:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Svi sastojci za kremu moraju biti sasvim svježi. Posudu u kojoj je krema nikad ne stavljajte izravno na plamenik već iznad druge posude u kojoj je voda tako da se krema kuha u pari. Ako se stvore grudice, kremu malo izmješajte mikserom. Zgušnjavanje kreme se postiže dodavanjem škrobnog brašna.
Krema s rumom
40 dag svježeg sira mascarponea
2 žumanjka
2 žlice šećera
1 žlicu jake kave
1 žlica ruma
1 žlicu šećera u prahu
Mikserom dobro izmješajte sve sastojke osim šećera u prahu.
Gustu kremu stavite u hladnjak na sat vremena.
Špricom je rasporedite u četiri čaše koje ostavite u hladnjaku do posluživanja.
Posipajte šećerom u prahu.
|
_________________

Poslednja prepravka: Yasmin on Uto Okt 12, 2004 1:41 pm; ukupno izmenjena 2 puta |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Krema od žumanjaka
4 žumanjka
10 dag šećera
2 vanilin šećera
5 dl mlijeka
Žumanjke mješajte sa šećerom da dobijete gustu smjesu. Ukuhajte je u vrućem mlijeku uz dodatak vanilin šećera.
Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje da se ne stvore grudice. Kad se zgusne ulijte u čaše i ukrasite šlagom.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Čokoladna pjena
25 dag čokolade u prahu
4 jaja
5 dag maslaca
2 žlice šećera u prahu
Čokoladu kuhajte u vodenoj kupelji da se otopi i pretvori u gustu glatku kremu.
Dodajte maslac.
Posebno izradite žumanjke sa šećerom i u tu smjesu lagano dodajte mlaku čokoladu i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dok se pjena stvrdnjava povremeno je promiješajte.
Ulijte u čaše i ostavite u hladnjaku 12 sati.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Krema s narančama
25 dag čokolade
2 naranče
6 jaja
10 dag maslaca
15 dag šećera
Naribajte čokoladu i sa šećerom i 1,5 dl vode miješajte na pari da dobijete glatku kremu. Aknite s vatre i dodajte maslac narezan na listiće, jedan po jedan žumanjak i naribanu koru naranče.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano dodajte čokoladnoj smjesi.
Rasporedite u čaše i ostavite u hladnjaku 4-5 sati.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Krema od trešanja
30 dag trešanja
15 dag šećera
8 listića želatine
5 dl slatkog vrhnja
Trešnje očistite od koštica i pirjajte sa šećerom da omekšaju. Usitnite ih mikserom.
Želatinu namočite u hladnu vodu, ocijedite i otopite u toploj smjesi trešanja i šećera.
Kad se ohladi lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Karamel
Karamel je zapravo pažljivo zagrijavan i ispržen šećer koji pri tome promjeni boju i dobije svojstvenu aromu. Kuha se uzneprekidno miješanje s malo tekućine. Zbog svojstvene arome i boje upotrebljava se u slastičarstvu i industriji slastica, piva i bezalkoholnih pića.
Karamele
1 dl masnijeg slatkog vrhnja
10 dag šećera u prahu
5 dag meda
10 dag čokolade u prahu
3 dag maslaca
ulje
Vrhnje stavite na štednjak i zagrijavajte dok ne provri. Dodajte šećer i miješajte da se otopi. Ulijte med i kuhajte 10 minuta da dobijete svjetli karamel. Primješajte čokoladu i maslac i miješajte da se otopi. Ulijte u nauljeni lim i oštrim nožem narežite na komadiće.
Premazujte stalno kistom namočenim u ulje dok se ne ohlade.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Karamele
1 dl masnijeg slatkog vrhnja
10 dag šećera u prahu
5 dag meda
10 dag čokolade u prahu
3 dag maslaca
ulje
Vrhnje stavite na štednjak i zagrijavajte dok ne provri. Dodajte šećer i miješajte da se otopi. Ulijte med i kuhajte 10 minuta da dobijete svjetli karamel. Primješajte čokoladu i maslac i miješajte da se otopi. Ulijte u nauljeni lim i oštrim nožem narežite na komadiće.
Premazujte stalno kistom namočenim u ulje dok se ne ohlade.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Rožata
20 dag šećera
0,5 l mlijeka
2 žumanjka
4 jaja
esencija vanilije
Šećer lagano zagrijavajte dok ne postane nalik na med. Karamel ulijte u duboki lim.
Mlijeko i par kapi esencije vanilije lagano zagrijavajte. Žumanjke, jaja i šećer izmješajte i pomalo dolijevajte vmlijeko uz neprekidno miješanje da se ne stvore grudice. Smjesu kroz cjedilo ulijte u posudu u kojoj je karamel. Stavite u pećnicu i kuhajte u vodenoj kupelji oko sat i pol. Ohlađenu kremu stavite na sat vremena u hladnjak, izvrnite i poslužite.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Glazure
Glazure služe za ukrašavanje gotovih kolača i torti ili za ukrasno pisanje. Kolači i torte se prelijevaju glazurom dok je još topla i tekuća. Glazure od bjelanjaka moraju biti čvrste i odmah nakon izrade ukrašavajte kolače. Ukrašavati možete pomoću šprice za ukrasno pisanje ili vrećice kojoj odrežete vrh.
Čokoladna glazura I
3 žlice vode
3 žlice šećera
10 dag čokolade
5 dag maslaca
Vodu, šećer i čokoladu otopite na niskoj temperaturi da postane glatka i u vruće dodajte maslac narezan na listiće. Toplo prelijte preko kolač
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Čokoladna glazura II
10 dag čokolade
2 žlice kiselog vrhnja
U otopljenu čokoladu pažljivo umiješajte vrhnje i prelijte kola
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Čokoladna glazura II
10 dag čokolade
2 žlice kiselog vrhnja
U otopljenu čokoladu pažljivo umiješajte vrhnje i prelijte kola
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma

 |
Godine: 59
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija

|
|
Čokoladna glazura III
15 dag šećera
10 dag čokolade
1 dl vode
2 žlice ruma
Šećer, čokoladu i vodu kuhajte na laganoj vatri da postane glatka. Maknite s vatre i dodajte rum. Odmah prelijte preko kolača
|
_________________
 |
|
|
|
 |
|