:: |
Autor |
Poruka |
BabyG Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 20 Jun 2005 Poruke: 4980 Mesto: ...caught in the heart of an angel...
|
|
Pa i ja kupujem u pekari peciva, ali je ponekad zabavo raditi ih sam. Pogotovo ako imate neku djecicu oko sebe, pa raditi od tijesta razne oblike...Ja imam rodjake male kojijedu samo ono sta im se svidja po izgledu....(i torte od blata ako su roze i plave boje)
|
_________________ ~*Ode noć, još uvijek imam istu moć da do tebe mogu doć, samo pružim dlan od morske vode slan zlatnim prahom začaran, da uđe tiho u tvoj san i nježno te budi kao kad te ljubi...*~
|
|
|
|
|
Makro Sudbina Pravi Greske
|
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 2090 Mesto: P!zd!land
|
|
Kako se prave mekike?
|
_________________ Na pesku smo se videli, još ni gaće nismo imali.
Upi’kila si se na dodir moj, od tog trenutka ja sam samo tvoj!
_________________________________________
"Ko Crkvi Daje, Bogu Pozajmljuje, A Bog Nikom Duzan Ne Ostaje!" |
|
|
|
|
BabyG Banovan! Prijatelj foruma
|
Datum registracije: 20 Jun 2005 Poruke: 4980 Mesto: ...caught in the heart of an angel...
|
|
MEKIKE
Sastojci
½ kg brašna
300 ml vode (mlake)
1 kes suvog kvasca (7 g)
½ kašičice soli
ulje za prženje
Priprema
Prosejano brašno pomešati s kvascem, dodati so, mlaku vodu i zamesiti testo malo ređe nego za hleb. Testo mesiti drvenom kašikom sve dok ne počne od zidova vanglice da se odvaja. Pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste. U dublji sud staviti dosta ulja, zagrejati ga, smanjiti temperaturu i na istom pržiti testo – mekike.
Ruke nakvasiti u vodi, od naraslog testa kidati parčiće (veličine male jabuke), razvući ga u željene oblike, staviti na zagrejano ulje i s obeju strana pržiti oko 3-4 min. Pržene mekike izvaditi iz ulja, staviti na kuhinjski papir da se ulje sacedi i vruće služiti uz sir, kiselo mleko itd.
|
_________________ ~*Ode noć, još uvijek imam istu moć da do tebe mogu doć, samo pružim dlan od morske vode slan zlatnim prahom začaran, da uđe tiho u tvoj san i nježno te budi kao kad te ljubi...*~
|
|
|
|
|
Makro Sudbina Pravi Greske
|
Datum registracije: 01 Jul 2005 Poruke: 2090 Mesto: P!zd!land
|
|
Hvala puno za recept BabyG 8)
|
_________________ Na pesku smo se videli, još ni gaće nismo imali.
Upi’kila si se na dodir moj, od tog trenutka ja sam samo tvoj!
_________________________________________
"Ko Crkvi Daje, Bogu Pozajmljuje, A Bog Nikom Duzan Ne Ostaje!" |
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Banica
Sastojci
½ kg brašna
20 g svežeg kvasca
300 ml vode (mlake)
2 kašičica soli
Ostali materijal:
300 g sira
ulje (po potrebi)
Priprema
U prosejano brašno dodati so, kvasac razmućen u vodi, zamesiti glatko testo i podeliti ga na 24 parčeta. Svako parče premesiti, razviti u krug R = 10 cm spojiti po tri kruga i ostaviti 10 min. da stoje. Od svakog napakovanog testa (8x3) razviti koru veličine tepsije. Na svaku koru posipati malo ulja i naneti tj. posipati izdrobljen sir. Koru skupiti (kao falte), prvu saviti kao spiralu i postaviti u sredini podmazane tepsije. Oko nje, sve do zadnjeg reda tj. zidova tepsije, ređati ostale kore pripremljene na isti način.
Zadnji red su kore koje se pripremaju na sledeći način:
koru posuti uljem, naneti izmrvljen sir, staviti oklagiju i zaviti pripremljeno testo preko oklagije. Izvući oklagiju i koru skupiti (izgleda kao kuvano deblje crevo) i naneti je iza zadnjeg reda već naređanih kora. Za tepsiju R = 31 potrebno je saviti 3 ovakve kore. Poprskati površinu uljem i na sobnoj temperaturi ostaviti 1 h da stoji. Peći na 220°C 10 min., smanjiti na 200°C i peći još 10 min., ponovo smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pečenjem još 10-12 min. u zavisnosti od šporeta. Izvaditi iz rerne, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti malo da se prohladi. Služiti uz kiselo mleko, jogurt, itd.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Baščaluci
Sastojci
Za testo:
½ kg brašna
250 ml mlake vode
1 jaje
1 žumance
2 kašike šećera
Za fil:
1 belance
3 kašike iseckanih oraha
2 kašike šećera
Ostali materijal:
ulje za prženje
šećer u prahu
Priprema
U prosejano brašno (450 g) dodati šećer, umućeno jaje sa žumancetom, vodu i zamesiti testo. Testo mesiti 10 minuta uz dodavanje ostatka brašna, oblikovati u poluloptu, blago premazati sa malo ulja, pokriti čistom salvetom i ostaviti na sobnoj temperaturi 15 minuta da stoji. Testo razviti u koru debljine 0,2 – 0,3 cm i seći kvadrate željene veličine. Na sredinu svakog kvadrata naneti kašičicom pripremljen fil. Krajeve testa sastaviti tj. spojiti dijagonalno (kao pismo) i malo pritisnuti rukom. Pripremljene baščaluke pržiti na zagrejanom ulju s obe strane, do lepe braon–žute boje. Pržene staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi, posuti šećerom u prahu i služiti.
Fil: Dobro umutiti belance sa šećerom, dodati iseckane orahe, promešati i naneti na pripremljen kvadrat od testa.
P. S. Umesto seckanih oraha, može se upotrebiti i suvo grožđe koje prvo potopiti u vruću vodu i dobro ocediti.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Kifle od raženog brašna
Sastojci
350 g raženog brašna
450 g pšeničnog brašna
4 kašičice suvog vlasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
½ kg jogurta
250 ml mlake vode
3 kašike rastopljenog butera
2 kašičice mlevenog kima
1 kašičica kima u zrnu
Ostali materijal:
250 g butera
3 kašike brašna
1 belance
1 kašika hladne vode
½ čajne kašičice soli
150 g semenke od tikve
Priprema
Brašna pomešati, dodati kvasac, so, šećer, kim (mleveni + zrno), rastopljen buter, jogurt, vodu i zamesiti glatko testo. Oblikovati u polu loptu, pokriti čistom kuhinjskom krpom i na sobnoj temperaturi, ostaviti da testo naraste. Premesiti testo, razviti koru debljine 2-2,5 cm, premazati 1/3 umućenog butera i brašna (3 kašike), posuti 1/3 pečenih, oljuštenih i istucanih (jedan deo) semenki. Presaviti testo kao knjigu i ostaviti 15 min. na sobnoj temperaturi da stoji. Postupak ponoviti na isti način još dva puta.
Testo razviti u obliku valjka, odvajati – kidati loptice, svaku premesiti, razviti elipsastog oblika, saviti, oblikovati kiflu i staviti u tepsiju postavljenu papirom za pečenje. Premazati kifle umućenim belancem pomešanim sa hladnom vodom i malo soli (1 kašika hladne vode + ½ čajne kašičice soli) i staviti da se peče. Peći na 220°C stepeni 10 min., smanjiti temperaturu na 200°C stepeni i nastaviti sa pečenjem još 10-12 min. u zavisnosti od šporeta. Pečene izvaditi, ostaviti da se ohlade i služiti.
P. S. U rerni ispod rešetke na koju se postavlja pleh, staviti u jedan sud hladnu vodu. Po želji posuti po kiflama izrendisani kačkavalj ili nekli drugi žuti sir. U tom slučaju, na 5 min. pre kraja pečenja, pažljivo naneti sir.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Kifle s kajmakom
Sastojci
850 g brašna
10 g suvog kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
200 g kajmaka
150 g kisele pavlake
2 jajeta
300 ml hladne vode
Ostali materijal:
1 žumance
hladan buter
1-2 kašike brašna
Priprema
Prosejano brašno (750 g) pomešati sa kvascem, dodati so, šećer, kajmak (kajmak dobro umešati u brašno, utrljati) dodati umućena jaja, pavlaku i vodu.
Testo dobro izraditi (10 minuta) dodati ostalo brašno i zamesiti glatko, meko testo.
Oblikovati u poluloptu, pokriti providnom folijom i ostaviti na 1 h da stoji na sobnoj temperaturi.
Na dasku za mešenje naneti 1-2 kašike brašna, testo premesiti i podeliti na četiri dela.
Svaki deo razviti u krug (veličine po želji), iseći trouglove i saviti, smotati kifle.
Kifle ređati u pleh postavljen papirom za pečenje i držati na sobnoj temperaturi još 15 minuta.
Kifle premazati umućenim žumancetom pomešanim s nekoliko kapi mlake vode, staviti na svaku listić butera i staviti da se peku.
Peći na 180°C stepeni 18-20 minuta (naravno u zavisnosti do šporeta).
Pečene kifle pokriti čistom kuhinjskom krpom, ostaviti malo da se prohlade, a zatim služiti.
Napomena: navedena temperatura je za šporete s ventilatorom (ako je obična rerna dodati još 20°C stepeni).
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Kifle sa mesom
Sastojci
Za testo:
1/2 kg brašna
1 kašičica soli
3 kašike leda
3 kašike hladne vode
250 g butera
100 g svinjske masti
2 žumanca
Za fil:
250 g mlevenog mesa (mešanog)
2 kašike iseckanog peršuna
1 glavica crnog luka
1-2 češnja belog luka
1 kašičica aleve paprike
1 kašika mleka
1 žumance
so, biber (po ukusu)
2 kašike maslinovog ulja
Ostali materijal:
1 žumance
1 kašika mleka
Priprema
Prosejanom brašnu dodati so, izrendisan hladan buter, hladnu mast, umućena žumanca, izlomljen led otopljen u hladnoj vodi i rukom dobro izjednačiti masu tj. zamesiti testo. Razviti koru debljine oko 1,5 cm i preklopiti kao knjigu. Ponovo razviti testo debljine 1,5 cm, preklopiti kao knjigu i ostaviti 1 sat u frižider da stoji. Razviti koru debljine 0,3-0,4 cm, oblikovati elipse (veličine po želji), naneti fil, uviti kifle i staviti u pleh postavljen papirom za pečenje. Premazati umućenim žumancem pomešanim sa mlekom i staviti da se peče. Peći na 200° 25-30 minuta u zavisnosti od šporeta. Pečene ostaviti da se prohlade i služiti.
Fil: na zagrejanom ulju malo propržiti sitno iseckan crni luk sa mesom, dodati so, biber, alevu papriku, ispresovan beli luk, umućeno žumance, peršun, mleko i masu izjednačiti. Tako pripremljen fil naneti na oblikovane elipse – kifle.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Kifle sa pšenicom
Sastojci
400 g integralnog pšeničnog brašna
200 ml mlake vode
1 pak. suvog kvasca (7 g)
1 kašičica meda
malo soli
1 šolja kuvane pšenice (šolja za belu kafu)
Priprema
Pšenicu potopiti u vodi, ostaviti da prenoći i skuvati je. Isprati vpdom, ostaviti u cediljku da se sacedi, rasporediti na čistu kuhinjsku krpu (razrediti) i ostaviti malo da se sasuši. Samleti je na vodenici za meso.
Pomešati brašno i kvasac, dodati med, mlaku vodu i zamesiti testo. Oblikovati loptu, staviti u vanglicu, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplo mesto da testo naraste. Dasku posuti brašnom, razviti koru debljine 3-4 mm, seći trouglove.
Na svaki trougao naneti malo mlevene pšenice. Zaviti kifle, staviti u pleh koji se obložit papirom za pečenje i peći.
Peče se na 200°C oko 20-25 min. u zavisnosti od šporeta.
P. S. Ko ima posudu za testo tj. narastanje testa, pripremljeno testo staviti u nju, brže testo naraste.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Kiflice bez jaja
Sastojci za više od 10 porcija
500 ml mleka
3 šoljice od kafe ulja
1 kocka kvasca
malo soli i šećera
brašna po potrebi
Priprema
U dublju činiju staviti sve namirnice sem mleka i brašna. Mlako mleko sipati u činiju, pa dodavati brašno da bi se dobilo testo srednje mekoće.
Kad testo naraste podeliti ga u šest jufki. Svaku jufku oklagijom razvući u debljinu noža i podeliti je na osam delova. Svaki deo uviti kao kiflu i ređati u pleh. Pre pečenja svaku kiflu namazaati žumancetom, posoliti sa malo soli i preko staviti kocku margarina.
Peći na temperaturi od 250°C.
NAPOMENA: ako želite slatke kiflice, pre zavijanja stavite pekmez i onda formirajte kiflice i pre pečenja ih nemojte posipati sa soli.
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Kiflice sa sirom
Sastojci za 8 porcija
1 kg brašna
3-4 jaja
so, šećer, kvasac
margarin
250 ml mleka
250 ml vode
šolja ulja
Priprema
U 250 ml vode i 250 ml mleka rastopiti kvasac sa 1 kašičicom šećera. U veću posudu sipati 1 kg brašna, šolju ulja, 2 cela jaja, 2 kašičice soli i prethodno rastopljen kvasac.
Sve to lepo zamesiti da se smesa ne lepi za prste. Ostaviti 30 -ak do 45 min. da testo naraste. Kad je testo naraslo, podeliti ga na pola. Prvu polovinu testa podeliti na 6-7 loptica. Svaku lopticu razvući i na svaku rendati margarin, osim na poslednju (ređaju se jedna na drugu). Od toga razvuci sto tanju koru. Kad razvučete koru, podeliti je na 16 delova. Na svaki deo stavljati umućen sir sa 1 jajetom. Urolati i ređati u pleh podmazan margarinom.
Svaku kiflicu premezati žumancetom, staviti u zagrejanu rernu i peći 7-8 min na najačoj vatri (250), zatim smanjiti na 180.
Isto uraditi i sa drugom polovinom testa. Od cele smese ispadne 32 kiflice. Prijatno!
Kiflice sa sirom 2
Sastojci za 8 porcija
1 kg mekog brašna
4 cela jajeta
3 šolje ulja (srednje veličine)
1 kvasac
1,5-2 kašičice soli
1 kašika šećera
0,4 l mleka (ili manje)
oko 400 g feta sira
1 margarin
1 jaje
susam
Priprema
U malo mlakog mleka razmutiti kvasac sa šećerom i ostaviti 5-10 minuta da naraste. Za to vreme u posudu sipati brašno, zatim jaja, so, ulje i narasli kvasac i sve dobro izmutiti (može i mikserom, ali spiralnim nastavcima za testo) i dodati mleko.
Testo ne treba da bude suviše retko. Nikako ne dodavati više mleka nego što pise u receptu, inače će biti suviše hlebasto. Ostaviti testo na toplom mestu (na peći, recimo) da naraste i premesiti ga bar dva puta.
Testo treba da stoji bar dva sata, u zavisnosti od brzine dizanja testa. Važno je da bar dva puta lepo naraste. Nafilovati testo izgnječenom ili narendanom fetom i oblikovati kiflice po želji. Premazati ih razmućenim i blago posoljenim jajetom, posuti susamom i narendati margarin, po želji. Peći na 200°C oko 20 min.
Izvaditi kiflice čim se blago zarumene, inače će biti tvrde, ali i tada su lepe... Meni i mojim prijateljima su kiflice ekstra pa se nadam da će biti i vama...
Nema šanse da vam ne uspeju, samo pratite recept.
Prijatno!
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|