:: |
Autor |
Poruka |
deki1234 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 51
Datum registracije: 08 Jun 2004 Poruke: 17
|
|
Posto Kasparov nece vise profesionalno da igra sah postavlja se pitanje ko je najbolji sahista svih vremena?
Po mome misljenu je ipak Gary Kasparov jer je tako dugo dominirao sahovsku scenu. Sta mislite vi o tome?[B]
|
|
|
|
|
|
Boky ¤ The King of Kolo ¤
|
Godine: 40
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner
|
|
iako nisam neki ljubitelj saha ja mislim da je kasparov bio i ostace najbolji sahista na svetu
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
|
|
|
saidos Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 07 Jun 2004 Poruke: 10
|
|
Kasparov,al zivce covjek ima
|
|
|
|
|
|
Toplica Milan Banovan! Balkanska korida
|
Godine: 52
Datum registracije: 20 Jul 2005 Poruke: 6574 Mesto: Senje - Cuprija
|
|
Александар Аљехин (1927 - 1935) * (1937 - 1946)
Руски шаховски велемајстор рођен је у Москви.Школовао са на универзитетима у Петрограду (данас Сент Петерсбург) и Паризу.После Руске револуције 1917 он је емигрирао у Француску и постао француски држављанин.Звање шаховског мајстора је добио у шеснаестој а звање шаховског велемајстора у двадесет првој години.Алехин је за прву титулу светског шампиона победио кубанца Капабланку 1927. године,а изгубио је од немачког шахисте Макса Еве 1935.године. Аљехин је повратио титулу победом над Евеом 1937.године и држао је у свом поседу све до своје смрти 1946.године.
|
|
|
fojerbah Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 42
Datum registracije: 20 Apr 2005 Poruke: 21
|
|
Najbolji sahista je definitivno onaj kompijuter koji je pobijedio Kasparova.
|
_________________ FB |
|
|
|
|
kao_vino Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 58
Datum registracije: 01 Jun 2005 Poruke: 71
|
|
Karpov,kasparov,pa sad Kramnik,a sutra ko zna ko,medjutim jedno ime ce ziveti vecno Bobby Fischer.
Genijalan sahista i jos veca misterija.
|
|
|
|
|
|
TheCrow Upućeni član
|
Datum registracije: 05 Jan 2003 Poruke: 256 Mesto: Berlin (rod. Cuprija/Srbija)
|
|
|
|
|
|
|
|
Титула званичног светског шампиона у шаху установљена је 1885 године у Њујорку.
Први званични шаховски меч догодио се између чехословака Вилхелма Штајница и пољака Јоханеса Цукерторта,који су предходно потписали правна акта којима су утврдили правила, начин борбе за светски шаховски шампионат.Обојица су пре тога постигли велике победе на предходним турнирима и мечевима.Меч се одржао од 11. јануара до 29. фебруара 1886. године у Њујорку.
Вилхелм Штајниц је дакле први званични шаховски шампион.
|
|
|
|
|
|
Вилхелм Штајниц (1886 - 1894)
И пре озваничења Светског шаховског првенства 1886.године Штајниц је играо против Цукенрота .Он је победио у мечу 1872. године али када је Цукенрот победио Штајница на великом Лондонском турниру 1883.године,заказан је меч за 1886.годину.То Светско првенство је озваничено,одређена су правила игре а на њему је Штајниц освојио титулу првог званичног шаховског шампиона резултатом 10 победа 5 ремија и 5 пораза.Титулу је изгубио 26. маја 1894. у Сент Луису (Њу Орлеанс).Тамо га је победио, 25 година старији играч, немац Емануел Ласкер.
|
Poslednja prepravka: Toplica Milan datum Sub Sep 17, 2005 4:52 pm; ukupno izmenjena 1 put |
|
|
|
|
|
|
|
Емануел Ласкер (1894 - 1921) Немачки доктор филозофије и математике је други по реду званични првак света у шаху.До титуле је дошау 1994. године у победи против Вилхелма Штајница који јеотворио званичну интернационалну шаховску еру.
Ласкер је при крају века напустио шаховска такмичења како би завршио студије.Ласкер се вратио такмичењима заједно са издањем часописа ,,Ласкеров шаховски магазин” 1904.године.Магазин је уређивао све до 1908.године.Титулу је изгубио 1921. године од кубанског шаховског велемајстора Хозе Раула Капабланке.Такмишио се и касније на интернационалном плану али је велики његов допринос шаху у томе што је написао већи број књига о шаху. Књига из 1896. ,,Common Sense in Chess” , а 1932. године је објавио књигу ,,Ласкеров приручник шаха”.
|
|
|
|
|
|
Хозе Раул Капабланка (1921 - 1927) Кубански играч трећи првак света у шаху.Рођен је у авани а школовао се на Колумбија универзитету.Почео је да учи да игра шах у четвртој години а са 12 година је освојио Кубанско национално првенство.Касније је на интернационалним турнирима у Европи победио велики број најбољих играча свих времена и проглашен је за велемајстора.Титулу је добио 1921.године победивши дотадашњег шампиона Емануела Ласкера и држао је у поседу до 1927.године ,када га је поразио рус Александар Аљехин.Капабланка се није много ослањао на теорију , него је интуитивно перцепсионисао , имао је јаку концентрацију анализирао позицијску игру, може се рећи да је био рођени шахиста.
|
|
|
|
|
|
Александар Аљехин (1927 - 1935) * (1937 - 1946)
Руски шаховски велемајстор рођен је у Москви.Школовао са на универзитетима у Петрограду (данас Сент Петерсбург) и Паризу.После Руске револуције 1917 он је емигрирао у Француску и постао француски држављанин.Звање шаховског мајстора је добио у шеснаестој а звање шаховског велемајстора у двадесет првој години.Алекин је прву титулу светског шампиона добио кубаца Капабланке 1927. године,а изгубио је од немачког шахисте Макса Еве 1935.године.Алекин је повратио титулу победом над Евеом 1937.године и држао је у свом поседу све до своје смрти 1946.године.
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|