:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Kvas od meda
800 g meda
9l vode
800 g suvog grožda
2 limuna
2 supene kašike ražanog brašna
15 g kvasca
U veliku posudu nasuti med, dodati limunove narezane na tanke krugove i suvo grožde i preliti sa 8 litara hladne, prethodno prokuvane vode u kojoj su rastvoreni brašno i kvasac. Posle 24 casa dodati 1 litar prokuvane vode. Kada krugovi limuna i suvo grožde isplivaju na površinu, tecnost procediti kroz sito. Kvas razliti u flaše, u svaku staviti po 2-3 zrna suvog grožda, dobro zatvoriti i cuvati u ležecem položaju na hladnom mestu. Posle 2-3 dana kvas je spreman za upotrebu.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Vitaminski napitak od šipurka
1 supena kašika meda
1 supena kašika sušenih šipuraka
1 caša vode
Plodove šipurka isprati, prokuvati u loncetu do kljucanja i kuvati 10 minuta. Odvar sipati u cistu staklenu posudu, pokriti gazom i držati na tamnom 10-12 casova. Plodove izgnjeciti i smesu procediti kroz dvostruki sloj gaze . Dodati med i promešati. Vitaminski napitak treba utrošiti u toku 12-24 casova od pripremanja, dok se vitamin C ne razloži. Odraslima se preporucuju 2 caše napitka dnevno a deci jedna.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Medenjaci (posni)
1 caša meda
1 caša ulja
1 caša šecera
1 caša kisele vode
2 kašicice sode bikarbone
brašna po potrebi
Od svih sastojaka zamesiti testo kao za vanilice. Razvuci koru i cašom vaditi medenjake, redati u podmazan pleh i peci. Pre pecenja, može se na sredinu svakog medenjaka staviti komadic oraha.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Keks sa suvim groždem
200 g meda
250 g brašna
2 jaja
1 žumance
1/4 caše mleka
100 g suvog grožda
sasušena nastrugana kora 1/2 limuna
1/2 kašicice cimeta
1/2 kašicice sode bikarbone
Kakao glazura
80-100g šecera u prahu
1 belance
20g kakao praha
Sastojke izmešati do dobijanja cvrste, glatke pene.
Ullupati do pene jaja, žumance i med. Dodati brašno i mleko, u kome je rastvorena bikarbona soda i mešati 10 minuta. Dodato istrugan limun, cimet i suvo grožde. Peci 1 cas u dubokom plehu, podmazanom maslacem i posutom brašnom. Keks izvaditi iz pleha dok je vruc. Ohladeni keks preliti glazurom.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Sos od jabuka
6 jabuka
1/2 caše meda
1/2 caše vode
sok 1/2 limuna
3 karanfilica
Jabuke ocistiti, svaku razrezati na 4 dela. U posudu naliti vodu, med, limunov dok, dodati karanfilic i staviti da provri. Dodati jabuke i dinstati. Izvaditi karanfilic. Služiti uz pecenu svinjetinu ili piletinu
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Medine šape
Sastojci: : kg brašn , kg margarina , 1 jaje , 1-2 žlice šlaga , praška za pecivo
nadjev po izboru
Priprema : Sastojke dobro premiješamo, umijesimo u tijesto, zatim ga razvaljamo na debljinu prsta (5 mm) pa sa čašom izrežemo kružnice. U svaki krug stavimo žlicu nadjeva po izboru(marmeladu , orahe , može i komadiće voća) , savijemo na polovicu , rubove stisnemo vilicom ili nečim drugim. Pečemo na temperaturi 180 C sve dok ne dobiju tamno žutu boju .
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Koktel Medo
Žlica meda
Sok 1 naranče
Sok pola limuna
Pola čaše bijelog(ili crnog) vina
Promiješajte i uživajte .
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Medini božićni piškoti
Sastojci : 250 g masti , 200 g smeđeg šećera , 50 g šećera , 100 g meda , 1 jaje , 1 žumanjak , malo soli , 1 vaniln-šećer , 2 male žlice praška za pecivo
začin za medenjake ( po ukusu- cijela vrećica ili malo manje) cimet , mljeveni klinčić , 600 g brašna , oko 2 jaja za premaz Za ukras : orasi , lješnjaci, grožđice, kompot trešnje
Postupak : Mast pjenasto zamiješamo, dodamo obje vrste šećera , sol, vanilij-šećer, med, jaje i žumanjak . Umiješamo, zatim dodamo brašno s praškom za pecivo. Zamijesimo tijesto i ostavimo da odleži pola sata .Tijesto zatim tanko razvaljamo ( možemo si pomoći masnim papirom da se ne lovi) i sa kalupima napravimo različite oblike . Stavimo u pećnicu , omotano u masni papir , premažemo sa istučenim jajetom i dekorativno ukrasimo sa orasima , mljevenim lješnjacima , grožđicama , trešnjama iz kompota .
Pečemo u zagrijanoj pećnici na 180C približno 10 minuta . Pazimo, da piškoti nisu previše pečeni . Ohladimo na rešetki i možemo poslužiti .
|
|
|
|
|
|
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641
|
|
Dinja u medu
- 1 dinja, 1 manji grozd crnog grožđa
- 4 žlice meda
Dinju prepoloviti i očistiti od koštica. Jednu polovicu izrezati na kockice i zajedno s grožđem staviti u drugu polovicu. Preliti s medom i ohladit
|
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Starinski kolač sa medom
1dl meda
1 dl ulja
250g šećera
250 g brašna
200 g mlevenih oraha
1 limun
1 kašišica praška za pecivo
3dl belog vina
1 kašika kakao praha
šećer u prahu za posipanje kolača
Izmešati u jednoličnu smesu ulje, med, šećer, kakao, mlevene orahe. Tome dodati sok i narendanu koru limuna. Zatim dodati brašno u koje je stavljen prašak za pecivo, pa polovinu količine vina. Na kraju dodati i preostalo vino. Sve zajedno dobro izmešati u gustu masu tako da ne otpada lako sa varjače. Odmah usuti u pleh podmazan uljem i posut brašnom, staviti u zagrejanu rernu i peći na srednjoj vatri 35 minuta. Ispečeni kolač posuti šećerom u prahu i kada se potpuno ohladi iseći na parčiće.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Namaz od suvih šljiva sa medom
6 kašika meda
300 g suvih šljiva
4 kašike mlevenih oraha
1 kašičica ruma
1 kašičica mlevenog cimeta
Suve šljive dobro oprati, staviti u posudu, preliti hladnom vodom i ostaviti na hladnom mestu oko 2 sata. Zatim ih ocediti, očistiti od koštica i samleti na mašini za mlevenje mesa. Toj masi dodati sve preostale sastojke i izmešati u jednoličnu smesu. Staviti u teglu i držati u frižideru, može trajati do 15 dana. Koristi se kao namaz na hleb, pecivo, sa ukrašavanje kolača i slično.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Džem od šljiva sa medom
4 kg šljiva
1 kg meda
500 g šećera
1 dl ruma
Šljive dobro oprati, ocediti i očistiti od peteljki i koštica. U posudi u kojoj će se kuvati džem naizmenično slagati šljive, šečer i med, dok se sve ne utroši. Ostaviti na hladnom mestu sa stoji 2 sata, zatim staviti najpre na laganu pa na srednju vatru i mešati da ne zagori. Od trenutka kada počne dobro da vri, kuvati 1 sat. Na kraju kuvanja, u džem sipati rum i lagano izmešati. Zatim vruć džem sipati u suve i zagrejane tegle, do 1cm ispod vrha i ostavite da se ohlade i da džem dobije koricu. Teglu pokriti celofanom namočenim u alkoholu, povezati i ostaviti na hladno mesto.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|