:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
GNEZDA OD KOKOSA
150 gr. margarina
200 gr. secera
100 gr. kokosa
100 gr. cokolade
2 dl. vode
250 gr. mlevenog keksa
Na toploj ringli otopiti margarin, cokoladu, 2 dl. vode, kada se to otopi
skloniti sa sporeta pa dodati 250 gr. mlevenog keksa, 100 gr. kokosa
(predhodno kokos i mleveni keks sjediniti).
Dobro sjediniti i ostaviti da se masa dobro ohladi.
Od mase praviti kuglice koje se uvaljaju u kokos. U sredinu svake kuglice praviti udubljenje.
U spric za ukrasavanje staviti cipiripi i puniti udubljenje. Potrebno je oko 200 gr. cipiripija.
Od smese moze da se dobije i do 60 kuglica.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
.TESTO
Sastojci:
150 gr. maslaca (nije dozvoljena zamena sa margarinom),
70 gr.secera,
50 gr. coklade,
1 zumance,
200 gr. brasna.
Rucno pomocu kutlace ili pomocu miksera sa kukama umutiti u pogodnoj posudi maslac da se dobije struktura pene. U umuceni maslac dodati rastopljenu cokoladu, zumance i secer. Mesanjem ujednaciti masu i potom uz stalno mesanje dodati prosejano brasno. Masu izruciti na dasku za mesenje i rukama dugo mesiti da se dobije glatko testo ujednacene strukture. Podeliti testo na nekoliko jednakih loptica (cetiri na primer) i staviti ih u frizider dva sata da se testo "odmori" i da ocvrsne sto je potrebno kod daljih radnji.
Jednu po jednu lopticu izneti iz frizidera i svaku razviti do debljine 7-8 mm. "Modlicom" precnika 3cm vaditi kruzice. Testo koje ostane oko kruzica odstraniti, sjediniti i ponovo oblikovati u loptu pa nastaviti sa prosecanjem kruzica. Preci na narednu lopticu. Na kraju dobice se oko 100 kruzica od kojih ce se napraviti oko 50 islera.
Kruzice kako koji bude isecen odmah redjati u pleh za pecenje. Ostavljati oko 3 mm razmaka izmedju kruzica da se ne bi tokom pecenja lepili jedan za drugi. Za navedenu kolicinu kruzica potreban je pleh dimenzija oko 50x30 cm. Ako je raspoloziv pleh manjih dimenzija mogu se u njemu peci dve ture, ali tada kod narednog punjenja, pleh mora biti ohladjen posle vadjenja ispecenih plocica iz prve ture.
Kruzice peci na unapred zagrejanoj pecnici na 180 stepeni C u vremenu oko 10 do 15 minuta. Za vreme pecenja maksimalnu paznju posvetiti nadgledanju stepena zapecenosti kruzica. Kriterijum je da donji deo koji lezi na plehu treba da dobije tamniju smedju boju od boje gornje strane. Po zavrsenom pecenju kruzice odmah izvaditi iz pleha i ostaviti ih da se hlade za koje vreme ce uz hladjenje i ocvrsnuti.
2.NADEV
Sastojci:
2 cela jaja
100 gr.secera u prahu,(moze se koristiti i obican kristal secer)
1 kesica vanilin secera
100 gr. maslaca.
Umutiti jaja sa secerom i vanilin secerom da se dobije svetlo zuta boja. Dobijenu smesu treba kuvanjem zgusnuti. To se moze uraditi na dva nacina: kuvanjem "na pari" ili u mikrotalasnoj peci. Skuvana masa treba da bude veoma gusta.
Za kuvanje na pari uzeti posudu sa duplim dnom i duplim omotacem. Prostor izmedju spoljnjeg i unutrasnjeg omotaca ispuni se vodom. Posuda se stavi na ringlu stednjaka u nju unesu umucena jaja, saceka da voda provri pa se za vreme vrenja jaja mesaju u posudi da se zgusnu. Umesto specijalne posude za kuvanje na pari, moze se uzeti otvorena posuda sa vodom, koja se stavi na ringlu i u nju uroni posuda sa umucenim jajima.
Postupak sa mikrotalasnom peci je brzi i efikasniji. Jaja treba umutiti u plasticnoj posudi, staviti je u mikrotalasnu pec i u vise kratkih intervala zagrejavati, pocev od jednog minuta pa do deset sekundi. U toku grejanja masa ce se postepeno zgusnjavati. Broj tih intervala moze da bude i do deset. Posle svakog prekida grejanja izvaditi posudu iz peci i masu intenzivno mikserom promesati. Biti oprezan pri kraju kuvanja da se ne desi da se masa zgusne do te mere da je nemoguce da bude razmucena. Koriscena je pec snage 600 W.
Posudu sa umucenim jajima staviti u veci sud sa hladnom vodom i sacekati da se masa ohladi do sobne temperature. Posle hladjenja masa treba da bude takve gustine da se samo pomocu kasike moze izvaditi iz posude.
Maslac rucno pomocu varjace snazno i dugo umutiti u posudi sa dnom poluloptastog oblika da se dobije gusta i glatka masa. U umuceni maslac postepeno unositi ohladjenu masu umucenih jaja uz snazno mucenje pomocu varjace. Umucena masa treba da bude homogena i veoma gusta.
3. SPAJANJE PLOCICA
Na ravnu stranu plocica, koje su lezale na plehu za vreme pecenja, naneti nadev tako da posle poklapanja sa drugom nenamazanom plocicom, takodje njenom ravnom stranom, i lakog pritiska plocice, nadev bude ravnomerno nanet na obe plocice i debeo oko 6-7mm. Visina kompletnog islera je oko 25mm.
Ostaviti islere nekoliko sati da se nadev upije u plocice i potom pristupiti potapanju u topli cokoladni preliv gornje povrsine islera i omotaca gornje plocice do pocetka sloja zutog nadeva.
4. COKOLADNI PRELIV
Cokoladni preliv koji se ovde preporucuje prema francuskoj terminologiji naziva se "Creme ganache". Komponente su mu tvrda cokolada za kuvanje i margarin u srazmeri 2:1 u korist cokolade. Vazi pravilo da je za jedan kvadratni santimetar povrsine koju treba preliti potrebno 1/4 gr. preliva.
Sastojci:
120 gr. cokolade za kuvanje
60 gr. margarina.
Cokoladni preliv pravi se na sledeci nacin. Rastopiti cokoladu i maslac na pari i mesanjem ujednaciti masu. I ovde je moguce upotrebiti mikrotalasnu pec uz vec iznete napomene o intervalnom zagrevanju. Prvo se rastapa cokolada, a kada se cokolada rastopi dodaje se margarin i nastavlja se sa topljenjem do dobijanja tecnog preliva.
5 KALORIJE
Svaki od 50 islera donosi oko 75 kcal. Pet islera po energetskoj vrednosti dovoljno za jedan dijetalni dorucak
|
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 45
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
Testo:
-1/2 l mleka
-2 soljice ulja-to staviti da provri,dodati 1 ipo prasak za pecivo,skloniti sa ringle i dodati 11 punih kasika brasna i dobro izmesati.Kad se ohladi dodati 4 jajeta i dobro izmiksati.Puniti modlu i prziti na ulju (1l).
Preliv:
-1kg secera
-1/2 l vode
po zelji staviti limuna ili vanil secera
Kad se ohlade tolumbe i preliv tek onda preliti,staviti ih u dublji sud i ako je moguce jesti ih sutradan
|
_________________
|
|
|
|
|
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*
|
Godine: 45
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa
|
|
HAMANOVE USI
Testo:
1 jaje
2-3 kasike kiselog mleka
2,5 solje brasna
0,5 solje secera
1 kasicica praska za pecenje
0,5 kasicice soli
200 g putera
1,5 kasicice naribane kore od limuna
Umesi testo i ostavi ga u frizideru najmanje 2 sata.
Izvaljaj ga i izrezi u krugove. U sredinu svakog kruga stavi po kasicicu file i preklopi je sa tri strane, tako da dobijes oblik trougla. Pritisni krajeve da se slepe.
Pre pecenja stavi u frizider na pola sata. Peci na 190 C oko 15 min.
Fil:
100 g mlevenog maka
1,5 solje mleka
6 kasika secera
1,5 solje suvog grozda
2-3 kasike putera
1 kasicica naribane kore limuna
Kuvaj na slaboj vatri mak, mleko i secer 15-20 min. ili dok ne postane gusto. Dodaj puter i suvo grozde i mesaj dok se puter ne rastopi. Skloni sa vatre i dodaj limunovu koru. Ohladi pre upotrebe.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
RAFAELO KUGLICE
250 gr šećera
400 gr mleka
u prahu
200 gr putera
400 gr kokosovog
brašna
100 gr oljuštenih
pečenih lešnika
Šećer prokuvajte sa 2 dl vode, sklonite sa ringle pa mešajući dodajte 200 gr kokosovog brašna, mleko u prahu i maslac. Mešajte dok se masa ne izjednaci. Ostavite da stoji u frižideru 1 sat. tada oblikujte kuglice i u svaku utisnite ceo lešnik. Svaku kuglicu uvaljajte u kokosovo brašno.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
ČOKO POLJUPCI
150 gr meda
soda bikarbona
15 gr ušećerene narandže
150 gr brašna
40 gr sitno seckanog
kandiranog voća
150 gr mlevenih badema
100 gr kandiranih višanja
200 gr marcipana
3 kašike limunovog soka
250 gr čokolade
za kuvanje
Med ugrejte u 4 kašike vode. Sodu bikarbonu rastvorite u malo vode i dodajte medu zajedno sa brašnom, kandirnim voćem i začinima. Smesu hladite pola časa a onda je razvucite na radno površini. Modlom ili čašom, vadite krugove prečnika 4 cm. Složite na podmašćen pleh i pecite 12-15 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Kada dobiju zlatastu boju kolačiće izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
Marcipan sjedinite sa limunovim sokom, kandiranim višnjama i preostalim kandiranim voćem. Od ove smese pravite kuglice i po jednu stavite na svaki kolačić. Rastopite čokoladu i lagano prelijte svaki kolačić. Radite to na masnom papiru da bi poljupce kasnije lakše premestili u papirne šeširiće.
Ukrasite preostalim kandiranim višnjama.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kocke od bresaka i kokosa
Potrebno je: Kokos pjena:
400 g kompota od bresaka, 1 bjelance,
1 list lisnatog tjesta, 1/4 cup ili 10 g secera u prahu
2 kasikice maslaca (otopljenog ) 1/2 cup ili 25 g kokosa
1/2 kasikice rendane narandze,
2 kasike mljevenog badema,
secer u prahu.
1. Ocjediti breskve iz kompota.
2. Prerezati lisnato tjesto na pola tako da se dobije uska i traka. Pomjesati rendanu koru od narandze i maslac i premazati tjesto. Saviti krajeve tjesta skorz okolo oko 1 cm i sredinu posuti sa mljevenim bademom.
3. Poredati breskve samo do pola tjesta.
4. KOKOS PJENA . Ulupati bjelance dok se ne dobije tvrdi snjeg. Dodati secer u prahu i nastaviti mutiti dok se secer ne istopi. Dodati kokos i izmjesati ali rucno ne mikserom.
5. Premazati kokos pjenu preko bresaka.
6. Staviti da se pece na 180C oko 30 minuta, ili dok kokos pjena ne dobije zlatnu boju.
7. Moze se servirati toplo ili hladno. Dekorisati sa secerom u prahu i jagodama ili vec po izboru.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
tolumbe
140 g secera
2 l vode
Staviti da se kuha i to dok bude gosto kao sirup.
U drugu serpu staviti 1 l vode i dvije soljice ulja
i staviti da malo prokuha. Staviti 1/2 kg brasna i
1 prasak za pecivo. Skinuti sa vatre i dobro mjesati.
Na kraju dodati 6 jaja i sve dobro izmjesati.
U manju serpu staviti dosta ulja da se dobro ugrije.
Smjesu stavljati u spric. Prziti tolumbe.
Przene tolumbe preliti sa sirupom.
Sirup:
1 l vode
1/2 kg secera
1 vanili secer
1 kriska limuna.
Sve staviti da se kuha dok nebude gusti sirup.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
CUPAVCI OD BADEMA
POTREBNO:
100 g cokolade,
100 g badema,
200 g secera,
2-3 kasike likera od jaja (ajer-konjaka)
PRIPREMA:
Bademe pecite desetak minuta u rerni zagrejanoj do srednje temperature. Secer s malo vode otopite na niskoj temperaturi da se svetlo karamelizira, pa dodajte bademe da se dobro prekriju otopljenim secerom. Ulijte sve u tepsiju prekrivenu masnim papirom i varjacom razmazite u jednolican sloj. Kad se ohladi, istucite da dobijete krokant. Rastopite cokoladu, a usitnjene usecerene bademe prelijte likerom. Sve dobro izmesajte. Ravnu povrsinu prekrijte masnim papirom i dvema kasicicama oblikujte cupavce. Kad se dobro stvrdnu, stavljajte ih u ukrasne papirne kosarice.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Macine sape
Potrebno je za tjesto:
8 jaja,
300 g secera,
14 kasika brasna,
8 kasika tople vode,
1prasak za pecivo,
2 kasike kakao
Za fil:
2 pudinga od vanilije,
6 dcl mljeka,
200 g secera,
1 margarin
Glazura od cokolade:
8-10 stangli cokolade
8-10 kasika ulja
Priprema:
Sve sastojke umutiti i staviti da se pece. Ispeceno i ohladjeno tjesto modlicom ili casom vaditi krugove, prerezati ih na pola i filovati.
Za fil skuhati 2 pudinga 6 dcl mljeka i dodati 200 g secera. Kad se ohladi dodati 1 margarin.
Filom premazati tjesto iznutra i sa strane. Najlakse ces namazati fil sa strane ako ga nanosis sa malom kasikicom zatim uvaljati u kokos. Na kraju odozgo staviti otopljenu cokoladu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
TARTUFI S KAFOM
POTREBNO:
250 g šecera,
2 žumanca,
350 g cokolade,
1 kašika jake crne kafe,
100 g maslaca,
1 vanilin šecer,
cokolada u prahu,
oko 30 cokoladnih bombona s kafom
PRIPREMA:
Kafu procedite kroz cedilo, dobro zagrejte, pa u njoj otopite cokoladu. Tucite žumanca sa šecerom da dobijete gustu penušavu smesu. Izradite maslac da postane sasvim gladak i umešajte ga u tucena žumanaca. Dodajte kafu s cokoladom. Ohladjenu smesu oblikujte u kuglice, uvaljajte u cokoladni prah i ukrasite bombonama.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PRINCES KROFNE
1 casa vode i pola case ulja se stavi u sud da provri. U to se sipa 1
casa brasna, dobro se izmesa i sipa se jedno po jedno 4 jajeta.
Vade se male puslice, stavljaju u podmazan pleh i peku 20 minuta.
FIL:
1 litar mljeka,
6-7 kasike secera,
4 jaja,
8 kasike brasna,
malo margarina i
2 vanile.
Ovo se skuva i filuju se krofne
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|