne samo ono sto neki zovu Bozijom voljom. Za nekoga je to pravi put i njegova je sloboda da ga odabere, ali nije sloboda ako taj neko dodje i namece tu svoju veru, svoj put i drugima i ubija i porobljava zbog toga sto ne veruju isto kao i on.
Da bi covek znao sta je za njega sloboda, prvo mora da istrazi sopstveno bice. Ja znam da za mene nije sloboda da jurcam u skupim kolima po gradu, ali jeste sloboda da se, recimo popnem da drvo i tamo provedem citavo popodne. Obaveze su obaveze i one zahtevaju vreme, i neophodne su u danjasnje vreme. Ja sam slobodna da radim sve ono sto nece ugroziti nikoga, pa ni mene.
|
|
|
|
|
 |

|

|
|
Slobodni smo da uradimo sve kako mislimo da je najbolje za nas i našu okolinu.
Strah je taj koji sputava slobode.
Sloboda je itekako dar od Boga.
|
|
 |
klexy Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 49
Datum registracije: 29 Apr 2005 Poruke: 206 Mesto: beograd

|
|
Sloboda je najvece blago. KIad imas slobodu da radis ono sto zelis, tek tada si ziv.
|
|
|
|
|
 |
Kikibombona Zvezdana prašina

|
Godine: 40
Datum registracije: 22 Avg 2005 Poruke: 1022 Mesto: U nepoznatom predelu..znam samo da je izmedju jave i sna, javite mi ako naletite na putokaze!

|
|
E sad ces da me ubijes al cu da te pitam sta je to zapravo sloboda...? Sloboda od obaveza i svakodnenog prezivljavanja i problema koji nam se namecu (ili koje sami sebi namecemo)? Od polaganja racuna drugima i sebi samima?
Ma kakav smisao slobode imali, mislim da je sloboda ono sto sami nacinimo od nje.. Svi mi zivimo u uverenjeu da smo slobodni.. da imamo pravo na izbor..na laz..na utehu.. na iskustvo...na zivljenje..SLobodni smo donekle da biramo neke svoje ciljeve, puteve..koje putokaze cemo da sledimo u zivotu i sl...
E sadam caka je u tome sto se u svoj toj silnoj slobodi covek izgubi .. Kompas i zvezda danica odjednom iz ovog ili onog razloga prestanu da pokazuju put na neko vreme ili budu podeseni da bi se uklopili s nekim nasim novim saznanjima..Kad postane slobodan u ovom ili onom smislu, covek sebi (ne)svesno ponovo pocne da stavlja omce oko vrata, lance oko ruku da bi pronasao neki smisao u postojanju..Zasto..? Jer tezi ka slobodi.. smisao bude da se lisi problema.. A kad oni isceznu..gle cuda..postavljamo sebi nove probleme..tako idemo u krug, u beskraj .. Covek neshvata da sloboda nije destinacija (cilj) vec svakodnevna filozofija zivota...
|
|
|
|
|
 |
leptiric_22 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 40
Datum registracije: 03 Jan 2006 Poruke: 98 Mesto: Split

|
|
...sloboda je dar od boga... ali je cesto ljudi zloupotrebljavaju... samo je treba iskoristiti na najbolji moguci nacin...
|
And say “i wish i had a life““... |
|
|
|
 |
Makro Sudbina Pravi Greske

|
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 2090 Mesto: P!zd!land

|
|
Svako je slobodan na svoj nacin i svako bira svoju slobodu.
Kao sto smo mi svi razliciti tako su nam i slobode razlicite.
Ako je nesto sloboda za osobu A, mozda nije za osobu B.
Bog nam je podario slobodu, al' djavo je tu da nas z@j383!
|
_________________ Na pesku smo se videli, još ni gaće nismo imali.
Upi’kila si se na dodir moj, od tog trenutka ja sam samo tvoj!
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|